Hetente üléseznek az engedélyeket kibocsátó bizottságok, hogy a pályázatokat időben letehessék az önkormányzatok

Az Olt – Sepsi Kisrégió polgármestereinek fogadását egy munkamegbeszélésre szerdán Uzon önkormányzata vállalta fel. A találkozón az égető gondok megoldásában érintett intézmények vezetői is szép számmal képviseltették magukat.

Az uzoni polgármester, Ráduly István javaslatára három napirendi pontot tárgyaltak. Közeledik a Vidékfejlesztési program 2 kiírására benyújtott pályázatok leadási határideje (október 30.), a szükséges engedélyek beszerzésének nehézkessége azonban megtorpedózhatja e műveletet, ezért is kérték az összes jelenlévő intézményvezetőt – a megyei tanács, az Építészeti Felügyelőség, a Megyei Urbanisztikai osztály, a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Vízügy részéről – hogy gyorsítsák fel e folyamatot. Meg is született a határozat, hogy legalábbis a megyei tanácsnál a hónap végéig hetente tartják a jóváhagyások kibocsátására illetékes bizottság üléseit.

Második napirendi pontként a legelők üzemtervének elkészítése körül kialakult helyzetet tárgyalták meg. Ez egy olyan, gyorsan kigondolt kormányintézkedés, sok eddigihez hasonlóan, amelyhez nincsenek erőforrások rendelve, ezért valószínű, hogy a bevált szokáshoz híven most is halasztják a kivitelezés végső terminusát (2018. április 1.) – mondta Ráduly. Sem az önkormányzatoknál, sem az illetékes intézményeknél (talajminőséget ellenőrző hivatal) nincsenek meg a személyzeti feltételek, Fodor István illyefalvi polgármester pedig a parcellák többségének mindmáig tisztázatlan jogi helyzetét említette fő akadályként. Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője az intézkedések kétértelműségét emelte ki, ugyanis az utolsó átirat szerint az önkormányzatok delegálhatják az üzemtervek készítését, de pontosan nem tudni, hogy kire, ezért folyamatos levélváltás folyik a minisztérium és az intézmény között, hogy valahogy előre tudjanak lépni ez ügyben.

23 pályázatot tettek le a települések a három Kovászna megyei Leader-csoporton belül, összesen 9 millió eurót megpályázva az idén. Ettől az évtől a helyi sportegyesületek is támogathatók a Progressiónál, többnek már meg is ítéltek 5–10 ezer eurónyi támogatást – közölte ez utóbbi akciócsoport igazgatója, Szakál András. Jó pályázatokat kell írni jó szakemberekkel, hívta fel a figyelmet, de azt is elmondta, a megyét példaképként emlegették eddig is a Vidéki Beruházások Országos Ügynöksége korábbi gyűlésein (Szakál korábban ezen ügynökség Kovászna megyei igazgatója volt).

Szóba került még a községek által elvégzendő településrendezési tervek (PUG) elkészítésének határideje is, s bár ez 2018 végére teendő, az, hogy az elmúlt 8 évben a megyei tanács egyet sem hagyott jóvá a még nagyon friss uzoni terven kívül, mutatja a munkálatok ritmusát. Tavaly az erre a célra kapott pénz 60%-át használta fel a megye, idén sem mutatkozik nagy haladás e téren, nincs építész, aki elvállalja a tervek készítését, vagy ha vállalja is, – évek óta halasztgatja.

Extra napirendi pontként Gáj Nándor, a Megyei Művészeti és Népiskola igazgatója – a megyei tanácsot is képviselve – arra kérte a települések vezetőit, járjanak közbe, hogy mindenütt legyen legalább egy gyermekkórus. A Cantus Mundi mozgalomba illeszkedő zenei tevékenység fejlesztené a gyermekeket, elvonná őket a monitortól és bevonná őket a kulturális életbe, a kórusokat irányító zenetanárok képzését biztosítják, a fizetésük felét pedig átvállalja a tanács, másik felét kellene a helyi önkormányzatoknak biztosítaniuk.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A gyerekek kiszolgáltatottak

Míg a statisztikai adatok szerint csökken a felső és alsó légúti fertőzések száma, addig a megyei sürgősségi kórházban egyelőre még nem érzékelhető a járvány enyhülése.

Egy héttel az árvíz után

Megnyitották a forgalmat a 131-es megyei úton Baróttól Ágostonfalva felé is. Mindeközben azonban rossz hírek is érkeztek az erdővidékiek számára, ugyancsak a 131-es megyei úttal kapcsolatban.

Érthetetlen magánakció

Különös eset történt a nagyborosnyói Bartha Károly Általános Iskola háza táján. Nagy Csongor iskolaigazgató, bár az önkormányzat biztosította a tanintézmény számára szükséges tűzifát, tüzelőanyagot rendelt egy szent­ivánlaborfalvi cégtől, ám a számlát nem fizette ki. Végül saját zsebéből törlesztette a tartozást, aztán nyoma veszett.
A pletykák szerint Angliába ment masszőrnek.

Röviden

Húszéves a szentgyörgyi tagozat Húsz éve működik a sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskolában a Step by Step (lépésről lépésre) alternatív oktatás. Ennek örömére szombaton 11 órakor ünnepelni gyűlnek össze a Tamási Áron Színházban azok a tanítók, szülők, gyermekek, akiket ez a módszer kovácsolt egy nagy családdá. A színházban bemutatják ezt a nyitott oktatási modellt, a gyermekek kis […]

Mindenki gondja

A felsőháromszéki polgármesterek tegnapi, kézdivásárhelyi találkozóján az egyik legtöbb hozzászólást eredményező téma a kóbor ebek kérdése volt. Az elöljárókat a megbeszélésén jelenlevő Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke arra kérte, hogy közösen lépjenek fel ezen gond ellen, ugyanis nemcsak Kézdivásárhelynek jelent problémát és anyagi terhet.

Nehézkes szociális ellátás

Bár a törvénykezés kiszámíthatatlansága és ellentmondásossága a segítő civil szervezetek munkáját sem teszi könnyebbé, negyedéves találkozójukon összefogva tudják segíteni egymást. Az idei első összejövetelen a vendéglátó Vöröskereszten kívül a Caritas, a Diakónia Alapítvány, a Philadelphia Pro Familia Support, a Zathurecky Berta Idősotthon és a gyermekjogvédelmi igazgatóság képviseltette magát.

Az egységes magyar nemzetért

Sepsiszentgyörgyi koncertje végén írta alá Mága Zoltán és zenekarának tagjai az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet, március 21-én.

„Vastehenek” célkeresztben

Olvasóink azt kérték, járjunk utána, mennyire megbízhatóak a háromszéki „vastehenek”, milyen minőségű tejet tárolnak bennük, ki, és milyen rendszerességgel ellenőrzi ezeknek a törvényes működését.

Tegyünk Kézdiszékért!

Sokan találkozhattak Kézdivásárhelyen, március 15-én a Tegyünk Kézdiszékért! nevet viselő civil szerveződés szórólapjával, a kezdeményezés alapvető jellemzői, hogy teljes mértékben politikamentes, és minden érdeklődő előtt nyitott.

Röviden

Máris 6,4 ezer lejre bírság Március 5–19. között a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai specifikus ellenőrzéseket végeztek: közel száz egységet ellenőriztek, 5 alaklommal összesen 6,4 ezer lejre bírságoltak, továbbá 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak (ebből 18 kg húst, 3 kg tejterméket), és 530 kilogrammot visszavontak a forgalomból. A legfőbb kihágásokként a szakemberek a piszkot, […]

Részeredmények vannak

Módosította a képviselőház a 2017/153-as törvényt, olyanformán, hogy a 20%-os béremelésből eddig kimaradt tanügyi személyzet is részesüljön abból – tájékoztatták a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) megyei képviselőit a tegnapi gyűlésükön – számolt be lapunknak rögtön Bukarestből való érkezése után Nagy Gábor szakszervezeti elnök.

Harapós kutyát fogtak be

Agresszív kóbor kutyát fogtak be Sepsiszentgyörgy központjában. Az ebet korábban bántalmazhatták, ezért – egyfajta védekezésképpen – támadt a közelébe kerülő személyekre – tudtuk meg a szépmezői kutyamenhely szakembereitől.

Új díjat is alapítottak

Örvendetes volt annyi jó közösségi programról hallani a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) tegnapi díjkiosztó ünnepségén a Zamat kávézóban, ahol Az év civil szervezete díjra benyújtott pályázatokat ismertette Bereczki Kinga elnök.

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.