Németh Zsolt és Toró T. Tibor a beharangozó sajtótájékoztatón. Minden a megszokott

Bár A biztos pont a mottója az idei Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábornak, ember legyen a talpán, aki a 26 (azaz huszonhat darab) sátor több száz programjában kap egy biztos pontot vagy akár útvonalat, hogy onnan át tudjon fedni mindent, ami érdekli. Ennek megfelelően ezt az ajánlót se tekintsék úgy, hogy mindent megtudnak belőle, ami lesz, hisz külön lapszám kellene ahhoz, hogy lehozzuk a részletes programot, amit egyébként megtalálnak a www.tusvanyos.ro honlapon.

Holnap program szerint 10 órakor Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, tusványosi „alapító atya” fog hagyományos módon fél óra késéssel „gratulálni a sikeres ébredéshez”. A megnyitón mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, a másik „alapító atya” is felszólal. A sepsiszentgyörgyi születésű, néhai Lőrincz Csaba kiváló politológusról elnevezett fősátorban ezt követően indul a többrészes, Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban című sorozat, majd a Kárpát-medencei önkormányzatiságról lesz szó.

Csütörtökön a fősátorban jeles egyházi elöljárók Reformáció 500: a reformáció eszméje és Európa jövője címmel értekeznek, a Kós Károly-sátorban Magyar iskoláink veszélyben – létszám és/vagy stratégia hiánya, illetve az Erősödő regionalizmus, régiók Romániája címmel tartanak előadásokat. A Bethlen Gábor-sátorban a Minority SafePack – Egymillió aláírás a kisebbségi jogokért viszi a prímet, és hogy ne csak állandóan panaszkodjunk, a Wekerle-sátorban a Sikertörténetek a Kárpát-medencében című panel előadóitól megtudhatjuk, hogyan lehet érvényesülni, ha elég felkészültek és elszántak vagyunk. A Bánffy Miklós-sátorban biztonságpolitikai szakértők beszélnek A migráció hatásai Európa jövőjére. Mi vagyunk a biztos pont? című sorozatban, az Erdély Café értéksátorban a Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozói Szövetségek tartanak kerekasztal-beszélgetést.

Pénteken a Lőrincz Csaba-sátorban egy háromórásra tervezett mamut-panelre kerül sor, benne sok ismert névvel (Semjén Zsolt, Potápi Árpád János, Tánczos Barna, Brenzovics László, Pásztor István, Szilágyi Zsolt, Biró Zsolt, Klement Kornél). Ezt követi az Egy a jog – kettős a mérce című előadás, majd a Magyarország – választások előtt című megbeszélésen a FIDESZ álláspontját ismerhetjük meg. A Kós Károly-sátorban figyelmet érdemel a Kettő az ügyvezető! című panel, ahol az RMDSZ (Porcsalmi Bálint) és az EMNP (Toró T. Tibor) ügyvezető elnökeinek „összecsapása” várható. Ezzel egyidőben zajlik a Nemzetpolitika és kisebbségpolitika a magyar, a román és az európai parlamentben című beszélgetés a Bethlen Gábor-sátorban.
Szombaton fél tíztől hagyományos formában zárul a 28. Tusványos: a főszínpadon Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejti ki gondolatait Közép-Európa a biztos pont!? címmel, Németh Zsolt moderálásával. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.

Továbbra sincs megoldás

Tegnap lejárt a határideje annak, hogy a háziorvosok benyújthassák a dokumentációt az egészségügyi pénztárhoz az idei szolgáltatási szerződés megkötéséhez. Dr. Seres Lucia, a háziorvosok Kovászna megyei egyesületének vezetője azt mondja: továbbra is ott állnak, ahol a part szakad.

Adományozó erdővidékiek

Húsvétot megelőzően a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének háromszéki fiókszervezete hetedik alkalommal szervezett adománygyűjtést (Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely mellett) Erdővidéken is.

Tisztújítást tartott a KVISZ

Hétfő délután a Kosztándi Galériában tartotta tisztújító kongresszusát a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ). A közel ötven megjelent fiatal új vezetőséget választott a szervezet élére, az elnöki pozíciót továbbra is Szöllősi Tamás töltheti be.

Röviden

Csemeteültetés Kőröspatakon Csütörtökön, április 19-én a CASArbor társaság, a sepsikőröspataki polgármesteri hivatallal, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamarával, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrséggel, a sepsikőröspataki közbirtokossággal, a Kálnoky Ludmilla Általános Iskolával és más sepsiszentgyörgyi felelős társaságokkal együttműködve 3000 lucfenyőcsemetét ültetnek el a Sepsikőröspatak községben. Már a második éve, hogy […]

Képzés munkanélkülieknek

Országszerte tavaszi munkabörzéket szerveznek a munkaerő-foglalkoztatási hivatalok, Kovászna megyében az elsőt április 20-án a sepsiszentgyörgyi városi sportcsarnokban tartják – jelentette be Kelemen Tibor tegnapi sajtótájékoztatón.

Aláírásokat gyűjtenek

Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsának elnökei felkéréssel fordulnak Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez és Dávid Ilonához, a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) elnökéhez, mivel a MÁV 2017-es menetrend-változtatásai kedvezőtlenül érintik a Brassó–Székelyföld–Budapest vonalon közlekedő székelyföldi utazóközönséget.

Juhok vagy virágok?

Toró Attila környezetvédelmi aktivista tette szóvá a világhálón, hogy a Rétyi Nyír védett területén legelésző juhnyáj veszélyezteti az ott található – szintén védett – tátogó kökörcsinpopulációt. A természeti rezervátum nekünk is szívügyünk, így az illetékesekhez fordultunk.

Tehetetlen a hatóság

Olvasóink jelezték, hogy a sepsiszentgyörgyi csendőrlaktanya háta mögötti részen aggasztó jelenséggé vált a hulladékok leürítése, autószámra hordják oda az építkezésekből származó szemetet a közelben, illetve a városban zajló munkálatokat végző cégek kamionjai.