Németh Zsolt és Toró T. Tibor a beharangozó sajtótájékoztatón. Minden a megszokott

Bár A biztos pont a mottója az idei Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábornak, ember legyen a talpán, aki a 26 (azaz huszonhat darab) sátor több száz programjában kap egy biztos pontot vagy akár útvonalat, hogy onnan át tudjon fedni mindent, ami érdekli. Ennek megfelelően ezt az ajánlót se tekintsék úgy, hogy mindent megtudnak belőle, ami lesz, hisz külön lapszám kellene ahhoz, hogy lehozzuk a részletes programot, amit egyébként megtalálnak a www.tusvanyos.ro honlapon.

Holnap program szerint 10 órakor Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, tusványosi „alapító atya” fog hagyományos módon fél óra késéssel „gratulálni a sikeres ébredéshez”. A megnyitón mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, a másik „alapító atya” is felszólal. A sepsiszentgyörgyi születésű, néhai Lőrincz Csaba kiváló politológusról elnevezett fősátorban ezt követően indul a többrészes, Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban című sorozat, majd a Kárpát-medencei önkormányzatiságról lesz szó.

Csütörtökön a fősátorban jeles egyházi elöljárók Reformáció 500: a reformáció eszméje és Európa jövője címmel értekeznek, a Kós Károly-sátorban Magyar iskoláink veszélyben – létszám és/vagy stratégia hiánya, illetve az Erősödő regionalizmus, régiók Romániája címmel tartanak előadásokat. A Bethlen Gábor-sátorban a Minority SafePack – Egymillió aláírás a kisebbségi jogokért viszi a prímet, és hogy ne csak állandóan panaszkodjunk, a Wekerle-sátorban a Sikertörténetek a Kárpát-medencében című panel előadóitól megtudhatjuk, hogyan lehet érvényesülni, ha elég felkészültek és elszántak vagyunk. A Bánffy Miklós-sátorban biztonságpolitikai szakértők beszélnek A migráció hatásai Európa jövőjére. Mi vagyunk a biztos pont? című sorozatban, az Erdély Café értéksátorban a Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozói Szövetségek tartanak kerekasztal-beszélgetést.

Pénteken a Lőrincz Csaba-sátorban egy háromórásra tervezett mamut-panelre kerül sor, benne sok ismert névvel (Semjén Zsolt, Potápi Árpád János, Tánczos Barna, Brenzovics László, Pásztor István, Szilágyi Zsolt, Biró Zsolt, Klement Kornél). Ezt követi az Egy a jog – kettős a mérce című előadás, majd a Magyarország – választások előtt című megbeszélésen a FIDESZ álláspontját ismerhetjük meg. A Kós Károly-sátorban figyelmet érdemel a Kettő az ügyvezető! című panel, ahol az RMDSZ (Porcsalmi Bálint) és az EMNP (Toró T. Tibor) ügyvezető elnökeinek „összecsapása” várható. Ezzel egyidőben zajlik a Nemzetpolitika és kisebbségpolitika a magyar, a román és az európai parlamentben című beszélgetés a Bethlen Gábor-sátorban.
Szombaton fél tíztől hagyományos formában zárul a 28. Tusványos: a főszínpadon Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejti ki gondolatait Közép-Európa a biztos pont!? címmel, Németh Zsolt moderálásával. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Országos premier

A tavalyi, illetve az idei adatokat elemezve elmondható, hogy Háromszéken nincs számottevő változás a halálos munkabalesetek terén, mégis, egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően, országos premierként számon tartott halálesetet vizsgálnak az ellenőrök – közölte érdeklődésünkre Ördög Lajos.

Hétből kettő

Összesen hét napirendi pontról tárgyaltak a képviselők a sepsiszentgyörgyi tanács tegnapi ülésén, de ezek közül öt, kétharmados szavazattöbbséget igénylő határozattervezet harmadjára sem ment át, mivel a 21 tanácsosból alig 14 volt jelen.

Szegényes iskolavita

Bár címe szerint a nap egyik legfontosabb panelbeszélgetésének kellett volna lennie, kissé szétesett A Magyar iskoláink veszélyben létszám és/vagy stratégia hiánya? című vita Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) második napján.

Fiatalok és nagylelkűek

Szerdán tartották a kézdivásárhelyi IM Studio nevű fotóstúdió jótékonysági licittel egybekötött megnyitóját.

Került egy ajánlattevő

A július 19-i határidőig egy cég nyújtott be ajánlatot a Bodok szálloda épületének megvásárlása céljából, tájékoztatott Tóth-Birtan Csaba. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere azt is elmondta, ez nem jelenti azt, hogy pontot tehetnek a folyamat végére, ugyanis újra meg kell hirdetni a versenytárgyalást.

Kinyílt egy kapu

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mérföldkőnek tartja Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatását. Többek között azért is, mert az elmúlt 27 évben ez volt az első olyan alkalom, amikor az államelnöki hivatal együtt kezelte a székelyföldi megyéket.

RÖVIDEN

Apja késelte meg Kedd este kilenc óra körül riasztották a rendőröket, hogy Kézdiszentléleken hasba szúrtak egy férfit. Az eset kapcsán tegnap a Kovászna megyei Törvényszék mellett működő ügyészség adott ki sajtóközleményt, amelyből kiderült, hogy július 18-án este Tamás Ignatie Edmund a saját fiát, Tamás Szilvesztert késelte meg közös laká­sukban. Az áldozat a felső, jobb oldali […]

Biztos pont Tusványos

Tegnap délelőtt hivatalosan is megnyitották a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, a tábor egyik alapítója, utalva a szabadegyetem idei mottójára, megjegyezte: jó, hogy léteznek a Tusványoshoz hasonló biztos pontok akkor, amikor körülöttünk recseg-ropog a rendszer.

Hároméves késésben

Több mint három éve késik, de idén őszre sem készül el a szentkatolnai óvoda, ugyanis a kivitelező konstancai cég csődbe ment, és most új közbeszerzést kell kiírnia a kivitelezést lebonyolító tanügyminisztériumnak.

Jó kezdet az Őrkőn

Fekete Lovas Zsolt színész ötletéből eredően, hét civil egyesület összefogásával, de az őrkőiek részvételével, szemétszedési akcióra került sor szerda délelőtt Sepsiszentgyörgy perifériáján.

SIC Feszt negyedszer

Augusztus 10-13. között Csomakőrösön szervezi meg a 4. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetemet a Háromszéki Ifjúsági Tanács és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete. A #brand a lelke mindennek jeligére épülő rendezvény Székelyföld értékeit sorakoztatja fel.

Tüntetők Csíkban

Tüntetők várták kedden Csíkszeredában Klaus Johannist. A mint­egy ötven személy székely zászlókkal, magyar, román, angol és német nyelvű feliratokkal fogadta az államfőt, aki érkezésekor szemlátomást tudomást vett a tiltakozókról.

Kiválónak lenni nehéz

A Kovászna megyei tanfelügyelőség közleménye szerint a címzetes vizsgára jelentkező pedagógusok 83,62%-a írta meg az 5-öst. A cél azonban a 7-es vagy annál nagyobb jegy elérése lett volna.

RÖVIDEN

Egy kis statisztika Az Országos Kataszteri és Ingatlanközvetítő Ügynökség (ANCPI) adatai szerint 2017 első félévében a legtöbb mezőgazdasági terület Temes (4283 adásvétel), Dolj (3605) és Arad (3237) megyében cserélt gazdát. 2017-ben az épületekkel együtt összesen 283.010 adásvételt jegyzett be az ügynökség, 2017 júniusában 48.485 ingatlan került más tulajdonba. A legtöbb Bukarestben (33.373), Kolozs (19.072) és […]

Segítő kezek tábora

A Gondviselés Segélyszervezet és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet által 2012-től újraindított, egyetemes egyházi szintű kalákatábor-sorozat mintájára a segélyszervezet háromszéki fiókszervezete első alkalommal szervezett regionális önkéntes kalákatábort Erdővidéken, a felsőrákosi unitárius egyházközség közreműködésével.