A büszke anyukák jól érezték magukat a számukra kreált ruhadarabokban

Hét éve nyitotta meg kapuit a kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió, amely azóta több tucat végzősnek nyújt karrierlehetőséget, jelenlegi diákjainak pedig esélyt ad a fejlődésre és kreativitásuk kibontakozására. A főként design és divattervezésre specializálódott magániskola – az előző évek hagyományához hasonlóan – pénteken nagyszabású divatbemutatóval és kiállítással ünnepelte fennállásának hetedik évfordulóját az ipari parkban, ez alkalommal legújabb projektjüket is szemléltették.

A Babos-Máthé Réka és Erőss Sándor alapította KreaKids Stúdió legújabb vállalkozása a KreaCo nevet viseli, és egy sajátos anya–lánya-kollekcióval mutatkozott be. Alkotói a kreás lányok, akik olyan mintákat álmodtak meg, amelyek leginkább kifejezik édesanyjukhoz fűződő kapcsolatukat. Az anya–lánya-kollekció fő színe a fehér, ehhez adódnak hozzá a saját, egyedi készítésű printek, színes, különleges virágnyomatok. A büszke anyukák szemmel láthatóan jól érezték magukat a számukra kreált ruhadarabokban, a bemutató sztárjai mégis inkább a gyerekeik voltak, akik korukat meghazudtoló természetességgel lejtettek a kifutón.

– A KreaCo egy régóta dédelgetett tervünk, amelynek lényege, hogy személyre szabott ruhákat árusítunk online felületen, előre gyártott szabásminták alapján. Az anya–lánya-kollekcióval indítunk, de tervezünk hasonlót apáknak és fiaiknak is. Az érdeklődő kiválasztja a kívánt darabot, egyedi mintát rajzol, amit digitalizálunk, és grafikusan átdolgozunk, majd rászerkesztjük a ruhára. Egy gyárral közreműködve nyomtatjuk nagyméretű tekercsre az anyagot, amit majd mi varrunk meg. Tartós ruhákról van szó, hatvan fokon moshatóak, nem pattog le róluk a festék. Még fejlesztés alatt áll, de most már látjuk az irányt, idővel kapucnit, hosszú ujjú, rövid ujjú felsőket is gyártanánk – részletezte Erőss Sándor dizájner.
A délután folyamán bemutatták a tavalyi Noise-táborban készült munkaruha-kollekciót, majd a legkisebbek is megmutatták kreatív oldalukat – volt, aki első, saját maga készítette öltözékét ismertette. A bemutatók sorát a nagyobb növendékek tízdarabos minimalista, de annál sokatmondóbb kollekciója zárta, amely napjaink társadalmi problémáira, a diszkriminációra, a rasszizmusra reflektál. A falakon a design-csapat munkáiból nyújtottak ízelítőt, székterveket, apa–fiú-pólógrafikákat, de a fogyatékkal élőknek tervezett kollekció anyagát is közzé tették.

 

 

 

 

 

 

 

– Mindenki nagyon sokat dolgozott azért, hogy minden sínen legyen az évfordulós ünnepségre, rengeteg energia van belefektetve, nagyon büszke vagyok a diákjainkra. Van, akinek ez volt az első kollekciója, van olyan hatévesünk, aki most ismerkedett meg a varrógéppel, de eltervezte és megvarrta az öltözékét. Az anya–lánya-kollekció nagyon különleges, emellett részletekben mutattunk be olyan projekteket, amelyeknek ősszel készítünk katalógust, akkor teljesednek ki, kisiskolások varrtak ovisoknak vagy pont a nagytesójuknak, de ott van az Én és a kutyám-kollekció is. A nagyoknál fogalmakban dolgozunk már, idén a diszkriminációról, elfogadásról beszéltünk, itt már nem az a lényeg, hogy tudnak varrni egy nadrágot, hanem hogy mire gondoltak közben, milyen mögöttes tartalom van benne – mesélte lapunknak Babos-Máthé Réka divattervező. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Baphomet bálványt emeltek Arkansas főterén

A Sátán Egyháza egy kecskefejű, szárnyas Baphometet ábrázoló bronzszobrot állított Arkansas állam országháza elé, a fővárosában, Little Rock-ban. Igaz, csak ideiglenesen.   A bálvány úgy került az USA déli államának főtérére, hogy a sátánhívők csütörtökön tüntetetést szerveztek a dísztéren tavaly leleplezett Tízparancsolat Emlékmű ellen. Az “Első Alkotmánymódosítás” nevű tiltakozáson 150 sátánista, ateista és magát kereszténynek […]

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.