A munkafelügyelőségen tárolt napszámos regiszterek is „hemzsegnek” a személyes adatoktól…

Május 25-től lép érvénybe az az adatvédelmi törvénymódosítás, amely az eddigi 667-es törvényt helyettesíti, és a személyes adatokkal való visszaélést, adatgyűjtést szabályozná. Az adatőr foglalkoztatása magáncégeknek ajánlott (visszaélés esetén ugyanúgy bírságolhatók), állami intézményeknek pedig egyenesen kötelező, és egyelőre több fejtörést okoz, mint amennyi megoldást kínál – tudtuk meg a szakemberektől.

Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője kérdéseinkre kifejtette, ez egy régebbi uniós szabályozás, amelyet most, „utolsó pillanatban” akar alkalmazni Románia, ám a módosítással kapcsolatosan egy csomó olyan gyakorlati kérdés merült fel, amelyre egyelőre még az illetékesek sem tudnak választ adni.
A törvénymódosítás értelmében egy olyan személyt kell alkalmazni (netán külső céget leszerződtetni), aki a személyadatok felhasználásával foglalkozik.
– Most már tanfolyamokat is szerveznek a témakörben, a törvény amúgy nem mondja ki, hogy felsőfokú végzettséggel kell rendelkezzen az „adatkezelő”. Jó tudni, hogy ez az aktivitás nagy felelősséggel jár, számtalan megkötés vonatkozik az adatkezelésre alkalmazott személyre, akit nagyon sok egyéb tevékenységtől eltiltanak az intézményen, cégen belül. Az sem hanyagolható, hogy kibővült a személyadatok köre: például már személyi adatgyűjtésnek minősül az is, ha egy cég meghirdeti, hogy kiskorúaknak ajánl terméket, szolgáltatást (függetlenül attól, hogy neveket nem gyűjtenek be), de idetartoznak a hűségkártyák is – részletezte Ördög.
A szakember szerint a személy­adatgyűjtést „házon belül” kell megoldani: kell rá egy szabályzat, amely magába foglalja azt is, hogy mennyit, hol tárolják, milyen formában használják, miként adják vissza, netán semmisítik meg ezeket.
– Könyvelők mondták nekünk, hogy ők nem továbbítanak semmilyen ilyen jellegű adatot: ez nem igaz, hiszen munkaszerződés esetén személyes adatokat küldenek át például a központi adatbázisba – hangsúlyozta Ördög.
Az adatvédelmi biztos dolga nem egyszerű, az itt felmerülő költségeket is fel kell mérje, visszaélések esetén pedig hatalmas, akár 2 millió eurós bírságokról is beszélünk, de a cég évi forgalmának 4%-a is rámehet a felelőtlenségre.
Egy másik újdonság a munkatörvények terén, hogy a munkaszerződéseket a munkaponton kell tartani, akárcsak a nyilvántartást (kondikát), illetve abban az esetben, ha az alkalmazott nem a székhelyen dolgozik (például a sofőr), akkor saját nyilvántartást köteles magánál tartson, ezt rendszeresen el kell számolja a munkaadójával. A nyilvántartás elektronikus formában, vagy papíron is vezethető.
A napszámosok esetében is bővült a regiszterigénylők köre, illetve egy újfajta lehetőséget is szabályoztak: ezen túl olyan vállalkozásokat hozhatnak létre az érdeklődők, ahol napszámosmunka-közvetítés zajlik.
– Itt az is érdekesség, hogy amíg egy napszámos – a törvény értelmében – évente csupán 90 napot dolgozhat, egy ilyen közvetítőn keresztül akár 180 napot is munkálkodhat – összegezett Ördög. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.