Hetente üléseznek az engedélyeket kibocsátó bizottságok, hogy a pályázatokat időben letehessék az önkormányzatok

Az Olt – Sepsi Kisrégió polgármestereinek fogadását egy munkamegbeszélésre szerdán Uzon önkormányzata vállalta fel. A találkozón az égető gondok megoldásában érintett intézmények vezetői is szép számmal képviseltették magukat.

Az uzoni polgármester, Ráduly István javaslatára három napirendi pontot tárgyaltak. Közeledik a Vidékfejlesztési program 2 kiírására benyújtott pályázatok leadási határideje (október 30.), a szükséges engedélyek beszerzésének nehézkessége azonban megtorpedózhatja e műveletet, ezért is kérték az összes jelenlévő intézményvezetőt – a megyei tanács, az Építészeti Felügyelőség, a Megyei Urbanisztikai osztály, a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Vízügy részéről – hogy gyorsítsák fel e folyamatot. Meg is született a határozat, hogy legalábbis a megyei tanácsnál a hónap végéig hetente tartják a jóváhagyások kibocsátására illetékes bizottság üléseit.

Második napirendi pontként a legelők üzemtervének elkészítése körül kialakult helyzetet tárgyalták meg. Ez egy olyan, gyorsan kigondolt kormányintézkedés, sok eddigihez hasonlóan, amelyhez nincsenek erőforrások rendelve, ezért valószínű, hogy a bevált szokáshoz híven most is halasztják a kivitelezés végső terminusát (2018. április 1.) – mondta Ráduly. Sem az önkormányzatoknál, sem az illetékes intézményeknél (talajminőséget ellenőrző hivatal) nincsenek meg a személyzeti feltételek, Fodor István illyefalvi polgármester pedig a parcellák többségének mindmáig tisztázatlan jogi helyzetét említette fő akadályként. Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője az intézkedések kétértelműségét emelte ki, ugyanis az utolsó átirat szerint az önkormányzatok delegálhatják az üzemtervek készítését, de pontosan nem tudni, hogy kire, ezért folyamatos levélváltás folyik a minisztérium és az intézmény között, hogy valahogy előre tudjanak lépni ez ügyben.

23 pályázatot tettek le a települések a három Kovászna megyei Leader-csoporton belül, összesen 9 millió eurót megpályázva az idén. Ettől az évtől a helyi sportegyesületek is támogathatók a Progressiónál, többnek már meg is ítéltek 5–10 ezer eurónyi támogatást – közölte ez utóbbi akciócsoport igazgatója, Szakál András. Jó pályázatokat kell írni jó szakemberekkel, hívta fel a figyelmet, de azt is elmondta, a megyét példaképként emlegették eddig is a Vidéki Beruházások Országos Ügynöksége korábbi gyűlésein (Szakál korábban ezen ügynökség Kovászna megyei igazgatója volt).

Szóba került még a községek által elvégzendő településrendezési tervek (PUG) elkészítésének határideje is, s bár ez 2018 végére teendő, az, hogy az elmúlt 8 évben a megyei tanács egyet sem hagyott jóvá a még nagyon friss uzoni terven kívül, mutatja a munkálatok ritmusát. Tavaly az erre a célra kapott pénz 60%-át használta fel a megye, idén sem mutatkozik nagy haladás e téren, nincs építész, aki elvállalja a tervek készítését, vagy ha vállalja is, – évek óta halasztgatja.

Extra napirendi pontként Gáj Nándor, a Megyei Művészeti és Népiskola igazgatója – a megyei tanácsot is képviselve – arra kérte a települések vezetőit, járjanak közbe, hogy mindenütt legyen legalább egy gyermekkórus. A Cantus Mundi mozgalomba illeszkedő zenei tevékenység fejlesztené a gyermekeket, elvonná őket a monitortól és bevonná őket a kulturális életbe, a kórusokat irányító zenetanárok képzését biztosítják, a fizetésük felét pedig átvállalja a tanács, másik felét kellene a helyi önkormányzatoknak biztosítaniuk.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Figyelnek a reptérre

A megyei tanács rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy 6000 lejjel támogatják az Andrei Mureşanuan Színház november elején zajló Dbutan-T fesztivál megszervezését, és a megyetanácselnök beszélt a brassói reptér ügyéről is.

Irány a Bodoki-hegység!

A Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központnak köszönhetően elkészült a Bodoki-havasok teljes turistaútvonalának kijelölése, ami GPS-szel is elérhető, 17 turista ösvényt jelent 170 km hosszú szakaszon.

„Húsz év rólunk – értük”

Nagylélegzetű rendezvénnyel, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartott konferenciával ünnepelte tegnap a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság fennállásának huszadik évfordulóját, 20 év rólunk – értük címmel.

Röviden

Díjazzák az év vállalkozóit Huszonnegyedik alkalommal díjazza a legeredményesebb háromszéki cégeket a kereskedelmi és iparkamara. Pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroomban több mint 1100 kiemelkedő eredményt elért céget díjaznak. Idén első alkalommal kap oklevelet az év leg­innovatívabb háromszéki vállalkozása, és az év háromszéki gazdasági újságírója is.  Mentorokat keresnek Vállalkozói iskolát indít a Háromszéki Ifjúsági […]

Tüntet a Sanitas

Tüntetést tart ma délelőtt a fővárosban a Sanitas Szakszervezeti Szövetség, amiért a kormány halogatja az egészségügyi és a szociális ellátórendszer gondjainak megoldását. A megmozduláson 130 Kovászna megyei dolgozó is részt vesz.

Minden jó, ha a vége jó

Nem lett igazuk azoknak, akik sáros őszt, járhatatlan utat, járdákat jósoltak a baróti, az alakja miatt csak Kifli-negyedként emlegetett városrész lakóinak, hiszen némi huzavona után igaz, de a munkálat most már a mindenki által várva várt végkifejlet felé közeledik.

Bicikliút-gondok Szentgyörgyön

Olvasónk arra panaszkodott, Sepsiszentgyörgyön kevés a bicikliút és sáv, illetve ami van, az is fejetlenül lett kialakítva. A férfi egy helyi sportoló megbírságolása kapcsán tette fel a kérdést, hogy a központi parkban miért nem lehet kerékpározni.

Röviden

Jelen volt az őrangyala Hétfő délután szerencsés módon ütközött egy kamionnal az a vigyázatlan sofőr, aki a tejgyári úton kifelé haladva a városból úgy kanyarodott balra a Csíki utcába, hogy nem adott elsőbbséget a szembejövő haszonjárműnek. Személyi sérülés nem történt a balesetben, de az autóvezető 6 büntetőpontot kapott, és két hónapra elvették a jogosítványát. Részeg […]

A város is támogatja a sportot

A megyei tanács után Sepsiszentgyörgy képviselőtestülete is tegnapi rendkívüli ülésén fogadta el a sportprogramok finanszírozási feltételeire, követelményeire és módszertanára vonatkozó szabályzatot a sporttörvény előírásai alapján. Ez azt jelenti, hogy a város is kiírhatja az élsport támogatására szánt pályázatot.

Ismét büntettek

A háromszéki fogyasztóvédelem munkatársai szeptemberben nem kevesebb mint 121 ellenőrzésen vettek részt, továbbá 26 panaszt jegyeztek fel, vizsgáltak ki.

Szemkiszúrás a kilövési kvóta

Minden este bejár a medve Sepsibükszádra, az emberek félnek kimenni a házból – írja szerkesztőségünknek címzett levelében Bács Márton Csaba. A sepsibükszádi polgármester szerint ebben a formában a sokat emlegetett kilövési engedély csak „szemkiszúrás”.

40-en felül a donorok száma

Múlt héten, október 12-én a megyei vérközpont munkatársainak részvételével szerveztek nagyszabású váradási kampányt a kézdivásárhelyi municípiumi kórházban. Az eredmény, azaz 42 alkalmasnak talált véradó jónak mondható, tudtuk meg az illetékesektől.

Sokrétű adatbázis készül

Idén nyáron 941 középiskolás és szakiskolás végzős regisztrált a munkaerő-foglalkoztatási hivatalban, közülük azokat várják a pénteken megrendezendő állásbörzére, akik nem mentek (nappali tagozatra) egyetemre. A börzét országos szinten megrendezik – számolt be a sajtónak Kelemen Tibor igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján.

Egy minimálbér nyaralásra

Elfogadta a szenátus hétfői plenáris ülésén az üdülési jegyek kiosztására vonatkozó, 2017/46-os sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet. Egyes szakemberek szerint ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Akcióban a SMURD

Idén – az első kilenc hónapban – a háromszéki rohammentők nem kevesebb mint 1998 alkalommal szálltak terepre, ebből 1987 orvosi eset volt, illetve 11 alkalommal közúti balesetek során a roncsok közé szorult áldozatot kellett kimenteniük. Arra voltunk kíváncsiak, milyen esetekben kérték legtöbbször a segítségüket.