Vasile Neagovici: lesz, akinek 40 százalékkal nő a fizetése, de kevesebb pénzt visz haza

Jóllehet 50, 75, néhol 100 százalékos fizetésemelésre van kilátás, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség szerint nem (minden) jó az egységes bértörvény egészségügyre vonatkozó fejezetében. A szakemberek szerint egyes ágazatok „kiürülhetnek”.

Szögezzünk le egy dolgot: ha ezt a bértörvényt tényleg alkalmazni fogják, akkor a szakszervezet egyik feladata az lesz, hogy arra sarkallja az alkalmazottakat, ezért a pénzért tényleg érdemes dolgozni, és el kell érni azt, hogy a közszolgáltatások szintje valóban nőjön – mondta el megkeresésünkre Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint ezzel együtt felmerül az a veszély, hogy a „húzós” helyeken (sürgősség, intenzív terápia, tüdőgyógyászat) ne akarjon senki dolgozni.

– Nagyszerű dolog, és igazán elégedettek vagyunk, hogy például az asszisztensnőknek 42 százalékkal nő az alapbérük, ezzel azonban lehet, hogy kevesebb lesz a jövedelmük, mint eddig, mert ha a sürgősségen dolgozott, akkor volt 75 százalék pótléka. Ha most kórházszinten 30 százalékban maximálják a pótlékot, akkor a sürgősségen sem tudsz 45-50 százaléknál többet adni. Senki nem fog akarni ott dolgozni, mert sokkal nehezebb, sokkal nagyobb a felelősség, és alig keres többet, mint egy nyugisnak számító kardiológián – véli Neagovici.

A szakszervezeti bizalmi szerint az alapfizetések növekedése mellett meg kellene hagyni néhány osztályt kiemelkedő pótlékokkal, különben azok a legrövidebb időn belül egyszerűen kiürülnek, vagy ismét csak kényszerből mennek oda az emberek dolgozni. Neagovici abban bízik, „annyira észszerű” érveik vannak, hogy sikerül megegyezni a minisztérium képviselővel ebben a részletkérdésben is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. április 11., 6:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha jól olvasom ki a szakszervezeti bizalmi szavaiból, nem elég a kezdő orvos 5300 lejes fizetése s a többi horribilis emelés, hanem azt szeretné, ha a “nehezebb melóra” még járna plusz 75 százalék. Igen, többhöz több kell. Aztán hogy a magánszféra miként termeli ki ezt a pénzt adók és egyéb sarcok formájában, az senkit nem érdekel.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ha egy egeszsegugyi dolgozo “kenyszerbol” megy egyik vagy masik osztalyra dolgozni , akkor minek kotelezte el magat ennek a palyanak??Valami nagyon santit ebben az egesz egeszsegugyi rendszeben! A betegek pedig egyre kiszolgaltatobbnak erzik magukat.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Nagyon zavar, hogy nem a cikket olvassák és fűznek hozzá, ki amit. Ha a kórházban bárhány százalékos fizetést állapítanak meg, de plusz tevékenységek esetén csak 33% -os pótlékot engednek meg, akkor a jelenleg háromszor igénybevettebb sürgösségis felvonhatja a vállát. Ha nincs asszisztense, akkor tripla fizetéssel sem éri be a dolgát. S a nagyokos beszóló azt is elfelejti, hogy sokszor kell eseteket egyeztetni specialistákkal, s ezek száma is eléggé kifogyóban leledzik. Még ez a rendelkezés sem fogja az orvosok zsebét kitömni. Még ez a rendelkezés is csak a kezeltek reményének a felébresztésén munkálkodik. A főbaj nem a lejben rejlik, hanem a kórházi intézmény el* működésén múlik ki. (Kezdő orvos 5000 lej, ne vicceljünk!)

  • User
   Dátum: 2017. április 11., 11:50
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Nem, kedves hozzászóló, nem érti a lényeget. Itt arról van szó, hogy hiába emelik a csillagos égig az orvosok fizetését, az úgyis csak a “nyugisabb” munkák, ügyeletek elvégzésére elegendő, ha valakinek “felelősségteljesebb” munka jut, arra még mindig rákérne 75 százalékot. Nem érzi a szemtelenséget? Tehát tessék fizetést emelni, de mi azért nem akarunk többet, jobban dolgozni — ha komolyabb munkát kérnek, még arra is tessék adni pótlékot. Na ez az, amit én nem tudok elfogadni. Ezekért a fizetésekért, amit kilátásba helyeztek, minden egészségügyisnek a maximumot kellene nyújtania, nem keresni a nyugisabb állásokat. És mi az akar az lenni, hogy nem kapunk majd orvost a sürgősségre? Hát tessék előírni, hogy kötelező a sürgősségi szolgálat. Feltváltva. Punktum.

 • User
  Dátum: 2017. április 11., 19:09
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Punktum. Hány órás szolgálatot írnál elő a napi rendelésen kívül? Ha nem tölthető be a táblázat, akkor is kitartanál a javaslatod mellett?

  • User
   Dátum: 2017. április 12., 8:58
   ÉRTÉKELÉS: 8

   De hát ki mondta, hogy a napi rendelésen kívül kell szolgálatot teljesíteni? Ez szervezés kérdése: amikor rendel, nem szolgál a sürgősségen. Ilyen fizetések mellett lesz orvos elég. És még egyszer hangsúlyozom: nem a honi átlagfizetéshez képest kirívóan magas majdani fizetést sajnálom tőlük, hanem a szakszervezeti bizalmi érvelése idegesít, miszerint ez csak a “nyugisabb” állásokhoz elég, a “felelősségteljesebb” munkához még járna 75 százalék. Fenntartom: ez pofátlanság. Egy orvos nem csak a nyugisabb állásokra tette le az esküt.

 • User
  Dátum: 2017. április 19., 7:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az ugymond nyugis Kardiologia sajnos nem nyugis. Ha a Szakszervezet elnök úr nem a gunyolódás erején beszélne(Még csak hárman vannak akik tagok a szanitasznak,a többi átált) akkor esetleg fellátogatott volna a Kardiologiára és megálopitotta volna,hogy mindig teltház van és egyáltalán nem nyugis. Meg személyzethiányal is küzdenek. Na de az ilyen felelötlen kijelentésre én csak azt tudom felelni: Kerülj oda.Kegyetlen de igazságos.

Ajánló

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.