Vasile Neagovici: lesz, akinek 40 százalékkal nő a fizetése, de kevesebb pénzt visz haza

Jóllehet 50, 75, néhol 100 százalékos fizetésemelésre van kilátás, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség szerint nem (minden) jó az egységes bértörvény egészségügyre vonatkozó fejezetében. A szakemberek szerint egyes ágazatok „kiürülhetnek”.

Szögezzünk le egy dolgot: ha ezt a bértörvényt tényleg alkalmazni fogják, akkor a szakszervezet egyik feladata az lesz, hogy arra sarkallja az alkalmazottakat, ezért a pénzért tényleg érdemes dolgozni, és el kell érni azt, hogy a közszolgáltatások szintje valóban nőjön – mondta el megkeresésünkre Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint ezzel együtt felmerül az a veszély, hogy a „húzós” helyeken (sürgősség, intenzív terápia, tüdőgyógyászat) ne akarjon senki dolgozni.

– Nagyszerű dolog, és igazán elégedettek vagyunk, hogy például az asszisztensnőknek 42 százalékkal nő az alapbérük, ezzel azonban lehet, hogy kevesebb lesz a jövedelmük, mint eddig, mert ha a sürgősségen dolgozott, akkor volt 75 százalék pótléka. Ha most kórházszinten 30 százalékban maximálják a pótlékot, akkor a sürgősségen sem tudsz 45-50 százaléknál többet adni. Senki nem fog akarni ott dolgozni, mert sokkal nehezebb, sokkal nagyobb a felelősség, és alig keres többet, mint egy nyugisnak számító kardiológián – véli Neagovici.

A szakszervezeti bizalmi szerint az alapfizetések növekedése mellett meg kellene hagyni néhány osztályt kiemelkedő pótlékokkal, különben azok a legrövidebb időn belül egyszerűen kiürülnek, vagy ismét csak kényszerből mennek oda az emberek dolgozni. Neagovici abban bízik, „annyira észszerű” érveik vannak, hogy sikerül megegyezni a minisztérium képviselővel ebben a részletkérdésben is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. április 11., 6:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha jól olvasom ki a szakszervezeti bizalmi szavaiból, nem elég a kezdő orvos 5300 lejes fizetése s a többi horribilis emelés, hanem azt szeretné, ha a “nehezebb melóra” még járna plusz 75 százalék. Igen, többhöz több kell. Aztán hogy a magánszféra miként termeli ki ezt a pénzt adók és egyéb sarcok formájában, az senkit nem érdekel.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ha egy egeszsegugyi dolgozo “kenyszerbol” megy egyik vagy masik osztalyra dolgozni , akkor minek kotelezte el magat ennek a palyanak??Valami nagyon santit ebben az egesz egeszsegugyi rendszeben! A betegek pedig egyre kiszolgaltatobbnak erzik magukat.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Nagyon zavar, hogy nem a cikket olvassák és fűznek hozzá, ki amit. Ha a kórházban bárhány százalékos fizetést állapítanak meg, de plusz tevékenységek esetén csak 33% -os pótlékot engednek meg, akkor a jelenleg háromszor igénybevettebb sürgösségis felvonhatja a vállát. Ha nincs asszisztense, akkor tripla fizetéssel sem éri be a dolgát. S a nagyokos beszóló azt is elfelejti, hogy sokszor kell eseteket egyeztetni specialistákkal, s ezek száma is eléggé kifogyóban leledzik. Még ez a rendelkezés sem fogja az orvosok zsebét kitömni. Még ez a rendelkezés is csak a kezeltek reményének a felébresztésén munkálkodik. A főbaj nem a lejben rejlik, hanem a kórházi intézmény el* működésén múlik ki. (Kezdő orvos 5000 lej, ne vicceljünk!)

  • User
   Dátum: 2017. április 11., 11:50
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Nem, kedves hozzászóló, nem érti a lényeget. Itt arról van szó, hogy hiába emelik a csillagos égig az orvosok fizetését, az úgyis csak a “nyugisabb” munkák, ügyeletek elvégzésére elegendő, ha valakinek “felelősségteljesebb” munka jut, arra még mindig rákérne 75 százalékot. Nem érzi a szemtelenséget? Tehát tessék fizetést emelni, de mi azért nem akarunk többet, jobban dolgozni — ha komolyabb munkát kérnek, még arra is tessék adni pótlékot. Na ez az, amit én nem tudok elfogadni. Ezekért a fizetésekért, amit kilátásba helyeztek, minden egészségügyisnek a maximumot kellene nyújtania, nem keresni a nyugisabb állásokat. És mi az akar az lenni, hogy nem kapunk majd orvost a sürgősségre? Hát tessék előírni, hogy kötelező a sürgősségi szolgálat. Feltváltva. Punktum.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 19:09
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Punktum. Hány órás szolgálatot írnál elő a napi rendelésen kívül? Ha nem tölthető be a táblázat, akkor is kitartanál a javaslatod mellett?

  • User
   Dátum: 2017. április 12., 8:58
   ÉRTÉKELÉS: 8

   De hát ki mondta, hogy a napi rendelésen kívül kell szolgálatot teljesíteni? Ez szervezés kérdése: amikor rendel, nem szolgál a sürgősségen. Ilyen fizetések mellett lesz orvos elég. És még egyszer hangsúlyozom: nem a honi átlagfizetéshez képest kirívóan magas majdani fizetést sajnálom tőlük, hanem a szakszervezeti bizalmi érvelése idegesít, miszerint ez csak a “nyugisabb” állásokhoz elég, a “felelősségteljesebb” munkához még járna 75 százalék. Fenntartom: ez pofátlanság. Egy orvos nem csak a nyugisabb állásokra tette le az esküt.

 • User
  Dátum: 2017. április 19., 7:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az ugymond nyugis Kardiologia sajnos nem nyugis. Ha a Szakszervezet elnök úr nem a gunyolódás erején beszélne(Még csak hárman vannak akik tagok a szanitasznak,a többi átált) akkor esetleg fellátogatott volna a Kardiologiára és megálopitotta volna,hogy mindig teltház van és egyáltalán nem nyugis. Meg személyzethiányal is küzdenek. Na de az ilyen felelötlen kijelentésre én csak azt tudom felelni: Kerülj oda.Kegyetlen de igazságos.

Ajánló

Ismét jó célért tekertek

Amint arról írtunk, csütörtökön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi önkormányzattal negyedik alkalommal rendezte meg a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akciót.

Piknik az Avas-tetőn

A szervezők a pénteki esős időjárás miatt úgy döntöttek, nem tartják meg a Szent Iván-éji álomra keresztelt, szombati rendezvényt, ami Almás és Lemhény közös falunapjaként is felfogható. Ennek ellenére pár száz ember így is felment a tetőre, ahol végül tábortüzet is gyújtottak.

Hatékony manipulálás

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Tíz év a város életében

Az elmúlt évtized megvalósításairól beszélt legutóbbi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád majdnem napra pontosan tíz éve tette le a polgármesteri esküt.

Nem történt támadás

Közösségi oldalakon egyre gyakoribb az elcsatangolt, a gazdijukat „kereső” fajkutyák fényképe. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a szépmezői kutyamenhelyen nőtt-e a fajkutya-befogások száma.

Ismét dübörögtek a lóerők

Hétvégén Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutató és -verseny hetedik kiadását, amely a szombat délelőtti eső ellenére ismét sikeresnek bizonyult.

Székelyföld értékei Manchesterben

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.