Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Parkolódíjakból okostáblák

Parkolódíjakból okostáblák Kovászna megye

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Miután a házigazda szerepét betöltő Már István iskolaigazgató elégedetten nyugtázta a hivatalnak az interaktív táblák beszerzéséhez, az iskola-felújításhoz és a kicsik sportoktatásához nyújtott segítségét, Antal Árpád elmondta, a 2014–2017-es időszakban az önkormányzat társfinanszírozója volt az iskoláknak a digitális táblák beszerzése céljából, eddig 169.270 lejt költöttek ezekre. A parkolódíjakból befolyt összegek felét is erre a célra szánták, ebből idén 400 ezer állt rendelkezésükre, eddig 322 ezret hívtak le az iskolák, az esetleges megmaradó összeget pedig hozzácsatolják a jövő évi alaphoz, amely várhatóan 600 ezer lej körül alakul, mert nőttek a parkolásból folyó bevételek.
Az önkormányzat szükségesnek látott változtatni az eddigi gyakorlaton, mely szerint minden évben meghallgatták az iskolaigazgatók igényeit, ezekből szerkesztettek egy prioritási listát. Ezekből torz dolgok is kisültek: számítógépeket vásároltak ott, ahol estek ki a gyerekek a rossz padokból, vagy fordítva, tehát úgy döntöttek, legyen egy kötelező minimum minden iskolában. Intézményfenntartóként 250 ágyat vásároltak az óvodáknak, 6400 széket, 3400 padot az oktatási intézményeknek, külön programba foglalták a mosdók felújítását, vécépapírral és folyékony szappannal való ellátását. A sport és az egészséges életmód nagyobb térnyerését elősegítendő, az önkormányzat a Nicolae Colan-iskolában, a Mikes- és Plugor-líceumokban felújíttatta a sportpályákat is.
Sztakics Éva a Mikes Kelemen-líceum épületének felújításáról szólva megemlítette, erre a célra az előző költségvetési ciklusban nyertek pályázatot a helyi fejlesztési programban (PNDL), de pénz akkor már nem jutott. A beruházás értéke 4,4 millió lej, a műemlék Székely Nemzeti Múzeum közelségére való tekintettel szigorú előírások érvényesülnek, meghagyták a régi fakeretes ablakokat, azokon belül tettek hőszigetelő nyílászárókat.
Ami a bölcsődéket illeti, idén a Napsugár és az Árvácska óvodákban a kétszáz apróságra mintegy 1,2 millió lejt költ az önkormányzat, a szülőkre csupán az 5,5 lejes étkezési hozzájárulás kifizetése hárul. Az after school-programot idén a Diakónia Alapítvány segítségével a Gödri Ferenc után kiterjesztették a Ncolae Colan- és az Ady Endre-iskolákra is, a szülők csak 35 lejt fizetnek havonta, a város 221 ezer lejjel járul a program működéséhez. A négy nap foglalkozás közben egy meleg ebédet is juttatnak a gyermekeknek, két intézményben megoldják az 5. napi ellátást is, azon dolgoznak, hogy ez a harmadikban is működjön.
Az RMDSZ törvénytervezetet is benyújtott a parlamentben arra vonatkozóan, hogy a bölcsődék, melyek jelenleg a szociális ellátáshoz tartoznak, kerüljenek át az oktatási rendszerbe, és így jogosultak legyenek a fejkvótára – tette hozzá a polgármester –, remélhetőleg jövő évtől már így lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. október 20., 9:23
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Teljes tisztelet az a pár ember elött akik pályazatok segítségével pénzt hivnak le az EU tól.
    Deee? Itt a kérdés ,hogy az a sok pénz hogyan van elköltve ,nem azzal kellene dicsekedni,hogy hová mennyi pénzt költöttek el ,hanem milyen minöségü munkát végeztettek!!
    Az alpolgármester asszonyt és a polgármester úr irodájat pár napra a Miko iskola uj szárnyába költöztetném hadd szagolják az orrfacsaró bűzt mert masként a szülök nem látnak megoldásta hiba kijavítására ,és a Mikoval a sort még folytathatnám,kanális tetö hiányzik ,ami balesetveszélyes stb.
    Ki vette át és irta alá a rossz minöségű tervezést és kivitelezést, stb