Tamás Sándor: Bornemissza Anna 1680-as szakácskönyvében is receptalapanyag a medvehús

Felhördültek az állatvédők arra a hírre, hogy a megyei tanács és az Agrosic Egyesület által a hétvégén megrendezett barbecue-fesztiválon medvehús is terítékre kerül, azaz egyik versenykategóriában ebből a leginkább helyi specialitásnak számító alapanyagból kellett dolgozniuk a résztvevőknek.

Tamás Sándor tanácselnök a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elismerte, a közvélemény részéről kaptak hideget-meleget, de a medve az erdélyi konyha része századok óta, példázta Bornemissza Anna grófnő szakácskönyvével. Ugyanezen alkalommal a szervezők a média képviselőit is megkínálták egy medvehúsos hamburgerrel. Így már kétszeres motivációnk volt utánajárni, honnan, hogyan kerül a medve az asztalra?
A BBQ-fesztiválra az Abies Hunting cég által beszerzett, az uniós normáknak is megfelelő ivói vadhúsfeldolgozóból került az alapanyag. Utóbbi tulajdonosától megtudtuk, csak Romániából és Finnországból származó medvehús hozható kereskedelmi forgalomba.
Általában a vadhús forgalmazását, éttermekbe kerülését számos európai, valamint ahhoz alkalmazott hazai szabályzat, az állategészségügyi hatóságoknak kiadott rendelet szabályozza. A jelenlegi hivatalos procedúra az, hogy a vadásztársaságok által elejtett vadat egy hűtőházba viszik (ilyen Szacsván és Bodvajon van a megyében), ott megvárják, míg az állategészségügyi vizsgálatok eredménye megérkezik. Amennyiben a vad bőre trófea – a medvéé az – akkor megnyúzzák, további uniós forgalmazását a CITES (A vadon élő álla­tok és növények nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény) szabályozza. Más vadak esetében (őz, szarvas) a fogyasztásra alkalmas hús szőröstől–bőröstől kerül egy engedélyezett vadfeldolgozóba. A megyében a Toró Impex rendelkezik felhatalmazással vadhús feldolgozására. Szigorúan tilos nyúzatlan, ellenőrizetlen vadat köz­étkeztetési egységnek átadni, a medve pedig, főleg idősebb korában, nagy valószínűséggel trichinellával fertőzött, tehát igencsak kockázatos lenne bárkinek csupán pénz- vagy presztízshajhászásból feltálalni. Mindezeket Sikó-Barabási Sándortól, a helyi állategészségügyi hivatal igazgatójától tudtuk meg.
Nemcsak a feldolgozóig, annál is tovább követtük a hamburger töltelékének és a barbecue-falatoknak az eredetét. Mióta a kilövési kvótát 2016-ban eltörölték, medvét lőni csak a pár hónapja engedélyezett, különleges helyzetekben való közbelépést engedélyező miniszteri rendelettel szabad. Így egy évben néhány tucat példány lesz a vadászoké. Erre a sorsra jutott medve húsából kóstolhattunk mi is barbecue-t, ami nem volt rossz…
Megtiszteltetés, hogy ehettünk belőle, hiszen ahogy Sárkány Árpád, az Abies Hunting vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a medve legendás állat, az indiánok ősükként tisztelik, epéjével állítólag a rák is gyógyítható, zsírját viszont reumatikus fájdalmak gyógyírjának tartják. Egy legendát azonban le is rombolt: bár sokan úgy tudják, a medvetalp az ínyencfalat, az állat talpa nem ehető, a nemesek asztalára combból készített sültet formázták medvetalp alakúra, innen a máig élő közhiedelem.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. június 12., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Hiaba eszitek a medvehust mert ugysem fogtok medveve valni tole. Medvenek szuletni kell! Soha nem felejtem el ami az olasz maffias sorozatfilm ,a Gomorra egyik reszeben elhangzott,ahol a maffiafonok megkerdezi egyik tarsat:”Mi az a tetko a valladon?!-Egy oroszlan-feleli a tarsa. De te nem vagy oroszlan- valaszol vissza a fonoke.Mar miert ne lennek az?!-kerdez vissza a tarsa.Tudod miert?! Mert aki oroszlan az nem kell oroszlant tetovaltasson magara!” Ugy,hogy ti sem valtok medveve fiuk.Orokre megmaradtok annak aminek szulettetek.Sajat szulofoldeteket pusztito saskaknak!

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 11:42
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem tartom fergeteges “megtiszteltetesnek” , hogy egyesek ehettek belole !Kulonben mar a romaiak is rajottek , hogy a nepnek cirkusz kell , ha nem akarjak , hogy iedejuk legyen sorsukon morfondirozni…

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 12:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A medvehúst nem azért kóstolja meg valaki, mert medvévé akarna válni, hanem azért, mert kíváncsi az ízére.
  Mint ahogy a disznóhúst sem (ki akarna disznó lenni?), csirke-, vagy bárányhúst sem. Honnan veszed azt a marhaságot, hogy medvévé akar valaki válni?

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Pedig egy kinai kozmondas ugy szol:”Ki mit eszik,azza valik.” Es ebbol gondoltam,hogy az a sok disznokepu,hajfeju,akik a szekely nepet (felre)vezetik mar meguntak a disznora hasonlitani,ezert esznek mos medvehust.

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Talan te attol vagy egy “nemzethy nemes ember”,hogy gyilkolaszod a medveket?! Nemes ember vagy te csak maskeppen.Ugy ahogyan a szekelyek mondjak a sza.emberre- az nem es ember!

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 15:23
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Minden koszonet annak aki megadta a LIFESTYLE-bol ezt az ujsagcikket Sarkany Arpadrol.Aki tud spanyolul az olvassa el a tobbi tanuljon meg vagy fordittassa le valakivel.Erdemes elolvasni! Ilyen emberek birtokaban jutottak az erdok,a vadallomany es minden egyeb Romaniaban.Sarkanynak az apja is egy bolsevik erdesz volt a Ceausescu rendszerben.Ez a spanyol ujsagcikkbol is kiderul.Es meg mondja ezekutan valaki,hogy az RMDSZ nem bolsevista part!

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 23:33
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Olvastam a cikket, de semmi negatív dolgot nem írt Sárkányról, sőt. Írnak arról, hogy mindenki vele akar vadászni, még a spanyol király is hozzá fordult, és közös fotójuk is megjelent. Csak te értelmezed negatívan, vagy azt akarod, hogy azt higgyük, hogy rosszat írtak róla, egyébként teljesen tárgyilagos a cikk hangvétele. Az RMDSZ-ről meg nincs egy vak hang sem írva. Azt csak a te fantáziád adta hozzá. A diszkréció sem negatív dolog, épp ellenkezőleg. Szükség is van rá, mikor az ilyenek mint te, megpróbálnak kiforgatni dolgokat.

 • User
  Dátum: 2018. június 13., 10:27
  ÉRTÉKELÉS: 2

  En nem azt irtam,hogy rosszat irtak volna rola.De tanulj meg olvasni a sorok kozt.A cikkben medvevadaszatrol van szo.Arrol,hogy mennyiert lehet kiloni egy medvet.Eleg szep summakat emlit egy medveert(euroban).Aztan arrol is szo van,hogy Sarkany figyelmezteti kulfoldi partnereit diszkreciora.Termeszetesen vadasz ugyben.Aztan azt is leirja,hogy az apja mekkora gore volt erdougyekben a Ceausescu rendszerben stb.Eppen ezert irtam azt,hogy ime ugyanazok a volt bolsevikok es ezek gyerekei adminisztralnak ma is mindent Romaniaban akik a volt kommunista rendszer kiszolgaloi,tagjai es pribekjei voltak.Es ezek raboljak ki az orszagunkat ma is.Na ezt irtam en! Most mar vilagos?!

Ajánló

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.