Az oltszemi elhelyező központ. Készül a felszámolási terve

Határozat született az oltszemi gyermekelhelyező központ bezárásáról – az érintett felek tájékoztatása után tegnap a sajtóval is közölte a hírt Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. A folyamat 2-3 évet is igénybe vehet, uniós forrásokból származó 1 millió eurós büdzséből kell végrehajtani.

Uniós és országos direktíva, része a kormányprogramnak is a gyermekelhelyező központoknak mint intézményeknek a felszámolása, a gondozottakat az érzelmi-értelmi fejlődésnek sokkal kedvezőbb feltételeket nyújtó családi otthonokba ajánlják áthelyezni. Az oltszemi egy klasszikus rezidenciális központ, ezért esett erre a választás. Valamivel kedvezőbb a kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezőközpont helyzete, gyakorlatilag olyan, mint egy társasház, mivel ott a gyerme­kek különálló apartmanokban laknak, a baróti pedig a súlyosan fogyatékos, állandó orvosi felügyeletet igénylők otthona, amelynek bezárását semmiféleképpen nem fogadta volna el a Kovászna megyei gyermekvédelem.

Mivel a felszámolásra kiutalt pályázati pénzösszeg véges, első lépésben országszerte 50 központ bezárásáról döntöttek, miután világbanki segítséggel 167 hasonló intézményben vizsgálták a gyermekek körülményeit, a szolgáltatások minőségét, a személyzeti feltételeket. A későbbiekben dől el, elég-e a keretösszeg vagy sem; ha netalán maradna belőle, akkor további központokat is megszüntethetnek.

Ahhoz, hogy az igazgatóságok pályázhassanak, egy útmutató szerint bezárási tervet kell készíteniük, amelyet az Országos Gyermekvédelmi Hatóságnak kell engedélyeznie, és csak utána lehet a Regionális Operatív Programhoz benyújtani 2018. január 3-ig.

– Jelenleg annak a felmérése folyik, milyen formában tudjuk biztosítani az oltszemi, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű gyermekek további elhelyezését, rehabilitálását, tanulmányaik folytatását. Egyelőre úgy tűnik, három családi otthonra lesz szükség és egy nappali vagy rehabilitációs központra, ezek új építésű ingatlanok lesznek – mondta Vass Mária.

Tájékoztatása szerint 54 gyermek érintett, életkoruk 6 és 21 év közötti, közülük 44-en élveznek teljes körű intézményes védelmet, 10-en tartják a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Fogadókészségre és nyitottságra találtak a baróti és bodzafordulói önkormányzatok részéről, ami azért jó, mert sok Oltszemen elhelyezett gyermek épp Erdő- és Bodzavidékről származik, tehát közelebb kerülnének a rokonsághoz. Nagy igény van jelenleg is Bodzavidéken egy rehabilitációs központ működtetésére, jelenleg arról a környékről több gyermeket is ide, Kilyénbe hoznak foglalkozásokra.

A projekt kivitelezésébe 2%-os önrésszel száll be a megyei tanács. A továbbiakban szükséges intézkedések felmérése tehát még folyik, ennek befejezése után következik az oltszemi központra szabott felszámolási terv kidolgozására. Megyénkben jelenleg körülbelül 1100 gyermek sorsát a gyermekvédelmi igazgatóság intézi, egyharmaduk családi otthonokban és elhelyező központokban, egyharmaduk nevelőszülőknél nevelkedik, a többieket a rokonságnál helyezték el. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.