Az oltszemi elhelyező központ. Készül a felszámolási terve

Határozat született az oltszemi gyermekelhelyező központ bezárásáról – az érintett felek tájékoztatása után tegnap a sajtóval is közölte a hírt Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. A folyamat 2-3 évet is igénybe vehet, uniós forrásokból származó 1 millió eurós büdzséből kell végrehajtani.

Uniós és országos direktíva, része a kormányprogramnak is a gyermekelhelyező központoknak mint intézményeknek a felszámolása, a gondozottakat az érzelmi-értelmi fejlődésnek sokkal kedvezőbb feltételeket nyújtó családi otthonokba ajánlják áthelyezni. Az oltszemi egy klasszikus rezidenciális központ, ezért esett erre a választás. Valamivel kedvezőbb a kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezőközpont helyzete, gyakorlatilag olyan, mint egy társasház, mivel ott a gyerme­kek különálló apartmanokban laknak, a baróti pedig a súlyosan fogyatékos, állandó orvosi felügyeletet igénylők otthona, amelynek bezárását semmiféleképpen nem fogadta volna el a Kovászna megyei gyermekvédelem.

Mivel a felszámolásra kiutalt pályázati pénzösszeg véges, első lépésben országszerte 50 központ bezárásáról döntöttek, miután világbanki segítséggel 167 hasonló intézményben vizsgálták a gyermekek körülményeit, a szolgáltatások minőségét, a személyzeti feltételeket. A későbbiekben dől el, elég-e a keretösszeg vagy sem; ha netalán maradna belőle, akkor további központokat is megszüntethetnek.

Ahhoz, hogy az igazgatóságok pályázhassanak, egy útmutató szerint bezárási tervet kell készíteniük, amelyet az Országos Gyermekvédelmi Hatóságnak kell engedélyeznie, és csak utána lehet a Regionális Operatív Programhoz benyújtani 2018. január 3-ig.

– Jelenleg annak a felmérése folyik, milyen formában tudjuk biztosítani az oltszemi, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű gyermekek további elhelyezését, rehabilitálását, tanulmányaik folytatását. Egyelőre úgy tűnik, három családi otthonra lesz szükség és egy nappali vagy rehabilitációs központra, ezek új építésű ingatlanok lesznek – mondta Vass Mária.

Tájékoztatása szerint 54 gyermek érintett, életkoruk 6 és 21 év közötti, közülük 44-en élveznek teljes körű intézményes védelmet, 10-en tartják a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Fogadókészségre és nyitottságra találtak a baróti és bodzafordulói önkormányzatok részéről, ami azért jó, mert sok Oltszemen elhelyezett gyermek épp Erdő- és Bodzavidékről származik, tehát közelebb kerülnének a rokonsághoz. Nagy igény van jelenleg is Bodzavidéken egy rehabilitációs központ működtetésére, jelenleg arról a környékről több gyermeket is ide, Kilyénbe hoznak foglalkozásokra.

A projekt kivitelezésébe 2%-os önrésszel száll be a megyei tanács. A továbbiakban szükséges intézkedések felmérése tehát még folyik, ennek befejezése után következik az oltszemi központra szabott felszámolási terv kidolgozására. Megyénkben jelenleg körülbelül 1100 gyermek sorsát a gyermekvédelmi igazgatóság intézi, egyharmaduk családi otthonokban és elhelyező központokban, egyharmaduk nevelőszülőknél nevelkedik, a többieket a rokonságnál helyezték el. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Nagy a felháborodás

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Gáll Elemér tanácsos, foglalkozására nézve gépkocsivezető-oktató tette szóvá azt a döntést, miszerint ezentúl a tanulósofőrök gyakorlati vizsgáját is Sepsiszentgyörgyön tartják.

Önkénteseket is érint

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője elmondta, országos premierként vizsgáltak ki egy halálos – napszámossal történt – munkabalesetet, ennek kapcsán javasoltak módosításokat, illetve egy új, az önkéntesek helyzetét tisztázó törvénymódosításról is beszámolt.

Ünnepelt az EME

A magyar tudomány napjának apropóján az Erdélyi Múzeum-Egyesület sepsiszentgyörgyi fiókszervezete pénteken délelőtt negyedik alkalommal tartott előadássorozatot a tudomány több területére fókuszálva. A rendezvényt a Sapientia Egyetem fogadta be.

RÖVIDEN

Többször is lehet örülni Ötödik éve már, hogy a Kovászna Megyei Vöröskereszt játékgyűjtést szervez karácsony közeledtével, hogy megörvendeztesse azokat, akiknek nem jut erre a luxusra. Elsősorban gyerekektől várják a megunt, kinőtt játékukat, plüssöket, ők az iskolákban elhelyezett dobozokba tehetik le adományaikat, de azok, akik már kinőtték az iskolapadot, szintén adakozhatnak, ha beviszik a Vöröskereszt sepsiszentgyörgyi […]

Tervezésre fel!

Kézdivásárhely tanácsa legutóbbi tanácsülésén elfogadta azt a határozattervezetet, melynek révén pályázatot írnak ki egy új várostábla vagy totemoszlop tervezésére. A tervezetet előterjesztő dr. Szilveszter Szabolcs elmondta: az ötletet a megyehatárt Kökösnél jelző alkotás adta.

Este csak óvatosan!

A kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház bejáratára felkerültek azok, az intézmény vezetősége által szignált figyelmeztetések, amelyek felhívják a páciensek figyelmét, hogy este ne járkáljanak az udvaron, mert medvéket észleltek a környéken.

Megéri érlelni a sajtot

Húsznál több érlelt sajtot készítő székelyföldi termelő vett részt nemrég Gyergyószentmiklóson a már hagyományosnak tekinthető sajtmustrán. A magas színvonalú bemutatón Háromszéket három termelő képviselte.

Új szerződést kötöttek

Immár három éve, 2014. óta zajlik a kézdivásárhelyi Vasút utca kapcsán az az abszurdisztáni cécó, ami egyébként a romániai mindennapokat jellemzi: a versenytárgyaláson alig volt túl a város, és a brassói Conforest Rt. mondhatni felét sem végezte el a munkálatoknak, amikor csődöt jelentett, patthelyzetbe hagyva a városvezetést.

Fizetik az előlegeket

Több mint tízezer háromszéki gazda kapja meg november végéig a 2017-es esztendőre az előleget a mezőgazdasági munkákra. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) jó ütemben folyósítja a támogatásokat.

Egyre költségesebb fával fűteni

Háromszéken időszerű téma a tűzifa méterenkénti árának emelkedése: bő 3 év alatt az árfolyam látványosan 80–100 lejről egészen 230–300 lejre emelkedett. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez mivel magyarázható, a közvélekedés mellett szakemberek álláspontját is kikértük. Kiderült, a nagy felvásárlók megjelenése, az illegális fakitermelés visszaszorítása, illetve a megnövekedett igény együttesen járul hozzá a dráguláshoz.

Szeszcsempészeket fogtak

A Maros megyei rendőrök filmbe illő üldözés után kaptak el csütörtökre virradóan két Kovászna megyei alkoholcsempészt Keménynagyszőlősön (Seleuş) – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) közleménye. „A két gépkocsival közlekedő két férfi Balavásáron (Bălăuşeri) nem állt meg a rendőrök jelzésére, hanem elmenekült. A rendőrség közúti szűrőt állított Segesvár bejáratához, de ezt a menekülők elkerülték Keménynagyszőlős irányába. […]

Öt halálos munkabaleset Háromszéken

Ördög Lajos, a háromszéki munkafelügyelőség vezetője és Dumitru Marinescu főfelügyelő-helyettes tegnapi sajtótájékoztatóján az idei év első 9 hónapjában a munkavédelem terén elért eredményeket, ellenőrzéseket, észlelelt rendellenességeket ismertette.

Az órákat már felszerelték

Tegnap ülésezett a kézdivásárhelyi tanács, aminek napirendjén összesen 14 tervezet szerepelt, ebből mindössze hármat sikerült letárgyalni. Az ülésen többek között a fizetéses parkolás rendszerének a véglegesítése szerepelt, ez esetben gyakorlatilag egy korábban elfogadott határozatot kellett módosítani a tanácsosoknak. Ezek mellett új döntés született a Pro Urbe díj alapításáról, sürgőséggel a sebészet épületének a felújítását is lehetővé tevő tervezet is szavazásra került.

Nem engedünk a negyvennyolcból!

Elismerem, a fenti cím kissé szigorúnak tűnhet, pedig csak arra utal, hogy a legújabb Székely Kalendárium 48 oldallal vaskosabb a korábbi kiadásokhoz képest, ami jelentős tartalmi színesedést, gazdagodást eredményezett. Az alapelv viszont nem változott: Székelyföld kincsestárának átörökítése, népszerűsítése.

Lakat alatt a rendelő

Mint arról korábban beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhely egy orvosi rendelővel bővült volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át „elmaradt”. Fejleményekről érdeklődtünk.