„A tapasztaltabb orvoskollégák mindenben támogatnak! Jó Sepsiszentgyörgyön dolgozni!” – mondják a fiatal orvosnők. Balról jobbra: Barabás Márta-Andrea és Józsa Gita-Erika

Ebben a pénzhajhász világban ritkák azok az emberek, akik szakmájuknak élnek, és az anyagilag előnyösebb ajánlatokat azért utasítják el, mert úgy érzik, hivatást jelent szülőföldjükön dolgozni. Az idéntől a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozó, 30 éves dr. Józsa Gita-Erika és a 31 éves dr. Barabás Márta-Andrea otorinolaringológus szakorvosokkal beszélgettünk.
– Bemutatkoznának röviden?
Józsa Gita-Erika: Sepsiszentgyörgyön születtem. Mikós diákként először nyelvosztályban tanultam, aztán édesapám megbetegedése motivált arra, hogy az orvosi pálya felé forduljak azzal a meggyőződéssel, hogy embereken segíthetek. Marosvásárhelyen folytattam tanulmányaimat, a rezidens időszak alatt Kolozsváron is éltem. Szakmai képzésem kezdetén gyermekorvosként képzeltem el a jövőmet (egyetemistaként külföldön is munkálkodtam gyermekklinikán), de ezt végül felülírta a fül-orr-gégészet, ahol a kivizsgálási mód nyerte el tetszésemet, illetve a műtő szerelmese lettem. Tévhit, hogy a fül-orr-gégészet csak a mandulával és a polippal foglalkozik: valójában fej- és nyaksebészetet is magába foglal. A tavaly év végén, decemberben költöztem haza több mint 10 éves távollét után.
Barabás Márta-Andrea: az erdővidéki Nagyajtán, pedagógus családban születtem. Líceumi éveimet a Székely Mikó Kollégiumban töltöttem, már itt körvonalazódott, hogy az orvosi szakmát választom. Családomban volt egy példaképem, a bátyám, aki akkorra már elvégezte az orvosi egyetemet. Marosvásárhelyen tanultam. Fontos volt számomra a szakosodásnál, hogy sebészeti szakág legyen, és gyermekekkel is dolgozhassam, így esett a választásom a fül-orr-gégészetre. Szakvizsgám előtt egyéves lehetőséget kaptam arra, hogy a Pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán dolgozzam rezidens orvosként. Innen, annak ellenére, hogy itt nagyon jól éreztem magam, és csábító ajánlatokat is kaptam, hazatértem.
– Miért érdemes Háromszéken, a megyeszékhelyen dolgozni?
J. G.-E.: Mindig is tudtam, hogy előbb vagy utóbb hazaköltözöm Sepsiszentgyörgyre. Nem bántam meg. Nagyon tetszik az itteni közösség, a kollégák segítőkészsége.
B. M.-A.: Nagyon tetszik, hogy itt hangsúlyt fektetnek a továbbképzésekre, támogatják a továbbtanulást. Emberfüggő az orvosok iránti tisztelet. Mivel fiatalok vagyunk, ezért természetes, hogy elsőre van egy kis bizalmatlanság a betegek részéről, de ezt a jól végzett munkával lehet ellensúlyozni. Idáig pozitív véleményem van a kórházról, a munkaközösségről, a betegekről.
– Mindketten dolgoztak külföldön. Az itteni kórház jól áll felszerelés terén? Mi fontosabb, a szaktudás vagy a felszerelés?
J. G.-E.: Felszerelés terén a fül-orr-gégészeti osztály elég jól áll. Engem a szédülés (otoneurológia) tanulmányozása is nagyon érdekel. Sokan nem is gondolják, de a polip, a mandulán kívül sok más patológiával is foglalkozunk, mint például arcon lévő daganatok, nyaki nyirokcsomók, mandulatumor eltávolítása, de a horkolás is, és sorolhatnánk.
B. M.-A.: Természetesen egy megyei kórházban másak a lehetőségek, mint egy egyetemi klinikán, de fontos, hogy orvosként tudjam, milyen kezelési lehetőségek vannak, és hová tudom továbbirányítani a beteget, ha helyben nem tudunk segíteni rajta. A felszerelés is fontos, de a megfelelő szakmai felkészültség elengedhetetlen.
– Munkaidőn, szakmai fejlődésén kívül minek szentelnek időt?
J. G.-E.: Grafikákat készítek, szeretek rajzolni, de a lovaglás is közel áll a szívemhez. Fecske lovammal sok szabadidőt töltök.
B. M.-A.: A kerékpározás, kirándulás, túrázás tölti ki szabadidőmet, a hegyeket imádom. Régebb fociztam, asztaliteniszeztem, sakkoztam, de ezeket manapság már ritkábban művelem. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. május 8., 16:12
    ÉRTÉKELÉS: 22

    Nemrég kellett menjek a füll orr gégészetre és Józsa doktornőhöz kerültem, gratulálok kedvességéhez és odaadásához, remélem páciensei mind jóval tudnak emlékezni majd és remélem kitart mert szükségünk van ilyen orvosokra.Én azt tartom hogy a fiatal orvosok sokkal lelkiismeretesebbek mert még nem fásultak bele és sokkal jobb a hozzaállásuk. Sok sikert kívánok és köszönöm,hogy itt maradt.

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.