Háromezer facsemetét ültettek el Erdővidéken a csíkszeredai diákok

Száznál is több iskolás jelent meg csütörtökön a székelyszáldobosi közbirtokosságnak jóval Erdőfüle felett található, Hályagnak nevezett erdőrészén azért, hogy egy korábban széldöntés által letarolt, mintegy félhektáros területet facsemetékkel beültessenek.
A Venczel József nevét viselő, csíkszeredai– egyébként erdész szakmunkásokat és erdészeti technikusokat is képező – szakközépiskola diákjai a helyszínen levő szakemberek utasításai után jókedvvel fogtak neki az ültetésnek. Voltak, akik a lyukakat vágták, mások a csemetéket helyezték bele azokba. Az idő is kedvezett, így akár egy hasznos, szép kirándulásként is elkönyvelhették a diákok a napot, melyhez díszletet a szép környezet szolgáltatott, s melynek végén a néhány társuk által gondosan elkészített, ízletes tokány várta őket.
A székelyszáldobosi közbirtokosság és a csíkszeredai iskola közötti közreműködés nem új keletű – tudtuk meg Kolumbán Jánostól, a közbirtokosság elnökétől, valamint az erdőfülei származású Dobai Dénestől, az iskola oktatómesterétől. Az már évek óta tart, és mindenkinek jó: egyrészt az iskola örvend a lehetőségnek – a diákok van, ahol gyakorlatozzanak –, másrészt az amúgy Erdővidék szintjén egyéb tekintetben is élen járó közbirtokosság tevékenységei széles palettájához az ifjúság környezettudatosságra nevelését, szakmai tanítását is csatolhatja.
Ugyanis a székelyszáldobosi közbirtokosság az egyetlen Erdővidéken, melynek saját cége van: az 1800 hektár erdőből és 600 hektár legelőből álló vagyonuk tizennyolc állandó alkalmazottnak biztosít munkát a fák ültetésétől, nevelésétől egészen a faanyag feldolgozásáig – újságolta az elnök.
A csemeteültetésen jelen volt Benkő Lehel, a székelyszáldobosi közbirtokosság erdeit kezelő Baróti Magánerdészet igazgatója is. Elmondta, a tavalyi széldöntés négy erdővidéki közbirtokosság erdeit érintette, a viharban összesen 50 ezer köbméter fa került „földre”. Az érintett erdőrészeket két év alatt tervezik facsemetékkel újraültetni. <<

 

Csemeteültetés Zágonban
A Zágoni Magánerdészet csemetetültetést április 13-án, 18-án és 19-én szervez a Zágoni Polgármesteri Hivatal legelőjén négy intézmény bevonásával. A csemetéket a Mihai Eminescu Trust alapítvány biztosítja, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állja, a Zágoni Magánerdészet biztosítja a szakfelügyeletet, továbbá az ültetésen részt vesz 150 diák a zágoni és papolci iskolákból és más önkéntesek. Három hektár terület beerdősítését tervezik 15.000 erdei facsemetével. Érdeklődni Porzsolt Levente erdészetvezetőnél (tel. 0732.500.751) lehet.
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. április 14., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ajánlok egy jó témát, ha nem írják meg, akkor csak valamilyen érdek lehet középen. Hallom, hogy az a kevés gazda, aki még szarvasmarhát tart, el kell adja az állatait, mert a Kézdi tanács kisajátította az oroszfalvi legelőt. Sokunkat érdekelne, még akkor is, ha nem tartunk állatot, hogy erről a döntésről miért nem ejtenek meg közvitát, sajtótájékoztatót, hogy tudjuk miért döntöttek így, kinek vagy minek szánják a területet? Csak azt ne mondják, hogy Bukarest miatt nem lehet megőrizni a területet. Szerintem, amíg az utolsó gazda, azaz az utolsó mohikán nem mond le önként a legeltetésről, addig senki testületnek nincs joga dönteni a feje felett. Kérdezzenek rá, adjanak magyarázatot, a legelő nem a nyakkendősök birtoka, de nem áll messze a gyanú, hogy felsőbb érdekek pályáznak a területalapú támogatásra. Miért ne, az előző bérlőnek is jól ment dolga, a csipke az égig nőtt, bárki láthatta, amikor borvízért ment, de senkit nem zavart, hogy a kóróktól az állatok füvet keveset láttak, ám a támogatást nem dobták a hátuk mögé. Kézdi tanács meg szavazott, helyzet kivizsgálásra sosem futja az időből, akárcsak most is, döntöttek a gazdák kizárásával. Legalább a sajtó világosítsa fel a közvéleményt.

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]