Szentgyörgy havas utcáit takarítani még akkor sem egyszerű, ha nem parkolnak tucatszám az út szélén

Több megye útkarbantartása is bajba került a parajdi sóbánya dolgozóinak sztrájkja miatt, a szomszédos Brassóba például Szeben megyéből importálnak oldatot. Kovászna megyében még van tartalék, ugyanakkor a bányászok ismét felvették a munkát.
Az utak járhatóvá tételére használt sót és csúszásgátló anyagokat a legtöbb erdélyi város Parajdról szerzi be idén is. Az Agerpres tájékoztatása szerint a parajdi bányászsztrájk miatt a szomszédos Brassó bajba került, ugyanis mindössze 328 tonna homok, só és kalcium-klorid állt rendelkezésükre az utak takarításához. Ezért Szeben megyétől kértek 250 tonna sót, és rákészültek, hogy amennyiben elhúzódik a sztrájk, más megyéktől is segítséget kérjenek (azóta a belügyi figyelmeztetésre talán abbahagyták, szerdán a vezérigazgató azt mondta, reméli, hogy visszaállnak munkába a bányászok – szerk.).
A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat is a parajdi bányától szerzi be a megfelelő sómennyiséget a téli időszakra, a vásárlás eddig nem ütközött problémába – mondta megkeresésünkre Székely Kincső, a vállalat munkatársa. Hozzátette: egy rövidebb, intenzív hideg, csapadékos időszakra még van tartalékuk, viszont fontos kiemelni, hogy a Tega Rt. nem csak sóval dolgozik, hanem folyékony kalcium-kloridot is használ az utak síkosságmentesítéséhez, ezt Borzești-ről szerzi be a vállalat. A napokban beállt, –10 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet esetében is ezt az oldatot használták, mivel a leggyakrabban használt útszóró só által képzett oldat –7 Celsius-fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még akár mínusz 42 foknál is folyékony állapotban marad. Ugyanakkor a kalcium-klorid környezetbarátabb, nem károsítja a növényzetet és az aszfaltot úgy, mint a hagyományos útszóró só. Alkalmas megelőző kezelésre és utókezelésre, hóréteg, jégpáncél olvasztására is.
A Tegánál egyébként mintegy 60 olyan ember dolgozik, akik a hóeltakarításért felelnek. A 60 személy munkaideje hajnali 4-kor kezdődik, a készenléti sofőrök váltásban dolgoznak, este 5-től és 7-től lépnek szolgálatba. A késő esti, éjszakai havazások alkalmával már éjjel kettőkor kezdődik az első műszak.
Emellett a humánerőforrás-állomány kiegészül a gépparkkal, 8 kicsi járdaseprő géppel és 8 különböző méretű hókotró géppel rendelkeznek. Tavaly a hótalanítási munkálatok során összesen 1350 tonna szilárd csúszásgátló anyagot és 300 tonna folyékony CaCl-oldatot használtak fel. Tavaly, a téli időszakban több mint 57 napon át volt negatív hőmérséklet, emiatt csaknem kétszer annyiszor, vagyis 40 alkalommal kellett mozgósítani a rohamcsapatot, mint a 2016-os télen, amikor csak 21 alkalommal volt szükség síkosságmentesítésre. A havas járdafelületek megtakarítása gépi és kézi erővel történik, a kézi munkaerővel takarított részek 30.985 négyzetmétert, a géppel megtisztítottak pedig 49.482 négyzetmétert tesznek ki városszerte. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]

Még tart a gyűjtés

Nincs olyan székelyföldi település Kézdiszentléleken kívül, ahol egy időben épülne új plébánia és templom: a Perkő alatti községhez tartozó Kézdikőváron kész az új papilak, Kiskászonban pedig új templom épül. Ez utóbbihoz magyarországi segítséget is kaptak.

Vége az iskolapernek

Jövő kedden hirdet ítéletet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vs. sepsiszentgyörgyi tanács, iskolaper néven elhíresült ügyében a brassói ítélőtábla. Amint ismert, az EMNP úgy véli, a törvényes procedúra többszörös megszegésével fogadta el a megyeszékhelyi tanács azt a határozatot, amellyel összevonta a Kós Károly Szakközépiskolát a Puskás Tivadar Iskolaközponttal.

Lesz-e vásárlói roham?

Jövő héten megjelenik a háztartási gépek roncsprogramjának alkalmazási útmutatója, ezzel együtt az értékjegyek (ökobónuszok) nagyságát is közlik, október végétől pedig már a program haszonélvezője lehet a lakosság – ígérte meg szombaton, egy Prahova megyei látogatásán Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. Fel vannak-e erre készülve a forgalmazók, milyen várakozásokkal néznek elé, erről faggattuk őket.

Röviden

Idén is lesz fűtéstámogatás Az már biztos, hogy idén is lesz fűtéstámogatás, azt viszont nem tudni, hogy változik-e a kritériumrendszer – tudtuk meg Tankó Vilmostól, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális és közösségfejlesztési igazgatóságának vezetőjétől. A fűtéstámogatás november 1. és jövő év március 31. között igényelhető. Sepsiszentgyörgyön tavaly kevesebb mint 700 család részesült a pótlékban. „Kérést valószínűleg […]

Túl nehéz az iskolatáska

Nem lehet nehezebb 2,5 kilo­grammnál a kisdiákok iskolatáskája – figyelmeztetnek a szakorvosok. Ennek ellenére sokszor a testsúlyuk 15–20 százalékát is cipelik a kicsik.

Ritkul a fecskepopuláció

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, jelenleg – amikor javában zajlik a madarak vonulása – a fecskék visszamaradásával akadnak némi gondok.

Húzna Uzon, ha hagynák

Nem tudta térdre kényszeríteni az uzoni önkormányzatot az őszi költségvetés-kiigazítás, amelynek során nemhogy adott, de 77 ezer lejt leemelt a számlájáról a kormány.