Borotvaéles fogakkal „dolgoztak” a vadak

Medve, vaddisznó és farkasok garázdálkodtak Páván és Zabolán az elmúlt napokban. Páván a silót túrták szét a vaddisznók és a medve, Zabolán pedig juhokkal végeztek az ordasok.
Páván Sidó Géza silóját verték szét a vadak, ez idáig kétszer. Először múlt csütörtök éjjel tették tönkre a villanypásztort, és törtek be a 60 tonna siló közé, majd kedden folytatták a garázdálkodást. A gazda beszámolója alapján a „tettesek” vaddisznók voltak, de medvenyomokat is találtak. A kárvallott értesítette a hatóságokat, azonban a Környezetvédelmi Őrség nem hagyta jóvá az állami kártérítést, mivel az nem vonatkozik a már betakarított termésre. Sidó így az érintett Gelence Vadászegyesülettől várja a tönkrement termény ellenértékét, másként perre viszi az ügyet.
Péterfy László, a Gelence Vadászegyesület vezetője viszont azzal érvel az elsődleges kárt medve okozta, és mivel az védett állat, az államtól kell kérni a védett állatok okozta kár megtérítését. A vadász szerint a többi vad utólag dézsmálhatta a silót. Ugyanakkor szerinte, mivel belteleken történt a kár, az egyesületnek eleve nem kötelessége a kárt megtéríteni. Sidó Géza azonban megjegyezte: a területnek az érintett része, ahol a siló fekszik, külteleknek számít.
Vasárnap reggel farkasok jelentkeztek: Zabolán az egykori kollektív gazdaságba tört be három példány, és mivel a kutyák be voltak rekesztve, három kétéves juhval végeztek, majd elhúzták a csíkot. A szóban forgó terület vadászatilag a kovásznai vadászegyesülethez tartozik. Demes Botond zabolai alpolgármester, egyben az egyesület elnöke elmondta: a kárt felmérték, értesítették a hatóságokat. Mivel a farkas védett állat, így a gazda a törvény értelmében juhonként 400 lejes kártérítésben részesül. Demes hozzátette: idén ez volt az első farkastámadás Zabolán, de sajnos még lehet rá számítani.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. április 12., 6:59
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Mikor a húsvéti bárányról írnak, akkor is ilyen véres, elvágott nyakú barikákkal kellene illusztrálják a cikket, nem báránysülttel… Akkor az emberek sokkal brutálisabb, sok ezer példányt érintő, pusztítást végeznek, de az nem zavar senkit. Pedig a pápa is elmondta, hogy az áldozati bárány pogány szokás, semmi köze a valláshoz.

 • User
  Dátum: 2018. április 12., 14:46
  ÉRTÉKELÉS: 0

  6:29 -es beírónak.Nagyon tévedsz,hogy a húsvéti bárány pogány szokás…azért esznek bárányt mert Jézus az utolsó vacsorán is azt evett a többiekkel,természetesen áldozatot hozott de kenyeret mutatott fel és bort.A született bárányokat’ természetes szelekciónak’ vetették alá,a gyengébbeket elfogyasztották .Magyarországon,mivel kevés a bárány,a sonkát fogyasztanak.De a disznót is le kell vágni ,ugyebár.nem az nem mészárlás ,a millió csirke levágása boldoggá teszi őket-ezért van a boltokban PUI FERICIT,azaz boldog csirke,ugye?boldogan múlt ki.És Karácsonykor miért esznek halat sok helyen? Én tudom,várom válaszod.De addig menj legelj egy kicsit és egyél egy kis tökmagod is,okosodni lehet tőle.

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.