„A tapasztaltabb orvoskollégák mindenben támogatnak! Jó Sepsiszentgyörgyön dolgozni!” – mondják a fiatal orvosnők. Balról jobbra: Barabás Márta-Andrea és Józsa Gita-Erika

Ebben a pénzhajhász világban ritkák azok az emberek, akik szakmájuknak élnek, és az anyagilag előnyösebb ajánlatokat azért utasítják el, mert úgy érzik, hivatást jelent szülőföldjükön dolgozni. Az idéntől a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozó, 30 éves dr. Józsa Gita-Erika és a 31 éves dr. Barabás Márta-Andrea otorinolaringológus szakorvosokkal beszélgettünk.
– Bemutatkoznának röviden?
Józsa Gita-Erika: Sepsiszentgyörgyön születtem. Mikós diákként először nyelvosztályban tanultam, aztán édesapám megbetegedése motivált arra, hogy az orvosi pálya felé forduljak azzal a meggyőződéssel, hogy embereken segíthetek. Marosvásárhelyen folytattam tanulmányaimat, a rezidens időszak alatt Kolozsváron is éltem. Szakmai képzésem kezdetén gyermekorvosként képzeltem el a jövőmet (egyetemistaként külföldön is munkálkodtam gyermekklinikán), de ezt végül felülírta a fül-orr-gégészet, ahol a kivizsgálási mód nyerte el tetszésemet, illetve a műtő szerelmese lettem. Tévhit, hogy a fül-orr-gégészet csak a mandulával és a polippal foglalkozik: valójában fej- és nyaksebészetet is magába foglal. A tavaly év végén, decemberben költöztem haza több mint 10 éves távollét után.
Barabás Márta-Andrea: az erdővidéki Nagyajtán, pedagógus családban születtem. Líceumi éveimet a Székely Mikó Kollégiumban töltöttem, már itt körvonalazódott, hogy az orvosi szakmát választom. Családomban volt egy példaképem, a bátyám, aki akkorra már elvégezte az orvosi egyetemet. Marosvásárhelyen tanultam. Fontos volt számomra a szakosodásnál, hogy sebészeti szakág legyen, és gyermekekkel is dolgozhassam, így esett a választásom a fül-orr-gégészetre. Szakvizsgám előtt egyéves lehetőséget kaptam arra, hogy a Pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán dolgozzam rezidens orvosként. Innen, annak ellenére, hogy itt nagyon jól éreztem magam, és csábító ajánlatokat is kaptam, hazatértem.
– Miért érdemes Háromszéken, a megyeszékhelyen dolgozni?
J. G.-E.: Mindig is tudtam, hogy előbb vagy utóbb hazaköltözöm Sepsiszentgyörgyre. Nem bántam meg. Nagyon tetszik az itteni közösség, a kollégák segítőkészsége.
B. M.-A.: Nagyon tetszik, hogy itt hangsúlyt fektetnek a továbbképzésekre, támogatják a továbbtanulást. Emberfüggő az orvosok iránti tisztelet. Mivel fiatalok vagyunk, ezért természetes, hogy elsőre van egy kis bizalmatlanság a betegek részéről, de ezt a jól végzett munkával lehet ellensúlyozni. Idáig pozitív véleményem van a kórházról, a munkaközösségről, a betegekről.
– Mindketten dolgoztak külföldön. Az itteni kórház jól áll felszerelés terén? Mi fontosabb, a szaktudás vagy a felszerelés?
J. G.-E.: Felszerelés terén a fül-orr-gégészeti osztály elég jól áll. Engem a szédülés (otoneurológia) tanulmányozása is nagyon érdekel. Sokan nem is gondolják, de a polip, a mandulán kívül sok más patológiával is foglalkozunk, mint például arcon lévő daganatok, nyaki nyirokcsomók, mandulatumor eltávolítása, de a horkolás is, és sorolhatnánk.
B. M.-A.: Természetesen egy megyei kórházban másak a lehetőségek, mint egy egyetemi klinikán, de fontos, hogy orvosként tudjam, milyen kezelési lehetőségek vannak, és hová tudom továbbirányítani a beteget, ha helyben nem tudunk segíteni rajta. A felszerelés is fontos, de a megfelelő szakmai felkészültség elengedhetetlen.
– Munkaidőn, szakmai fejlődésén kívül minek szentelnek időt?
J. G.-E.: Grafikákat készítek, szeretek rajzolni, de a lovaglás is közel áll a szívemhez. Fecske lovammal sok szabadidőt töltök.
B. M.-A.: A kerékpározás, kirándulás, túrázás tölti ki szabadidőmet, a hegyeket imádom. Régebb fociztam, asztaliteniszeztem, sakkoztam, de ezeket manapság már ritkábban művelem. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. május 8., 16:12
    ÉRTÉKELÉS: 21

    Nemrég kellett menjek a füll orr gégészetre és Józsa doktornőhöz kerültem, gratulálok kedvességéhez és odaadásához, remélem páciensei mind jóval tudnak emlékezni majd és remélem kitart mert szükségünk van ilyen orvosokra.Én azt tartom hogy a fiatal orvosok sokkal lelkiismeretesebbek mert még nem fásultak bele és sokkal jobb a hozzaállásuk. Sok sikert kívánok és köszönöm,hogy itt maradt.

Ajánló

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.