Németh Zsolt és Toró T. Tibor a beharangozó sajtótájékoztatón. Minden a megszokott

Bár A biztos pont a mottója az idei Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábornak, ember legyen a talpán, aki a 26 (azaz huszonhat darab) sátor több száz programjában kap egy biztos pontot vagy akár útvonalat, hogy onnan át tudjon fedni mindent, ami érdekli. Ennek megfelelően ezt az ajánlót se tekintsék úgy, hogy mindent megtudnak belőle, ami lesz, hisz külön lapszám kellene ahhoz, hogy lehozzuk a részletes programot, amit egyébként megtalálnak a www.tusvanyos.ro honlapon.

Holnap program szerint 10 órakor Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, tusványosi „alapító atya” fog hagyományos módon fél óra késéssel „gratulálni a sikeres ébredéshez”. A megnyitón mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, a másik „alapító atya” is felszólal. A sepsiszentgyörgyi születésű, néhai Lőrincz Csaba kiváló politológusról elnevezett fősátorban ezt követően indul a többrészes, Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban című sorozat, majd a Kárpát-medencei önkormányzatiságról lesz szó.

Csütörtökön a fősátorban jeles egyházi elöljárók Reformáció 500: a reformáció eszméje és Európa jövője címmel értekeznek, a Kós Károly-sátorban Magyar iskoláink veszélyben – létszám és/vagy stratégia hiánya, illetve az Erősödő regionalizmus, régiók Romániája címmel tartanak előadásokat. A Bethlen Gábor-sátorban a Minority SafePack – Egymillió aláírás a kisebbségi jogokért viszi a prímet, és hogy ne csak állandóan panaszkodjunk, a Wekerle-sátorban a Sikertörténetek a Kárpát-medencében című panel előadóitól megtudhatjuk, hogyan lehet érvényesülni, ha elég felkészültek és elszántak vagyunk. A Bánffy Miklós-sátorban biztonságpolitikai szakértők beszélnek A migráció hatásai Európa jövőjére. Mi vagyunk a biztos pont? című sorozatban, az Erdély Café értéksátorban a Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozói Szövetségek tartanak kerekasztal-beszélgetést.

Pénteken a Lőrincz Csaba-sátorban egy háromórásra tervezett mamut-panelre kerül sor, benne sok ismert névvel (Semjén Zsolt, Potápi Árpád János, Tánczos Barna, Brenzovics László, Pásztor István, Szilágyi Zsolt, Biró Zsolt, Klement Kornél). Ezt követi az Egy a jog – kettős a mérce című előadás, majd a Magyarország – választások előtt című megbeszélésen a FIDESZ álláspontját ismerhetjük meg. A Kós Károly-sátorban figyelmet érdemel a Kettő az ügyvezető! című panel, ahol az RMDSZ (Porcsalmi Bálint) és az EMNP (Toró T. Tibor) ügyvezető elnökeinek „összecsapása” várható. Ezzel egyidőben zajlik a Nemzetpolitika és kisebbségpolitika a magyar, a román és az európai parlamentben című beszélgetés a Bethlen Gábor-sátorban.
Szombaton fél tíztől hagyományos formában zárul a 28. Tusványos: a főszínpadon Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejti ki gondolatait Közép-Európa a biztos pont!? címmel, Németh Zsolt moderálásával. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Két útszakaszon vezetik be

Sepsiszentgyörgy önkormányzata tervbe vette a fizetéses parkolók bővítését. A Váradi József utca alsó részén vezetik be ezt, valamint a központi piac előtti szakaszon.

Tüntetés a reptérért

Több százan tüntettek vasárnap este a Brassó megyei prefektúra előtt, a brassói repülőtér építésének folytatását kérték. A kabinpoggyászokkal térre vonulók emlékeztették a politikusokat: a választási kampányban azt ígérték, hogy 2020-ra elkészül a légikikötő.

Közel 30 év a gyülekezetért

A bibarcfalvi református gyülekezet számára a vasárnapi, szeptember 24-i istentisztelet különlegesen ünnepi, egyben némileg szomorú alkalom is volt: búcsúztak szeretett lelkipásztoruktól, Székely Lajostól, aki aznap utolsó alkalommal lépett a szószékre hivatalban levő lelkészként.

Pénz a gazdák számlájára

Idén legkevesebb 97,2 euróra számíthatnak a hazai területalapú támogatást igénylő gazdák, ami a támogatásra jogosult területek össznagysága és a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg függvényében még emelkedhet.

Lehetőség a megegyezésre

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) beadott a luxemburgi bírósághoz egy újabb kiegészítést a polgári kezdeményezésről (Minority Safe Pack – MSP) szóló perhez. Erre azért volt szükség, mert megjelent egy új körülmény, ami a kereset elindításakor nem állt fenn – mondta el sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén Izsák Balázs.

Kutyák befogása az Őrkőn

Mint arról már korábban beszámoltunk, az átfogó, Sepsiszentgyörgy magánházainál megejtett kutyaszámlálás után az illetékesek az Őrkő negyedben csendőrségi kísérettel fogtak be kóbor ebeket. Az eredményről érdeklődtünk.

Vér mindig kell!

Október 9-től minden hétfőn és csütörtökön 17-től 20 óráig, tehát délután is várjuk a véradókat – jelentette be Andi Rosin. A Kovászna megyei vérközpont igazgatója szerint, „amíg nem késő”, létre kell hozni egy országos vérbankot.

RÖVIDEN

Akcióban a közbiztonságért Szombatra virradóra a megyeszékhelyen és a fürdővárosban vettek részt megelőző jellegű akciókban az egyenruhások, elsősorban a bárokban, közélelmezési egységekben. A megmozdulás célja a közbiztonság erősítése és a törvényellenes cselekedetek visszaszorítása volt. A megyeszékhelyen leigazoltattak 74 személyt, átvizsgáltak 25 gépjárművet, 25 esetben motoztak is. Hét büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki, 4390 lejre szabtak ki bírságot […]

Jó és hasznos

Szakmai és emberi kapcsolatok alakulnak ki, a résztvevők tudomást szerezhetnek a legfrissebb újdonságokról és nem utolsó sorban megszerezhetik kötelező továbbképzési pontszámuk egy részét – így foglalható össze a Háromszéki orvosnapok lényege.

Földijeink premieren

Szeptember 29–30-án Romániában először a brassói Business Parkban szervezi meg az Albert és a Mosoly Egyesület a Fogyatékkal élő gyerekek számára szánt Terapeuták Galériáját. Ezen Kézdivásárhely is képviselteti magát a Benji Állatvédő Egyesület és a Székely Kutya Klub révén, és jelen lesz a kurtapataki Zonda lovarda is, ugyanis ők lóterápiával foglalkoznak. Emellett kiállít Kovács Etele kinetoterapeuta is.

Megosztott gondok

Gyakorlatiasra és eredményesre sikeredett a szociális szervezetek és intézmények pénteki hálózati találkozója, amelyet immár harmadjára szerveztek meg, ezúttal a Diakónia Keresztény Alapítvány Idősgondozó szolgálatának sepsiszentgyörgyi, Gyár utcai székhelyén.

RÖVIDEN

Mozgatható zászlórudak Azoknak, akik nem félnek kitűzni a székely lobogót, mozgatható zászlórudakat ajánlanak fel, mondta pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs. Az SZNT elnöke emlékeztetett, hogy 1918. november 19-én gróf Bethlen István felhívására Budapesten székely közéleti szereplők megalakították a Székely Nemzeti Tanácsot, s a jogutód, a Sepsiszentgyörgyön 2003. október 26-án létrejött SZNT az autonómia európai gyakorlatára […]

Bodok szálló harmadszor

Ismét könnyít a vásárlási feltételeken a sepsiszentgyörgyi tanács, és újból felajánlja megvételre a Bodok szállót. A megyeszékhelyi testület immáron harmadjára próbálkozik, hogy befektetőt keressen a város egyik központi épületének rendbetételére.

Veszélyes üzleti praktika

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai folyamatos ellenőrzéseket tartanak megyeszerte, így buktattak le egy sepsiszentgyörgyi üzletet, ahol lejárt hústermékeket csomagoltak újra.

Kitart az SZNT

Ma hoz(hat) döntést a marosvásárhelyi bíróság a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vs. marosvásárhelyi polgármesteri hivatal perben, amelynek az a tétje, hogy Dorin Florea polgármester ismét „elhárító manőverrel” próbálja megteremteni a körülményeket, hogy valamiképpen betilthassa az SZNT által szervezett autonómiafelvonulást.