A munkafelügyelőségen tárolt napszámos regiszterek is „hemzsegnek” a személyes adatoktól…

Május 25-től lép érvénybe az az adatvédelmi törvénymódosítás, amely az eddigi 667-es törvényt helyettesíti, és a személyes adatokkal való visszaélést, adatgyűjtést szabályozná. Az adatőr foglalkoztatása magáncégeknek ajánlott (visszaélés esetén ugyanúgy bírságolhatók), állami intézményeknek pedig egyenesen kötelező, és egyelőre több fejtörést okoz, mint amennyi megoldást kínál – tudtuk meg a szakemberektől.

Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője kérdéseinkre kifejtette, ez egy régebbi uniós szabályozás, amelyet most, „utolsó pillanatban” akar alkalmazni Románia, ám a módosítással kapcsolatosan egy csomó olyan gyakorlati kérdés merült fel, amelyre egyelőre még az illetékesek sem tudnak választ adni.
A törvénymódosítás értelmében egy olyan személyt kell alkalmazni (netán külső céget leszerződtetni), aki a személyadatok felhasználásával foglalkozik.
– Most már tanfolyamokat is szerveznek a témakörben, a törvény amúgy nem mondja ki, hogy felsőfokú végzettséggel kell rendelkezzen az „adatkezelő”. Jó tudni, hogy ez az aktivitás nagy felelősséggel jár, számtalan megkötés vonatkozik az adatkezelésre alkalmazott személyre, akit nagyon sok egyéb tevékenységtől eltiltanak az intézményen, cégen belül. Az sem hanyagolható, hogy kibővült a személyadatok köre: például már személyi adatgyűjtésnek minősül az is, ha egy cég meghirdeti, hogy kiskorúaknak ajánl terméket, szolgáltatást (függetlenül attól, hogy neveket nem gyűjtenek be), de idetartoznak a hűségkártyák is – részletezte Ördög.
A szakember szerint a személy­adatgyűjtést „házon belül” kell megoldani: kell rá egy szabályzat, amely magába foglalja azt is, hogy mennyit, hol tárolják, milyen formában használják, miként adják vissza, netán semmisítik meg ezeket.
– Könyvelők mondták nekünk, hogy ők nem továbbítanak semmilyen ilyen jellegű adatot: ez nem igaz, hiszen munkaszerződés esetén személyes adatokat küldenek át például a központi adatbázisba – hangsúlyozta Ördög.
Az adatvédelmi biztos dolga nem egyszerű, az itt felmerülő költségeket is fel kell mérje, visszaélések esetén pedig hatalmas, akár 2 millió eurós bírságokról is beszélünk, de a cég évi forgalmának 4%-a is rámehet a felelőtlenségre.
Egy másik újdonság a munkatörvények terén, hogy a munkaszerződéseket a munkaponton kell tartani, akárcsak a nyilvántartást (kondikát), illetve abban az esetben, ha az alkalmazott nem a székhelyen dolgozik (például a sofőr), akkor saját nyilvántartást köteles magánál tartson, ezt rendszeresen el kell számolja a munkaadójával. A nyilvántartás elektronikus formában, vagy papíron is vezethető.
A napszámosok esetében is bővült a regiszterigénylők köre, illetve egy újfajta lehetőséget is szabályoztak: ezen túl olyan vállalkozásokat hozhatnak létre az érdeklődők, ahol napszámosmunka-közvetítés zajlik.
– Itt az is érdekesség, hogy amíg egy napszámos – a törvény értelmében – évente csupán 90 napot dolgozhat, egy ilyen közvetítőn keresztül akár 180 napot is munkálkodhat – összegezett Ördög. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Kigyulladt autó Tegnap délután fél kettő körül értesítették a megyei tűzoltókat, hogy a sepsiszentgyörgyi Kaufland parkolójában egy személygépkocsi motorja kigyulladt. A lánglovagok rögtön a helyszínre siettek, ahol kiderült, körülbelül tíz százalékban égett le, károsult a jármű motorja (a gyúlékony alkatrészek). A tüzet valószínűleg egy rossz vagy helytelenül szigetelt kábel miatti rövidzárlat okozhatta. Szerencsére senki nem […]

Jobb utakért

Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén tegnap, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Agresszív hajléktalanok

Olvasónk agresszív, kolduló hajléktalanra panaszkodott, aki a sepsiszentgyörgyi, központi Erzsébet parkban kezdett szitkozódni, miután nem kapott aprót italra. A hajléktalanszálló vezetőségétől érdeklődtünk, és elgondolkodtató részletekről szereztünk tudomást.

Ballagási könyvajándékozás

Pár évtizede még a könyv volt a ballagások ajándékslágere. Jogosan: tanult éretteknek vittük az olvasnivalót, a könyv mindenki számára ugyanolyan hasznos, nem kell testre szabni, méretre, nemre. És tartós. Kíváncsiak voltunk, a digitalizálódás világában mire jutottunk, visznek-e még ilyen ajándékot kicsengetésre.

Olt utcai kálvária

A sepsiszentgyörgyi Olt utcában húzódó járda a téli fagyok után szinte éves rendszerességgel áldatlan állapotba kerül. A városvezetéstől érdeklődtünk a jövőbeli tervekről.

Új elnököt választottak

Tisztújító közgyűlést tartottak szerdán a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklubban. Szántó Évát egyöntetűen szavazták meg a nyugdíjas szervezet élére a jelenlévő tagok.

Politikai hátszél is kéne

Antal Árpád polgármester a megyeszékhelyen zajló útfelújítási munkálatokat újságolta tegnapi sajtótájékoztatóján: az önkormányzat által megrendelt útfestő-gép végre megérkezett, így egy munkacsapat dolgozik is vele. Az elöljáró szerint majd’ minden nap egy-egy újonnan festett úttest, parkolósáv, biciklisáv fog megjelenni a városban, a tervek szerint a nyár végére az egész város úthálózatát újrafestik.

Röviden

Varsóban egyeztetnek Ma Varsóban kerül sor az első kormányközi megbeszélésre Lengyelország és Románia között. „Délután, a kormányülést követően utazunk el több miniszterrel Varsóba, hogy részt vegyünk május 25-én Lengyelország és Románia első kormányközi egyeztetésén. A tárgyalásra az ad okot, hogy mindkét állam idén ünnepli centenáriumát – Románia a nagy egyesülés évfordulóját, Lengyelország függetlenségének évfordulóját ünnepli” […]

Öt ló ment a vágóhídra

Csupán május hónapban (1–22. között, a statisztikai adatok szerint) nem kevesebb mint 5 kóbor lovat fogtak be a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök, de belterületen legeltető pásztorral is akadt gondjuk, akinek májusban átlag hetente 2 jegyzőkönyvet állítottak ki az egyenruhások. Részletekről érdeklődtünk.

Kis jövedelműeknek

Május végéig tehetik le az igényléseket az iskolák az Euro200 támogatási programra, azon diákok számára, akik számítógép-vásárlási értékjegyet kapnak. Az értékjegy, a gyerekek számától függetlenül, családonként csak egy alkalommal igényelhető.

A láthatatlanok

Kapkod a kormány a fiatal munkaerő után, ám az intézmények, törvényszövegek közötti egyeztetést krónikusan elhanyagolja, így a megtett erőfeszítések hatékonysága is csekély mértékű. Eközben a munkaerő-foglalkoztatási hivatal az iskoláit elvégző (vagy elhagyó), de még nem foglalkoztatott és képzésben sem résztvevő, 25. életévüket be nem töltött fiatalokat – az úgynevezett NEET-eket – igyekszik nyilvántartásba venni.

Röviden

Figyeljünk a környezetünkre! Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala tájékoztatni szeretné a lakókat arról, hogy mire érdemes odafigyelni egy természetben történő kirándulás alkalmával, hogy az ne csak biztonságos, hanem környezetkímélő is legyen. A legfontosabb előírás, hogy tüzet csak erre alkalmas, már előre kialakított helyeken lehet gyújtani. Ott, ahol nincs kialakított tűzhely, a kirándulók hordozható grillsütőt használhatnak. A szemetet, […]

Gépkocsi a hűségeseknek

A képen látható személygépkocsit vezetheti haza az az olvasónk, aki május 31-ig legalább 1 hónapra megrendeli lapunkat. A nyereményautó megtekinthető egészen május 26-ig Kovásznán, a Csacsa bár előtt, azután pedig Barót főterén, egészen május 31-ig.

Földön talált holmi?

Sok esetben halljuk a „bölcs tanítást”, miszerint a földön talált holmit megtartani nem lopás. Elvesztett tárgyak, pénztárcák komolyabb pénzösszegek visszaszolgáltatása után akadnak, akik a becsületes megtaláló fejéhez vágják, hogy biza jó bamba volt, hogy visszaadta, mert akár meg is tarthatta volna. A rendőrséget kérdeztük az ide vágó törvényekről.

A középiskoláig leállnak

Világszinten csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, a háromszéki gyerekek koruk előrehaladtával egyre kevesebbet akarnak mozogni, s erre a szülők is „rásegítenek”. A megoldás a megfelelő táplálkozás és mozgás lenne – vélik a szakemberek.