Hatvan esztendővel ezelőtt hangzott fel a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorának bevezető zenéje, szignálja. Azt, hogy ez idő alatt hány műsort szerkesztettek, hányan fordultak meg szerkesztőként vagy egyszerű meghívottként a stúdióban, az számunkra, a rendszeres és időnkénti rádióhallgatók számára akár érdekesség is lehetne, de végeredményben nem ez a fontos. Bizonyára a rádió mai szerkesztői a saját szórakozásukra is készíthetnek egy ilyen kimutatást, de a lényeg az, hogy annak a pár esztendőnek kivételével, amikor a rádió hangját kitiltották lakásainkból, minden nap hallatta szavát, s része, részese lett életünknek.
Ha nem is mindig volt kedvünkre egy-egy műsoruk, azért mégis, ezt el kell ismernünk, hírösszeállításait, a színvonalas beszélgetéseket, szakmai tanácsadásait szívesen hallgattuk, hallgatjuk. Igen jól felkészült munkatársi gárdájuk mindenkor meggyőzően és hozzáértéssel nyúlt egy-egy témához, s „lehajolva” a legegyszerűbb hallgatókhoz is, azt tudta nyújtani, amit méltán vártunk, várunk el tőlük: a tiszta, őszinte beszédet, az igaz szót, a segítő szándékot.
Persze, mint minden sajtótermék esetében, náluk is voltak kevésbé sikeres időszakok, a rájuk parancsolt magatartás mögött viszont mindenkor jelen volt az etikusság. Bizonyára nehéz volt megfelelni a sok esetben megmagyarázhatatlan elvárásoknak, s ez nem csupán a régi rendszer rákfenéje volt, hanem a fordulat után is meg kellett, s bizonyára még most meg kell felelni nem mindig észszerű követelményeknek.
Emlékeket idézve, leginkább a gyerekműsorokat hoznám szóba, annak idején a Postás Jankót nem feleslegesen imádták a gyerekek, de a felnőttek is, de ma is szívesen hallgatjuk a kicsikhez szóló adásokat. A Marosvásárhelyi Rádió sok minden mellett elkötelezte magát a hagyományok ápolásának, múltidéző igyekezetük jó lenne, ha máshol is gyökeret verhetne. Személy szerint azt az igyekezetet méltányolom különösképpen, amellyel általában a zene, a magyar népdal és nóta ügyét szolgálják, a valamikori híres Székely Népi Együttes kiváló művészeinek, marosvásárhelyi személyiségek emlékét ápolják, nem tekintenek el attól, hogy népszolgálatuk mindezt megköveteli.
Végezetül szólnom kell az anyanyelv iránti tiszteletükről, az élő beszéd tisztaságát biztosító szolgálatukról. Elmondható, hogy míg a magyarországi tévécsatornák többségének szereplői – beleértve a műsorvezetőket is – szinte fittyet hánynak a magyar nyelvhez méltó megnyilatkozásokra, addig a mi rádiónk őrzi és erősíti a tiszta, világos, érthető, a nyelvhelyességi szabályoknak természetszerűen megfelelő beszédet. És mivel egész naposra bővült márciustól az adásidő, újabb lehetőség teremtődik, hogy a körzetéhez tartozó településeken tényleg egész nap fogható, hallható legyen. Azt, hogy milyen nehéz a marosvásárhelyi közvetítések nélkül meglenni, jól tudják, akik szenvedő tanúi voltak a múlt rendszer utolsó éveiben némaságra ítélt rádió megszüntetésének, majd a fordulat után szerencsés feltámadásának.

Névtelen hozzászólások:
Facebook hozzászólások:

Ajánló

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.

A nevelés a legfontosabb

Mind azt már korábban megírtuk, idén nyártól tilos a vékony és nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala Romániába, jövő év január 1-jétől pedig ezek forgalmazása is. A rendelkezést a legtöbben üdvözölték, több háromszéki gondolja úgy, hogy fölösleges a sok műanyag zacskó.

Röviden

Kiállítás a víz világnapjára Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett pályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állítják ki. Az ENSZ és az UNESCO által rendezett víz világnapja jelmondatának megjelenítését kérte fotókon és rajzokon a vízügyi hivatal azoktól, akik beneveztek a pályázatra. Bárki jelentkezhetett, akinek a képeiben […]

Leseperték a statútumot

Ismét a román–magyar párbeszéd ellen szavaztak – állapította meg Kulcsár-Terza József annak kapcsán, hogy a képviselőház közigazgatási bizottsága tegnap 21 szavazattal kettő ellenében vita nélkül elutasította a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

Megalakult az EMÁE

A múlt héten hivatalosan is jegyezték, tehát megalakult az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesülete – tájékoztatott dr. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos, az említett egyesület elnöke.

Az ár a szemetet is hozta

A napokban Erdővidéken levonult áradat megmutatta azt is, mennyire vigyázunk szülőföldünkre, mennyire vesszük komolyan az elődeink által ránk hagyott természeti örökség tisztaságát, vizeinket, életterünket. A Barót-patak mentén nagy mennyiségű pillepalack akadt „horogra”, de nemcsak a vizek mente szemetes.

Együttműködés és kisebbségvédelem

A csütörtöki kormányinfót sok szempontból tanítani lehetne politikusnak, újságírónak egyaránt. Lázár János, az Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét vezető miniszter magasiskoláját adja annak, hogy miként kell tisztán, érthetően, józanul, türelemmel, érvekkel (no, meg hatalmas háttértudással) válaszolni a néha barátságosnak nagy túlzással sem nevezhető kérdésekre. A március 15-i sajtóbeszélgetés, amelyre Antal Árpád polgármesterrel együtt hívták az újságírókat, természetesen sok szempontból rendhagyónak bizonyult: nem csak azért, mert Sepsiszentgyörgyön került rá sor, igen kötetlen körülmények közepette, de a sajtó is érdeklődéssel fordult a magyar kormány szóvivője felé, aki nem maradt adós azzal, hogy felvilágosítást adjon a magyar álláspontról néhány fontos kérdésben.

Jó úton a MSP

Már csak 15 napunk maradt, hogy elérjük a megfogalmazott célokat. A kisebbségek jogairól szóló polgári kezdeményezés (Minority Safe Pack – MSP) jó úton jár, de még kell százezer aláírás – hangoztatták az RMDSZ helyi vezetői tegnapi sajtóértekezletükön.

Elhunyt 4 nap kezelés után

Újabb életet követelt az influenzavírus a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban: az esetet tegnap erősítették meg, a nagybaconi, 65 éves beteg a szakemberek szerint nem szenvedett krónikus betegségekben, halálát tüdőgyulladás okozta.

Gyűrűzik a zászlóbotrány

A prefektus vagy a kormány helyi képviselője, nem tartja be a kormány utasításait, vagy – ami még ennél is rosszabb – nem a kormánytól kapja az utasításait – hangoztatták tegnap az RMDSZ helyi vezetői.

Röviden

Takarmánygyűjtést szerveznek Az Erdővidéket is sújtó áradások következtében kárt szenvedő gazdákat segítené a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) egy takarmánygyűjtő akcióval. Lakatos László, a HÁRIT alelnöke Erdővidéken járva azt tapasztalta, hogy nagyon sok gazda takarmánya ázott el. Az ifjúsági szervezeti úgy döntött, a gazdák segítségére siet, céljuk ezer bála: 350 széna, 350 szalma és 350 lucerna […]

„Nincs titok, csak éljük az életet”

Március 15-én köszöntötték Pákéban a száz éve Csomakőrösön született és jelenleg Kovásznán élő Ördög, lánykori nevén Antal Ilonát, aki mint elmondta: jó egészségnek örvend, és legalább a 104 éves születésnapját is meg szeretné ünnepelni, hogy megelőzze nagymamáját, aki 103 évet élt.

Mindenkinek csak adnak

Fergeteges volt a hangulat azon a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben tartott szombati találkozón, ahol a Down-szindrómások világnapja alkalmából mintegy 40–50 érintett család, 160 résztvevő jött össze ismerkedni, szórakozni, kötetlenül beszélgetni a Mozgalmas Szamaritánus Keresztyén Egyesület szervezésében. A regionális találkozóra Csíkszeredából, Udvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Kézdivásárhelyről és Brassóból érkeztek.

Ajánló

ELMARAD! A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mára, március 20-ra beharangozott rendezvénye – a Magyar Szemle folyóirat estje és Gróh Gáspár előadása – objektív okok miatt egy későbbi időpontra halasztódik. A szervezők az érdeklődők elnézését és megértését kérik.   MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.15 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p., 2018.); 16.30 A Viszkis (magy. akciófilm, […]