Szentgyörgy havas utcáit takarítani még akkor sem egyszerű, ha nem parkolnak tucatszám az út szélén

Több megye útkarbantartása is bajba került a parajdi sóbánya dolgozóinak sztrájkja miatt, a szomszédos Brassóba például Szeben megyéből importálnak oldatot. Kovászna megyében még van tartalék, ugyanakkor a bányászok ismét felvették a munkát.
Az utak járhatóvá tételére használt sót és csúszásgátló anyagokat a legtöbb erdélyi város Parajdról szerzi be idén is. Az Agerpres tájékoztatása szerint a parajdi bányászsztrájk miatt a szomszédos Brassó bajba került, ugyanis mindössze 328 tonna homok, só és kalcium-klorid állt rendelkezésükre az utak takarításához. Ezért Szeben megyétől kértek 250 tonna sót, és rákészültek, hogy amennyiben elhúzódik a sztrájk, más megyéktől is segítséget kérjenek (azóta a belügyi figyelmeztetésre talán abbahagyták, szerdán a vezérigazgató azt mondta, reméli, hogy visszaállnak munkába a bányászok – szerk.).
A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat is a parajdi bányától szerzi be a megfelelő sómennyiséget a téli időszakra, a vásárlás eddig nem ütközött problémába – mondta megkeresésünkre Székely Kincső, a vállalat munkatársa. Hozzátette: egy rövidebb, intenzív hideg, csapadékos időszakra még van tartalékuk, viszont fontos kiemelni, hogy a Tega Rt. nem csak sóval dolgozik, hanem folyékony kalcium-kloridot is használ az utak síkosságmentesítéséhez, ezt Borzești-ről szerzi be a vállalat. A napokban beállt, –10 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet esetében is ezt az oldatot használták, mivel a leggyakrabban használt útszóró só által képzett oldat –7 Celsius-fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még akár mínusz 42 foknál is folyékony állapotban marad. Ugyanakkor a kalcium-klorid környezetbarátabb, nem károsítja a növényzetet és az aszfaltot úgy, mint a hagyományos útszóró só. Alkalmas megelőző kezelésre és utókezelésre, hóréteg, jégpáncél olvasztására is.
A Tegánál egyébként mintegy 60 olyan ember dolgozik, akik a hóeltakarításért felelnek. A 60 személy munkaideje hajnali 4-kor kezdődik, a készenléti sofőrök váltásban dolgoznak, este 5-től és 7-től lépnek szolgálatba. A késő esti, éjszakai havazások alkalmával már éjjel kettőkor kezdődik az első műszak.
Emellett a humánerőforrás-állomány kiegészül a gépparkkal, 8 kicsi járdaseprő géppel és 8 különböző méretű hókotró géppel rendelkeznek. Tavaly a hótalanítási munkálatok során összesen 1350 tonna szilárd csúszásgátló anyagot és 300 tonna folyékony CaCl-oldatot használtak fel. Tavaly, a téli időszakban több mint 57 napon át volt negatív hőmérséklet, emiatt csaknem kétszer annyiszor, vagyis 40 alkalommal kellett mozgósítani a rohamcsapatot, mint a 2016-os télen, amikor csak 21 alkalommal volt szükség síkosságmentesítésre. A havas járdafelületek megtakarítása gépi és kézi erővel történik, a kézi munkaerővel takarított részek 30.985 négyzetmétert, a géppel megtisztítottak pedig 49.482 négyzetmétert tesznek ki városszerte. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Az oroszok vigyáztak a biztonságra Az orosz biztonsági szolgálatok több mint háromezer futballhuligánt tartottak távol a vasárnap véget ért világbajnokságtól. Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter úgy fogalmazott, a vb biztonságos megrendezésében fontos szerepe volt annak, hogy megtagadták a beutazást számos olyan külföldi személytől, aki korábbi viselkedésével erre okot adott. Hozzátette, a külföldi kollégáikkal való együttműködésük, például az […]

Székelyföld a miénk, amíg megműveljük

Kovászna, Hargita és Maros megyei gazdaszervezetek és közbirtokosságok képviselői tartottak megbeszélést tegnap Zágonban, a Mikes Kelemen Kulturális Központban, ez alkalommal megalakult a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma.

Csernátonban áll a bál

Csernátonban július 21–22-én testvértelepülési találkozót, községi napokat és néptáncfesztivált rendeznek.

Eladják, vagy ne adják?

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülésén elvi beleegyezés született a municípium New Fashion Rt.-nél levő részvényeinek eladására.

Hazudnak az erdészek!

Szemenszedett hazugságnak nevezte Lukács András a Székely Hírmondóban megjelent, az erdészek és a vadászok részéről ellene megfogalmazott vádakat. A csernátoni juhosgazda bejelentette: törvényre adja a rágalmazókat.

Aláírásokat gyűjtenek

Országszerte, sőt szinte egész Európát körülölelő aláírásgyűjtésbe kezdtek Beke István és Szőcs Zoltán ártatlanságának támogatása kapcsán a velük együtt érző és szimpatizáló személyek. Ilyen megmozdulás volt szerdán Baróton is, ahol az ártatlanság támogatására szolgáló névtáblázatot tölthették ki azok, akik szerint a két bebörtönzött fiatal ártatlanul van fogva tartva. E petíció aláíróinak célja, hogy a román […]

Ölyvek az országutakon

Arra hívták fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy egyre több kisméretű ölyvet látni az országutakon, ezek környékén: lapunk a jelenség magyarázatára volt kíváncsi.

Orbaiszék kitesz magáért

Orbaiszéki Forgács Fesztivál név alatt hozza tető alá Kovászna város önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa azt a nagyszabású, értékmeg­őrző, szórakoztató és egyben turisztikai rendezvényt, amiből hosszú távon hagyományt teremtenének a fürdővárosban. A kezdeményezésről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Gyerő József kovásznai polgármester és Grüman Róbert megyetanács-alelnök.

Pontosítás

Alább Márton Árpádnak, az RMDSZ parlamenti képviselőjének válaszanyaga olvasható lapunk július 10-ei számában megjelent A Btk. 13 „legártalmasabb” módosítása” című cikkére, melynek forrása a digi24.ro internetes portál volt.

Székelyföldön ütötték meg a 6-os lottót

    A Román Lottótársaság közleménye szerint július 19.-én, csütörtökön, a kora esti órákban a Hargita megyei Maroshévízen ütötték meg a 6-os lottót. Nem is akár hogyan, hanem kiütéses telitalálattal – zsebre is vágva a főnyereményt! A jutalom, ami az idei év legnagyobbika, nem több, és nem kevesebb, mint 9 millió 720 ezer 865 lej.  Ja, […]

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]