Az oltszemi elhelyező központ. Készül a felszámolási terve

Határozat született az oltszemi gyermekelhelyező központ bezárásáról – az érintett felek tájékoztatása után tegnap a sajtóval is közölte a hírt Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. A folyamat 2-3 évet is igénybe vehet, uniós forrásokból származó 1 millió eurós büdzséből kell végrehajtani.

Uniós és országos direktíva, része a kormányprogramnak is a gyermekelhelyező központoknak mint intézményeknek a felszámolása, a gondozottakat az érzelmi-értelmi fejlődésnek sokkal kedvezőbb feltételeket nyújtó családi otthonokba ajánlják áthelyezni. Az oltszemi egy klasszikus rezidenciális központ, ezért esett erre a választás. Valamivel kedvezőbb a kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezőközpont helyzete, gyakorlatilag olyan, mint egy társasház, mivel ott a gyerme­kek különálló apartmanokban laknak, a baróti pedig a súlyosan fogyatékos, állandó orvosi felügyeletet igénylők otthona, amelynek bezárását semmiféleképpen nem fogadta volna el a Kovászna megyei gyermekvédelem.

Mivel a felszámolásra kiutalt pályázati pénzösszeg véges, első lépésben országszerte 50 központ bezárásáról döntöttek, miután világbanki segítséggel 167 hasonló intézményben vizsgálták a gyermekek körülményeit, a szolgáltatások minőségét, a személyzeti feltételeket. A későbbiekben dől el, elég-e a keretösszeg vagy sem; ha netalán maradna belőle, akkor további központokat is megszüntethetnek.

Ahhoz, hogy az igazgatóságok pályázhassanak, egy útmutató szerint bezárási tervet kell készíteniük, amelyet az Országos Gyermekvédelmi Hatóságnak kell engedélyeznie, és csak utána lehet a Regionális Operatív Programhoz benyújtani 2018. január 3-ig.

– Jelenleg annak a felmérése folyik, milyen formában tudjuk biztosítani az oltszemi, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű gyermekek további elhelyezését, rehabilitálását, tanulmányaik folytatását. Egyelőre úgy tűnik, három családi otthonra lesz szükség és egy nappali vagy rehabilitációs központra, ezek új építésű ingatlanok lesznek – mondta Vass Mária.

Tájékoztatása szerint 54 gyermek érintett, életkoruk 6 és 21 év közötti, közülük 44-en élveznek teljes körű intézményes védelmet, 10-en tartják a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Fogadókészségre és nyitottságra találtak a baróti és bodzafordulói önkormányzatok részéről, ami azért jó, mert sok Oltszemen elhelyezett gyermek épp Erdő- és Bodzavidékről származik, tehát közelebb kerülnének a rokonsághoz. Nagy igény van jelenleg is Bodzavidéken egy rehabilitációs központ működtetésére, jelenleg arról a környékről több gyermeket is ide, Kilyénbe hoznak foglalkozásokra.

A projekt kivitelezésébe 2%-os önrésszel száll be a megyei tanács. A továbbiakban szükséges intézkedések felmérése tehát még folyik, ennek befejezése után következik az oltszemi központra szabott felszámolási terv kidolgozására. Megyénkben jelenleg körülbelül 1100 gyermek sorsát a gyermekvédelmi igazgatóság intézi, egyharmaduk családi otthonokban és elhelyező központokban, egyharmaduk nevelőszülőknél nevelkedik, a többieket a rokonságnál helyezték el. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.