Szentgyörgy havas utcáit takarítani még akkor sem egyszerű, ha nem parkolnak tucatszám az út szélén

Több megye útkarbantartása is bajba került a parajdi sóbánya dolgozóinak sztrájkja miatt, a szomszédos Brassóba például Szeben megyéből importálnak oldatot. Kovászna megyében még van tartalék, ugyanakkor a bányászok ismét felvették a munkát.
Az utak járhatóvá tételére használt sót és csúszásgátló anyagokat a legtöbb erdélyi város Parajdról szerzi be idén is. Az Agerpres tájékoztatása szerint a parajdi bányászsztrájk miatt a szomszédos Brassó bajba került, ugyanis mindössze 328 tonna homok, só és kalcium-klorid állt rendelkezésükre az utak takarításához. Ezért Szeben megyétől kértek 250 tonna sót, és rákészültek, hogy amennyiben elhúzódik a sztrájk, más megyéktől is segítséget kérjenek (azóta a belügyi figyelmeztetésre talán abbahagyták, szerdán a vezérigazgató azt mondta, reméli, hogy visszaállnak munkába a bányászok – szerk.).
A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat is a parajdi bányától szerzi be a megfelelő sómennyiséget a téli időszakra, a vásárlás eddig nem ütközött problémába – mondta megkeresésünkre Székely Kincső, a vállalat munkatársa. Hozzátette: egy rövidebb, intenzív hideg, csapadékos időszakra még van tartalékuk, viszont fontos kiemelni, hogy a Tega Rt. nem csak sóval dolgozik, hanem folyékony kalcium-kloridot is használ az utak síkosságmentesítéséhez, ezt Borzești-ről szerzi be a vállalat. A napokban beállt, –10 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet esetében is ezt az oldatot használták, mivel a leggyakrabban használt útszóró só által képzett oldat –7 Celsius-fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még akár mínusz 42 foknál is folyékony állapotban marad. Ugyanakkor a kalcium-klorid környezetbarátabb, nem károsítja a növényzetet és az aszfaltot úgy, mint a hagyományos útszóró só. Alkalmas megelőző kezelésre és utókezelésre, hóréteg, jégpáncél olvasztására is.
A Tegánál egyébként mintegy 60 olyan ember dolgozik, akik a hóeltakarításért felelnek. A 60 személy munkaideje hajnali 4-kor kezdődik, a készenléti sofőrök váltásban dolgoznak, este 5-től és 7-től lépnek szolgálatba. A késő esti, éjszakai havazások alkalmával már éjjel kettőkor kezdődik az első műszak.
Emellett a humánerőforrás-állomány kiegészül a gépparkkal, 8 kicsi járdaseprő géppel és 8 különböző méretű hókotró géppel rendelkeznek. Tavaly a hótalanítási munkálatok során összesen 1350 tonna szilárd csúszásgátló anyagot és 300 tonna folyékony CaCl-oldatot használtak fel. Tavaly, a téli időszakban több mint 57 napon át volt negatív hőmérséklet, emiatt csaknem kétszer annyiszor, vagyis 40 alkalommal kellett mozgósítani a rohamcsapatot, mint a 2016-os télen, amikor csak 21 alkalommal volt szükség síkosságmentesítésre. A havas járdafelületek megtakarítása gépi és kézi erővel történik, a kézi munkaerővel takarított részek 30.985 négyzetmétert, a géppel megtisztítottak pedig 49.482 négyzetmétert tesznek ki városszerte. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.

A nevelés a legfontosabb

Mind azt már korábban megírtuk, idén nyártól tilos a vékony és nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala Romániába, jövő év január 1-jétől pedig ezek forgalmazása is. A rendelkezést a legtöbben üdvözölték, több háromszéki gondolja úgy, hogy fölösleges a sok műanyag zacskó.

Röviden

Kiállítás a víz világnapjára Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett pályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állítják ki. Az ENSZ és az UNESCO által rendezett víz világnapja jelmondatának megjelenítését kérte fotókon és rajzokon a vízügyi hivatal azoktól, akik beneveztek a pályázatra. Bárki jelentkezhetett, akinek a képeiben […]

Leseperték a statútumot

Ismét a román–magyar párbeszéd ellen szavaztak – állapította meg Kulcsár-Terza József annak kapcsán, hogy a képviselőház közigazgatási bizottsága tegnap 21 szavazattal kettő ellenében vita nélkül elutasította a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

Megalakult az EMÁE

A múlt héten hivatalosan is jegyezték, tehát megalakult az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesülete – tájékoztatott dr. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos, az említett egyesület elnöke.

Az ár a szemetet is hozta

A napokban Erdővidéken levonult áradat megmutatta azt is, mennyire vigyázunk szülőföldünkre, mennyire vesszük komolyan az elődeink által ránk hagyott természeti örökség tisztaságát, vizeinket, életterünket. A Barót-patak mentén nagy mennyiségű pillepalack akadt „horogra”, de nemcsak a vizek mente szemetes.

Együttműködés és kisebbségvédelem

A csütörtöki kormányinfót sok szempontból tanítani lehetne politikusnak, újságírónak egyaránt. Lázár János, az Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét vezető miniszter magasiskoláját adja annak, hogy miként kell tisztán, érthetően, józanul, türelemmel, érvekkel (no, meg hatalmas háttértudással) válaszolni a néha barátságosnak nagy túlzással sem nevezhető kérdésekre. A március 15-i sajtóbeszélgetés, amelyre Antal Árpád polgármesterrel együtt hívták az újságírókat, természetesen sok szempontból rendhagyónak bizonyult: nem csak azért, mert Sepsiszentgyörgyön került rá sor, igen kötetlen körülmények közepette, de a sajtó is érdeklődéssel fordult a magyar kormány szóvivője felé, aki nem maradt adós azzal, hogy felvilágosítást adjon a magyar álláspontról néhány fontos kérdésben.

Jó úton a MSP

Már csak 15 napunk maradt, hogy elérjük a megfogalmazott célokat. A kisebbségek jogairól szóló polgári kezdeményezés (Minority Safe Pack – MSP) jó úton jár, de még kell százezer aláírás – hangoztatták az RMDSZ helyi vezetői tegnapi sajtóértekezletükön.

Elhunyt 4 nap kezelés után

Újabb életet követelt az influenzavírus a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban: az esetet tegnap erősítették meg, a nagybaconi, 65 éves beteg a szakemberek szerint nem szenvedett krónikus betegségekben, halálát tüdőgyulladás okozta.

Gyűrűzik a zászlóbotrány

A prefektus vagy a kormány helyi képviselője, nem tartja be a kormány utasításait, vagy – ami még ennél is rosszabb – nem a kormánytól kapja az utasításait – hangoztatták tegnap az RMDSZ helyi vezetői.

Röviden

Takarmánygyűjtést szerveznek Az Erdővidéket is sújtó áradások következtében kárt szenvedő gazdákat segítené a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) egy takarmánygyűjtő akcióval. Lakatos László, a HÁRIT alelnöke Erdővidéken járva azt tapasztalta, hogy nagyon sok gazda takarmánya ázott el. Az ifjúsági szervezeti úgy döntött, a gazdák segítségére siet, céljuk ezer bála: 350 széna, 350 szalma és 350 lucerna […]

„Nincs titok, csak éljük az életet”

Március 15-én köszöntötték Pákéban a száz éve Csomakőrösön született és jelenleg Kovásznán élő Ördög, lánykori nevén Antal Ilonát, aki mint elmondta: jó egészségnek örvend, és legalább a 104 éves születésnapját is meg szeretné ünnepelni, hogy megelőzze nagymamáját, aki 103 évet élt.

Mindenkinek csak adnak

Fergeteges volt a hangulat azon a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben tartott szombati találkozón, ahol a Down-szindrómások világnapja alkalmából mintegy 40–50 érintett család, 160 résztvevő jött össze ismerkedni, szórakozni, kötetlenül beszélgetni a Mozgalmas Szamaritánus Keresztyén Egyesület szervezésében. A regionális találkozóra Csíkszeredából, Udvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Kézdivásárhelyről és Brassóból érkeztek.

Ajánló

ELMARAD! A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mára, március 20-ra beharangozott rendezvénye – a Magyar Szemle folyóirat estje és Gróh Gáspár előadása – objektív okok miatt egy későbbi időpontra halasztódik. A szervezők az érdeklődők elnézését és megértését kérik.   MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.15 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p., 2018.); 16.30 A Viszkis (magy. akciófilm, […]