Borotvaéles fogakkal „dolgoztak” a vadak

Medve, vaddisznó és farkasok garázdálkodtak Páván és Zabolán az elmúlt napokban. Páván a silót túrták szét a vaddisznók és a medve, Zabolán pedig juhokkal végeztek az ordasok.
Páván Sidó Géza silóját verték szét a vadak, ez idáig kétszer. Először múlt csütörtök éjjel tették tönkre a villanypásztort, és törtek be a 60 tonna siló közé, majd kedden folytatták a garázdálkodást. A gazda beszámolója alapján a „tettesek” vaddisznók voltak, de medvenyomokat is találtak. A kárvallott értesítette a hatóságokat, azonban a Környezetvédelmi Őrség nem hagyta jóvá az állami kártérítést, mivel az nem vonatkozik a már betakarított termésre. Sidó így az érintett Gelence Vadászegyesülettől várja a tönkrement termény ellenértékét, másként perre viszi az ügyet.
Péterfy László, a Gelence Vadászegyesület vezetője viszont azzal érvel az elsődleges kárt medve okozta, és mivel az védett állat, az államtól kell kérni a védett állatok okozta kár megtérítését. A vadász szerint a többi vad utólag dézsmálhatta a silót. Ugyanakkor szerinte, mivel belteleken történt a kár, az egyesületnek eleve nem kötelessége a kárt megtéríteni. Sidó Géza azonban megjegyezte: a területnek az érintett része, ahol a siló fekszik, külteleknek számít.
Vasárnap reggel farkasok jelentkeztek: Zabolán az egykori kollektív gazdaságba tört be három példány, és mivel a kutyák be voltak rekesztve, három kétéves juhval végeztek, majd elhúzták a csíkot. A szóban forgó terület vadászatilag a kovásznai vadászegyesülethez tartozik. Demes Botond zabolai alpolgármester, egyben az egyesület elnöke elmondta: a kárt felmérték, értesítették a hatóságokat. Mivel a farkas védett állat, így a gazda a törvény értelmében juhonként 400 lejes kártérítésben részesül. Demes hozzátette: idén ez volt az első farkastámadás Zabolán, de sajnos még lehet rá számítani.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. április 12., 6:59
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Mikor a húsvéti bárányról írnak, akkor is ilyen véres, elvágott nyakú barikákkal kellene illusztrálják a cikket, nem báránysülttel… Akkor az emberek sokkal brutálisabb, sok ezer példányt érintő, pusztítást végeznek, de az nem zavar senkit. Pedig a pápa is elmondta, hogy az áldozati bárány pogány szokás, semmi köze a valláshoz.

 • User
  Dátum: 2018. április 12., 14:46
  ÉRTÉKELÉS: 0

  6:29 -es beírónak.Nagyon tévedsz,hogy a húsvéti bárány pogány szokás…azért esznek bárányt mert Jézus az utolsó vacsorán is azt evett a többiekkel,természetesen áldozatot hozott de kenyeret mutatott fel és bort.A született bárányokat’ természetes szelekciónak’ vetették alá,a gyengébbeket elfogyasztották .Magyarországon,mivel kevés a bárány,a sonkát fogyasztanak.De a disznót is le kell vágni ,ugyebár.nem az nem mészárlás ,a millió csirke levágása boldoggá teszi őket-ezért van a boltokban PUI FERICIT,azaz boldog csirke,ugye?boldogan múlt ki.És Karácsonykor miért esznek halat sok helyen? Én tudom,várom válaszod.De addig menj legelj egy kicsit és egyél egy kis tökmagod is,okosodni lehet tőle.

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]