Alexandru Andriesei: Az autonómiával kapcsolatos állásfoglalást nem románellenes akciónak, hanem a párbeszédre való felhívásként kell értelmezni

Egészen szokatlanul józan, nyitott és jövőbemutató hangot ütött meg (tegyük hozzá gyorsan, nem először) az Identitás és Dialógus Egyesület (AID). Az Alexandru Andriesei által vezetett civil szervezet nyílt levelét a három magyar párt autonómiával kapcsolatos közös állásfoglalásáról érdemes lenne teljes terjedelmében lehozni, de helyszűke miatt kénytelenek vagyunk rövidíteni rajta. A helyi RMDSZ-vezetők vesszőparipája, hogy ők nyitnának a románság felé, de „nincs partner, akivel beszélni lehetne”. Ajánljuk szíves figyelmükbe az alábbi dokumentum szerzőit.

Miután a levél megállapítja, hogy „agresszív” kampány indult a három párt ellen (alkotmányellenes, románellenes, RMDSZ, Magyarország, stb.) felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mi készteti a romániai magyarságot arra, hogy autonómiát kérjen.

„A román táradalomnak nem politikai vagy jogi szemüvegen át kellene ezt szemlélnie, hanem a lelkével. Úgy kellene erre a nyilatkozatra tekintenünk, mint egy segélykiáltásra, amely párbeszédre hív, amelyre a román politikai osztálynak válaszolnia kell, akár egy alapos párbeszéd kezdeményezésével, amely egyaránt javítana a magyar kisebbség, s ezzel együtt azoknak a románoknak a sorsán is, s akik ebben a régióban élnek a magyarokkal együtt”.

A levél kifejti: minden vita, politikai torzsalkodás egyaránt érinti az itt lakó magyarokat és románokat, beleértve az „ultranacionalista szervezetek vonulását, amelyek jönnek, kiabálnak, majd elmennek, keserű szájízt hagyva az itt élő románokban és magyarokban”, hisz ezek valamennyien magasabb életszínvonalat, békét és megértést akarnak.

Visszatérve a három párt nyilatkozatára, a levél leszögezi: ezt nem románellenes akciónak, hanem a párbeszédre való felhívásként kell értelmezni, amelyre a centenárium éve éppen úgy alkalmas, mint bármelyik más időpont.

„Azonban ahhoz, hogy építő párbeszéd jöhessen létre, elengedhetetlen, hogy mindkét fél tartózkodjon a provokatív, elutasító nyilatkozatoktól, valamint minden olyan akciótól, amely fölöslegesen és mesterségesen feszültséget gerjeszt a két népcsoport között. Csak párbeszéddel és tárgyalással lehet megvalósítani azt a vágyunkat, hogy a centenárium a magyarok ünnepe is legyen, hogy elégedettek legyenek azzal, amit ez az ország, amelynek ők is állampolgárai, nyújt nekik.”

Alexandru Andriesei dicséretesnek nevezi a három szervezet bátorságát, hogy kiállnak a magyarok jogaiért.

„A magyar szervezetek megtették az első lépést, most a románokon a sor. Tudomásul kell vennünk a nemzeti kisebbségek hozzájárulását ennek az országnak a fejlődéséhez, és meg kell értenünk, hogy ez az ünnepi esztendő minden, az állam részét képező közösség ünnepe kell, hogy legyen” – zárul az Identitás és Párbeszéd Egyesület nyílt levele. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 23., 10:26
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Több cikket kellene mejelentetni román nyelven is a Dél-tiroli osztrák autonómiáról Oaslzországban a fejlődés ,jólét mintapéldája,továbbá sk-sok képet jól kinagyítva a magyar nyelvű újságokban a magyaországi INTÉZMÉNYEK homlokzatán román lobogók lengéséröl -Gyula, Batronya , Elek,Méhkerék stb.

 • User
  Dátum: 2018. január 23., 13:09
  ÉRTÉKELÉS: -8

  szegeny cioban megkell tanulni a törtenelmet es kell tudni hogy 16 millio halott volt mer az osztak tronörököst megöltek.Ez igy törtent hogy az errösebb nyer.Maga egy roman es az is marad .Ne tegye erdekese magat.A SZEKELYEK IS HAZUGSAGGAL ELNEK ÖK SE MAGYAROK:

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]