A tél még szépíti a tó látványát

Közel egy éve annak, hogy lassú agóniával meghalt a szentgyörgyi, állomási tó: a tavaly tavaszi hóolvadáskor felszínre kerültek az alacsony vízszint miatt fenékig befagyott tóban oxigén nélkül maradt elpusztult halak, most csak a kevés hónak köszönhetően nem látszik a gazzal benőtt tómeder. Merre tovább? – kérdeztük az illetékest, Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzsert.
A városvezetés visszavette a rosszul gazdálkodó bérlőtől a jobb sorsra érdemes létesítményt, de úgy döntött, hogy hagyják a vizet elszivárogni, nem költenek nagy összegeket arra, hogy teleszivattyúzzák a tavat, mely magasabban fekszik az Oltnál. További sorsát illetően ötletbörzét szerveznek, azaz pályázatot írnak ki, azzal a kikötéssel, hogy továbbra is a szabadidő hasznos-kellemes eltöltését kell szolgálja a terület, és zöldövezetnek kell maradnia (legalább jórészben).
Nemcsak szakemberektől, a lakosságtól is várják majd az épkézláb, rajzos ötleteket, de mert nálunk minden malom lassan őröl, ha születik is egy, a többség tetszését elnyerő terv, a licitek, fellebbezések és törvényi változások, egyéb akadályok miatt elhúzódik a kivitelezés, tehát még jó ideig, legalább két évig szokhatjuk a látványt, melyen csak az évszakok kozmetikáznak egy keveset.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. február 14., 22:08
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Magasabban fekszik az Oltnál !? Na ne !! Max.200 méter PVC cső és egy szürő megoldaná a víz problémát. Az ”új” híd alatt az Olt már magasabban van mindt a tó ugyanis a ”régi” híd helyén van egy kb. 2 m. vízlépcső. Egy kis munka és magátol feltelne a tó csak le kell fektetni a csövet az Olt medrébe.

 • User
  Dátum: 2018. február 15., 15:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Koszonjuk a varosmenedzsernek( micsoda urias kifejezes!!) , igazan megnyugtatott. Ha o 2 evet mond , akkor legalabb 12! Vagyis , magyarul, halvany lila ibolyajuk , vagy otletuk sincs ….

Ajánló

Röviden

Az oroszok vigyáztak a biztonságra Az orosz biztonsági szolgálatok több mint háromezer futballhuligánt tartottak távol a vasárnap véget ért világbajnokságtól. Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter úgy fogalmazott, a vb biztonságos megrendezésében fontos szerepe volt annak, hogy megtagadták a beutazást számos olyan külföldi személytől, aki korábbi viselkedésével erre okot adott. Hozzátette, a külföldi kollégáikkal való együttműködésük, például az […]

Székelyföld a miénk, amíg megműveljük

Kovászna, Hargita és Maros megyei gazdaszervezetek és közbirtokosságok képviselői tartottak megbeszélést tegnap Zágonban, a Mikes Kelemen Kulturális Központban, ez alkalommal megalakult a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma.

Csernátonban áll a bál

Csernátonban július 21–22-én testvértelepülési találkozót, községi napokat és néptáncfesztivált rendeznek.

Eladják, vagy ne adják?

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülésén elvi beleegyezés született a municípium New Fashion Rt.-nél levő részvényeinek eladására.

Hazudnak az erdészek!

Szemenszedett hazugságnak nevezte Lukács András a Székely Hírmondóban megjelent, az erdészek és a vadászok részéről ellene megfogalmazott vádakat. A csernátoni juhosgazda bejelentette: törvényre adja a rágalmazókat.

Aláírásokat gyűjtenek

Országszerte, sőt szinte egész Európát körülölelő aláírásgyűjtésbe kezdtek Beke István és Szőcs Zoltán ártatlanságának támogatása kapcsán a velük együtt érző és szimpatizáló személyek. Ilyen megmozdulás volt szerdán Baróton is, ahol az ártatlanság támogatására szolgáló névtáblázatot tölthették ki azok, akik szerint a két bebörtönzött fiatal ártatlanul van fogva tartva. E petíció aláíróinak célja, hogy a román […]

Ölyvek az országutakon

Arra hívták fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy egyre több kisméretű ölyvet látni az országutakon, ezek környékén: lapunk a jelenség magyarázatára volt kíváncsi.

Orbaiszék kitesz magáért

Orbaiszéki Forgács Fesztivál név alatt hozza tető alá Kovászna város önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa azt a nagyszabású, értékmeg­őrző, szórakoztató és egyben turisztikai rendezvényt, amiből hosszú távon hagyományt teremtenének a fürdővárosban. A kezdeményezésről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Gyerő József kovásznai polgármester és Grüman Róbert megyetanács-alelnök.

Pontosítás

Alább Márton Árpádnak, az RMDSZ parlamenti képviselőjének válaszanyaga olvasható lapunk július 10-ei számában megjelent A Btk. 13 „legártalmasabb” módosítása” című cikkére, melynek forrása a digi24.ro internetes portál volt.

Székelyföldön ütötték meg a 6-os lottót

    A Román Lottótársaság közleménye szerint július 19.-én, csütörtökön, a kora esti órákban a Hargita megyei Maroshévízen ütötték meg a 6-os lottót. Nem is akár hogyan, hanem kiütéses telitalálattal – zsebre is vágva a főnyereményt! A jutalom, ami az idei év legnagyobbika, nem több, és nem kevesebb, mint 9 millió 720 ezer 865 lej.  Ja, […]

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]