Az oltszemi elhelyező központ. Készül a felszámolási terve

Határozat született az oltszemi gyermekelhelyező központ bezárásáról – az érintett felek tájékoztatása után tegnap a sajtóval is közölte a hírt Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. A folyamat 2-3 évet is igénybe vehet, uniós forrásokból származó 1 millió eurós büdzséből kell végrehajtani.

Uniós és országos direktíva, része a kormányprogramnak is a gyermekelhelyező központoknak mint intézményeknek a felszámolása, a gondozottakat az érzelmi-értelmi fejlődésnek sokkal kedvezőbb feltételeket nyújtó családi otthonokba ajánlják áthelyezni. Az oltszemi egy klasszikus rezidenciális központ, ezért esett erre a választás. Valamivel kedvezőbb a kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezőközpont helyzete, gyakorlatilag olyan, mint egy társasház, mivel ott a gyerme­kek különálló apartmanokban laknak, a baróti pedig a súlyosan fogyatékos, állandó orvosi felügyeletet igénylők otthona, amelynek bezárását semmiféleképpen nem fogadta volna el a Kovászna megyei gyermekvédelem.

Mivel a felszámolásra kiutalt pályázati pénzösszeg véges, első lépésben országszerte 50 központ bezárásáról döntöttek, miután világbanki segítséggel 167 hasonló intézményben vizsgálták a gyermekek körülményeit, a szolgáltatások minőségét, a személyzeti feltételeket. A későbbiekben dől el, elég-e a keretösszeg vagy sem; ha netalán maradna belőle, akkor további központokat is megszüntethetnek.

Ahhoz, hogy az igazgatóságok pályázhassanak, egy útmutató szerint bezárási tervet kell készíteniük, amelyet az Országos Gyermekvédelmi Hatóságnak kell engedélyeznie, és csak utána lehet a Regionális Operatív Programhoz benyújtani 2018. január 3-ig.

– Jelenleg annak a felmérése folyik, milyen formában tudjuk biztosítani az oltszemi, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű gyermekek további elhelyezését, rehabilitálását, tanulmányaik folytatását. Egyelőre úgy tűnik, három családi otthonra lesz szükség és egy nappali vagy rehabilitációs központra, ezek új építésű ingatlanok lesznek – mondta Vass Mária.

Tájékoztatása szerint 54 gyermek érintett, életkoruk 6 és 21 év közötti, közülük 44-en élveznek teljes körű intézményes védelmet, 10-en tartják a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Fogadókészségre és nyitottságra találtak a baróti és bodzafordulói önkormányzatok részéről, ami azért jó, mert sok Oltszemen elhelyezett gyermek épp Erdő- és Bodzavidékről származik, tehát közelebb kerülnének a rokonsághoz. Nagy igény van jelenleg is Bodzavidéken egy rehabilitációs központ működtetésére, jelenleg arról a környékről több gyermeket is ide, Kilyénbe hoznak foglalkozásokra.

A projekt kivitelezésébe 2%-os önrésszel száll be a megyei tanács. A továbbiakban szükséges intézkedések felmérése tehát még folyik, ennek befejezése után következik az oltszemi központra szabott felszámolási terv kidolgozására. Megyénkben jelenleg körülbelül 1100 gyermek sorsát a gyermekvédelmi igazgatóság intézi, egyharmaduk családi otthonokban és elhelyező központokban, egyharmaduk nevelőszülőknél nevelkedik, a többieket a rokonságnál helyezték el. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]