A faluközpontban levő műemlék épületegyüttes felújításán dolgoznak

Nagyajtán nem áll jól a költségvetés, munka és tervek vannak, de pénz hiányában nem haladnak zökkenőmentesen a megkezdett és kitűzött kivitelezések. Mint korábban beszámoltunk, a faluközpontban levő műemlék épületegyüttes felújításával dolgoztak, kicserélték a tetőszerkezetet, kazánházat építettek, két új kazánt is vásároltak, amelyek egy teljesen új fűtésrendszert fognak kiszolgálni.
Az épület belső asztalosmunkáit felújították, a külsőket cserélték, több helyiségbe új ablakok is kerültek, azonban olyan előre nem látható problémákba ütköztek, amelyek felemésztették az erre szánt összeget – ami 500 ezer euró volt. Bihari Edömér polgármester elmondta, tudták, hogy a teljes munkálat 783 ezer euróba kerülne, de úgy gondolták, addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér. Ez azonban nem minden esetben volt kivitelezhető.
Egyik ilyen eset volt az építkezési felügyelőség azon lépése, amely nem engedte meg a régi ajtótokok visszarakását, hanem azok teljes kicserélését szorgalmazta. Egy másik ilyen előre nem látható pluszköltség az épületben található irodahelyiségek padlózatának kicserélése, ugyanis a régi állapot tarthatatlan volt. Így jelenleg a B kategóriájú műemlék-épületegyüttes pályázati pénzből való felújítása 80 százalékban készült el, a továbbiakban a fűtésrendszer bekötése, a villanyhálózat és a tűzvédelmi rendszer kiépítése maradt hátra. Múlt hónapban tettek le egy újabb kérést Gyulafehérváron, amelyben a hátralevő munkálatokhoz kérvényezték a szükséges összeget, de önrész hiányában nem tudják folytatni a munkálatokat. A polgármester elmondása szerint, hacsak nem nyújt támogatást a Megyei Tanács, vagy nem kapnak bárminemű más támogatást, legrosszabb esetben kölcsönhöz kell folyamodniuk a munkálatok befejezéséhez.

Ravatalozót építenek
Középajtán is
A nagyajtai ravatalozó befejezése immáron kivitelezhető lesz, mivel egy közelében levő régi épület lebontási engedélyét megszerezték. Az épület lebontása azért fontos, mert a ravatalozó környezetét csak így lehet megfelelően kialakítani, s ezt a munkálatot egyszerre lehet kivitelezni, tehát az utolsó simítások a régi épület lebontásával egyszerre lesznek elvégezve. Jó hír az is, hogy Középajtán egy telekvásárlás van folyamatban, amelyre ravatalozót építenének. Ha a vásárlás megvalósul, már jövőben nekifognak az építési munkálatoknak.

Harc a kaszárnyáért
Év elején a Leader pályázat révén remélték Nagyajtán az 1800-as évek elején épült egykori huszárlaktanya felújítását, amelyben a néhány éve leégett orvosi rendelő is helyet kapott volna. A pályázat 130 ezer euróról szólt, amelyhez 110 ezer euró önrész társult volna, de nem nyerték meg. Most a fejlesztési minisztérium Országos Helyi Fejlesztési Programjánál (PNDL) tesznek le újabb kérést, emellett várják a Leader újabb kiírását is, s ha kedvezőbb feltételeket nyújt, ott próbálkoznak. A romos épület évről évre rosszabb állapotba kerül, ezért is szükséges a mihamarabbi felújítása. A tanács tulajdonában lévő kaszárnya méretéből adódóan alkalmas lenne olyan szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények kialakítására, mint például az orvosi- és fogorvosi rendelő. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.