Nem állhatnak meg akárhol a taxisok: a törvény előírja, hogy nem akadályozhatják a közúti forgalmat” – figyelmeztetett a rendőrség Archív felvétel. Képünk illusztráció

Sepsiszentgyörgyi olvasónk fennhéjázó taxisra panaszkodott, aki az átjárón állt meg autójával keresztben, ám, amikor felelősségre vonták, udvariatlanul felelt vissza, hogy a taxisok bárhol megállhatnak, mert ez törvény adta jog. Az illetékesektől érdeklődtünk.

A panaszos férfi nem kívánta az olvasókkal megosztani az amúgy általa is többször igénybe vett sepsiszentgyörgyi taxi-szolgálat nevét, arra hivatkozva, hogy nem a céggel, hanem, egyik sofőrével, illetve annak arroganciájával, műveletlenségével van baja.
– Éppen az úttesten keltem volna át a családommal, amikor egy taxis keresztbe megállt az átjárón. A korábbi esőzés miatt amúgy is tócsa volt mindenütt, illetve az átjáró közvetlen közelében parkoló autók miatt sem lett volna egyszerű kikerülnünk a taxit. Vártunk pár másodpercet, hátha továbbáll – látván, hogy mi is át akarunk kelni az úttesten –, de ez nem történt meg, mi több, székébe hátradőlve várakozott. Bekopogtam az ablakán, és megkértem, menjen arrább, hiszen amellett, hogy törvénytelenül parkol, a járókelők sem tudnak miatta közlekedni zavartalanul. Durván vágta vissza, hogy mielőtt „pofáznék”, egyszer olvassam el a törvényt, mert a taxisok „nem parkolnak, hanem klienst vesznek fel, és ezért mindenhol megállhatnak”. Visszahúzta az ablakot, és tüntetőn várt tovább. Nem volt kedvem gyermekeim előtt cirkuszt rendezni, ezért libasorban kikerültük, és hagytuk, hadd pöffeszkedjen tovább. Utólag megérdeklődtem, és nem úgy van, ahogy a sofőr tudja: ezt jó lenne közzétenni – részletezte a panaszos.
Tolvaj Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre kifejtette, valóban van egy idevágó 195-ös rendelet, amely kimondja, hogy a taxisoknál nem számít parkolásnak a kuncsaftok felvétele, ám figyelem (!), ez a megállás csak akkor szabályos, ha nem zavarja a közúti forgalmat.
– A panaszos által bemutatott helyzetben a sofőrt megbírságolhatta volna a rendőrség – összegzett a szóvivő, elárulva, hogy a háromszéki taxisokat a legtöbb alkalommal a biztonsági öv mellőzése miatt büntetik, hiszen a törvény itt is pontosítja, hogy csak akkor mellőzhetik a biztonsági övet, ha kuncsaftot szállítanak az autóban. Ez egy biztonsági előírás, hiszen az „utasok” esetenként akár életére is törhetnek a taxisnak (például rablásnál), és ilyenkor fontos, hogy mihamarabb ki tudjon szabadulni az autóból az áldozat. Figyelem, az utasoknak is kötelező a biztonsági öv viselése, ellenkező esetben szintén megbüntethetőek. Egy másik gyakori kihágás a vezetés közbeni telefonálás, illetve a panaszosunk által is említett szabálytalan, a közúti forgalmat akadályozó helyeken való megállás. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 7., 10:53
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nem akadémikusokat alkalmaznak taxi sofőrnek, egyébként az otthoni hét év hiánya sok embertársunkon kiüt. Egy ilyen ügynél fel sem kellene merülnie a törvényes szabályozásnak, csupán a jóérzésnek, de hát…

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.