Németh Zsolt és Toró T. Tibor a beharangozó sajtótájékoztatón. Minden a megszokott

Bár A biztos pont a mottója az idei Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábornak, ember legyen a talpán, aki a 26 (azaz huszonhat darab) sátor több száz programjában kap egy biztos pontot vagy akár útvonalat, hogy onnan át tudjon fedni mindent, ami érdekli. Ennek megfelelően ezt az ajánlót se tekintsék úgy, hogy mindent megtudnak belőle, ami lesz, hisz külön lapszám kellene ahhoz, hogy lehozzuk a részletes programot, amit egyébként megtalálnak a www.tusvanyos.ro honlapon.

Holnap program szerint 10 órakor Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, tusványosi „alapító atya” fog hagyományos módon fél óra késéssel „gratulálni a sikeres ébredéshez”. A megnyitón mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, a másik „alapító atya” is felszólal. A sepsiszentgyörgyi születésű, néhai Lőrincz Csaba kiváló politológusról elnevezett fősátorban ezt követően indul a többrészes, Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban című sorozat, majd a Kárpát-medencei önkormányzatiságról lesz szó.

Csütörtökön a fősátorban jeles egyházi elöljárók Reformáció 500: a reformáció eszméje és Európa jövője címmel értekeznek, a Kós Károly-sátorban Magyar iskoláink veszélyben – létszám és/vagy stratégia hiánya, illetve az Erősödő regionalizmus, régiók Romániája címmel tartanak előadásokat. A Bethlen Gábor-sátorban a Minority SafePack – Egymillió aláírás a kisebbségi jogokért viszi a prímet, és hogy ne csak állandóan panaszkodjunk, a Wekerle-sátorban a Sikertörténetek a Kárpát-medencében című panel előadóitól megtudhatjuk, hogyan lehet érvényesülni, ha elég felkészültek és elszántak vagyunk. A Bánffy Miklós-sátorban biztonságpolitikai szakértők beszélnek A migráció hatásai Európa jövőjére. Mi vagyunk a biztos pont? című sorozatban, az Erdély Café értéksátorban a Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozói Szövetségek tartanak kerekasztal-beszélgetést.

Pénteken a Lőrincz Csaba-sátorban egy háromórásra tervezett mamut-panelre kerül sor, benne sok ismert névvel (Semjén Zsolt, Potápi Árpád János, Tánczos Barna, Brenzovics László, Pásztor István, Szilágyi Zsolt, Biró Zsolt, Klement Kornél). Ezt követi az Egy a jog – kettős a mérce című előadás, majd a Magyarország – választások előtt című megbeszélésen a FIDESZ álláspontját ismerhetjük meg. A Kós Károly-sátorban figyelmet érdemel a Kettő az ügyvezető! című panel, ahol az RMDSZ (Porcsalmi Bálint) és az EMNP (Toró T. Tibor) ügyvezető elnökeinek „összecsapása” várható. Ezzel egyidőben zajlik a Nemzetpolitika és kisebbségpolitika a magyar, a román és az európai parlamentben című beszélgetés a Bethlen Gábor-sátorban.
Szombaton fél tíztől hagyományos formában zárul a 28. Tusványos: a főszínpadon Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejti ki gondolatait Közép-Európa a biztos pont!? címmel, Németh Zsolt moderálásával. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]