Hiába a sok ág az erdőben, hasznosításukat a törvény nem teszi lehetővé

Az erdőben a fakitermelés után hátramaradt, illetve összegyűjtött ágak, gallyak hasznosításának érdekes vetületére derült fény a minap, a Baróti Magánerdészet által tartott nyílt napon.

Történt, hogy a szakmai ismertetőn jelenlevő Sikó Imre bölöni polgármester rákérdezett: mi lesz azzal a sok faággal, melyből éppen több tucatnyi csomó volt összegyűjtve az egyik erdei parcellában, ahol nemrég fejeződött be a kitermelés?

A bölöni önkormányzatot ugyanis érdekelte volna a vékony, javarészt már hulladék fa felvásárlása, hiszen az óvodában új, faőrleménnyel működő kazánt állítottak be, őrleménynek pedig az ágak épp megfelelőek lennének. A válasz meglepő volt. Az erdészek szerint a törvény nem teszi lehetővé ezeknek a kitermelés után ottmaradt vékony faágaknak a hasznosítását, mert aktát csak lábon álló fára lehet kiállítani.

– Ez a maradék sehol nem szerepel, a törvény értelmezése szerint olyan, hogy az ágak elpucolása, nem létezik. Hiába szeretné valaki ezeket elvinni, nem tudunk neki erre szállítási jegyet kiállítani. Ez a fa itt kell elrothadjon az erdőben – mondta Balázsi Imre erdőmérnök.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 12., 1:36
  ÉRTÉKELÉS: -16

  Lökött társaság,hát a Székely furfangot miért nem lehet elővenni,bezzeg a “hegyen túliak” nem ciciznének az ilyen kérdéssel…meg kell fogni és vinni kell ?Mit hivataloskodnak annyit,így is viszi az ágat az erdőből,akinek kell,mindenki ?

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Jo kis torvenyek,es “szep” erdogazdalkodas.Azt tudjatok,hogy Romaniaban orankent 3 hektar erdot vagnak ki?!Azt is tudjatok,hogy 1989 ota a romaniai erdok haromnegyede valt a gyilkos es kartekony erdoirtas aldozatava?!Azt tudjatok,hogy mig az Europai Unioban 40-41 szazalek az erdositett teruletek szama,nekunk Romaniaban csak 29,6 szazalek erdositett teruletunk maradt,koszonhetoen a gyilkos es kontrollalatlan fakitermelesnek?!Azt tudjatok,hogy Europaban a Skandinav felsziget orszagaiban vannak a legnagyobb erdositett teruletek,peldaul Svedorszag, 60 szazalek!Azt tudjatok,hogy ezekben az orszagokban vedik a termeszetet,a medveket es az allat es novenyvilagot?!MI MIERT PUSZTITJUK SAJAT SZULOFOLDUNK ALLAT ES NOVENYVILAGAT?!!Miert nem veszunk peldat az olyan orszagoktol mint Svedorszag,Norvegia,Finnorszag?!Azt tudjatok,hogy ha ilyen iramban haladnak a vagasok es ujjaultetesek,akkor 60 ev nem lesz elegendo az erdok ujjaultetesere?!Es arra gondoltatoke,hogy meg hany evbe telik amig ezek az ujjaultetett erdok megnonek?Ti tenyleg nem gondoltok az unokaitok es gyerekeitek jovojere?!Milyen demon szallt meg benneteket,hogy ennyire kapzsi es telhetetlen penzhajhaszokka valtatok?!ALLITSATOK MEG AZ ERDOK IRTASAT!!!MOST!!!AMIG MEG NEM KESO!!!

  • User
   Dátum: 2017. október 16., 7:12
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Csak kivancsisagbol,a tiedbol mennyit vagtak ki?Te milyen erdogazdalkodast gyakorolsz vagy a helyi fa mafia berence vagy akik a hs megjeleneseig gunyt uztek az erdotulajdonosokbol egy”barcaval”4-5 auto fat loptak el

 • User
  Dátum: 2017. október 14., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: -19

  Szokás szerint megint a hasadra ütöttél, nem tájékozódtál. Az EU-ban ugyanis 33 százalék az erdős területek aránya, nem 41. Az is nagy marhaság, hogy a románia erdők háromnegyede eltűnt volna 1989 után. Szó sincs erről: 1921-ben az itteni erdős területek aránya 35-40 százalék volt, ez 26,7 százalékra csökkent – 1990-ig! 1989 után tehát nemhogy nem tűnt el az erdők háromnegyede, hanem a számod alapján több erdő van jelenleg. Finnországtól pedig engedelmeddel nem vennék példát: iszonyú mennyiségű fenyőrönköt EXPORTÁL (2014-ben pl. 708.000 köbmétert), a HS romániai üzemei is jelentős arányban azt dolgozzák fel, nem az itteni fát. Románia is 2015-ben még 862.000 köbméter rönkfát exportált, főleg Ázsiába és Egyiptomba, egy évvel később már csak 530 ezret – innen is látszik, kinek az érdeke a rétyi fürészüzemmel ijesztgetni az embereket.

 • User
  Dátum: 2017. október 14., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Az adatokat a Realitatea Tv musorabol vettem! Es eriggy a hazugsagaiddal,.. meghogy a retyi fafeldolgozo Finnorszagi fat dolgoz fol?!Meg a varjak is rohognek ezen a nagy hazugsagon.Talan Finnorszagba,ha mar ugyis eladjak a fat neki,akkor oda nem tudott fatelepet epiteni,mi?!Vagy talan ott nem tudjak hajora rakni,ezert hozzak Retyre?!Na eriggy innet,de jo gyorsan,mert meg az ovodasok sem hisznek neked, te hazudozo!!

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Miért kéne elhúzzak innét, csak azért, mert lerántom a leplet a marhaságaidról? Már többször bebizonyítottam, hogy légből kapott “információkkal” hadakozol – ez idegesít? Nem tudsz nyugodtan aggitálni a fakitermeő cégek mellett? Hát szokjál hozzá, hogy nem mindenki veszi be a maszlagaidat. Ha nem tudod, milyen fát dolgoz fel a rétyi üzem, ne bölcsködözz. Előbb járj utána.

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ahhoz,hogy bebizonyits valamit,ahhoz targyi bizonyitekok szuksegesek.Ezert a kommentjeid(azaz helyesebben kontrakommentjeid)semmit nem bizonyitanak,ugyanugy mint az enyemek.En nem mondtam sehol,hogy a kommentjeim bizomyitekok volnanak,de veled ellentetben odairtam,hogy honnet vettem az informaciokat(Realitatea TV).Ugyhogy nem rantottal te le senkirol semmilyen leplet.Es mit beszelsz,hogy a fakitermelo cegek mellett agitalok?!Na ne viccelj,haverkam!Ha tolem fuggene az osszeset betiltanam,meg ebben a szent percben,de nemcsak betiltanam hanem visszamenoleg 1990-ig kinyomoztatnam,hogy melyik ceg mennyi kart okozott Romania erdoiben es a sittre vagnam az osszeset,a korrupt rendorokkel,birokkal,ugyvedekkel,ugyeszekkel,polgarmesterekkel es politikusokkal eggyutt,akik eme orszagcsufito es termeszetrombolo rablast patronaltak!De amint latom az agitator az te vagy,ellenkezo esetben nem vedelmezned es partfogolnad annyira a hon szeretett retyi cegedet,no meg azokat akik idehoztak oket a megyenkbe.Ugyhogy megegyszer,erthetobben:KUSSOLJAL TE AGITATOR,TE BAROM!!!

Ajánló

Nagylelkű testvértelepülés

Szerda délelőtt a kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthonban Terézváros küldöttsége fejlesztő játékokat adott át a speciális igényű gyerekek számára.

Sikeres jogi fejtágító

Minden résztvevője sikeresnek ítélte a diákok jogi ismereteinek kibővítését célzó múlt heti akciót, amelynek során ügyészek, bírók, ügyvédek, közjegyzők önkéntesként tartottak órát az iskolákban.

Sztrájkra készül a Sanitas

Bár egészen tudományos-fantasztikus számokat lehet hallani, hogy mennyi lett egy orvos fizetése, úgy tűnik, ez nem oldja meg az egészségügyi rendszeren belül évek óta fennálló konfliktust. A Sanitas szakszervezeti szövetség ismét sztrájkról beszél.

Fogyasztóvédelmi világnap

Március 15-e a fogyasztóvédelmi világnap, amikor a vásárlók jogaira hívják fel a figyelmet, amelyeket olykor nem ismernek el a kereskedelmi egységek. A kihágásokat minden esetben jelenteni kell, figyelmeztet a fogyasztóvédelem.

Röviden

Próbaérettségi Hétfőn a középiskolai XI. és XII. osztályok megkezdik az idei próbaérettségit. Első nap románból, 20-án magyar nyelv és irodalomból, 21-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 22-én a választott tantárgyból írnak dolgozatot, utolsó nap csak a végzősök. Eredményeket március 30-án közölnek.  Új buszjáratok Új szállítócég, a Transbus Kft. indít ettől a héttől napi buszjáratot a […]

Japán IT-oktatás megyénkben

Az Oktatásügyi Minisztérium és a japán kormány partnerségének köszönhetően hatvan tehetséggondozó központ nyílik az országban az informatika iránt érdeklődő középiskolásoknak. A szigorú szelekciót követően Kovászna megyében kettő ilyen is lesz.

Nagy víz Köpec közelében

Csütörtökön az Olt magas vízállása miatt olyan helyzet állt elő Barót és Köpec között, amilyenre legutóbb több mint negyven éve volt példa: a visszafolyt, illetve erre átfolyt Kormos-patak az egész térséget elárasztotta, a 131-es megyei út járhatatlanná vált, a véczeri emlékműnél a március 15-i megemlékezést sem lehetett megtartani. Köpec falu közben gátszakadástól rettegett és retteg még mindig, szerencsére lapzártánkig ez nem következett be.

Rombolt az árvíz megyeszerte

Bizonytalanság, kétségbeesés, rácsodálkozás, kíváncsiság: körülbelül ezekkel a szavakkal lehet leírni a megyében kedden éjszaka és szerdán lapzártáig uralkodó, az áradások miatti hangulatot. A megyeszékhelyi tűzoltókat nem csupán Sepsiszentgyörgyön, hanem számos más településen is bevetették: kiderült, hogy vészhelyzetben 20 kökösbácsteleki gazdaságot áldoznának fel a hatóságok, csakhogy több százat megmentsenek.

Röviden

Gyilkosság Uzonban Rövid időn belül el is kapta a rendőrség azt a férfit, aki élettársa 65 éves édesanyját ölte meg kedden Uzonban. Az egyenruhásokat a 112-es hívószámon riasztották, akik a helyszínen, egy uzoni háznál egy 65 éves nő holttestére bukkantak. Az áldozaton látható külsérelmi nyomok láttán (súlyos, halált okozó fejsérülése volt) vizsgálatot indítottak a halál […]

Politika vagy jog?

Tegnap Kovászna megye prefektusa két közleményt is eljuttatott a sajtóhoz arról, hogy mind a sepsiszentgyörgyi, mind a kézdivásárhelyi polgármestert egyenként 5000 lejre bírságolta a 2001/1157-es kormányhatározat 24. cikkelyének megfelelően, amiért nem tetetett ki román zászlót a magyar mellé az 1994/75-ös törvénynek megfelelően, mely rendelkezés az idegen zászlók használatát is szabályozza.

Bodvajban és a Nyergestetőn

Bodvajban, a vaskohónál idén már 11. alkalommal emlékeztek a résztvevők az 1848–49-es szabadságharc hőseire, bátor elődeinkre. A kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum diákjai és tanárai a Nyergestetőn, a Bod Péter Tanítóképző a tanintézmény udvarán hajtott fejet a hősök előtt.

Nagyok között

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület március 7-11. között Háromszéket népszerűsítette a Berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén (ITB Berlin). A világ vezető idegenforgalmi kiállításán 5 kontinens több mint 180 országa képviseletében 10.000 kiállító és 160.000 látogató vett részt.

Nehézkes a füzetkitöltés

Háromszéken egyre népszerűbbek a napszámosok, az alkalmazók lassan hozzászoknak ehhez a foglalkoztatási formához – derült ki az Ördög Lajossal, a megyei munkafelügyelőség vezetőjével folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Húzós hetek a tanügyben

Ritkán rendezünk országos döntőt a tantárgy­olimpiának, hiszen kicsi megye vagyunk, az infrastruktúra sem adott 300-400 tanuló ellátásához, a finanszírozás is problémás, most azonban lehetőség nyílott egyszerre három (kisebb kaliberű) tantárgyverseny megszervezésére – mondta Kiss Imre kedden, azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, melyen az érintett szaktanfelügyelők is jelen voltak.

Játszóház nyílt Baróton

Barótról az utóbbi időben kevés újdonságszámba menő történésről tudósíthattunk. Március 11-től viszont, egy új vállalkozásnak köszönhetően a 12 éven aluli gyermekeknek a tavasz eljövetelével is van, ahol együtt szórakozniuk, van, ahol hasznosan, mozogva töltsék az időt: megnyílt a Zsibongó Játszóház.