A tervezett alkotmány­módosítás szövege. Minek erről szavazni, és mire lesz jó – kérdezhette a polgár

Nem volt hóvihar, nem fújt a szél, nem esett az eső, példátlan módon két nap állt rendelkezésre, Románia népe, kiemelten a háromszéki, mégsem volt hajlandó elmenni szavazni a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon. Az okokról, íme, néhány vezető politikus véleménye.
Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke szerint az eredmény „várható volt”.
– Ennyi év politizálás után megtanultam, hogy két hét alatt nem lehet egy problémáról társadalmi vitát folytatni, nem lehet azt felépíteni, az embereknek pedig nem lehet azt mondani, hogy mi így gondoljuk, s gyertek, szavazzátok meg – mondta a megyetanácselnök.
Szerinte mindezt tetézte a népszavazáson megválaszolandó kérdés teljesen érthetetlen megfogalmazása: Egyetért-e a Románia alkotmányát módosító törvénnyel abban a formában, amelyben elfogadta azt a parlament?
– Nem akarok senkit sem megbántani, de mit értsen ebből Rózsi néni Lécfalva–Felszegen vagy a hetei cigányember? Így nem lehet feltenni egy kérdést, de ennyit tud a román politikum.
Úgy véli, „az sem segített a dolgon”, hogy az emberek úgy fogták fel ezt az ügyet, mint az „ortodox egyház akcióját”, s ez – úgy látszik – még Kovászna megyei románok által lakott vidékén sem túl jó ajánlólevél, hiszen az erős ortodox hitű Nagypatakon is csak a választásra jogosult polgárok egynegyede vonult az urnákhoz.
Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-színekben képviselői mandátumhoz jutott Kovászna megyei elnöke, aki többször kiállt a referendumon való részvétel mellett, kifejtette: Háromszéken nem volt a politikai pártoknak egységes álláspontja, mert „az RMDSZ felületesen kezelte az ügyet, így ez lett az eredmény”.
– Már volt egy népszavazás, amikor egykamarás parlamentről döntöttek, és 300-ban maximálták a képviselők számát, amit nem léptettek életbe. Oda jutottunk, hogy a nép sem a kormánypártokban, sem az ellenzékben nem bízik – ezt jól mutatja a hétvégi eredmény – vélekedett a képviselő.
Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei elnöke azt mondja: senki nem látta annak fontosságát, hogy részt vegyen a referendumon, mert nem érezték, hogy „ezzel megváltozna valami”.
– Ez elgondolkoztató az elkövetkező választások tekintetében is: ha az emberek nem hisznek abban, hogy szavazatukkal változtatni tudnak, nem mennek el voksolni – magyarázta az EMNP elnöke.
Horia Grama, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke szerint a háromszéki gyenge részvételért a magyar politikai és egyházi vezetők tehetők felelőssé, mert „nem magyarázták el kellőképpen” az akció fontosságát, hiszen – mutatott rá Grama – a megye román többségű vidékén „az országos átlaghoz közelítő részvételt regisztráltak”.
A Központi Választási Iroda 99,8 százalékos feldolgozottság mellett arról tájékoztatott hétfőn, hogy a szavazati joggal rendelkező állampolgárok 21,10%-a adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon, és a szavazók több mint 90%-a a hagyományos család mellett foglalt állást. Az érvényességi küszöb 30 százalék lett volna. Kovászna megyében a szavazásra jogosult lakosság 8,50%-a járult az urnákhoz. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. október 9., 8:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nem értem, az MPP arra buzdította a szimpatizánsait, hogy menjenek el és szavazzanak igennel. Az, hogy ennek nem lett nagy eredménye, miért lenne bármelyik másik párt hibája?

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 8:56
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Romaniaban nem erdemes szavazni menni ,mert nincsen akire. Ezt jol megerzi Tamas Sandor,mert ez igy is lessz. Amig az erdelyi magyarsag nem alakit egy hiteles es utokepes politikai partot,addeg az itt elo magyar kissebbsegnek valoban nincsen miert szavazni menni!

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tisztelt Hírmondó! Önök akarva vagy akaratlanul crypto pénz bányász programot futtatnak az oldalukon, amelyen természetesen az olvasók gépei “dolgoznak”. Kérem tegyenek valamit ez ügyben!

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Abból a szerből nekem is kell, amit Horia Grama szív. 1. ennek a népszavazásnak abszalit nem volt fontossága, szóval nem volt mit magyarázmni. 2. az országos átlag és a román lakta vidékek átlaga sem érte el az eredményességi küszöböt, szóval Ők sem magyarázták el kellőképpen a saját polgáraiknak az “akció fontosságát”

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Timmermanns,Junker,Sargentini örvendenek a legjobban ennek a népszavazásnak. A sok erdélyi ,háromszéki székely-magyar kitünően vizsgázott.
  A romániai lakosság és ebben benne foglaltatik az itten élő magyarság – első és legjellegzetesebb brendje nem a korrupció amit sokan mondanak hanem a hamisság álszentség ,kétszínűség ,és a határtalan idiotizmus.
  Magyarok akik lépten – nyomon hangoztatják keresztény hovatartozásukat, a székely becsületet, a megmaradást stb. Ezek a nemszavazók mára már bebizonyították ,hogy napi mantrázásaik nem egyebek hamis, hazudozó,kétszínű szólamoknál.
  Szerintem ez a bojkott vagy együgyüség vehetjük annak is fölülmúlja még a gyurcsanyista 2oo5 – ös árulást is.
  Ez is bekerül majd a történelembe.
  És manapság, amikor az internet áldása mindent elárasztott és mindenki utána nézhet a törvényeknek , azzal gyere hogy nem világos a szöveg, nagy tudatlanságról vagy szántszándékos félremagyarázásról ad bizonyságot. Az utóbbi pedig szentesíti az erdélyi társadalom vagy nép hazugságát,kétszínűségét. Most már tudom ,hogy nálunkfelé miért hazudoznak egymásnak az emberek,miért van azhogy külföldön más. Hát ezért. A hamisságunkért,kétszínűségünkért, ezek nem csak román jellemvonások. Bebizonyosodott,hogy nem.

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ez a szep hosszu komment ez igy igaz csak eppen nem a szekely nepre,hanem a szekely nepet felrevezeto UDMR-re. Ti tenyleg azt hiszitek,hogy a szekelyek mind hulyek?! Micsoda pofatlan alak irhat ilyet sajat neperol,ha nem egy UDMR-s. Most mar arra is kepesek vagytok,hogy a ti kudarcaitokert a szekely nepet okoljatok.Aljas egy cselszovo,ketszinu es hazug banda vagytok ti,hallod-e !

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 14:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azok , akik most tordelik a palcat a szekelyek feje folott, a szavazastol valo tavolmaradasukert , vagy mar regen nem elnek itt , vagy nem jutott el tudatukig a valos ok ……vagy egyszeruen csak bunkok!

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 17:04
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Veszem észre hogy most, az okostelón elérhető net korában még vannak akik azt hiszik hogy valakire kellett szavazni. Azoknak kár is beszélni, úgysem fognak fel az utcai poron kivűl semmit. Pont azok a nagyszájú ellenkampányolók, akik azt mondták hogy nincs jelentősége a referendumnak, bizonyitották evvel hogy igenis lett volna…
  más hazugság hogy a psd szavazói lennének azok akik elmentek. A psd szavazói a nzugdijasok, a cigók meg az ingyenélők, általábab…mivel itt nem kaptak semmit, nem is mentek.
  Ezentúl mikor valami ilyen “hagyományörző, keresztény” cikkeket látok, meg se nézem, képmutatás az egész…..hail and kill

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.