Alexandru Andriesei: Az autonómiával kapcsolatos állásfoglalást nem románellenes akciónak, hanem a párbeszédre való felhívásként kell értelmezni

Egészen szokatlanul józan, nyitott és jövőbemutató hangot ütött meg (tegyük hozzá gyorsan, nem először) az Identitás és Dialógus Egyesület (AID). Az Alexandru Andriesei által vezetett civil szervezet nyílt levelét a három magyar párt autonómiával kapcsolatos közös állásfoglalásáról érdemes lenne teljes terjedelmében lehozni, de helyszűke miatt kénytelenek vagyunk rövidíteni rajta. A helyi RMDSZ-vezetők vesszőparipája, hogy ők nyitnának a románság felé, de „nincs partner, akivel beszélni lehetne”. Ajánljuk szíves figyelmükbe az alábbi dokumentum szerzőit.

Miután a levél megállapítja, hogy „agresszív” kampány indult a három párt ellen (alkotmányellenes, románellenes, RMDSZ, Magyarország, stb.) felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mi készteti a romániai magyarságot arra, hogy autonómiát kérjen.

„A román táradalomnak nem politikai vagy jogi szemüvegen át kellene ezt szemlélnie, hanem a lelkével. Úgy kellene erre a nyilatkozatra tekintenünk, mint egy segélykiáltásra, amely párbeszédre hív, amelyre a román politikai osztálynak válaszolnia kell, akár egy alapos párbeszéd kezdeményezésével, amely egyaránt javítana a magyar kisebbség, s ezzel együtt azoknak a románoknak a sorsán is, s akik ebben a régióban élnek a magyarokkal együtt”.

A levél kifejti: minden vita, politikai torzsalkodás egyaránt érinti az itt lakó magyarokat és románokat, beleértve az „ultranacionalista szervezetek vonulását, amelyek jönnek, kiabálnak, majd elmennek, keserű szájízt hagyva az itt élő románokban és magyarokban”, hisz ezek valamennyien magasabb életszínvonalat, békét és megértést akarnak.

Visszatérve a három párt nyilatkozatára, a levél leszögezi: ezt nem románellenes akciónak, hanem a párbeszédre való felhívásként kell értelmezni, amelyre a centenárium éve éppen úgy alkalmas, mint bármelyik más időpont.

„Azonban ahhoz, hogy építő párbeszéd jöhessen létre, elengedhetetlen, hogy mindkét fél tartózkodjon a provokatív, elutasító nyilatkozatoktól, valamint minden olyan akciótól, amely fölöslegesen és mesterségesen feszültséget gerjeszt a két népcsoport között. Csak párbeszéddel és tárgyalással lehet megvalósítani azt a vágyunkat, hogy a centenárium a magyarok ünnepe is legyen, hogy elégedettek legyenek azzal, amit ez az ország, amelynek ők is állampolgárai, nyújt nekik.”

Alexandru Andriesei dicséretesnek nevezi a három szervezet bátorságát, hogy kiállnak a magyarok jogaiért.

„A magyar szervezetek megtették az első lépést, most a románokon a sor. Tudomásul kell vennünk a nemzeti kisebbségek hozzájárulását ennek az országnak a fejlődéséhez, és meg kell értenünk, hogy ez az ünnepi esztendő minden, az állam részét képező közösség ünnepe kell, hogy legyen” – zárul az Identitás és Párbeszéd Egyesület nyílt levele. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 23., 10:26
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Több cikket kellene mejelentetni román nyelven is a Dél-tiroli osztrák autonómiáról Oaslzországban a fejlődés ,jólét mintapéldája,továbbá sk-sok képet jól kinagyítva a magyar nyelvű újságokban a magyaországi INTÉZMÉNYEK homlokzatán román lobogók lengéséröl -Gyula, Batronya , Elek,Méhkerék stb.

 • User
  Dátum: 2018. január 23., 13:09
  ÉRTÉKELÉS: -8

  szegeny cioban megkell tanulni a törtenelmet es kell tudni hogy 16 millio halott volt mer az osztak tronörököst megöltek.Ez igy törtent hogy az errösebb nyer.Maga egy roman es az is marad .Ne tegye erdekese magat.A SZEKELYEK IS HAZUGSAGGAL ELNEK ÖK SE MAGYAROK:

Ajánló

Röviden

Az oroszok vigyáztak a biztonságra Az orosz biztonsági szolgálatok több mint háromezer futballhuligánt tartottak távol a vasárnap véget ért világbajnokságtól. Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter úgy fogalmazott, a vb biztonságos megrendezésében fontos szerepe volt annak, hogy megtagadták a beutazást számos olyan külföldi személytől, aki korábbi viselkedésével erre okot adott. Hozzátette, a külföldi kollégáikkal való együttműködésük, például az […]

Székelyföld a miénk, amíg megműveljük

Kovászna, Hargita és Maros megyei gazdaszervezetek és közbirtokosságok képviselői tartottak megbeszélést tegnap Zágonban, a Mikes Kelemen Kulturális Központban, ez alkalommal megalakult a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma.

Csernátonban áll a bál

Csernátonban július 21–22-én testvértelepülési találkozót, községi napokat és néptáncfesztivált rendeznek.

Eladják, vagy ne adják?

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülésén elvi beleegyezés született a municípium New Fashion Rt.-nél levő részvényeinek eladására.

Hazudnak az erdészek!

Szemenszedett hazugságnak nevezte Lukács András a Székely Hírmondóban megjelent, az erdészek és a vadászok részéről ellene megfogalmazott vádakat. A csernátoni juhosgazda bejelentette: törvényre adja a rágalmazókat.

Aláírásokat gyűjtenek

Országszerte, sőt szinte egész Európát körülölelő aláírásgyűjtésbe kezdtek Beke István és Szőcs Zoltán ártatlanságának támogatása kapcsán a velük együtt érző és szimpatizáló személyek. Ilyen megmozdulás volt szerdán Baróton is, ahol az ártatlanság támogatására szolgáló névtáblázatot tölthették ki azok, akik szerint a két bebörtönzött fiatal ártatlanul van fogva tartva. E petíció aláíróinak célja, hogy a román […]

Ölyvek az országutakon

Arra hívták fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy egyre több kisméretű ölyvet látni az országutakon, ezek környékén: lapunk a jelenség magyarázatára volt kíváncsi.

Orbaiszék kitesz magáért

Orbaiszéki Forgács Fesztivál név alatt hozza tető alá Kovászna város önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa azt a nagyszabású, értékmeg­őrző, szórakoztató és egyben turisztikai rendezvényt, amiből hosszú távon hagyományt teremtenének a fürdővárosban. A kezdeményezésről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Gyerő József kovásznai polgármester és Grüman Róbert megyetanács-alelnök.

Pontosítás

Alább Márton Árpádnak, az RMDSZ parlamenti képviselőjének válaszanyaga olvasható lapunk július 10-ei számában megjelent A Btk. 13 „legártalmasabb” módosítása” című cikkére, melynek forrása a digi24.ro internetes portál volt.

Székelyföldön ütötték meg a 6-os lottót

    A Román Lottótársaság közleménye szerint július 19.-én, csütörtökön, a kora esti órákban a Hargita megyei Maroshévízen ütötték meg a 6-os lottót. Nem is akár hogyan, hanem kiütéses telitalálattal – zsebre is vágva a főnyereményt! A jutalom, ami az idei év legnagyobbika, nem több, és nem kevesebb, mint 9 millió 720 ezer 865 lej.  Ja, […]

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]