Nagyon jó ötlet, hogy október 10-ét a román termék napjának nevezték ki, mondta Könczei Csaba

Nagyon jó ötlet, hogy október 10-ét a román termék napjának nevezték ki. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint üdvözlendő minden olyan jogszabály, amely a helyi termelőket, a helyi termelést és a helyi termékek fogyasztását ösztönzi.

Könczei Csaba szerint a romániai termék napja egyúttal a helyi termék napja is.
– Mi eddig is megpróbáltuk a magunk erejéből „futtatni” a helyi termelőket, a helyi termékeket, és minthogy minden helyi termék romániai termék is, ez a törvény üdvözlendő. Ez azt jelenti, hogy ezután több költségvetési pénzt lehet költeni arra, hogy felhívjuk a figyelmet: ha azt esszük, amit itt a vidéken, de akár az országban megtermelünk, az a pénz itt marad, és fejlődéshez vezet – mondta az igazgató.

Helyi szinten minden hét végén vásár, ünnepség van, ezért mi ahhoz igazodunk, és nem fogunk szerdára betenni egy termésnap-félét – biztosított.
A törvény meghatározása szerint az a romániai termék, amely 100 százalékban romániai alapanyagból készül, romániai gazdák termékéből. Ezzel kapcsolatban, az igazgató szerint, „nem ártana tisztázni egyet s mást”.
– Itt van például a pityókás házi kenyér, amelyet le szeretnénk védeni, hogy megkapja a hagyományos termék védjegyet az Európai Unióban. Ehhez helyi terméknek kell lennie, a fenti törvény értelmében is. Vajon 100 százalékban helyi termék-e az a házikenyér, amibe holland vetőmagból termett pityókát gyúrtak bele? Vagy elég az, hogy helyi termelő termelte meg a saját földjén? – vetette fel a kérdést.

Könczei Csaba azt mondja: azért lenne fontos Európai Uniós hagyományos termék védjegyet szerezni a házikenyérnek, mert eddig Romániában mindösszesen négy termék használhatja ezt a ki­emelkedő megkülönböztetést: a topoloveni-i szilvalekvár, a barcasági füstölt busa, a libánfalvi telemea és a pleşcoi-i vékony kolbász.
Az igazgató úgy tudja: egyelőre azért sem lehet levédésért folyamodni, mert ahhoz az arra legilletékesebb termelőknek meg kellene egyezniük a pityókás házikenyér egységes receptjében, és ez „egy­előre nem látszik túl valószínűnek”.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: az utóbbi időben az idén lesz a legjobb krumplitermés. Míg más esztendőkben hektáronként 21–22 tonna átlagos hozam lett, idén az eddig begyűjtött területeken 28 tonnás hozamot regisztráltak, ez jó harminc százalékkal több, mint a sokéves átlag.
– A nagytermelők, akik több száz hektáron gazdálkodnak, modern eszközöket használnak, gépekkel dolgoznak, 40-45, bizonyos területeken akár több mint 50 tonnát is begyűjtöttek, ám az átlagba beleszámítjuk a szerényebb anyagi és technikai ráfordítással dolgozó kistermelőket is, akik – bár a maguk szintjén ugyancsak jó termést értek el – lefele „húzzák” a statisztikát – részletezte a szakember.
Kovászna megyében idén a korábbi éveknél nagyobb, több mint 13 ezer hektár területre ültettek pityókát. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Drágul a parkolás

A jövő évtől Sepsiszentgyörgyön emelkednek a parkolási díjak, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. A parkolási díjból begyűlt összeget oktatásra, a fogyatékkal élők és a kerékpárosok támogatására fordítják. Nagyjából 800 ezer lejnyi bevétellel számolnak.

Járulékos gondok

Év végi költségvetés módosításról, illetve a 131-es út újjáépítésének pályázata kapcsán egy járulékos határozat elfogadásáról döntöttek csütörtökön a baróti tanácsosok. Emellett „járulékos” gondok is szóba kerültek.

Lesz vakációs csekk!

A turisztikai miniszter ígérete szerint az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki a közalkalmazottaknak. Ez az ígéret annyival „súlyosabb”, mint a korábbiak, hogy – állítólag – a szükséges anyagi fedezetet belefoglalták a 2018-as költségvetés tervezetébe.

Röviden

Gyereket ütött el Csütörtökön 13.30-kor a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában történt baleset. Egy 76 éves sofőr, aki a Penny felől közlekedett a Lidl üzlet felé, egy útfestéssel és táblával is jelzett gyalogátjárón ütött el egy 9 éves gyermeket, aki szerencsére a bal térdén szerzett horzsolásokkal és ütéssel megúszta. A sofőr alkoholtesztje negatív volt, gondatlanságból elkövetett testi […]

Lemondott két tanácsos

Kézdivásárhely tanácsa tegnap tartotta idei utolsó ülését, melyen a legfontosabb döntés a jövő évtől esedékes helyi adók emelését érintette.

Elköltöztették a várostáblát

Csíkszereda irányába szerdán elhelyezték a várostáblát a korábbi helyéről a Sepsi Aréna előtti útszakaszra, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.