Az RGT ösztöndíjasai: középen Rancz-Gyárfás Gergő meseíró és -mondó, balján Miklós Janka, a matekversenyek ásza az anyukájával

Idén ismét meghirdeti az RGT cégcsoport a Dr. Bock Industries ösztöndíjakat, melyekkel 30 tehetséges diáknak segítenek kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőséget – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Adrian Pârvu megbízott ügyvezető, Kese Zsuzsa személyzeti felelős és Orbán Imola, a Bóbita Egyesület vezetőjének jelenlétében.

A nadrággyárak szociális célú programjaikat, az alkalmazottak gyermekei számára szervezett nyári táboraikat és a korábbi évek ösztöndíj programjait is a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesülettel partnerségben bonyolították le, idén is így lesz. Orbán Imola a sajtótájékoztatóra több tavalyi támogatott tehetséget is meghívott: a kézdivásárhelyi, hatodikos Rancz-Gyárfás Gergő meseíró-, mesemondó- és versmondó-versenyen nyert már, a tavaly megjelent másodikos magyar tankönyv digitális hanganyagát is ő mondta fel. Miklós Janka, a Székely Mikó Kollégium hatodikosa országos és nemzetközi matekversenyek díjazottja, Gászpor Adrienn a művészeti líceum tizedikes drámaosztályának egyik tehetsége, az Osonó társulattal is fellép. Mindegyiküknek jót fogott a támogatás – hiszen a versenyeken való részvételnek, a felkészülésnek költségei is vannak –, az a tíz hónapon keresztül egyenlő részletekben folyósított 2500 lejes ösztöndíj, amelyből idén is harmincat pályáztat meg a vállalat a Kovászna megyei iskolásokkal. Művészeti, illetve sport terén kiváló eredményeket elérő 1–12.-es, természet- és társadalomtudományok terén 5–12.-es diákok jelentkezését várják június 25-ig, akik ajánlólevelekkel, (csak) egyéni teljesítményüket elismerő oklevelekkel, sajtómegjelenésekkel bizonyítják kiválóságukat. A sokoldalú, több tantárgyból is kiváló tehetségeknek választaniuk kell, hogy melyik területen nyújtják be a pályázatukat.
Az ösztöndíjakat a tanév folyamán folyósítják, szeptembertől júniusig, azokkal oktatóanyag és sportfelszerelés vásárlását, utazás- és szállásköltségeket és más versenyekhez, kiállításokhoz, kon­cer­tekhez kapcsolódó kiadásokat lehet fedezni, a legkisebbek esetében a kísérő számára is. Közben a projektfelelős oktatási programokat is szervez az ösztöndíjasoknak.
Tavaly 88 diák iratcsomóját bírálta el a zsűri, kiválasztva közülük a legjobb előmenetellel biztató tehetségeket, számukra a napokban zárul le az elszámolási folyamat. Az idei sikeresen pályázók névsorát augusztus 25-én teszi közzé a vállalat, augusztus 27-ig személyesen is értesítenek mindenkit.
A pályázati útmutató mától elérhető az RGT Romania Facebook-oldalán, vagy igényelhető az info@bobita.ro e-mail-címen.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.