Hatvan esztendővel ezelőtt hangzott fel a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorának bevezető zenéje, szignálja. Azt, hogy ez idő alatt hány műsort szerkesztettek, hányan fordultak meg szerkesztőként vagy egyszerű meghívottként a stúdióban, az számunkra, a rendszeres és időnkénti rádióhallgatók számára akár érdekesség is lehetne, de végeredményben nem ez a fontos. Bizonyára a rádió mai szerkesztői a saját szórakozásukra is készíthetnek egy ilyen kimutatást, de a lényeg az, hogy annak a pár esztendőnek kivételével, amikor a rádió hangját kitiltották lakásainkból, minden nap hallatta szavát, s része, részese lett életünknek.
Ha nem is mindig volt kedvünkre egy-egy műsoruk, azért mégis, ezt el kell ismernünk, hírösszeállításait, a színvonalas beszélgetéseket, szakmai tanácsadásait szívesen hallgattuk, hallgatjuk. Igen jól felkészült munkatársi gárdájuk mindenkor meggyőzően és hozzáértéssel nyúlt egy-egy témához, s „lehajolva” a legegyszerűbb hallgatókhoz is, azt tudta nyújtani, amit méltán vártunk, várunk el tőlük: a tiszta, őszinte beszédet, az igaz szót, a segítő szándékot.
Persze, mint minden sajtótermék esetében, náluk is voltak kevésbé sikeres időszakok, a rájuk parancsolt magatartás mögött viszont mindenkor jelen volt az etikusság. Bizonyára nehéz volt megfelelni a sok esetben megmagyarázhatatlan elvárásoknak, s ez nem csupán a régi rendszer rákfenéje volt, hanem a fordulat után is meg kellett, s bizonyára még most meg kell felelni nem mindig észszerű követelményeknek.
Emlékeket idézve, leginkább a gyerekműsorokat hoznám szóba, annak idején a Postás Jankót nem feleslegesen imádták a gyerekek, de a felnőttek is, de ma is szívesen hallgatjuk a kicsikhez szóló adásokat. A Marosvásárhelyi Rádió sok minden mellett elkötelezte magát a hagyományok ápolásának, múltidéző igyekezetük jó lenne, ha máshol is gyökeret verhetne. Személy szerint azt az igyekezetet méltányolom különösképpen, amellyel általában a zene, a magyar népdal és nóta ügyét szolgálják, a valamikori híres Székely Népi Együttes kiváló művészeinek, marosvásárhelyi személyiségek emlékét ápolják, nem tekintenek el attól, hogy népszolgálatuk mindezt megköveteli.
Végezetül szólnom kell az anyanyelv iránti tiszteletükről, az élő beszéd tisztaságát biztosító szolgálatukról. Elmondható, hogy míg a magyarországi tévécsatornák többségének szereplői – beleértve a műsorvezetőket is – szinte fittyet hánynak a magyar nyelvhez méltó megnyilatkozásokra, addig a mi rádiónk őrzi és erősíti a tiszta, világos, érthető, a nyelvhelyességi szabályoknak természetszerűen megfelelő beszédet. És mivel egész naposra bővült márciustól az adásidő, újabb lehetőség teremtődik, hogy a körzetéhez tartozó településeken tényleg egész nap fogható, hallható legyen. Azt, hogy milyen nehéz a marosvásárhelyi közvetítések nélkül meglenni, jól tudják, akik szenvedő tanúi voltak a múlt rendszer utolsó éveiben némaságra ítélt rádió megszüntetésének, majd a fordulat után szerencsés feltámadásának.

Névtelen hozzászólások:
Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.