„A tapasztaltabb orvoskollégák mindenben támogatnak! Jó Sepsiszentgyörgyön dolgozni!” – mondják a fiatal orvosnők. Balról jobbra: Barabás Márta-Andrea és Józsa Gita-Erika

Ebben a pénzhajhász világban ritkák azok az emberek, akik szakmájuknak élnek, és az anyagilag előnyösebb ajánlatokat azért utasítják el, mert úgy érzik, hivatást jelent szülőföldjükön dolgozni. Az idéntől a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozó, 30 éves dr. Józsa Gita-Erika és a 31 éves dr. Barabás Márta-Andrea otorinolaringológus szakorvosokkal beszélgettünk.
– Bemutatkoznának röviden?
Józsa Gita-Erika: Sepsiszentgyörgyön születtem. Mikós diákként először nyelvosztályban tanultam, aztán édesapám megbetegedése motivált arra, hogy az orvosi pálya felé forduljak azzal a meggyőződéssel, hogy embereken segíthetek. Marosvásárhelyen folytattam tanulmányaimat, a rezidens időszak alatt Kolozsváron is éltem. Szakmai képzésem kezdetén gyermekorvosként képzeltem el a jövőmet (egyetemistaként külföldön is munkálkodtam gyermekklinikán), de ezt végül felülírta a fül-orr-gégészet, ahol a kivizsgálási mód nyerte el tetszésemet, illetve a műtő szerelmese lettem. Tévhit, hogy a fül-orr-gégészet csak a mandulával és a polippal foglalkozik: valójában fej- és nyaksebészetet is magába foglal. A tavaly év végén, decemberben költöztem haza több mint 10 éves távollét után.
Barabás Márta-Andrea: az erdővidéki Nagyajtán, pedagógus családban születtem. Líceumi éveimet a Székely Mikó Kollégiumban töltöttem, már itt körvonalazódott, hogy az orvosi szakmát választom. Családomban volt egy példaképem, a bátyám, aki akkorra már elvégezte az orvosi egyetemet. Marosvásárhelyen tanultam. Fontos volt számomra a szakosodásnál, hogy sebészeti szakág legyen, és gyermekekkel is dolgozhassam, így esett a választásom a fül-orr-gégészetre. Szakvizsgám előtt egyéves lehetőséget kaptam arra, hogy a Pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán dolgozzam rezidens orvosként. Innen, annak ellenére, hogy itt nagyon jól éreztem magam, és csábító ajánlatokat is kaptam, hazatértem.
– Miért érdemes Háromszéken, a megyeszékhelyen dolgozni?
J. G.-E.: Mindig is tudtam, hogy előbb vagy utóbb hazaköltözöm Sepsiszentgyörgyre. Nem bántam meg. Nagyon tetszik az itteni közösség, a kollégák segítőkészsége.
B. M.-A.: Nagyon tetszik, hogy itt hangsúlyt fektetnek a továbbképzésekre, támogatják a továbbtanulást. Emberfüggő az orvosok iránti tisztelet. Mivel fiatalok vagyunk, ezért természetes, hogy elsőre van egy kis bizalmatlanság a betegek részéről, de ezt a jól végzett munkával lehet ellensúlyozni. Idáig pozitív véleményem van a kórházról, a munkaközösségről, a betegekről.
– Mindketten dolgoztak külföldön. Az itteni kórház jól áll felszerelés terén? Mi fontosabb, a szaktudás vagy a felszerelés?
J. G.-E.: Felszerelés terén a fül-orr-gégészeti osztály elég jól áll. Engem a szédülés (otoneurológia) tanulmányozása is nagyon érdekel. Sokan nem is gondolják, de a polip, a mandulán kívül sok más patológiával is foglalkozunk, mint például arcon lévő daganatok, nyaki nyirokcsomók, mandulatumor eltávolítása, de a horkolás is, és sorolhatnánk.
B. M.-A.: Természetesen egy megyei kórházban másak a lehetőségek, mint egy egyetemi klinikán, de fontos, hogy orvosként tudjam, milyen kezelési lehetőségek vannak, és hová tudom továbbirányítani a beteget, ha helyben nem tudunk segíteni rajta. A felszerelés is fontos, de a megfelelő szakmai felkészültség elengedhetetlen.
– Munkaidőn, szakmai fejlődésén kívül minek szentelnek időt?
J. G.-E.: Grafikákat készítek, szeretek rajzolni, de a lovaglás is közel áll a szívemhez. Fecske lovammal sok szabadidőt töltök.
B. M.-A.: A kerékpározás, kirándulás, túrázás tölti ki szabadidőmet, a hegyeket imádom. Régebb fociztam, asztaliteniszeztem, sakkoztam, de ezeket manapság már ritkábban művelem. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. május 8., 16:12
    ÉRTÉKELÉS: 20

    Nemrég kellett menjek a füll orr gégészetre és Józsa doktornőhöz kerültem, gratulálok kedvességéhez és odaadásához, remélem páciensei mind jóval tudnak emlékezni majd és remélem kitart mert szükségünk van ilyen orvosokra.Én azt tartom hogy a fiatal orvosok sokkal lelkiismeretesebbek mert még nem fásultak bele és sokkal jobb a hozzaállásuk. Sok sikert kívánok és köszönöm,hogy itt maradt.

Ajánló

Röviden

Kigyulladt autó Tegnap délután fél kettő körül értesítették a megyei tűzoltókat, hogy a sepsiszentgyörgyi Kaufland parkolójában egy személygépkocsi motorja kigyulladt. A lánglovagok rögtön a helyszínre siettek, ahol kiderült, körülbelül tíz százalékban égett le, károsult a jármű motorja (a gyúlékony alkatrészek). A tüzet valószínűleg egy rossz vagy helytelenül szigetelt kábel miatti rövidzárlat okozhatta. Szerencsére senki nem […]

Jobb utakért

Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén tegnap, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Agresszív hajléktalanok

Olvasónk agresszív, kolduló hajléktalanra panaszkodott, aki a sepsiszentgyörgyi, központi Erzsébet parkban kezdett szitkozódni, miután nem kapott aprót italra. A hajléktalanszálló vezetőségétől érdeklődtünk, és elgondolkodtató részletekről szereztünk tudomást.

Ballagási könyvajándékozás

Pár évtizede még a könyv volt a ballagások ajándékslágere. Jogosan: tanult éretteknek vittük az olvasnivalót, a könyv mindenki számára ugyanolyan hasznos, nem kell testre szabni, méretre, nemre. És tartós. Kíváncsiak voltunk, a digitalizálódás világában mire jutottunk, visznek-e még ilyen ajándékot kicsengetésre.

Olt utcai kálvária

A sepsiszentgyörgyi Olt utcában húzódó járda a téli fagyok után szinte éves rendszerességgel áldatlan állapotba kerül. A városvezetéstől érdeklődtünk a jövőbeli tervekről.

Új elnököt választottak

Tisztújító közgyűlést tartottak szerdán a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklubban. Szántó Évát egyöntetűen szavazták meg a nyugdíjas szervezet élére a jelenlévő tagok.

Politikai hátszél is kéne

Antal Árpád polgármester a megyeszékhelyen zajló útfelújítási munkálatokat újságolta tegnapi sajtótájékoztatóján: az önkormányzat által megrendelt útfestő-gép végre megérkezett, így egy munkacsapat dolgozik is vele. Az elöljáró szerint majd’ minden nap egy-egy újonnan festett úttest, parkolósáv, biciklisáv fog megjelenni a városban, a tervek szerint a nyár végére az egész város úthálózatát újrafestik.

Röviden

Varsóban egyeztetnek Ma Varsóban kerül sor az első kormányközi megbeszélésre Lengyelország és Románia között. „Délután, a kormányülést követően utazunk el több miniszterrel Varsóba, hogy részt vegyünk május 25-én Lengyelország és Románia első kormányközi egyeztetésén. A tárgyalásra az ad okot, hogy mindkét állam idén ünnepli centenáriumát – Románia a nagy egyesülés évfordulóját, Lengyelország függetlenségének évfordulóját ünnepli” […]

Öt ló ment a vágóhídra

Csupán május hónapban (1–22. között, a statisztikai adatok szerint) nem kevesebb mint 5 kóbor lovat fogtak be a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök, de belterületen legeltető pásztorral is akadt gondjuk, akinek májusban átlag hetente 2 jegyzőkönyvet állítottak ki az egyenruhások. Részletekről érdeklődtünk.

Kis jövedelműeknek

Május végéig tehetik le az igényléseket az iskolák az Euro200 támogatási programra, azon diákok számára, akik számítógép-vásárlási értékjegyet kapnak. Az értékjegy, a gyerekek számától függetlenül, családonként csak egy alkalommal igényelhető.

A láthatatlanok

Kapkod a kormány a fiatal munkaerő után, ám az intézmények, törvényszövegek közötti egyeztetést krónikusan elhanyagolja, így a megtett erőfeszítések hatékonysága is csekély mértékű. Eközben a munkaerő-foglalkoztatási hivatal az iskoláit elvégző (vagy elhagyó), de még nem foglalkoztatott és képzésben sem résztvevő, 25. életévüket be nem töltött fiatalokat – az úgynevezett NEET-eket – igyekszik nyilvántartásba venni.

Röviden

Figyeljünk a környezetünkre! Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala tájékoztatni szeretné a lakókat arról, hogy mire érdemes odafigyelni egy természetben történő kirándulás alkalmával, hogy az ne csak biztonságos, hanem környezetkímélő is legyen. A legfontosabb előírás, hogy tüzet csak erre alkalmas, már előre kialakított helyeken lehet gyújtani. Ott, ahol nincs kialakított tűzhely, a kirándulók hordozható grillsütőt használhatnak. A szemetet, […]

Gépkocsi a hűségeseknek

A képen látható személygépkocsit vezetheti haza az az olvasónk, aki május 31-ig legalább 1 hónapra megrendeli lapunkat. A nyereményautó megtekinthető egészen május 26-ig Kovásznán, a Csacsa bár előtt, azután pedig Barót főterén, egészen május 31-ig.

Földön talált holmi?

Sok esetben halljuk a „bölcs tanítást”, miszerint a földön talált holmit megtartani nem lopás. Elvesztett tárgyak, pénztárcák komolyabb pénzösszegek visszaszolgáltatása után akadnak, akik a becsületes megtaláló fejéhez vágják, hogy biza jó bamba volt, hogy visszaadta, mert akár meg is tarthatta volna. A rendőrséget kérdeztük az ide vágó törvényekről.

A középiskoláig leállnak

Világszinten csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, a háromszéki gyerekek koruk előrehaladtával egyre kevesebbet akarnak mozogni, s erre a szülők is „rásegítenek”. A megoldás a megfelelő táplálkozás és mozgás lenne – vélik a szakemberek.