Nagyon jó ötlet, hogy október 10-ét a román termék napjának nevezték ki, mondta Könczei Csaba

Nagyon jó ötlet, hogy október 10-ét a román termék napjának nevezték ki. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint üdvözlendő minden olyan jogszabály, amely a helyi termelőket, a helyi termelést és a helyi termékek fogyasztását ösztönzi.

Könczei Csaba szerint a romániai termék napja egyúttal a helyi termék napja is.
– Mi eddig is megpróbáltuk a magunk erejéből „futtatni” a helyi termelőket, a helyi termékeket, és minthogy minden helyi termék romániai termék is, ez a törvény üdvözlendő. Ez azt jelenti, hogy ezután több költségvetési pénzt lehet költeni arra, hogy felhívjuk a figyelmet: ha azt esszük, amit itt a vidéken, de akár az országban megtermelünk, az a pénz itt marad, és fejlődéshez vezet – mondta az igazgató.

Helyi szinten minden hét végén vásár, ünnepség van, ezért mi ahhoz igazodunk, és nem fogunk szerdára betenni egy termésnap-félét – biztosított.
A törvény meghatározása szerint az a romániai termék, amely 100 százalékban romániai alapanyagból készül, romániai gazdák termékéből. Ezzel kapcsolatban, az igazgató szerint, „nem ártana tisztázni egyet s mást”.
– Itt van például a pityókás házi kenyér, amelyet le szeretnénk védeni, hogy megkapja a hagyományos termék védjegyet az Európai Unióban. Ehhez helyi terméknek kell lennie, a fenti törvény értelmében is. Vajon 100 százalékban helyi termék-e az a házikenyér, amibe holland vetőmagból termett pityókát gyúrtak bele? Vagy elég az, hogy helyi termelő termelte meg a saját földjén? – vetette fel a kérdést.

Könczei Csaba azt mondja: azért lenne fontos Európai Uniós hagyományos termék védjegyet szerezni a házikenyérnek, mert eddig Romániában mindösszesen négy termék használhatja ezt a ki­emelkedő megkülönböztetést: a topoloveni-i szilvalekvár, a barcasági füstölt busa, a libánfalvi telemea és a pleşcoi-i vékony kolbász.
Az igazgató úgy tudja: egyelőre azért sem lehet levédésért folyamodni, mert ahhoz az arra legilletékesebb termelőknek meg kellene egyezniük a pityókás házikenyér egységes receptjében, és ez „egy­előre nem látszik túl valószínűnek”.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: az utóbbi időben az idén lesz a legjobb krumplitermés. Míg más esztendőkben hektáronként 21–22 tonna átlagos hozam lett, idén az eddig begyűjtött területeken 28 tonnás hozamot regisztráltak, ez jó harminc százalékkal több, mint a sokéves átlag.
– A nagytermelők, akik több száz hektáron gazdálkodnak, modern eszközöket használnak, gépekkel dolgoznak, 40-45, bizonyos területeken akár több mint 50 tonnát is begyűjtöttek, ám az átlagba beleszámítjuk a szerényebb anyagi és technikai ráfordítással dolgozó kistermelőket is, akik – bár a maguk szintjén ugyancsak jó termést értek el – lefele „húzzák” a statisztikát – részletezte a szakember.
Kovászna megyében idén a korábbi éveknél nagyobb, több mint 13 ezer hektár területre ültettek pityókát. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Nagylelkű testvértelepülés

Szerda délelőtt a kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthonban Terézváros küldöttsége fejlesztő játékokat adott át a speciális igényű gyerekek számára.

Sikeres jogi fejtágító

Minden résztvevője sikeresnek ítélte a diákok jogi ismereteinek kibővítését célzó múlt heti akciót, amelynek során ügyészek, bírók, ügyvédek, közjegyzők önkéntesként tartottak órát az iskolákban.

Sztrájkra készül a Sanitas

Bár egészen tudományos-fantasztikus számokat lehet hallani, hogy mennyi lett egy orvos fizetése, úgy tűnik, ez nem oldja meg az egészségügyi rendszeren belül évek óta fennálló konfliktust. A Sanitas szakszervezeti szövetség ismét sztrájkról beszél.

Fogyasztóvédelmi világnap

Március 15-e a fogyasztóvédelmi világnap, amikor a vásárlók jogaira hívják fel a figyelmet, amelyeket olykor nem ismernek el a kereskedelmi egységek. A kihágásokat minden esetben jelenteni kell, figyelmeztet a fogyasztóvédelem.

Röviden

Próbaérettségi Hétfőn a középiskolai XI. és XII. osztályok megkezdik az idei próbaérettségit. Első nap románból, 20-án magyar nyelv és irodalomból, 21-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 22-én a választott tantárgyból írnak dolgozatot, utolsó nap csak a végzősök. Eredményeket március 30-án közölnek.  Új buszjáratok Új szállítócég, a Transbus Kft. indít ettől a héttől napi buszjáratot a […]

Japán IT-oktatás megyénkben

Az Oktatásügyi Minisztérium és a japán kormány partnerségének köszönhetően hatvan tehetséggondozó központ nyílik az országban az informatika iránt érdeklődő középiskolásoknak. A szigorú szelekciót követően Kovászna megyében kettő ilyen is lesz.

Nagy víz Köpec közelében

Csütörtökön az Olt magas vízállása miatt olyan helyzet állt elő Barót és Köpec között, amilyenre legutóbb több mint negyven éve volt példa: a visszafolyt, illetve erre átfolyt Kormos-patak az egész térséget elárasztotta, a 131-es megyei út járhatatlanná vált, a véczeri emlékműnél a március 15-i megemlékezést sem lehetett megtartani. Köpec falu közben gátszakadástól rettegett és retteg még mindig, szerencsére lapzártánkig ez nem következett be.

Rombolt az árvíz megyeszerte

Bizonytalanság, kétségbeesés, rácsodálkozás, kíváncsiság: körülbelül ezekkel a szavakkal lehet leírni a megyében kedden éjszaka és szerdán lapzártáig uralkodó, az áradások miatti hangulatot. A megyeszékhelyi tűzoltókat nem csupán Sepsiszentgyörgyön, hanem számos más településen is bevetették: kiderült, hogy vészhelyzetben 20 kökösbácsteleki gazdaságot áldoznának fel a hatóságok, csakhogy több százat megmentsenek.

Röviden

Gyilkosság Uzonban Rövid időn belül el is kapta a rendőrség azt a férfit, aki élettársa 65 éves édesanyját ölte meg kedden Uzonban. Az egyenruhásokat a 112-es hívószámon riasztották, akik a helyszínen, egy uzoni háznál egy 65 éves nő holttestére bukkantak. Az áldozaton látható külsérelmi nyomok láttán (súlyos, halált okozó fejsérülése volt) vizsgálatot indítottak a halál […]

Politika vagy jog?

Tegnap Kovászna megye prefektusa két közleményt is eljuttatott a sajtóhoz arról, hogy mind a sepsiszentgyörgyi, mind a kézdivásárhelyi polgármestert egyenként 5000 lejre bírságolta a 2001/1157-es kormányhatározat 24. cikkelyének megfelelően, amiért nem tetetett ki román zászlót a magyar mellé az 1994/75-ös törvénynek megfelelően, mely rendelkezés az idegen zászlók használatát is szabályozza.

Bodvajban és a Nyergestetőn

Bodvajban, a vaskohónál idén már 11. alkalommal emlékeztek a résztvevők az 1848–49-es szabadságharc hőseire, bátor elődeinkre. A kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum diákjai és tanárai a Nyergestetőn, a Bod Péter Tanítóképző a tanintézmény udvarán hajtott fejet a hősök előtt.

Nagyok között

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület március 7-11. között Háromszéket népszerűsítette a Berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén (ITB Berlin). A világ vezető idegenforgalmi kiállításán 5 kontinens több mint 180 országa képviseletében 10.000 kiállító és 160.000 látogató vett részt.

Nehézkes a füzetkitöltés

Háromszéken egyre népszerűbbek a napszámosok, az alkalmazók lassan hozzászoknak ehhez a foglalkoztatási formához – derült ki az Ördög Lajossal, a megyei munkafelügyelőség vezetőjével folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Húzós hetek a tanügyben

Ritkán rendezünk országos döntőt a tantárgy­olimpiának, hiszen kicsi megye vagyunk, az infrastruktúra sem adott 300-400 tanuló ellátásához, a finanszírozás is problémás, most azonban lehetőség nyílott egyszerre három (kisebb kaliberű) tantárgyverseny megszervezésére – mondta Kiss Imre kedden, azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, melyen az érintett szaktanfelügyelők is jelen voltak.

Játszóház nyílt Baróton

Barótról az utóbbi időben kevés újdonságszámba menő történésről tudósíthattunk. Március 11-től viszont, egy új vállalkozásnak köszönhetően a 12 éven aluli gyermekeknek a tavasz eljövetelével is van, ahol együtt szórakozniuk, van, ahol hasznosan, mozogva töltsék az időt: megnyílt a Zsibongó Játszóház.