Az oltszemi elhelyező központ. Készül a felszámolási terve

Határozat született az oltszemi gyermekelhelyező központ bezárásáról – az érintett felek tájékoztatása után tegnap a sajtóval is közölte a hírt Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. A folyamat 2-3 évet is igénybe vehet, uniós forrásokból származó 1 millió eurós büdzséből kell végrehajtani.

Uniós és országos direktíva, része a kormányprogramnak is a gyermekelhelyező központoknak mint intézményeknek a felszámolása, a gondozottakat az érzelmi-értelmi fejlődésnek sokkal kedvezőbb feltételeket nyújtó családi otthonokba ajánlják áthelyezni. Az oltszemi egy klasszikus rezidenciális központ, ezért esett erre a választás. Valamivel kedvezőbb a kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezőközpont helyzete, gyakorlatilag olyan, mint egy társasház, mivel ott a gyerme­kek különálló apartmanokban laknak, a baróti pedig a súlyosan fogyatékos, állandó orvosi felügyeletet igénylők otthona, amelynek bezárását semmiféleképpen nem fogadta volna el a Kovászna megyei gyermekvédelem.

Mivel a felszámolásra kiutalt pályázati pénzösszeg véges, első lépésben országszerte 50 központ bezárásáról döntöttek, miután világbanki segítséggel 167 hasonló intézményben vizsgálták a gyermekek körülményeit, a szolgáltatások minőségét, a személyzeti feltételeket. A későbbiekben dől el, elég-e a keretösszeg vagy sem; ha netalán maradna belőle, akkor további központokat is megszüntethetnek.

Ahhoz, hogy az igazgatóságok pályázhassanak, egy útmutató szerint bezárási tervet kell készíteniük, amelyet az Országos Gyermekvédelmi Hatóságnak kell engedélyeznie, és csak utána lehet a Regionális Operatív Programhoz benyújtani 2018. január 3-ig.

– Jelenleg annak a felmérése folyik, milyen formában tudjuk biztosítani az oltszemi, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű gyermekek további elhelyezését, rehabilitálását, tanulmányaik folytatását. Egyelőre úgy tűnik, három családi otthonra lesz szükség és egy nappali vagy rehabilitációs központra, ezek új építésű ingatlanok lesznek – mondta Vass Mária.

Tájékoztatása szerint 54 gyermek érintett, életkoruk 6 és 21 év közötti, közülük 44-en élveznek teljes körű intézményes védelmet, 10-en tartják a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Fogadókészségre és nyitottságra találtak a baróti és bodzafordulói önkormányzatok részéről, ami azért jó, mert sok Oltszemen elhelyezett gyermek épp Erdő- és Bodzavidékről származik, tehát közelebb kerülnének a rokonsághoz. Nagy igény van jelenleg is Bodzavidéken egy rehabilitációs központ működtetésére, jelenleg arról a környékről több gyermeket is ide, Kilyénbe hoznak foglalkozásokra.

A projekt kivitelezésébe 2%-os önrésszel száll be a megyei tanács. A továbbiakban szükséges intézkedések felmérése tehát még folyik, ennek befejezése után következik az oltszemi központra szabott felszámolási terv kidolgozására. Megyénkben jelenleg körülbelül 1100 gyermek sorsát a gyermekvédelmi igazgatóság intézi, egyharmaduk családi otthonokban és elhelyező központokban, egyharmaduk nevelőszülőknél nevelkedik, a többieket a rokonságnál helyezték el. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Két útszakaszon vezetik be

Sepsiszentgyörgy önkormányzata tervbe vette a fizetéses parkolók bővítését. A Váradi József utca alsó részén vezetik be ezt, valamint a központi piac előtti szakaszon.

Tüntetés a reptérért

Több százan tüntettek vasárnap este a Brassó megyei prefektúra előtt, a brassói repülőtér építésének folytatását kérték. A kabinpoggyászokkal térre vonulók emlékeztették a politikusokat: a választási kampányban azt ígérték, hogy 2020-ra elkészül a légikikötő.

Közel 30 év a gyülekezetért

A bibarcfalvi református gyülekezet számára a vasárnapi, szeptember 24-i istentisztelet különlegesen ünnepi, egyben némileg szomorú alkalom is volt: búcsúztak szeretett lelkipásztoruktól, Székely Lajostól, aki aznap utolsó alkalommal lépett a szószékre hivatalban levő lelkészként.

Pénz a gazdák számlájára

Idén legkevesebb 97,2 euróra számíthatnak a hazai területalapú támogatást igénylő gazdák, ami a támogatásra jogosult területek össznagysága és a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg függvényében még emelkedhet.

Lehetőség a megegyezésre

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) beadott a luxemburgi bírósághoz egy újabb kiegészítést a polgári kezdeményezésről (Minority Safe Pack – MSP) szóló perhez. Erre azért volt szükség, mert megjelent egy új körülmény, ami a kereset elindításakor nem állt fenn – mondta el sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén Izsák Balázs.

Kutyák befogása az Őrkőn

Mint arról már korábban beszámoltunk, az átfogó, Sepsiszentgyörgy magánházainál megejtett kutyaszámlálás után az illetékesek az Őrkő negyedben csendőrségi kísérettel fogtak be kóbor ebeket. Az eredményről érdeklődtünk.

Vér mindig kell!

Október 9-től minden hétfőn és csütörtökön 17-től 20 óráig, tehát délután is várjuk a véradókat – jelentette be Andi Rosin. A Kovászna megyei vérközpont igazgatója szerint, „amíg nem késő”, létre kell hozni egy országos vérbankot.

RÖVIDEN

Akcióban a közbiztonságért Szombatra virradóra a megyeszékhelyen és a fürdővárosban vettek részt megelőző jellegű akciókban az egyenruhások, elsősorban a bárokban, közélelmezési egységekben. A megmozdulás célja a közbiztonság erősítése és a törvényellenes cselekedetek visszaszorítása volt. A megyeszékhelyen leigazoltattak 74 személyt, átvizsgáltak 25 gépjárművet, 25 esetben motoztak is. Hét büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki, 4390 lejre szabtak ki bírságot […]

Jó és hasznos

Szakmai és emberi kapcsolatok alakulnak ki, a résztvevők tudomást szerezhetnek a legfrissebb újdonságokról és nem utolsó sorban megszerezhetik kötelező továbbképzési pontszámuk egy részét – így foglalható össze a Háromszéki orvosnapok lényege.

Földijeink premieren

Szeptember 29–30-án Romániában először a brassói Business Parkban szervezi meg az Albert és a Mosoly Egyesület a Fogyatékkal élő gyerekek számára szánt Terapeuták Galériáját. Ezen Kézdivásárhely is képviselteti magát a Benji Állatvédő Egyesület és a Székely Kutya Klub révén, és jelen lesz a kurtapataki Zonda lovarda is, ugyanis ők lóterápiával foglalkoznak. Emellett kiállít Kovács Etele kinetoterapeuta is.

Megosztott gondok

Gyakorlatiasra és eredményesre sikeredett a szociális szervezetek és intézmények pénteki hálózati találkozója, amelyet immár harmadjára szerveztek meg, ezúttal a Diakónia Keresztény Alapítvány Idősgondozó szolgálatának sepsiszentgyörgyi, Gyár utcai székhelyén.

RÖVIDEN

Mozgatható zászlórudak Azoknak, akik nem félnek kitűzni a székely lobogót, mozgatható zászlórudakat ajánlanak fel, mondta pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs. Az SZNT elnöke emlékeztetett, hogy 1918. november 19-én gróf Bethlen István felhívására Budapesten székely közéleti szereplők megalakították a Székely Nemzeti Tanácsot, s a jogutód, a Sepsiszentgyörgyön 2003. október 26-án létrejött SZNT az autonómia európai gyakorlatára […]

Bodok szálló harmadszor

Ismét könnyít a vásárlási feltételeken a sepsiszentgyörgyi tanács, és újból felajánlja megvételre a Bodok szállót. A megyeszékhelyi testület immáron harmadjára próbálkozik, hogy befektetőt keressen a város egyik központi épületének rendbetételére.

Veszélyes üzleti praktika

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai folyamatos ellenőrzéseket tartanak megyeszerte, így buktattak le egy sepsiszentgyörgyi üzletet, ahol lejárt hústermékeket csomagoltak újra.

Kitart az SZNT

Ma hoz(hat) döntést a marosvásárhelyi bíróság a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vs. marosvásárhelyi polgármesteri hivatal perben, amelynek az a tétje, hogy Dorin Florea polgármester ismét „elhárító manőverrel” próbálja megteremteni a körülményeket, hogy valamiképpen betilthassa az SZNT által szervezett autonómiafelvonulást.