A büszke anyukák jól érezték magukat a számukra kreált ruhadarabokban

Hét éve nyitotta meg kapuit a kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió, amely azóta több tucat végzősnek nyújt karrierlehetőséget, jelenlegi diákjainak pedig esélyt ad a fejlődésre és kreativitásuk kibontakozására. A főként design és divattervezésre specializálódott magániskola – az előző évek hagyományához hasonlóan – pénteken nagyszabású divatbemutatóval és kiállítással ünnepelte fennállásának hetedik évfordulóját az ipari parkban, ez alkalommal legújabb projektjüket is szemléltették.

A Babos-Máthé Réka és Erőss Sándor alapította KreaKids Stúdió legújabb vállalkozása a KreaCo nevet viseli, és egy sajátos anya–lánya-kollekcióval mutatkozott be. Alkotói a kreás lányok, akik olyan mintákat álmodtak meg, amelyek leginkább kifejezik édesanyjukhoz fűződő kapcsolatukat. Az anya–lánya-kollekció fő színe a fehér, ehhez adódnak hozzá a saját, egyedi készítésű printek, színes, különleges virágnyomatok. A büszke anyukák szemmel láthatóan jól érezték magukat a számukra kreált ruhadarabokban, a bemutató sztárjai mégis inkább a gyerekeik voltak, akik korukat meghazudtoló természetességgel lejtettek a kifutón.

– A KreaCo egy régóta dédelgetett tervünk, amelynek lényege, hogy személyre szabott ruhákat árusítunk online felületen, előre gyártott szabásminták alapján. Az anya–lánya-kollekcióval indítunk, de tervezünk hasonlót apáknak és fiaiknak is. Az érdeklődő kiválasztja a kívánt darabot, egyedi mintát rajzol, amit digitalizálunk, és grafikusan átdolgozunk, majd rászerkesztjük a ruhára. Egy gyárral közreműködve nyomtatjuk nagyméretű tekercsre az anyagot, amit majd mi varrunk meg. Tartós ruhákról van szó, hatvan fokon moshatóak, nem pattog le róluk a festék. Még fejlesztés alatt áll, de most már látjuk az irányt, idővel kapucnit, hosszú ujjú, rövid ujjú felsőket is gyártanánk – részletezte Erőss Sándor dizájner.
A délután folyamán bemutatták a tavalyi Noise-táborban készült munkaruha-kollekciót, majd a legkisebbek is megmutatták kreatív oldalukat – volt, aki első, saját maga készítette öltözékét ismertette. A bemutatók sorát a nagyobb növendékek tízdarabos minimalista, de annál sokatmondóbb kollekciója zárta, amely napjaink társadalmi problémáira, a diszkriminációra, a rasszizmusra reflektál. A falakon a design-csapat munkáiból nyújtottak ízelítőt, székterveket, apa–fiú-pólógrafikákat, de a fogyatékkal élőknek tervezett kollekció anyagát is közzé tették.

 

 

 

 

 

 

 

– Mindenki nagyon sokat dolgozott azért, hogy minden sínen legyen az évfordulós ünnepségre, rengeteg energia van belefektetve, nagyon büszke vagyok a diákjainkra. Van, akinek ez volt az első kollekciója, van olyan hatévesünk, aki most ismerkedett meg a varrógéppel, de eltervezte és megvarrta az öltözékét. Az anya–lánya-kollekció nagyon különleges, emellett részletekben mutattunk be olyan projekteket, amelyeknek ősszel készítünk katalógust, akkor teljesednek ki, kisiskolások varrtak ovisoknak vagy pont a nagytesójuknak, de ott van az Én és a kutyám-kollekció is. A nagyoknál fogalmakban dolgozunk már, idén a diszkriminációról, elfogadásról beszéltünk, itt már nem az a lényeg, hogy tudnak varrni egy nadrágot, hanem hogy mire gondoltak közben, milyen mögöttes tartalom van benne – mesélte lapunknak Babos-Máthé Réka divattervező. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.