A munkafelügyelőségen tárolt napszámos regiszterek is „hemzsegnek” a személyes adatoktól…

Május 25-től lép érvénybe az az adatvédelmi törvénymódosítás, amely az eddigi 667-es törvényt helyettesíti, és a személyes adatokkal való visszaélést, adatgyűjtést szabályozná. Az adatőr foglalkoztatása magáncégeknek ajánlott (visszaélés esetén ugyanúgy bírságolhatók), állami intézményeknek pedig egyenesen kötelező, és egyelőre több fejtörést okoz, mint amennyi megoldást kínál – tudtuk meg a szakemberektől.

Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője kérdéseinkre kifejtette, ez egy régebbi uniós szabályozás, amelyet most, „utolsó pillanatban” akar alkalmazni Románia, ám a módosítással kapcsolatosan egy csomó olyan gyakorlati kérdés merült fel, amelyre egyelőre még az illetékesek sem tudnak választ adni.
A törvénymódosítás értelmében egy olyan személyt kell alkalmazni (netán külső céget leszerződtetni), aki a személyadatok felhasználásával foglalkozik.
– Most már tanfolyamokat is szerveznek a témakörben, a törvény amúgy nem mondja ki, hogy felsőfokú végzettséggel kell rendelkezzen az „adatkezelő”. Jó tudni, hogy ez az aktivitás nagy felelősséggel jár, számtalan megkötés vonatkozik az adatkezelésre alkalmazott személyre, akit nagyon sok egyéb tevékenységtől eltiltanak az intézményen, cégen belül. Az sem hanyagolható, hogy kibővült a személyadatok köre: például már személyi adatgyűjtésnek minősül az is, ha egy cég meghirdeti, hogy kiskorúaknak ajánl terméket, szolgáltatást (függetlenül attól, hogy neveket nem gyűjtenek be), de idetartoznak a hűségkártyák is – részletezte Ördög.
A szakember szerint a személy­adatgyűjtést „házon belül” kell megoldani: kell rá egy szabályzat, amely magába foglalja azt is, hogy mennyit, hol tárolják, milyen formában használják, miként adják vissza, netán semmisítik meg ezeket.
– Könyvelők mondták nekünk, hogy ők nem továbbítanak semmilyen ilyen jellegű adatot: ez nem igaz, hiszen munkaszerződés esetén személyes adatokat küldenek át például a központi adatbázisba – hangsúlyozta Ördög.
Az adatvédelmi biztos dolga nem egyszerű, az itt felmerülő költségeket is fel kell mérje, visszaélések esetén pedig hatalmas, akár 2 millió eurós bírságokról is beszélünk, de a cég évi forgalmának 4%-a is rámehet a felelőtlenségre.
Egy másik újdonság a munkatörvények terén, hogy a munkaszerződéseket a munkaponton kell tartani, akárcsak a nyilvántartást (kondikát), illetve abban az esetben, ha az alkalmazott nem a székhelyen dolgozik (például a sofőr), akkor saját nyilvántartást köteles magánál tartson, ezt rendszeresen el kell számolja a munkaadójával. A nyilvántartás elektronikus formában, vagy papíron is vezethető.
A napszámosok esetében is bővült a regiszterigénylők köre, illetve egy újfajta lehetőséget is szabályoztak: ezen túl olyan vállalkozásokat hozhatnak létre az érdeklődők, ahol napszámosmunka-közvetítés zajlik.
– Itt az is érdekesség, hogy amíg egy napszámos – a törvény értelmében – évente csupán 90 napot dolgozhat, egy ilyen közvetítőn keresztül akár 180 napot is munkálkodhat – összegezett Ördög. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.