Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fogadd el! Fogadj el!

Fogadd el! Fogadj el! Kovászna megye

Tegnap volt a Down-szindróma világnapja is, ami talán a legismertebb genetikai rendellenesség. A kórt a 21-es számú kromoszóma rendellenes osztódása okozza, melynek következtében a kromoszóma triplázódik a sejtekben. Ezért is választották a világnap dátumának ezt a napot, mely a 21. kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es triszómiára utal. A Sepsiszentgyörgyön és Baróton is megtartott világnap célja felhívni a figyelmet a genetikai eltérésre és annak elfogadására.

 Tegnap a baróti Laura Házba, a fogyatékkal élők nappali foglalkoztatását ellátó központba vendégek is érkeztek a sepsiszentgyörgyi Írisz Háztól: hasonló sorsú fiatalok, akikkel együtt a helyiek lufikat fújtak, díszítettek, majd közös sétára indultak a városba.

Deák Izolda, a Laura Ház pszichológusa elmondta, a világnapot 2006-tól tartják, Svájcból indult a kezdeményezés, azzal céllal, hogy felhívják a figyelmet a Down-szindrómára, javítsák a fogyatékkal élők életminőségét, hassanak oda, hogy a társadalom aktív tagjaiként tartsák őket számon.

A Laura Háznál két Down-szindrómás fiatal van, egy három­éves kislányt pedig hetente hordoznak ide fejlesztési gyakorlatokra.
– Nagyon fontos a Down-szindrómások esetében a korai fejlesztés. Aki hatéves koráig ebben részesül, a későbbiekben az írást, olvasást is elsajátíthatja, akár szakmát is tanulhat, más szóval beilleszkedhet a társadalomba – állítja a pszichológus.

Ötödik éve Szentgyörgyön is megtartják a Down-kórosok világnapját. Idén a Philadelphia Pro Familia Support Egyesület a közegészségügyi igazgatósággal közös szervezésben erre az alkalomra időzítette Fogadd el! Fogadj el! című projektjének zárórendezvényét, melynek helyszíne a Székely Mikó Kollégium konferenciaterme volt.

Ezt megelőzően több héten keresztül a projekt keretében a kollégium 6. B osztálya fogadta a különböző a szakembereket – pszichológust, fejlesztő pedagógust, gyógytornászt, asszisztenseket –, akik a fogyatékosság különböző oldalaival ismertették meg az egészséges gyermekeket, társadalmi érzékenységük és toleranciájuk növelése érdekében. Kondor Ágota, a kollégium igazgatónője nyitotta meg a zárórendezvényt, majd Ágoston László, a közegészségügy igazgatója és Lázár Klaudia, a Philadelphia-egyesület elnöke beszélt a programról. Végül a sérült gyermekekből álló, ütőhangszereken játszó Manócska zenekar az egészségesekkel együtt mutatta be produkcióját a kollégium konferenciatermében, bevonva a közönséget is. A gyermekprogramot követően, délután az egészségügyi asszisztensek számára szerveztek  szakmai szimpóziumot.

Bodor Tünde, Böjte Ferenc

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. március 22., 20:44
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Sajnálom és 1ütt érzek velük,de nem kellene pár sort ennek a szörnyű rendellenességnek a megelőzéséről is írni?! Tudtommal az a középkorú aki gyereket vállal 50/1 esélyel Down kórost szülhet! Ugyanakkor sok vizsgálat létezik ami nagy %ban kiszür sok genetikai megbetegedést! Nem olcsó tudtommal,de kötelező ezt elvégezni és ha baj van ne legyünk egoisták,jó keresztények…és NE vállaljunk beteg gyereket! Szenved a szülő,a testvér és maga a beteg személy is!