A büszke anyukák jól érezték magukat a számukra kreált ruhadarabokban

Hét éve nyitotta meg kapuit a kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió, amely azóta több tucat végzősnek nyújt karrierlehetőséget, jelenlegi diákjainak pedig esélyt ad a fejlődésre és kreativitásuk kibontakozására. A főként design és divattervezésre specializálódott magániskola – az előző évek hagyományához hasonlóan – pénteken nagyszabású divatbemutatóval és kiállítással ünnepelte fennállásának hetedik évfordulóját az ipari parkban, ez alkalommal legújabb projektjüket is szemléltették.

A Babos-Máthé Réka és Erőss Sándor alapította KreaKids Stúdió legújabb vállalkozása a KreaCo nevet viseli, és egy sajátos anya–lánya-kollekcióval mutatkozott be. Alkotói a kreás lányok, akik olyan mintákat álmodtak meg, amelyek leginkább kifejezik édesanyjukhoz fűződő kapcsolatukat. Az anya–lánya-kollekció fő színe a fehér, ehhez adódnak hozzá a saját, egyedi készítésű printek, színes, különleges virágnyomatok. A büszke anyukák szemmel láthatóan jól érezték magukat a számukra kreált ruhadarabokban, a bemutató sztárjai mégis inkább a gyerekeik voltak, akik korukat meghazudtoló természetességgel lejtettek a kifutón.

– A KreaCo egy régóta dédelgetett tervünk, amelynek lényege, hogy személyre szabott ruhákat árusítunk online felületen, előre gyártott szabásminták alapján. Az anya–lánya-kollekcióval indítunk, de tervezünk hasonlót apáknak és fiaiknak is. Az érdeklődő kiválasztja a kívánt darabot, egyedi mintát rajzol, amit digitalizálunk, és grafikusan átdolgozunk, majd rászerkesztjük a ruhára. Egy gyárral közreműködve nyomtatjuk nagyméretű tekercsre az anyagot, amit majd mi varrunk meg. Tartós ruhákról van szó, hatvan fokon moshatóak, nem pattog le róluk a festék. Még fejlesztés alatt áll, de most már látjuk az irányt, idővel kapucnit, hosszú ujjú, rövid ujjú felsőket is gyártanánk – részletezte Erőss Sándor dizájner.
A délután folyamán bemutatták a tavalyi Noise-táborban készült munkaruha-kollekciót, majd a legkisebbek is megmutatták kreatív oldalukat – volt, aki első, saját maga készítette öltözékét ismertette. A bemutatók sorát a nagyobb növendékek tízdarabos minimalista, de annál sokatmondóbb kollekciója zárta, amely napjaink társadalmi problémáira, a diszkriminációra, a rasszizmusra reflektál. A falakon a design-csapat munkáiból nyújtottak ízelítőt, székterveket, apa–fiú-pólógrafikákat, de a fogyatékkal élőknek tervezett kollekció anyagát is közzé tették.

 

 

 

 

 

 

 

– Mindenki nagyon sokat dolgozott azért, hogy minden sínen legyen az évfordulós ünnepségre, rengeteg energia van belefektetve, nagyon büszke vagyok a diákjainkra. Van, akinek ez volt az első kollekciója, van olyan hatévesünk, aki most ismerkedett meg a varrógéppel, de eltervezte és megvarrta az öltözékét. Az anya–lánya-kollekció nagyon különleges, emellett részletekben mutattunk be olyan projekteket, amelyeknek ősszel készítünk katalógust, akkor teljesednek ki, kisiskolások varrtak ovisoknak vagy pont a nagytesójuknak, de ott van az Én és a kutyám-kollekció is. A nagyoknál fogalmakban dolgozunk már, idén a diszkriminációról, elfogadásról beszéltünk, itt már nem az a lényeg, hogy tudnak varrni egy nadrágot, hanem hogy mire gondoltak közben, milyen mögöttes tartalom van benne – mesélte lapunknak Babos-Máthé Réka divattervező. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.

Mikó-ügy: A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletére vár a református egyház

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának elutasítása ellen indított polgári peres eljárás fellebbviteli szakaszát tárgyalta pénteken a román legfelsőbb bíróság, amely utána várhatóan meghozza jogerős ítéletet – tájékoztatta az MTI-t Ballai Zoltán gazdasági tanácsos, aki az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) képviseletében vett részt a tárgyaláson. A román állam korábban már visszaszolgáltatta az egyháznak az 1947-ben […]

Hamarosan megnyithatják a katrosai utat

Legkésőbb november közepén újraindulhat a forgalom a Kézdivásárhelyt Csíkkozmással összekötő, 11B jelzésű országúton – tájékoztatnak a brassói útügy munkatársai. A kedvező időjárásnak köszönhetően, jól haladnak a júniusi árvíz által megrongált útszakasz helyreállítási munkálatai, ha minden terv szerint halad, körülbelül egy hónap múlva megnyithatják az utat a forgalom előtt. A brassói útügy a Facebook oldalán számolt […]

Magyar jogászok próbálnak tenni Beke és Szőcs kiszabadításáért

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Lomnici Zoltán korább legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel próbálnak tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért.   Amint elmondták, pénteken a csíkszeredai börtönben látogatják meg az öt-öt évre elítélt két székelyföldi […]

Riasszuk az egyenruhásokat

Sepsiszentgyörgyi olvasónk szabálytalanul parkoló taxisokra orrolt, fotókat juttatva el szerkesztőségünkhöz, mi pedig az illetékeseknél érdeklődtünk, akik feljelentésre biztattak a 0800.800.767-es zöld számon.

„Arany” eső hulljon rájuk!

A mikológusok társaságának „krémjét” látja vendégül a bálványosi Grand Hotel annak a nagyszabású gombászkongresszusnak az apropóján, amelyet a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület szervezett a jövő hétre időzítve (október 14–20-a között), és amelyen több mint 70 európai hírű szakember vesz majd részt.

Diplomáciai botrány

Diplomáciai botránynak nevezte tegnapi sajtóértekezletén Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-színekben képviselői helyhez jutott parlamenti képviselője a brassói ítélőtáblának azt a döntését, amely szerint a megyei tanács elnökének el kell távolítania a gyűlésteremben kitűzött amerikai, német, izraeli, magyar és székely zászlók közül ez utóbbi kettőt.

Készen kell állni!

Még több szálláshely, még több esemény, még több reklám – ezekre lesz szükség Kovászna megyében, ha megnyílik a brassó-vidombáki nemzetközi repülőtér – véli Grüman Róbert. A megyei tanács elnökhelyettese szerint nem kell megvárni, hogy landoljon az első gép, a megyének felkészülten kell várnia ezt az eseményt.