Nem állhatnak meg akárhol a taxisok: a törvény előírja, hogy nem akadályozhatják a közúti forgalmat” – figyelmeztetett a rendőrség Archív felvétel. Képünk illusztráció

Sepsiszentgyörgyi olvasónk fennhéjázó taxisra panaszkodott, aki az átjárón állt meg autójával keresztben, ám, amikor felelősségre vonták, udvariatlanul felelt vissza, hogy a taxisok bárhol megállhatnak, mert ez törvény adta jog. Az illetékesektől érdeklődtünk.

A panaszos férfi nem kívánta az olvasókkal megosztani az amúgy általa is többször igénybe vett sepsiszentgyörgyi taxi-szolgálat nevét, arra hivatkozva, hogy nem a céggel, hanem, egyik sofőrével, illetve annak arroganciájával, műveletlenségével van baja.
– Éppen az úttesten keltem volna át a családommal, amikor egy taxis keresztbe megállt az átjárón. A korábbi esőzés miatt amúgy is tócsa volt mindenütt, illetve az átjáró közvetlen közelében parkoló autók miatt sem lett volna egyszerű kikerülnünk a taxit. Vártunk pár másodpercet, hátha továbbáll – látván, hogy mi is át akarunk kelni az úttesten –, de ez nem történt meg, mi több, székébe hátradőlve várakozott. Bekopogtam az ablakán, és megkértem, menjen arrább, hiszen amellett, hogy törvénytelenül parkol, a járókelők sem tudnak miatta közlekedni zavartalanul. Durván vágta vissza, hogy mielőtt „pofáznék”, egyszer olvassam el a törvényt, mert a taxisok „nem parkolnak, hanem klienst vesznek fel, és ezért mindenhol megállhatnak”. Visszahúzta az ablakot, és tüntetőn várt tovább. Nem volt kedvem gyermekeim előtt cirkuszt rendezni, ezért libasorban kikerültük, és hagytuk, hadd pöffeszkedjen tovább. Utólag megérdeklődtem, és nem úgy van, ahogy a sofőr tudja: ezt jó lenne közzétenni – részletezte a panaszos.
Tolvaj Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre kifejtette, valóban van egy idevágó 195-ös rendelet, amely kimondja, hogy a taxisoknál nem számít parkolásnak a kuncsaftok felvétele, ám figyelem (!), ez a megállás csak akkor szabályos, ha nem zavarja a közúti forgalmat.
– A panaszos által bemutatott helyzetben a sofőrt megbírságolhatta volna a rendőrség – összegzett a szóvivő, elárulva, hogy a háromszéki taxisokat a legtöbb alkalommal a biztonsági öv mellőzése miatt büntetik, hiszen a törvény itt is pontosítja, hogy csak akkor mellőzhetik a biztonsági övet, ha kuncsaftot szállítanak az autóban. Ez egy biztonsági előírás, hiszen az „utasok” esetenként akár életére is törhetnek a taxisnak (például rablásnál), és ilyenkor fontos, hogy mihamarabb ki tudjon szabadulni az autóból az áldozat. Figyelem, az utasoknak is kötelező a biztonsági öv viselése, ellenkező esetben szintén megbüntethetőek. Egy másik gyakori kihágás a vezetés közbeni telefonálás, illetve a panaszosunk által is említett szabálytalan, a közúti forgalmat akadályozó helyeken való megállás. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 7., 10:53
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nem akadémikusokat alkalmaznak taxi sofőrnek, egyébként az otthoni hét év hiánya sok embertársunkon kiüt. Egy ilyen ügynél fel sem kellene merülnie a törvényes szabályozásnak, csupán a jóérzésnek, de hát…

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.