Annak a Romániának a parlamentje, amely külföldön azzal „fényezi” magát, hogy „mintaszerűen” megoldotta a nemzetiségi kérdést, úgy seperte le az asztalról az RMDSZ kezdeményezését a nyelvi jogok bővítéséről, hogy el sem olvasta, mondta Benkő

Egy olyan ország, ahol még a párbeszédet is elutasítják a kisebbségekkel, mindennek nevezhető, csak modellértékűnek nem, hangoztatta Benkő Erika. A 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasítása kapcsán Márton Árpád is megerősítette, a román pártok még „kirakat-gesztusokra” sem voltak hajlandóak.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, az RMDSZ több módosító javaslatot fogalmazott meg, többek közt egy külön fejezetben gyűjtötték össze a kisebbségek nyelvhasználati jogaira vonatkozó bekezdéseket. „Ez egy olyan törvény­átszervezési dolog, ami ellen érthetetlen a fellépés. Még csak a kirakat-gesztust sem tették meg, hogy legalább elfogadnak egy vesszőmódosítást”, jegyezte meg a honatya.

Ami ellen a képviselők legjobban hadakoztak, és „lehazudták a csillagot az égről”, az a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb módosítása. Márton emlékeztetett, az Európa Tanács szakértői bizottságának egy 2012-es jelentése egyértelműen megfogalmazza: a 20 százalékos küszöb túl merev, Romániának módosítania kell azt. A román képviselők azonban nem voltak hajlandók ezt figyelembe venni, mint ahogy attól is elzárkóztak, hogy módosítsák a kétnyelvű feliratokra vonatkozó részt, vagy iktassák törvénybe a nemzetközi garanciákat, de attól is ódzkodtak, hogy büntetéseket lehessen kiróni a jogszabály előírásait be nem tartókra.

Márton szerint a plénumbeli vita során hiába érveltek az RMDSZ képviselői, hiába olvasták fel a nemzetközi szerződéseket, a legnacionalistább szlogenek hangzottak el, hogy „micsoda disznóság a nemzeti ünnep előestéjén beharangozni egy ilyen törvénytervezetet”. „Elmondtam, pont azért hoztuk most ezt elő, mert reméltük, azzal akarják megünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat századik évfordulóját, hogy azt végre betartják”, jegyezte meg Márton.

A román pártok „elvi kérdést” csináltak az ügyből, és még csak vitára sem engedték bocsátani a kérdést, hogy legalább tárgyaljuk meg cikkelyenként és mondják meg, szerintük mi nem jó benne, fogalmazott Benkő Erika képviselő. Megállapította: a magyar közösségeket Erdély szerte egyre több magyarellenes inzultus éri, egyre több a magyarok ellen irányuló idegengyűlölő incidens, hisz eddig nem volt példa arra, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak egy hét alatt négy feljelentést kelljen tennie. „Pedig ritka jó alkalom lenne, hogy a modern Románia századik évfordulóján a többség gesztusokat tegyen a kisebbségek felé, hogy ezek ne kívülállóknak érezzék magukat, emelte ki a képviselő.

Benkő úgy látja, „újra kell értékelni” a kormánypártokkal kötött együttműködési protokollumot. „L’art pour l’art nem érdemes egyezségeket kötni, valamilyen kölcsönösségnek azért lennie kell a történetben”, nyomatékosította. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 9., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha a román pártok még csak tárgyalni sem akarnak velünk, akkor minek ülünk a parlamentban? Vonuljunk ki tüntetőleg, függesszük fel a munkát, ennek sokkal bagyobb hírértéke lenne az EU-bn, minthogy elpanaszoljuk sajtótájékoztatón. De ha ezt nem merjük meglépnii, mert kell a képviselői, szenátori fizetés, akkor legalább függeszünk fel mindefajta együttműködést a kormánypártokkal!

 • User
  Dátum: 2017. október 9., 14:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem “ujra kell ertekelni” ,hanem fel kell mondani!!! Azaz kellett volna mar reg es nem muholdkent bolyongani a mindenkori kormanyok korul.De hat a csabitas mindig gyozedelmeskedett egy-egy tarcavezetoi barsonyfotel kepeben.Hogy majd onnan…..aztan ….majd ….sok mindenre lehetoseg nyilik.Nem nyilott es nem nyilik meg kepviselokent sem.Ehhez ti nem vagytok eleg karakanok!!!Az a szomoru, hogy ezt ti is tudjatok csak hat….

 • User
  Dátum: 2017. október 9., 17:58
  ÉRTÉKELÉS: 12

  10-20%,olyan folosleges vitak temak.Ha itthon, ahol 80% -os aranyunk,a hivatalok nem magyar nyelvu valaszt ad egy magyarnyelven irt beadvanyra,akkor…..

Ajánló

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]