Hiába a sok ág az erdőben, hasznosításukat a törvény nem teszi lehetővé

Az erdőben a fakitermelés után hátramaradt, illetve összegyűjtött ágak, gallyak hasznosításának érdekes vetületére derült fény a minap, a Baróti Magánerdészet által tartott nyílt napon.

Történt, hogy a szakmai ismertetőn jelenlevő Sikó Imre bölöni polgármester rákérdezett: mi lesz azzal a sok faággal, melyből éppen több tucatnyi csomó volt összegyűjtve az egyik erdei parcellában, ahol nemrég fejeződött be a kitermelés?

A bölöni önkormányzatot ugyanis érdekelte volna a vékony, javarészt már hulladék fa felvásárlása, hiszen az óvodában új, faőrleménnyel működő kazánt állítottak be, őrleménynek pedig az ágak épp megfelelőek lennének. A válasz meglepő volt. Az erdészek szerint a törvény nem teszi lehetővé ezeknek a kitermelés után ottmaradt vékony faágaknak a hasznosítását, mert aktát csak lábon álló fára lehet kiállítani.

– Ez a maradék sehol nem szerepel, a törvény értelmezése szerint olyan, hogy az ágak elpucolása, nem létezik. Hiába szeretné valaki ezeket elvinni, nem tudunk neki erre szállítási jegyet kiállítani. Ez a fa itt kell elrothadjon az erdőben – mondta Balázsi Imre erdőmérnök.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 12., 1:36
  ÉRTÉKELÉS: -16

  Lökött társaság,hát a Székely furfangot miért nem lehet elővenni,bezzeg a “hegyen túliak” nem ciciznének az ilyen kérdéssel…meg kell fogni és vinni kell ?Mit hivataloskodnak annyit,így is viszi az ágat az erdőből,akinek kell,mindenki ?

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Jo kis torvenyek,es “szep” erdogazdalkodas.Azt tudjatok,hogy Romaniaban orankent 3 hektar erdot vagnak ki?!Azt is tudjatok,hogy 1989 ota a romaniai erdok haromnegyede valt a gyilkos es kartekony erdoirtas aldozatava?!Azt tudjatok,hogy mig az Europai Unioban 40-41 szazalek az erdositett teruletek szama,nekunk Romaniaban csak 29,6 szazalek erdositett teruletunk maradt,koszonhetoen a gyilkos es kontrollalatlan fakitermelesnek?!Azt tudjatok,hogy Europaban a Skandinav felsziget orszagaiban vannak a legnagyobb erdositett teruletek,peldaul Svedorszag, 60 szazalek!Azt tudjatok,hogy ezekben az orszagokban vedik a termeszetet,a medveket es az allat es novenyvilagot?!MI MIERT PUSZTITJUK SAJAT SZULOFOLDUNK ALLAT ES NOVENYVILAGAT?!!Miert nem veszunk peldat az olyan orszagoktol mint Svedorszag,Norvegia,Finnorszag?!Azt tudjatok,hogy ha ilyen iramban haladnak a vagasok es ujjaultetesek,akkor 60 ev nem lesz elegendo az erdok ujjaultetesere?!Es arra gondoltatoke,hogy meg hany evbe telik amig ezek az ujjaultetett erdok megnonek?Ti tenyleg nem gondoltok az unokaitok es gyerekeitek jovojere?!Milyen demon szallt meg benneteket,hogy ennyire kapzsi es telhetetlen penzhajhaszokka valtatok?!ALLITSATOK MEG AZ ERDOK IRTASAT!!!MOST!!!AMIG MEG NEM KESO!!!

  • User
   Dátum: 2017. október 16., 7:12
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Csak kivancsisagbol,a tiedbol mennyit vagtak ki?Te milyen erdogazdalkodast gyakorolsz vagy a helyi fa mafia berence vagy akik a hs megjeleneseig gunyt uztek az erdotulajdonosokbol egy”barcaval”4-5 auto fat loptak el

 • User
  Dátum: 2017. október 14., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: -19

  Szokás szerint megint a hasadra ütöttél, nem tájékozódtál. Az EU-ban ugyanis 33 százalék az erdős területek aránya, nem 41. Az is nagy marhaság, hogy a románia erdők háromnegyede eltűnt volna 1989 után. Szó sincs erről: 1921-ben az itteni erdős területek aránya 35-40 százalék volt, ez 26,7 százalékra csökkent – 1990-ig! 1989 után tehát nemhogy nem tűnt el az erdők háromnegyede, hanem a számod alapján több erdő van jelenleg. Finnországtól pedig engedelmeddel nem vennék példát: iszonyú mennyiségű fenyőrönköt EXPORTÁL (2014-ben pl. 708.000 köbmétert), a HS romániai üzemei is jelentős arányban azt dolgozzák fel, nem az itteni fát. Románia is 2015-ben még 862.000 köbméter rönkfát exportált, főleg Ázsiába és Egyiptomba, egy évvel később már csak 530 ezret – innen is látszik, kinek az érdeke a rétyi fürészüzemmel ijesztgetni az embereket.

 • User
  Dátum: 2017. október 14., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Az adatokat a Realitatea Tv musorabol vettem! Es eriggy a hazugsagaiddal,.. meghogy a retyi fafeldolgozo Finnorszagi fat dolgoz fol?!Meg a varjak is rohognek ezen a nagy hazugsagon.Talan Finnorszagba,ha mar ugyis eladjak a fat neki,akkor oda nem tudott fatelepet epiteni,mi?!Vagy talan ott nem tudjak hajora rakni,ezert hozzak Retyre?!Na eriggy innet,de jo gyorsan,mert meg az ovodasok sem hisznek neked, te hazudozo!!

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Miért kéne elhúzzak innét, csak azért, mert lerántom a leplet a marhaságaidról? Már többször bebizonyítottam, hogy légből kapott “információkkal” hadakozol – ez idegesít? Nem tudsz nyugodtan aggitálni a fakitermeő cégek mellett? Hát szokjál hozzá, hogy nem mindenki veszi be a maszlagaidat. Ha nem tudod, milyen fát dolgoz fel a rétyi üzem, ne bölcsködözz. Előbb járj utána.

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ahhoz,hogy bebizonyits valamit,ahhoz targyi bizonyitekok szuksegesek.Ezert a kommentjeid(azaz helyesebben kontrakommentjeid)semmit nem bizonyitanak,ugyanugy mint az enyemek.En nem mondtam sehol,hogy a kommentjeim bizomyitekok volnanak,de veled ellentetben odairtam,hogy honnet vettem az informaciokat(Realitatea TV).Ugyhogy nem rantottal te le senkirol semmilyen leplet.Es mit beszelsz,hogy a fakitermelo cegek mellett agitalok?!Na ne viccelj,haverkam!Ha tolem fuggene az osszeset betiltanam,meg ebben a szent percben,de nemcsak betiltanam hanem visszamenoleg 1990-ig kinyomoztatnam,hogy melyik ceg mennyi kart okozott Romania erdoiben es a sittre vagnam az osszeset,a korrupt rendorokkel,birokkal,ugyvedekkel,ugyeszekkel,polgarmesterekkel es politikusokkal eggyutt,akik eme orszagcsufito es termeszetrombolo rablast patronaltak!De amint latom az agitator az te vagy,ellenkezo esetben nem vedelmezned es partfogolnad annyira a hon szeretett retyi cegedet,no meg azokat akik idehoztak oket a megyenkbe.Ugyhogy megegyszer,erthetobben:KUSSOLJAL TE AGITATOR,TE BAROM!!!

Ajánló

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 17-én, kedden a Bem József és Fortyogó utcákban, július 18-án, szerdán a Turóczi Mózes, Tóth Sámuel, Vásárhelyi Péter, Ráczok, Malom, Híd és, Rózsapalló utcákban osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Röviden

Csarnok lángolt Nagybaconban Nagybaconban pénteken reggel egy fafeldolgozó csarnok borult lángokba. Három tűzoltóautóval siettek a helyszínre a lánglovagok, illetve az eloltásban baróti önkéntesek is segédkeztek. A tűz végül a csarnok tetőszerkezetét károsította 800 négyzetméteren, ennek következtében be is omlott, így nehezítette a tűz teljes, végleges kioltását. Szerencsére emberi áldozatokat nem követelt a szerencsétlenség. Az előzetes […]

Falunapok jó hangulatban

Jókedvvel, és szép, napsütéses időben vették kezdetüket szombaton délben a nagyajtai falunapok. Úgy tűnt, a jó hangulat mindenkit elárasztott, aki délben ott volt a falu központi parkjában felállított színpad előtt, melyen sorra léptek fel a meghívott műkedvelők.

Ezúttal nem volt orrvadászat

Egyik, Erdővidéken járó olvasónk arra figyelmeztette lapunkat, hogy július 9-én, hétfőn az eső védelme alatt feltehetőleg orvvadászok puffogtattak a Bibarcfalva környékén lévő erdőkben.

Jövőre is jövök!

Nem volt egyszerű megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 39 hátrányos helyzetű gyermeket egy hétig táboroztassanak Uzonkafürdőn, de az Életmentő kupakok Egyesület tagjainak, és számos más magánszemélynek köszönhetően mégis létrejött.

Intelmek online-ra

Országos akció részeként, a háromszéki rendőrség is bekapcsolódott az Europollal partnerségben kivitelezett, az internetes vásárlás veszélyeire figyelmeztető kampányba. Mi a panaszokra is kíváncsiak voltunk.

Ajándékba kapott pillanatok

Rendhagyó tárlat a Bilek Ferencé, mondta Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke a csütörtök esti megnyitón a vadászmúzeumban, mert a képek szerzőjével való megismerkedése után hamar kiderült, a gemenci ártéri vadon csodáit megélő és megörökítő fotós műveinek Szentgyörgyön is helye van, holott ekkor még nem is látta őket. Azt viszont már tudta, hogy Bilek irigyelhető pillanatok tanúja, illetve „ilyen fotókat készít az, akire a Nagy Öreg barátságosan ránéz hajnalban”.

Ez is Románia

Sikeresen visszaperelte Romániában a jogtalanul elvett márkanevét és emblémáját a debreceni Hajdú Gabona Zrt., amely árujának mintegy felét Románia területén, főleg Erdélyben értékesíti. A cég márkanevét egy román cég védte le és részesedést követelt.

Ötszáz állás az Unióban

Közel ötszáz állást kínál Európa valamely országában az Európai Foglalkoztatási Központ (EURES). A legtöbb munkaerőt a szolgáltatások terén keresik, Ausztriába.

Évadzáró Kovásznán

Pénteken a kovásznai városi művelődési ház Ignácz Rózsa-termében tartották az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és a Fábián Ernő Népfőiskola közös évadzáró rendezvényét, aminek keretében Böszörményi Zoltán költő, író, szerkesztő és Mandics György tanár, költő, író mutatták be köteteiket.

Nő az igény a szájhigiéniára

Felnőttek, gyerekek egyaránt félnek a fogorvostól, viszont fontos az ellenőrzés és kezelés, és remélhetőleg egy idő után természetes lesz ez a folyamat – vélik a fogorvosok. Napjainkban sokkal több gyereket visznek ellenőrzésre, mint korábban, de a szájápoláson még van, amit javítani.

Röviden

Ojtoz ünnepel A hétvégén ojtozi napokat tartanak. Szombaton 17 órakor nyitják meg a rendezvényt, 18 órától Kusztura Sándor-koncert, 20 órától Misa-koncert, 21 órától pedig utcabál és tábortűz szórakoztatja a közönséget. Vasárnap 10 órakor megkezdődnek a labdarúgó-mérkőzések, 14 órakor begyújtanak a bográcsok alá, ezenkívül pisztrángsütéssel és egyéb kulináris különlegességekkel csábítanak. 17 órától Klára Kamila, 19 órától […]

Közel ezren Bekéért és Szőcsért

Az előző szimpátiatüntetetéshez képest jóval többen, közel ezren gyűltek össze Kézdivásárhely főterén azért, hogy kiálljanak az ún. székely terroristaper két áldozatáért, Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért. Ezúttal nem csak a barátok, hanem a magyar politikai pártok és civil szervezetek is csatlakoztak az akcióhoz.

Közvitán a tervezet

A sepsiszentgyörgyi városháza honlapján ismertették, ott vehető szemügyre, vitatható az a tervezet, amely az 1,9 tonnásnál nagyobb áruszállító és a kilenc főnél több férőhelyes személyszállító járművek parkolását tiltaná meg a város közterületein 18–6 óra között (kivétel a rakodás). A tervezet a parkolóhely- és garázsbérlők esetében is változásokat hozna.

Ösztönözni kell a gyűjtést

Az elmúlt időszakban nagy csend övezte a szelektív hulladékgyűjtés terén igencsak fontos, a környezetre nagyon káros elemek begyűjtését. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a háromszékiek hogyan viszonyulnak ehhez.