Háromezer facsemetét ültettek el Erdővidéken a csíkszeredai diákok

Száznál is több iskolás jelent meg csütörtökön a székelyszáldobosi közbirtokosságnak jóval Erdőfüle felett található, Hályagnak nevezett erdőrészén azért, hogy egy korábban széldöntés által letarolt, mintegy félhektáros területet facsemetékkel beültessenek.
A Venczel József nevét viselő, csíkszeredai– egyébként erdész szakmunkásokat és erdészeti technikusokat is képező – szakközépiskola diákjai a helyszínen levő szakemberek utasításai után jókedvvel fogtak neki az ültetésnek. Voltak, akik a lyukakat vágták, mások a csemetéket helyezték bele azokba. Az idő is kedvezett, így akár egy hasznos, szép kirándulásként is elkönyvelhették a diákok a napot, melyhez díszletet a szép környezet szolgáltatott, s melynek végén a néhány társuk által gondosan elkészített, ízletes tokány várta őket.
A székelyszáldobosi közbirtokosság és a csíkszeredai iskola közötti közreműködés nem új keletű – tudtuk meg Kolumbán Jánostól, a közbirtokosság elnökétől, valamint az erdőfülei származású Dobai Dénestől, az iskola oktatómesterétől. Az már évek óta tart, és mindenkinek jó: egyrészt az iskola örvend a lehetőségnek – a diákok van, ahol gyakorlatozzanak –, másrészt az amúgy Erdővidék szintjén egyéb tekintetben is élen járó közbirtokosság tevékenységei széles palettájához az ifjúság környezettudatosságra nevelését, szakmai tanítását is csatolhatja.
Ugyanis a székelyszáldobosi közbirtokosság az egyetlen Erdővidéken, melynek saját cége van: az 1800 hektár erdőből és 600 hektár legelőből álló vagyonuk tizennyolc állandó alkalmazottnak biztosít munkát a fák ültetésétől, nevelésétől egészen a faanyag feldolgozásáig – újságolta az elnök.
A csemeteültetésen jelen volt Benkő Lehel, a székelyszáldobosi közbirtokosság erdeit kezelő Baróti Magánerdészet igazgatója is. Elmondta, a tavalyi széldöntés négy erdővidéki közbirtokosság erdeit érintette, a viharban összesen 50 ezer köbméter fa került „földre”. Az érintett erdőrészeket két év alatt tervezik facsemetékkel újraültetni. <<

 

Csemeteültetés Zágonban
A Zágoni Magánerdészet csemetetültetést április 13-án, 18-án és 19-én szervez a Zágoni Polgármesteri Hivatal legelőjén négy intézmény bevonásával. A csemetéket a Mihai Eminescu Trust alapítvány biztosítja, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állja, a Zágoni Magánerdészet biztosítja a szakfelügyeletet, továbbá az ültetésen részt vesz 150 diák a zágoni és papolci iskolákból és más önkéntesek. Három hektár terület beerdősítését tervezik 15.000 erdei facsemetével. Érdeklődni Porzsolt Levente erdészetvezetőnél (tel. 0732.500.751) lehet.
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. április 14., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ajánlok egy jó témát, ha nem írják meg, akkor csak valamilyen érdek lehet középen. Hallom, hogy az a kevés gazda, aki még szarvasmarhát tart, el kell adja az állatait, mert a Kézdi tanács kisajátította az oroszfalvi legelőt. Sokunkat érdekelne, még akkor is, ha nem tartunk állatot, hogy erről a döntésről miért nem ejtenek meg közvitát, sajtótájékoztatót, hogy tudjuk miért döntöttek így, kinek vagy minek szánják a területet? Csak azt ne mondják, hogy Bukarest miatt nem lehet megőrizni a területet. Szerintem, amíg az utolsó gazda, azaz az utolsó mohikán nem mond le önként a legeltetésről, addig senki testületnek nincs joga dönteni a feje felett. Kérdezzenek rá, adjanak magyarázatot, a legelő nem a nyakkendősök birtoka, de nem áll messze a gyanú, hogy felsőbb érdekek pályáznak a területalapú támogatásra. Miért ne, az előző bérlőnek is jól ment dolga, a csipke az égig nőtt, bárki láthatta, amikor borvízért ment, de senkit nem zavart, hogy a kóróktól az állatok füvet keveset láttak, ám a támogatást nem dobták a hátuk mögé. Kézdi tanács meg szavazott, helyzet kivizsgálásra sosem futja az időből, akárcsak most is, döntöttek a gazdák kizárásával. Legalább a sajtó világosítsa fel a közvéleményt.

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.