Szentgyörgy havas utcáit takarítani még akkor sem egyszerű, ha nem parkolnak tucatszám az út szélén

Több megye útkarbantartása is bajba került a parajdi sóbánya dolgozóinak sztrájkja miatt, a szomszédos Brassóba például Szeben megyéből importálnak oldatot. Kovászna megyében még van tartalék, ugyanakkor a bányászok ismét felvették a munkát.
Az utak járhatóvá tételére használt sót és csúszásgátló anyagokat a legtöbb erdélyi város Parajdról szerzi be idén is. Az Agerpres tájékoztatása szerint a parajdi bányászsztrájk miatt a szomszédos Brassó bajba került, ugyanis mindössze 328 tonna homok, só és kalcium-klorid állt rendelkezésükre az utak takarításához. Ezért Szeben megyétől kértek 250 tonna sót, és rákészültek, hogy amennyiben elhúzódik a sztrájk, más megyéktől is segítséget kérjenek (azóta a belügyi figyelmeztetésre talán abbahagyták, szerdán a vezérigazgató azt mondta, reméli, hogy visszaállnak munkába a bányászok – szerk.).
A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat is a parajdi bányától szerzi be a megfelelő sómennyiséget a téli időszakra, a vásárlás eddig nem ütközött problémába – mondta megkeresésünkre Székely Kincső, a vállalat munkatársa. Hozzátette: egy rövidebb, intenzív hideg, csapadékos időszakra még van tartalékuk, viszont fontos kiemelni, hogy a Tega Rt. nem csak sóval dolgozik, hanem folyékony kalcium-kloridot is használ az utak síkosságmentesítéséhez, ezt Borzești-ről szerzi be a vállalat. A napokban beállt, –10 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet esetében is ezt az oldatot használták, mivel a leggyakrabban használt útszóró só által képzett oldat –7 Celsius-fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még akár mínusz 42 foknál is folyékony állapotban marad. Ugyanakkor a kalcium-klorid környezetbarátabb, nem károsítja a növényzetet és az aszfaltot úgy, mint a hagyományos útszóró só. Alkalmas megelőző kezelésre és utókezelésre, hóréteg, jégpáncél olvasztására is.
A Tegánál egyébként mintegy 60 olyan ember dolgozik, akik a hóeltakarításért felelnek. A 60 személy munkaideje hajnali 4-kor kezdődik, a készenléti sofőrök váltásban dolgoznak, este 5-től és 7-től lépnek szolgálatba. A késő esti, éjszakai havazások alkalmával már éjjel kettőkor kezdődik az első műszak.
Emellett a humánerőforrás-állomány kiegészül a gépparkkal, 8 kicsi járdaseprő géppel és 8 különböző méretű hókotró géppel rendelkeznek. Tavaly a hótalanítási munkálatok során összesen 1350 tonna szilárd csúszásgátló anyagot és 300 tonna folyékony CaCl-oldatot használtak fel. Tavaly, a téli időszakban több mint 57 napon át volt negatív hőmérséklet, emiatt csaknem kétszer annyiszor, vagyis 40 alkalommal kellett mozgósítani a rohamcsapatot, mint a 2016-os télen, amikor csak 21 alkalommal volt szükség síkosságmentesítésre. A havas járdafelületek megtakarítása gépi és kézi erővel történik, a kézi munkaerővel takarított részek 30.985 négyzetmétert, a géppel megtisztítottak pedig 49.482 négyzetmétert tesznek ki városszerte. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Tüzek a hétvégén Vasárnap délután fél öt körül riasztották az egyenruhásokat, mivel a sepsiszentgyörgyi Gróf Mikó Imre utcában egy tömbház fürdőszobaablakából sűrű füst áradt kifele. A helyszínen kiderült, hogy a tömbház folyosóját is teljesen ellepte a füst, a tűzoltóknak végül a pincében sikerült azonosítani a lángokat: valószínűleg cigarettázás miatt papír-, textilanyagok gyulladtak be. Vasárnapról hétfőre, […]

Emlékezés Erdeje Eresztevényen

Újabb nyolc kopjafával bővült Eresztevényben a Gábor Áron síremlékénél található Emlékezés Erdeje, amelyben most már 51 kopjafa áll. Ez alkalommal a négy történelmi egyház, gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus püspök, gróf Széchenyi István, az MTA alapítója és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője emlékére állítottak kopjafát, valamint a Tornai várhoz tartozó települések 20. századi szenvedéseiért, áldozataiért.

Sokak szerint sajátos viszonyt ápolt a kovásznai meleg pár

Különös eset bolygatta meg a kovásznai közhangulatot, miután a rendőrség közleménye alapján napvilágra került, hogy egy 36 éves férfi többször megerőszakolta 17 éves mostoha fiútestvérét. Lapunknak nyilatkozó fiatalok és az áldozathoz közeli személyek elmondása alapján nem feltétlen erőszakról van szó, hanem egy adok-kapok homoszexuális viszonyról, amiről hosszú ideje sejtettek az emberek, és aminek még a Facebookon is nyoma maradt.

Leader-pályázaton is nyert Bölön

Sikó Imre bölöni polgármester a napokban írta alá Bukarestben azt a szerződést, melynek értelmében központi finanszírozást kap a község az iskolépület bővítésének céljából. Mint lapunkban arról már írtunk, a cél az, hogy a jelenlegi iskolaépületet manzárdosítsák, ezzel hat osztályteremmel több állna a gyerekek rendelkezésére.

Bérújratárgyalások célkeresztben

Az eddig feljegyzett adatok, a panaszhiány tükrében elmondható, hogy Háromszéken a munkaadók eleget tettek a 2017/82-es sürgősségi kormányrendeletnek, és a megyében eme intézkedés miatt senkinek nem csökkent a fizetése – tudtuk meg.

Több partner, bővülő szolgáltatások

Ötéves a Székelyföldi Diákigazolvány (SIC Card), a legnagyobb területi lefödöttségű, háromnyelvű olyan kártya, amelyik középiskolásokra is érvényes – nyilatkozták pénteki sajtóértekezletükön a kártya működtetői. Elmondták: szeptembertől sokkal több partnerrel, bővülő szolgáltatásokkal folytatják a tevékenységet.

Összehangolt razziák

Mint arról már tegnap beszámoltunk, szerdán reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) irányításával az ország 28 megyéjében – Háromszéken is – és Bukarestben tartottak összesen 238 házkutatást.

Ősztől jobb lesz

Tej-kifli program nélkül ér véget a tanév Háromszéken. Jövőre azonban biztosan megoldódik a probléma, sőt a következő négy évben sem lesz gond – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A magyar is legyen hivatalos!

Hónap végén Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága, amelynek egyik témája a nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban. A Romániában példátlan eseményen a szaktestület a helyszínen tájékozódhat a romániai valóságról, és összevetheti azt a román politika által terjesztett képpel.

Röviden

Családtag az elkövető Egy 36 éves, Kovászna városi férfit 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett a rendőrség nemi erőszak és gyermekpornográfia miatt. Az illető szexuális kapcsolat létesítésére kényszerített egy 17 éves kamaszfiút, az aktus közben fénykép- és videofelvételt készített, majd ennek nyilvánosságra hozatalával zsarolta áldozatát. Az erőszak tényéről a fiú édesapja értesítette a rendőrséget május 15-én. […]

Majdnem belehalt

Áramütést és súlyos égési sérüléseket szenvedett egy 14 éves fiú, aki társaival a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson felmászott egy állomásozó vonat tetejére, hogy onnan fotókat készítsen.

Bezárják a dollárpiacot

Nem biztos, hogy kellőképpen elő van készítve a sepsiszentgyörgyi tanács azon szándéka, hogy bezárja a Szemerja-negyedben működő, dollárpiac néven ismert helyet – állapították meg az Erdélyi Néppárt helyi tanácsosai.

Újabb fürdőépítő kaláka

Kellemes emlékek maradtak meg a bölöniekben a tavalyelőtt a Büdös-forrásnál lezajlott fürdőépítő kalákáról: akkor a Herczeg Ágnes vezette budapesti Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére fogtak össze helyi és idegenből érkezett önkéntesek, hogy szebbé tegyék a Bölön határában található, mozgásszervi bajokra használt gyógyhatású forrást és környékét.

Mikor szól az utolsó csengőszó?

Lapunk összegyűjtötte a megyei magyar középiskolák által szervezett ballagási ünnepségek időpontját: a sort három kézdivásárhelyi iskola nyitja.

Az anyagi elismerés is fontos

Idén ismét meghirdeti az RGT cégcsoport a Dr. Bock Industries ösztöndíjakat, melyekkel 30 tehetséges diáknak segítenek kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőséget – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Adrian Pârvu megbízott ügyvezető, Kese Zsuzsa személyzeti felelős és Orbán Imola, a Bóbita Egyesület vezetőjének jelenlétében.