Háromezer facsemetét ültettek el Erdővidéken a csíkszeredai diákok

Száznál is több iskolás jelent meg csütörtökön a székelyszáldobosi közbirtokosságnak jóval Erdőfüle felett található, Hályagnak nevezett erdőrészén azért, hogy egy korábban széldöntés által letarolt, mintegy félhektáros területet facsemetékkel beültessenek.
A Venczel József nevét viselő, csíkszeredai– egyébként erdész szakmunkásokat és erdészeti technikusokat is képező – szakközépiskola diákjai a helyszínen levő szakemberek utasításai után jókedvvel fogtak neki az ültetésnek. Voltak, akik a lyukakat vágták, mások a csemetéket helyezték bele azokba. Az idő is kedvezett, így akár egy hasznos, szép kirándulásként is elkönyvelhették a diákok a napot, melyhez díszletet a szép környezet szolgáltatott, s melynek végén a néhány társuk által gondosan elkészített, ízletes tokány várta őket.
A székelyszáldobosi közbirtokosság és a csíkszeredai iskola közötti közreműködés nem új keletű – tudtuk meg Kolumbán Jánostól, a közbirtokosság elnökétől, valamint az erdőfülei származású Dobai Dénestől, az iskola oktatómesterétől. Az már évek óta tart, és mindenkinek jó: egyrészt az iskola örvend a lehetőségnek – a diákok van, ahol gyakorlatozzanak –, másrészt az amúgy Erdővidék szintjén egyéb tekintetben is élen járó közbirtokosság tevékenységei széles palettájához az ifjúság környezettudatosságra nevelését, szakmai tanítását is csatolhatja.
Ugyanis a székelyszáldobosi közbirtokosság az egyetlen Erdővidéken, melynek saját cége van: az 1800 hektár erdőből és 600 hektár legelőből álló vagyonuk tizennyolc állandó alkalmazottnak biztosít munkát a fák ültetésétől, nevelésétől egészen a faanyag feldolgozásáig – újságolta az elnök.
A csemeteültetésen jelen volt Benkő Lehel, a székelyszáldobosi közbirtokosság erdeit kezelő Baróti Magánerdészet igazgatója is. Elmondta, a tavalyi széldöntés négy erdővidéki közbirtokosság erdeit érintette, a viharban összesen 50 ezer köbméter fa került „földre”. Az érintett erdőrészeket két év alatt tervezik facsemetékkel újraültetni. <<

 

Csemeteültetés Zágonban
A Zágoni Magánerdészet csemetetültetést április 13-án, 18-án és 19-én szervez a Zágoni Polgármesteri Hivatal legelőjén négy intézmény bevonásával. A csemetéket a Mihai Eminescu Trust alapítvány biztosítja, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állja, a Zágoni Magánerdészet biztosítja a szakfelügyeletet, továbbá az ültetésen részt vesz 150 diák a zágoni és papolci iskolákból és más önkéntesek. Három hektár terület beerdősítését tervezik 15.000 erdei facsemetével. Érdeklődni Porzsolt Levente erdészetvezetőnél (tel. 0732.500.751) lehet.
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. április 14., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ajánlok egy jó témát, ha nem írják meg, akkor csak valamilyen érdek lehet középen. Hallom, hogy az a kevés gazda, aki még szarvasmarhát tart, el kell adja az állatait, mert a Kézdi tanács kisajátította az oroszfalvi legelőt. Sokunkat érdekelne, még akkor is, ha nem tartunk állatot, hogy erről a döntésről miért nem ejtenek meg közvitát, sajtótájékoztatót, hogy tudjuk miért döntöttek így, kinek vagy minek szánják a területet? Csak azt ne mondják, hogy Bukarest miatt nem lehet megőrizni a területet. Szerintem, amíg az utolsó gazda, azaz az utolsó mohikán nem mond le önként a legeltetésről, addig senki testületnek nincs joga dönteni a feje felett. Kérdezzenek rá, adjanak magyarázatot, a legelő nem a nyakkendősök birtoka, de nem áll messze a gyanú, hogy felsőbb érdekek pályáznak a területalapú támogatásra. Miért ne, az előző bérlőnek is jól ment dolga, a csipke az égig nőtt, bárki láthatta, amikor borvízért ment, de senkit nem zavart, hogy a kóróktól az állatok füvet keveset láttak, ám a támogatást nem dobták a hátuk mögé. Kézdi tanács meg szavazott, helyzet kivizsgálásra sosem futja az időből, akárcsak most is, döntöttek a gazdák kizárásával. Legalább a sajtó világosítsa fel a közvéleményt.

Ajánló

Sok tervet visszadobnak

Továbbra is hibáktól hemzsegő tűzvédelmi terveket, engedélyeztetési igényléseket kapnak kézhez a Kovászna megyei tűzoltóság szakemberei. Ezeket nem tudják jóváhagyni, így ha csökken is a tűzvédelem nélküli épületek száma Háromszéken, ez a folyamat csigatempóban zajlik, annak ellenére, hogy az igénylések 1,13%-kal nőttek az elmúlt év első negyedéhez képest.

Megbecsülendő kapcsolatok

A községvezetéssel fenntartott eddigi jó kapcsolatok okán Csoma Gergely csángókutató és Király Lajos, a kiszállás szervezője anyaországi orvos barátaikkal érkeztek csütörtökön Uzonba, akik déltől estig folyamatosan az ortopédiai panaszokkal érkező vagy onkológiai tanácsadást váró betegek rendelkezésére álltak.

Diplomácia és gazdaság

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is elbeszélgetett. A nagykövet csütörtökön délelőtt a PRO WOOD Regionális Faipari Klaszter és a Holzindustrie Schweighofer vezetőivel találkozott. […]

Csemeteosztás Zabolán

Szombaton a Háromszéki Közösségi Alapítvány jóvoltából Zabola község polgármesteri hivatalának udvarán őshonos gyümölcsfa csemetéket osztottak az érdeklődőknek, akik pillanatok alatt elkapkodták azokat.

Röviden

Elszaporodtak a kullancsok András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre tegnap elmondta, a kórházi statisztika mellett személyesen is tapasztalja, hogy elszaporodtak a kullancsok. „Amikor gyermekek voltunk, folyton a szabadban játszottunk, tudtuk, hogy van kullancs, de csupán minden szökőévben hallottunk kullancscsípésről. Mostanság ha a kutyámmal végigmegyek a város utcáin, parkjain, már […]

A motiválás fontossága

A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel szervezett tudományos konferenciát Kovászna Megye Tanácsa Kézdivásárhelyen. A kétnapos eseményen mintegy négyszáz pedagógus és szakember vett részt az ország tizenkét megyéjéből és a határon túlról.

Minek a túlóra?

Ötszáztizenhat személy vett részt a munkaerő-foglalkoztatási hivatal pénteki munkabörzéjén, de az alkalmazók nagy része csalódottan távozott a szentgyörgyi, Vadász utcai sportcsarnokból.

Közösségi nap Baróton

Közel négyszáz facsemetét ültettek el szombaton baróti és más erdővidéki településekről érkezett fiatalok és segítőik a város határában található Keleti-tó partján, a Barót-patak mentén, a bányahíd és a baptista templom közötti szakaszon, a városi strand területén, valamint játszóterek közelében. Az önkéntes megmozdulással a szervező Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE) a Föld napja (április 22.) előtt is tisztelgett.

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.