Vasile Neagovici: lesz, akinek 40 százalékkal nő a fizetése, de kevesebb pénzt visz haza

Jóllehet 50, 75, néhol 100 százalékos fizetésemelésre van kilátás, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség szerint nem (minden) jó az egységes bértörvény egészségügyre vonatkozó fejezetében. A szakemberek szerint egyes ágazatok „kiürülhetnek”.

Szögezzünk le egy dolgot: ha ezt a bértörvényt tényleg alkalmazni fogják, akkor a szakszervezet egyik feladata az lesz, hogy arra sarkallja az alkalmazottakat, ezért a pénzért tényleg érdemes dolgozni, és el kell érni azt, hogy a közszolgáltatások szintje valóban nőjön – mondta el megkeresésünkre Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint ezzel együtt felmerül az a veszély, hogy a „húzós” helyeken (sürgősség, intenzív terápia, tüdőgyógyászat) ne akarjon senki dolgozni.

– Nagyszerű dolog, és igazán elégedettek vagyunk, hogy például az asszisztensnőknek 42 százalékkal nő az alapbérük, ezzel azonban lehet, hogy kevesebb lesz a jövedelmük, mint eddig, mert ha a sürgősségen dolgozott, akkor volt 75 százalék pótléka. Ha most kórházszinten 30 százalékban maximálják a pótlékot, akkor a sürgősségen sem tudsz 45-50 százaléknál többet adni. Senki nem fog akarni ott dolgozni, mert sokkal nehezebb, sokkal nagyobb a felelősség, és alig keres többet, mint egy nyugisnak számító kardiológián – véli Neagovici.

A szakszervezeti bizalmi szerint az alapfizetések növekedése mellett meg kellene hagyni néhány osztályt kiemelkedő pótlékokkal, különben azok a legrövidebb időn belül egyszerűen kiürülnek, vagy ismét csak kényszerből mennek oda az emberek dolgozni. Neagovici abban bízik, „annyira észszerű” érveik vannak, hogy sikerül megegyezni a minisztérium képviselővel ebben a részletkérdésben is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. április 11., 6:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha jól olvasom ki a szakszervezeti bizalmi szavaiból, nem elég a kezdő orvos 5300 lejes fizetése s a többi horribilis emelés, hanem azt szeretné, ha a “nehezebb melóra” még járna plusz 75 százalék. Igen, többhöz több kell. Aztán hogy a magánszféra miként termeli ki ezt a pénzt adók és egyéb sarcok formájában, az senkit nem érdekel.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ha egy egeszsegugyi dolgozo “kenyszerbol” megy egyik vagy masik osztalyra dolgozni , akkor minek kotelezte el magat ennek a palyanak??Valami nagyon santit ebben az egesz egeszsegugyi rendszeben! A betegek pedig egyre kiszolgaltatobbnak erzik magukat.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Nagyon zavar, hogy nem a cikket olvassák és fűznek hozzá, ki amit. Ha a kórházban bárhány százalékos fizetést állapítanak meg, de plusz tevékenységek esetén csak 33% -os pótlékot engednek meg, akkor a jelenleg háromszor igénybevettebb sürgösségis felvonhatja a vállát. Ha nincs asszisztense, akkor tripla fizetéssel sem éri be a dolgát. S a nagyokos beszóló azt is elfelejti, hogy sokszor kell eseteket egyeztetni specialistákkal, s ezek száma is eléggé kifogyóban leledzik. Még ez a rendelkezés sem fogja az orvosok zsebét kitömni. Még ez a rendelkezés is csak a kezeltek reményének a felébresztésén munkálkodik. A főbaj nem a lejben rejlik, hanem a kórházi intézmény el* működésén múlik ki. (Kezdő orvos 5000 lej, ne vicceljünk!)

  • User
   Dátum: 2017. április 11., 11:50
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Nem, kedves hozzászóló, nem érti a lényeget. Itt arról van szó, hogy hiába emelik a csillagos égig az orvosok fizetését, az úgyis csak a “nyugisabb” munkák, ügyeletek elvégzésére elegendő, ha valakinek “felelősségteljesebb” munka jut, arra még mindig rákérne 75 százalékot. Nem érzi a szemtelenséget? Tehát tessék fizetést emelni, de mi azért nem akarunk többet, jobban dolgozni — ha komolyabb munkát kérnek, még arra is tessék adni pótlékot. Na ez az, amit én nem tudok elfogadni. Ezekért a fizetésekért, amit kilátásba helyeztek, minden egészségügyisnek a maximumot kellene nyújtania, nem keresni a nyugisabb állásokat. És mi az akar az lenni, hogy nem kapunk majd orvost a sürgősségre? Hát tessék előírni, hogy kötelező a sürgősségi szolgálat. Feltváltva. Punktum.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 19:09
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Punktum. Hány órás szolgálatot írnál elő a napi rendelésen kívül? Ha nem tölthető be a táblázat, akkor is kitartanál a javaslatod mellett?

  • User
   Dátum: 2017. április 12., 8:58
   ÉRTÉKELÉS: 8

   De hát ki mondta, hogy a napi rendelésen kívül kell szolgálatot teljesíteni? Ez szervezés kérdése: amikor rendel, nem szolgál a sürgősségen. Ilyen fizetések mellett lesz orvos elég. És még egyszer hangsúlyozom: nem a honi átlagfizetéshez képest kirívóan magas majdani fizetést sajnálom tőlük, hanem a szakszervezeti bizalmi érvelése idegesít, miszerint ez csak a “nyugisabb” állásokhoz elég, a “felelősségteljesebb” munkához még járna 75 százalék. Fenntartom: ez pofátlanság. Egy orvos nem csak a nyugisabb állásokra tette le az esküt.

 • User
  Dátum: 2017. április 19., 7:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az ugymond nyugis Kardiologia sajnos nem nyugis. Ha a Szakszervezet elnök úr nem a gunyolódás erején beszélne(Még csak hárman vannak akik tagok a szanitasznak,a többi átált) akkor esetleg fellátogatott volna a Kardiologiára és megálopitotta volna,hogy mindig teltház van és egyáltalán nem nyugis. Meg személyzethiányal is küzdenek. Na de az ilyen felelötlen kijelentésre én csak azt tudom felelni: Kerülj oda.Kegyetlen de igazságos.

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]