Hatvan esztendővel ezelőtt hangzott fel a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorának bevezető zenéje, szignálja. Azt, hogy ez idő alatt hány műsort szerkesztettek, hányan fordultak meg szerkesztőként vagy egyszerű meghívottként a stúdióban, az számunkra, a rendszeres és időnkénti rádióhallgatók számára akár érdekesség is lehetne, de végeredményben nem ez a fontos. Bizonyára a rádió mai szerkesztői a saját szórakozásukra is készíthetnek egy ilyen kimutatást, de a lényeg az, hogy annak a pár esztendőnek kivételével, amikor a rádió hangját kitiltották lakásainkból, minden nap hallatta szavát, s része, részese lett életünknek.
Ha nem is mindig volt kedvünkre egy-egy műsoruk, azért mégis, ezt el kell ismernünk, hírösszeállításait, a színvonalas beszélgetéseket, szakmai tanácsadásait szívesen hallgattuk, hallgatjuk. Igen jól felkészült munkatársi gárdájuk mindenkor meggyőzően és hozzáértéssel nyúlt egy-egy témához, s „lehajolva” a legegyszerűbb hallgatókhoz is, azt tudta nyújtani, amit méltán vártunk, várunk el tőlük: a tiszta, őszinte beszédet, az igaz szót, a segítő szándékot.
Persze, mint minden sajtótermék esetében, náluk is voltak kevésbé sikeres időszakok, a rájuk parancsolt magatartás mögött viszont mindenkor jelen volt az etikusság. Bizonyára nehéz volt megfelelni a sok esetben megmagyarázhatatlan elvárásoknak, s ez nem csupán a régi rendszer rákfenéje volt, hanem a fordulat után is meg kellett, s bizonyára még most meg kell felelni nem mindig észszerű követelményeknek.
Emlékeket idézve, leginkább a gyerekműsorokat hoznám szóba, annak idején a Postás Jankót nem feleslegesen imádták a gyerekek, de a felnőttek is, de ma is szívesen hallgatjuk a kicsikhez szóló adásokat. A Marosvásárhelyi Rádió sok minden mellett elkötelezte magát a hagyományok ápolásának, múltidéző igyekezetük jó lenne, ha máshol is gyökeret verhetne. Személy szerint azt az igyekezetet méltányolom különösképpen, amellyel általában a zene, a magyar népdal és nóta ügyét szolgálják, a valamikori híres Székely Népi Együttes kiváló művészeinek, marosvásárhelyi személyiségek emlékét ápolják, nem tekintenek el attól, hogy népszolgálatuk mindezt megköveteli.
Végezetül szólnom kell az anyanyelv iránti tiszteletükről, az élő beszéd tisztaságát biztosító szolgálatukról. Elmondható, hogy míg a magyarországi tévécsatornák többségének szereplői – beleértve a műsorvezetőket is – szinte fittyet hánynak a magyar nyelvhez méltó megnyilatkozásokra, addig a mi rádiónk őrzi és erősíti a tiszta, világos, érthető, a nyelvhelyességi szabályoknak természetszerűen megfelelő beszédet. És mivel egész naposra bővült márciustól az adásidő, újabb lehetőség teremtődik, hogy a körzetéhez tartozó településeken tényleg egész nap fogható, hallható legyen. Azt, hogy milyen nehéz a marosvásárhelyi közvetítések nélkül meglenni, jól tudják, akik szenvedő tanúi voltak a múlt rendszer utolsó éveiben némaságra ítélt rádió megszüntetésének, majd a fordulat után szerencsés feltámadásának.

Névtelen hozzászólások:
Facebook hozzászólások:

Ajánló

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.