Annak a Romániának a parlamentje, amely külföldön azzal „fényezi” magát, hogy „mintaszerűen” megoldotta a nemzetiségi kérdést, úgy seperte le az asztalról az RMDSZ kezdeményezését a nyelvi jogok bővítéséről, hogy el sem olvasta, mondta Benkő

Egy olyan ország, ahol még a párbeszédet is elutasítják a kisebbségekkel, mindennek nevezhető, csak modellértékűnek nem, hangoztatta Benkő Erika. A 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasítása kapcsán Márton Árpád is megerősítette, a román pártok még „kirakat-gesztusokra” sem voltak hajlandóak.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, az RMDSZ több módosító javaslatot fogalmazott meg, többek közt egy külön fejezetben gyűjtötték össze a kisebbségek nyelvhasználati jogaira vonatkozó bekezdéseket. „Ez egy olyan törvény­átszervezési dolog, ami ellen érthetetlen a fellépés. Még csak a kirakat-gesztust sem tették meg, hogy legalább elfogadnak egy vesszőmódosítást”, jegyezte meg a honatya.

Ami ellen a képviselők legjobban hadakoztak, és „lehazudták a csillagot az égről”, az a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb módosítása. Márton emlékeztetett, az Európa Tanács szakértői bizottságának egy 2012-es jelentése egyértelműen megfogalmazza: a 20 százalékos küszöb túl merev, Romániának módosítania kell azt. A román képviselők azonban nem voltak hajlandók ezt figyelembe venni, mint ahogy attól is elzárkóztak, hogy módosítsák a kétnyelvű feliratokra vonatkozó részt, vagy iktassák törvénybe a nemzetközi garanciákat, de attól is ódzkodtak, hogy büntetéseket lehessen kiróni a jogszabály előírásait be nem tartókra.

Márton szerint a plénumbeli vita során hiába érveltek az RMDSZ képviselői, hiába olvasták fel a nemzetközi szerződéseket, a legnacionalistább szlogenek hangzottak el, hogy „micsoda disznóság a nemzeti ünnep előestéjén beharangozni egy ilyen törvénytervezetet”. „Elmondtam, pont azért hoztuk most ezt elő, mert reméltük, azzal akarják megünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat századik évfordulóját, hogy azt végre betartják”, jegyezte meg Márton.

A román pártok „elvi kérdést” csináltak az ügyből, és még csak vitára sem engedték bocsátani a kérdést, hogy legalább tárgyaljuk meg cikkelyenként és mondják meg, szerintük mi nem jó benne, fogalmazott Benkő Erika képviselő. Megállapította: a magyar közösségeket Erdély szerte egyre több magyarellenes inzultus éri, egyre több a magyarok ellen irányuló idegengyűlölő incidens, hisz eddig nem volt példa arra, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak egy hét alatt négy feljelentést kelljen tennie. „Pedig ritka jó alkalom lenne, hogy a modern Románia századik évfordulóján a többség gesztusokat tegyen a kisebbségek felé, hogy ezek ne kívülállóknak érezzék magukat, emelte ki a képviselő.

Benkő úgy látja, „újra kell értékelni” a kormánypártokkal kötött együttműködési protokollumot. „L’art pour l’art nem érdemes egyezségeket kötni, valamilyen kölcsönösségnek azért lennie kell a történetben”, nyomatékosította. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 9., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha a román pártok még csak tárgyalni sem akarnak velünk, akkor minek ülünk a parlamentban? Vonuljunk ki tüntetőleg, függesszük fel a munkát, ennek sokkal bagyobb hírértéke lenne az EU-bn, minthogy elpanaszoljuk sajtótájékoztatón. De ha ezt nem merjük meglépnii, mert kell a képviselői, szenátori fizetés, akkor legalább függeszünk fel mindefajta együttműködést a kormánypártokkal!

 • User
  Dátum: 2017. október 9., 14:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem “ujra kell ertekelni” ,hanem fel kell mondani!!! Azaz kellett volna mar reg es nem muholdkent bolyongani a mindenkori kormanyok korul.De hat a csabitas mindig gyozedelmeskedett egy-egy tarcavezetoi barsonyfotel kepeben.Hogy majd onnan…..aztan ….majd ….sok mindenre lehetoseg nyilik.Nem nyilott es nem nyilik meg kepviselokent sem.Ehhez ti nem vagytok eleg karakanok!!!Az a szomoru, hogy ezt ti is tudjatok csak hat….

 • User
  Dátum: 2017. október 9., 17:58
  ÉRTÉKELÉS: 12

  10-20%,olyan folosleges vitak temak.Ha itthon, ahol 80% -os aranyunk,a hivatalok nem magyar nyelvu valaszt ad egy magyarnyelven irt beadvanyra,akkor…..

Ajánló

Ismét jó célért tekertek

Amint arról írtunk, csütörtökön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi önkormányzattal negyedik alkalommal rendezte meg a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akciót.

Piknik az Avas-tetőn

A szervezők a pénteki esős időjárás miatt úgy döntöttek, nem tartják meg a Szent Iván-éji álomra keresztelt, szombati rendezvényt, ami Almás és Lemhény közös falunapjaként is felfogható. Ennek ellenére pár száz ember így is felment a tetőre, ahol végül tábortüzet is gyújtottak.

Hatékony manipulálás

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Tíz év a város életében

Az elmúlt évtized megvalósításairól beszélt legutóbbi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád majdnem napra pontosan tíz éve tette le a polgármesteri esküt.

Nem történt támadás

Közösségi oldalakon egyre gyakoribb az elcsatangolt, a gazdijukat „kereső” fajkutyák fényképe. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a szépmezői kutyamenhelyen nőtt-e a fajkutya-befogások száma.

Ismét dübörögtek a lóerők

Hétvégén Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutató és -verseny hetedik kiadását, amely a szombat délelőtti eső ellenére ismét sikeresnek bizonyult.

Székelyföld értékei Manchesterben

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.