A beszakadt kommandói fahíd nem volt biztosítva, a kormánytól várnak segítséget

Az áradások során számtalan gazdaság, ház, pince, mezőgazdasági terület rongálódott, illetve közutak is károsultak a megyén végigsöprő víztömeg miatt, és az eső még mindig esik… Összeállításunkban annak jártunk utána, ilyen esetekben a biztosítások mennyire nyújthatnak lelki nyugalmat a magánszemélyeknek, és a közösségi vagyonért is felelős önkormányzati vezetőknek, illetve élnek-e a lehetőséggel.

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere úgy véli, a bodzavidéki áradásokhoz képest ők könnyebben megúszták, ám a megduzzadt patak náluk is több házat elöntött, iszappal teltek meg az udvarok.
– Szerencsénkre nagyon hamar levonult a víz, igaz, hogy az útjainkat elmosta, az Olt folyó pedig mezőgazdasági területeket öntött el, ahol elvégeztük a szükséges kárfelmérést – részletezte.
Arra a kérdésünkre, hogy a hivatal tulajdonában lévő épületekre, tulajdonokra kötnek-e biztosítást, az elöljáró kifejtette, az előző években minden épületet bebiztosítottak, ez évente körülbelül 6 ezer lejes költséget jelentett, ám idén „a román kormány úgy összehozta a költségvetést”, hogy nemcsak erre nem jutott pénzük, de augusztustól nem lesz közvilágításra, éjjeli őrségre, illetve októbertől a fizetéseket sem tudják kiadni.
Fodor Imre, Illyefalva polgármestere kérdéseinkre elmondta, mind a sepsiszentkirályi, mind az illyefalvi, illetve az aldobolyi patak megnőtt: egy átjárót, pallót elvitt az áradás, másik hármat megrongált, utakat mosott el, tett járhatatlanná. Szentkirályban kell leghamarabb beavatkozniuk: mivel a települést patak köré építették, ezért a patakpart beomlásával nagyon sok helyen melléképületek rongálódtak meg. De ugyanitt többtucat pincét árasztott el, az illyefalvi Keresztény Ifjúsági Központ ebédlőjébe is behatolt a víz, továbbá a községben körülbelül 300 hektár mezőgazdasági terület károsult. Aldobolyban összesen 10 gazdaság udvara telt meg vízzel, itt szivattyúkkal iparkodtak helyreállítani a rendet.
– Ajánlatos lenne biztosításokat kötni. Arra odafigyelünk, hogy beruházásoknál a kivitelezőt a feladatfüzetben a munka bebiztosítására kérjük. Szerencsére most nem történt kár az Olt hídnál, de ezekre próbálunk odafigyelni. Az épületek biztosítása a pénzhiány miatt viszont gondot jelent – magyarázta Fodor.
Dombora Leheltől, Réty polgármesterétől megtudtuk, hogy a jelenlegi árvíz náluk csupán két – árterületen található – házat érintett, az egyik lakatlan, a másikból pedig még idejében kilakoltatták az ott élőket, pedig az utóbbit körbe is zsákolták, ám mindhiába.
– Meglepődtünk, mivel a focipálya környékén, a park előtt lévő holtárok annyira megtelt egy időszakos patak miatt, hogy a víz átfolyt a parkba. Erre még nem volt eddig példa, Komollón kellett zsákolni, gátat magasítani, illetve Bitán járhatatlanná vált a bejáró községi út az áradások miatt – összegzett az elöljáró.

Nincs rá pénz, ezért mellőzik
A két héttel ezelőtti áradás Szentkatolnát is érintette, ott még a Feketeügy mellett lakók portájára is behatolt a víz, közvagyon azonban nem rongálódott. De ha netán úgy történt volna, sem lenne rá biztosítás.
– Régebben nézegettük a biztosítási árakat, azonban figyelembe véve a költségvetésünket, úgy döntöttünk, inkább mellőzzük, mert nem engedhetnénk meg magunknak – mondta Tusa Levente polgármester, hozzátéve, az áradás érintette a Szentkatolna imecsfalvi kijáratánál található hidat, de mivel az a megyei úton van, így nem tartozik a falu leltárába.
A hétvégi esőzés miatt megemelkedett Bászka beszakította a kommandói fahidat, amelyre nem volt biztosítása az önkormányzatnak.
– Kommandón anyagi okok miatt nem kötöttünk biztosítást a közvagyonra – tájékoztatott Kocsis Béla polgármester, hozzátéve, hogy a híd rendbetételére a kormánytól várnak segítséget. Hasonló a helyzet a többi olyan orbaiszéki közigazgatási egységben, ahol a hétvégi árvíz károkat okozott.
Barátoson Tánczos Szabolcs polgármestertől megtudtuk: a polgármesteri hivatal épülete biztosítva van, azonban egyéb közvagyon nincs. Mint a polgármester hangsúlyozta, a büdzsé annyira szegényes, hogy egyelőre azt sem tudják, miként fizetik ki augusztusban a hivatal alkalmazottainak júliusi bérét. Zabolán is csak a polgármesteri hivatal épülete és a hozzá tartozó javak vannak bebiztosítva, mondta Fejér Levente polgármester.
Kovásznát nem érintette olyan jelentős mértékben a múlt hétvégi árvíz, leszámítva néhány pincét, azonban az önkormányzat által feljavított makadám utakat tönkre tette, azok ismét javításra szorulnak, mint az ügykezelésükbe tartozó és nemrég felújított Kovászna–Kommandó útszakasz is. Kellemetlen a városvezetésnek, hogy a Petőfi Sándor utcából lezúduló csapadék a Big Daddy Pub és a PPT üzlet tömbházának udvarára folyt, ezt majd a továbbiakban elvezetteti az önkormányzat. Amikor a tizenegy utcát érintő infrastrukturális munkálat megtörténik, akkor megoldódik ez a visszatérő gond. Kérdésünkre Gyerő József polgármester elmondta: a kovásznai önkormányzatnál csak a város tulajdonában levő épületek és autók vannak biztosítva.

Több száz kilométer utat nem lehet bebiztosítani
Kovács Ödön megyemene­dzsert is megkérdeztük, mi a szokásos eljárás, mikor egy-egy nagyobb útjavítást átvesznek, van-e garanciája, illetve annak lejárta után mennyi időre biztosított annak minősége. Az elöljáró kifejtette, a kivitelezés idejére szoktak a munkálatok végzői biztosítást kötni, a kész útra általában 2–3 évi jótállási idő van – és ezzel vége, hiszen több száz kilométer utat nem lehet bebiztosítani. Véleménye szerint a legveszélyeztetettebbek a ritkán használt útszakaszok, mert azokra nem is költenek olyan sokat.
A magánjavak védelmét szolgáló ügyletekről Bálint Mária, a Transilvania Broker cég biztosítási tanácsadója szolgált részletekkel.
Magánházak esetében a kötelező biztosítás ugyan véd árvíz, földcsuszamlás és földrengés ellen, azonban csak a ház falainak, azaz tartószerkezetének károsodását térítik meg. A tarifa sok mindennek függvénye, egy előzetes felértékelés után állapítják meg, de függ a ház folyóvíztől való távolságától, építési idejétől, anyagától. Nem érdemes letagadni tényeket, mert ha beütne a krach, a biztosító csak töredékét fizetheti a leszerződött összegnek – figyelmeztetett.

Száz euróért már köthető
felülbiztosítás
Ha az ember esetleg egyéb javait, ingóságait is védené (tűz, robbanás, természeti csapás, vihar, villám, jégeső, hó okozta kártól), akkor felülbiztosítást kell kötnie, ugyanez a helyzet, ha melléképületeket szeretne bebiztosítani. Tömbházlakások esetében is felülbiztosítás védhet tűztől, beázástól, robbanástól stb. Tíz eurótól kezdődnek a díjak, magánháznál 30 eurótól 5000-ig terjednek, egy átlagos ház esetében körülbelül 100 euró lehet az évi díj, 1940 előtt épített házak esetében pedig, amelyek már két jelentősebb földrengést átéltek (az 1940-est és 1977-est), kicsit többet kell fizetni, de „az esetleges kár esetén ez csak töredéke lehet a veszteségnek”, vonta le a következtetést Bálint Mária.
Elmondása szerint manapság kevesen kötnek lakóházra biztosítást, inkább csak akkor, ha már ők maguk vagy ismeretségi körükben valaki kárt szenvedett. Ugyanez a helyzet a mezőgazdasági biztosításokkal is, ezek esetében 1 hektárnál nagyobb termőföld károsodása esetén fizetnek kártérítést (más kategória a tavaszi, és más az őszi vetés), ha bizonyos időpontig megtörténik a szerződés.
Az előrelátó mérlegelés és a zseb küzdelme tehát tovább folyik…

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]

Árvízi bajok a mezőn

Mintegy 850 hektárnyi területen tett kárt az árvíz, ami sokkal kevesebb, mint amennyire „első ijedtségünkben” számítottunk – mondta el Könczei Csaba. A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője mindent összevetve úgy véli: „aránylag jól megúsztuk” az elmúlt néhány hét erősen csapadékos időszakát.

Egy fehér, egy fekete

Tegnapi lapszámunkban dicsértük meg a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy figyelve a periférián levő területekre is, kaszálják a város végén levő területeket. Most megrovásban részesítjük őket: a volt IFET területén levő ipari park úgy néz ki, mint a dzsungel, felvette a gyom.

Reneszánsz világ Miklósváron

Hétfőn Reneszánsz kastélynapok vették kezdetüket a miklósvári Kálnoky-kastélynál. A szervezők a rendezvénnyel az idei Mátyás király emlékév előtt tisztelegnek közművelődési, irodalmi és művészeti programokkal, kiállításokkal.

Hitelesítik az aláírásokat

254 871 MSPI – európai kisebbségvédelmi kezdeményezés-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium az áprilisban leadott több mint háromszázezerből. A döntéssel bizonyossá vált: meglesz az egy millió aláírás, amit a kezdeményezők a FUEN-nel közösen az Európai Bizottság asztalára letehetnek.

Az erkölcsi győztes

Franciaország 4–2 arányú győzelmével ért véget az Oroszországban lezajlott labdarúgó világbajnokság. Erkölcsi szempontból azonban vitathatatlanul a horvát válogatott kerekedett felül, labdakezelésből, emberi tartásból, szerénységből és küzdeni tudásból egyaránt jelesre vizsgázván. Ugyanakkor a stadionokban jelen lévő, illetve a képernyők előtt szurkoló honfitársaik magatartása azonos volt a játékosokéval, így az elismerés a nemzet egészét illeti. Meggyőződésem szerint […]

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 19-én, csütörtökön 32–50-es Udvarterekben osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.