Hetente üléseznek az engedélyeket kibocsátó bizottságok, hogy a pályázatokat időben letehessék az önkormányzatok

Az Olt – Sepsi Kisrégió polgármestereinek fogadását egy munkamegbeszélésre szerdán Uzon önkormányzata vállalta fel. A találkozón az égető gondok megoldásában érintett intézmények vezetői is szép számmal képviseltették magukat.

Az uzoni polgármester, Ráduly István javaslatára három napirendi pontot tárgyaltak. Közeledik a Vidékfejlesztési program 2 kiírására benyújtott pályázatok leadási határideje (október 30.), a szükséges engedélyek beszerzésének nehézkessége azonban megtorpedózhatja e műveletet, ezért is kérték az összes jelenlévő intézményvezetőt – a megyei tanács, az Építészeti Felügyelőség, a Megyei Urbanisztikai osztály, a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Vízügy részéről – hogy gyorsítsák fel e folyamatot. Meg is született a határozat, hogy legalábbis a megyei tanácsnál a hónap végéig hetente tartják a jóváhagyások kibocsátására illetékes bizottság üléseit.

Második napirendi pontként a legelők üzemtervének elkészítése körül kialakult helyzetet tárgyalták meg. Ez egy olyan, gyorsan kigondolt kormányintézkedés, sok eddigihez hasonlóan, amelyhez nincsenek erőforrások rendelve, ezért valószínű, hogy a bevált szokáshoz híven most is halasztják a kivitelezés végső terminusát (2018. április 1.) – mondta Ráduly. Sem az önkormányzatoknál, sem az illetékes intézményeknél (talajminőséget ellenőrző hivatal) nincsenek meg a személyzeti feltételek, Fodor István illyefalvi polgármester pedig a parcellák többségének mindmáig tisztázatlan jogi helyzetét említette fő akadályként. Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője az intézkedések kétértelműségét emelte ki, ugyanis az utolsó átirat szerint az önkormányzatok delegálhatják az üzemtervek készítését, de pontosan nem tudni, hogy kire, ezért folyamatos levélváltás folyik a minisztérium és az intézmény között, hogy valahogy előre tudjanak lépni ez ügyben.

23 pályázatot tettek le a települések a három Kovászna megyei Leader-csoporton belül, összesen 9 millió eurót megpályázva az idén. Ettől az évtől a helyi sportegyesületek is támogathatók a Progressiónál, többnek már meg is ítéltek 5–10 ezer eurónyi támogatást – közölte ez utóbbi akciócsoport igazgatója, Szakál András. Jó pályázatokat kell írni jó szakemberekkel, hívta fel a figyelmet, de azt is elmondta, a megyét példaképként emlegették eddig is a Vidéki Beruházások Országos Ügynöksége korábbi gyűlésein (Szakál korábban ezen ügynökség Kovászna megyei igazgatója volt).

Szóba került még a községek által elvégzendő településrendezési tervek (PUG) elkészítésének határideje is, s bár ez 2018 végére teendő, az, hogy az elmúlt 8 évben a megyei tanács egyet sem hagyott jóvá a még nagyon friss uzoni terven kívül, mutatja a munkálatok ritmusát. Tavaly az erre a célra kapott pénz 60%-át használta fel a megye, idén sem mutatkozik nagy haladás e téren, nincs építész, aki elvállalja a tervek készítését, vagy ha vállalja is, – évek óta halasztgatja.

Extra napirendi pontként Gáj Nándor, a Megyei Művészeti és Népiskola igazgatója – a megyei tanácsot is képviselve – arra kérte a települések vezetőit, járjanak közbe, hogy mindenütt legyen legalább egy gyermekkórus. A Cantus Mundi mozgalomba illeszkedő zenei tevékenység fejlesztené a gyermekeket, elvonná őket a monitortól és bevonná őket a kulturális életbe, a kórusokat irányító zenetanárok képzését biztosítják, a fizetésük felét pedig átvállalja a tanács, másik felét kellene a helyi önkormányzatoknak biztosítaniuk.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.

A jövő útja

Elektromos autótöltő-állomást avattak tegnap Sepsiszentgyörgyön. Az Európai Unió összes előírásainak megfelelő, minden típusú forgalomban lévő autót fogadni tudó, ultramodern eszköz ingyenesen áll a Park szálló vendégeinek rendelkezésére.

Hajléktalanra panaszkodtak

Nemrég írtunk arról, hogy Sepsiszentgyörgyön egy hajléktalan szitkozódott, verbálisan megfenyegette gyermeke előtt az édesapát, miután részegen koldult, ám nem kapott italra pénzt. Most újabb panasszal keresték fel szerkesztőségünket.

Eső után nem győzik

Tegnap Kézdivásárhelyen a Csernátoni úton nyírták a díszsövényt és -fákat, ami az esős időszak után időszerű tevékenység, tudtuk meg az illetékesektől.

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 17-én, kedden a Bem József és Fortyogó utcákban, július 18-án, szerdán a Turóczi Mózes, Tóth Sámuel, Vásárhelyi Péter, Ráczok, Malom, Híd és, Rózsapalló utcákban osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Röviden

Csarnok lángolt Nagybaconban Nagybaconban pénteken reggel egy fafeldolgozó csarnok borult lángokba. Három tűzoltóautóval siettek a helyszínre a lánglovagok, illetve az eloltásban baróti önkéntesek is segédkeztek. A tűz végül a csarnok tetőszerkezetét károsította 800 négyzetméteren, ennek következtében be is omlott, így nehezítette a tűz teljes, végleges kioltását. Szerencsére emberi áldozatokat nem követelt a szerencsétlenség. Az előzetes […]

Falunapok jó hangulatban

Jókedvvel, és szép, napsütéses időben vették kezdetüket szombaton délben a nagyajtai falunapok. Úgy tűnt, a jó hangulat mindenkit elárasztott, aki délben ott volt a falu központi parkjában felállított színpad előtt, melyen sorra léptek fel a meghívott műkedvelők.

Ezúttal nem volt orrvadászat

Egyik, Erdővidéken járó olvasónk arra figyelmeztette lapunkat, hogy július 9-én, hétfőn az eső védelme alatt feltehetőleg orvvadászok puffogtattak a Bibarcfalva környékén lévő erdőkben.

Jövőre is jövök!

Nem volt egyszerű megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 39 hátrányos helyzetű gyermeket egy hétig táboroztassanak Uzonkafürdőn, de az Életmentő kupakok Egyesület tagjainak, és számos más magánszemélynek köszönhetően mégis létrejött.

Intelmek online-ra

Országos akció részeként, a háromszéki rendőrség is bekapcsolódott az Europollal partnerségben kivitelezett, az internetes vásárlás veszélyeire figyelmeztető kampányba. Mi a panaszokra is kíváncsiak voltunk.

Ajándékba kapott pillanatok

Rendhagyó tárlat a Bilek Ferencé, mondta Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke a csütörtök esti megnyitón a vadászmúzeumban, mert a képek szerzőjével való megismerkedése után hamar kiderült, a gemenci ártéri vadon csodáit megélő és megörökítő fotós műveinek Szentgyörgyön is helye van, holott ekkor még nem is látta őket. Azt viszont már tudta, hogy Bilek irigyelhető pillanatok tanúja, illetve „ilyen fotókat készít az, akire a Nagy Öreg barátságosan ránéz hajnalban”.

Ez is Románia

Sikeresen visszaperelte Romániában a jogtalanul elvett márkanevét és emblémáját a debreceni Hajdú Gabona Zrt., amely árujának mintegy felét Románia területén, főleg Erdélyben értékesíti. A cég márkanevét egy román cég védte le és részesedést követelt.