Hetente üléseznek az engedélyeket kibocsátó bizottságok, hogy a pályázatokat időben letehessék az önkormányzatok

Az Olt – Sepsi Kisrégió polgármestereinek fogadását egy munkamegbeszélésre szerdán Uzon önkormányzata vállalta fel. A találkozón az égető gondok megoldásában érintett intézmények vezetői is szép számmal képviseltették magukat.

Az uzoni polgármester, Ráduly István javaslatára három napirendi pontot tárgyaltak. Közeledik a Vidékfejlesztési program 2 kiírására benyújtott pályázatok leadási határideje (október 30.), a szükséges engedélyek beszerzésének nehézkessége azonban megtorpedózhatja e műveletet, ezért is kérték az összes jelenlévő intézményvezetőt – a megyei tanács, az Építészeti Felügyelőség, a Megyei Urbanisztikai osztály, a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Vízügy részéről – hogy gyorsítsák fel e folyamatot. Meg is született a határozat, hogy legalábbis a megyei tanácsnál a hónap végéig hetente tartják a jóváhagyások kibocsátására illetékes bizottság üléseit.

Második napirendi pontként a legelők üzemtervének elkészítése körül kialakult helyzetet tárgyalták meg. Ez egy olyan, gyorsan kigondolt kormányintézkedés, sok eddigihez hasonlóan, amelyhez nincsenek erőforrások rendelve, ezért valószínű, hogy a bevált szokáshoz híven most is halasztják a kivitelezés végső terminusát (2018. április 1.) – mondta Ráduly. Sem az önkormányzatoknál, sem az illetékes intézményeknél (talajminőséget ellenőrző hivatal) nincsenek meg a személyzeti feltételek, Fodor István illyefalvi polgármester pedig a parcellák többségének mindmáig tisztázatlan jogi helyzetét említette fő akadályként. Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője az intézkedések kétértelműségét emelte ki, ugyanis az utolsó átirat szerint az önkormányzatok delegálhatják az üzemtervek készítését, de pontosan nem tudni, hogy kire, ezért folyamatos levélváltás folyik a minisztérium és az intézmény között, hogy valahogy előre tudjanak lépni ez ügyben.

23 pályázatot tettek le a települések a három Kovászna megyei Leader-csoporton belül, összesen 9 millió eurót megpályázva az idén. Ettől az évtől a helyi sportegyesületek is támogathatók a Progressiónál, többnek már meg is ítéltek 5–10 ezer eurónyi támogatást – közölte ez utóbbi akciócsoport igazgatója, Szakál András. Jó pályázatokat kell írni jó szakemberekkel, hívta fel a figyelmet, de azt is elmondta, a megyét példaképként emlegették eddig is a Vidéki Beruházások Országos Ügynöksége korábbi gyűlésein (Szakál korábban ezen ügynökség Kovászna megyei igazgatója volt).

Szóba került még a községek által elvégzendő településrendezési tervek (PUG) elkészítésének határideje is, s bár ez 2018 végére teendő, az, hogy az elmúlt 8 évben a megyei tanács egyet sem hagyott jóvá a még nagyon friss uzoni terven kívül, mutatja a munkálatok ritmusát. Tavaly az erre a célra kapott pénz 60%-át használta fel a megye, idén sem mutatkozik nagy haladás e téren, nincs építész, aki elvállalja a tervek készítését, vagy ha vállalja is, – évek óta halasztgatja.

Extra napirendi pontként Gáj Nándor, a Megyei Művészeti és Népiskola igazgatója – a megyei tanácsot is képviselve – arra kérte a települések vezetőit, járjanak közbe, hogy mindenütt legyen legalább egy gyermekkórus. A Cantus Mundi mozgalomba illeszkedő zenei tevékenység fejlesztené a gyermekeket, elvonná őket a monitortól és bevonná őket a kulturális életbe, a kórusokat irányító zenetanárok képzését biztosítják, a fizetésük felét pedig átvállalja a tanács, másik felét kellene a helyi önkormányzatoknak biztosítaniuk.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Drágul a parkolás

A jövő évtől Sepsiszentgyörgyön emelkednek a parkolási díjak, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. A parkolási díjból begyűlt összeget oktatásra, a fogyatékkal élők és a kerékpárosok támogatására fordítják. Nagyjából 800 ezer lejnyi bevétellel számolnak.

Járulékos gondok

Év végi költségvetés módosításról, illetve a 131-es út újjáépítésének pályázata kapcsán egy járulékos határozat elfogadásáról döntöttek csütörtökön a baróti tanácsosok. Emellett „járulékos” gondok is szóba kerültek.

Lesz vakációs csekk!

A turisztikai miniszter ígérete szerint az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki a közalkalmazottaknak. Ez az ígéret annyival „súlyosabb”, mint a korábbiak, hogy – állítólag – a szükséges anyagi fedezetet belefoglalták a 2018-as költségvetés tervezetébe.

Röviden

Gyereket ütött el Csütörtökön 13.30-kor a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában történt baleset. Egy 76 éves sofőr, aki a Penny felől közlekedett a Lidl üzlet felé, egy útfestéssel és táblával is jelzett gyalogátjárón ütött el egy 9 éves gyermeket, aki szerencsére a bal térdén szerzett horzsolásokkal és ütéssel megúszta. A sofőr alkoholtesztje negatív volt, gondatlanságból elkövetett testi […]

Lemondott két tanácsos

Kézdivásárhely tanácsa tegnap tartotta idei utolsó ülését, melyen a legfontosabb döntés a jövő évtől esedékes helyi adók emelését érintette.

Elköltöztették a várostáblát

Csíkszereda irányába szerdán elhelyezték a várostáblát a korábbi helyéről a Sepsi Aréna előtti útszakaszra, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.