Erdővidéken van a legnagyobb szükség nevelőszülőkre. A férfiakat is várják, hangzott el a sajtótájékoztatón

Soha nem volt még ilyen kilátástalan a gyermekjogvédelmi rendszer helyzete, mint amilyenbe most került a felelőtlen román kormány miatt, azért mi még érzékenyebben és még nagyobb anyagi ráfordítással támogatjuk – mondta Tamás Sándor megyetanácselnök a Kovászna megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjével, Vass Máriával együtt tartott sajtótájékoztatón.
Szakmailag bizonyított, hogy a legjobban a családban, esetünkben nevelőszülőknél felnövekedett gyerekek integrálódnak a társadalomba, ott készítik fel őket legjobban a buktatókra, nehézségekre. Azonban lehet, hogy már a közeljövőben, év végén elfogadnak egy törvénytervezetet, amely szerint 7 éven aluli gyermekeket nem is szabad majd gyermekotthonokban elhelyezni, csak­is nevelőszülőknél, mondta Vass Mária. E két nyomós ok miatt keresnek most a 153 jóváhagyottból 24 betöltetlen helyre, eme felelősségteljes állásokba olyan jelentkezőket, akik megfelelnek a sok kritériumnak, és vállalják a képzést.
A leendő nevelőszülőnek fel kell mutatnia egy, a gyerekek nevelésére megfelelő lakást, vagy legalább 3 éves bérleti viszonyt kell bizonyítania, mert ennyi időre szól egy nevelőszülői tanúsítvány. Legalább ilyen fontos, hogy ne legyenek előítéletei a hátrányos helyzetű személyekkel szemben, értse meg, hogy a hozzá helyezett gyermekek csak ideiglenes jelleggel vannak nála, és joguk van származási családjukkal kapcsolatot tartani. Nem lehet más munkaviszonya, illetve az megszűnik akkor, mikor alkalmazza őt a gyermekjogvédelem. Természetesen férfiakat is várnak, kilencen már vannak a rendszerben.
Feladatuk legalább két egészséges gyerek nevelése, illetve egy fogyatékkal élő gondozásáért is jár a teljes fizetés, amelynek minimuma nettó 1559 lej, ha kezdőként, régiség nélkül lesz valaki nevelőszülő. Ez a kereset kiegészül azzal a két gyerek utáni 1368 lejjel, amely a fejenkénti 600 lejes költségtérítésből és az állami, 84 lejes gyerekpénzből áll össze. Speciális igényű gyerek neveléséért 900 lej jár a költségek fedezésére.
– Egy gyári fizetéssel összevetve motiváló a javadalmazás – véli Vass Mária –, hiszen közben saját családjának is gondját viselheti a hivatásos nevelőszülő, aki tehát 2927–3126 lejt kap havonta (ez utóbbit több mint 20 éves régiséggel). 2008-ban még csak 170 nevelőszülő volt, talán mert ez a szakma 24 órás munkaviszonyt feltételez, nehéz, és kihívásokkal teli – mondta az igazgatónő.
Sokan nyugdíjba mentek, elég magas (50 év körüli) a jelenlegi alkalmazottak átlagéletkora is, köztük azonban olyanok is vannak, akik húsz éves régiséggel rendelkeznek. Jelenleg Erdővidéken van a legnagyobb a szükség nevelőszülőkre, ahol feleannyi (9) van, mint a népességben hasonló nagyságú Bodzavidéken. Legtöbben Kézdiszéken gyakorolják e hivatást.
Pillanatnyilag a gyermekjogvédelmi rendszerben levő gyermekek egyharmada van nevelőszülőknél. Tavaly 34-en kerültek állami gondozásba, idén eddig 13-an, de az év vége kritikus e tekintetben. Aki úgy érzi, megfelel az elvárásoknak, és képes hosszú távon gyerekekkel foglalkozni, máris jelentkezhet a gyermekjogvédelemnél (Sajtó u. 8. szám) egy írásbeli kéréssel. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]