Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rákkeltő gyomirtó?

Rákkeltő gyomirtó? Kovászna megye

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„A glifozát a világ legnépszerűbb totális gyomirtója, mintegy 800 millió tonnát használnak fel évente mind az öt kontinensen, más-más név alatt. Én nem hallottam róla, hogy hirtelen rákkeltő hatásúvá vált volna” – mondta el megkeresésünkre Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. – A mezőgazdaságban tarlótisztításra használják. Ez nem egy szelektív vegyszer, hanem úgynevezett kontaktvegyszer, amihez hozzáér, egyszikű, kétszikű, nem számít, az többet nem lesz. Ezután lehet kultúrnövényt vetni, s azt már szelektív gyomirtóval kezelni – tette hozzá.
Mint kiderült, a legnagyobb felhasználója a vasút, hisz a töltéseket – „most ne a román vasutat nézzük” – gyommentesen kell tartani, és erre gyors, biztos, kényelmes és olcsó módszer.
– Visszatérve az eredeti kérdésre: a pityóka nem lehet rákkeltő, egyszerűen azért, mert ha a gazda – esetleg tévedésből – glifozáttal találta bepermetezni a növényt – azt senki nem fogja megenni, mert egyszerűen nem lesz, amit, ugyanis elpusztul – magyarázta Könczei.
Ezzel az optimista állásponttal mintha nem mindenki értene egyet. Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy nyolcezernél tart már azoknak a peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto nevű óriáscég ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt. Noha nem kétséges, hogy a vegy­ipari óriás képes egy-két jó ügyvédet megfizetni, mégis eddig csaknem 300 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezték, mert nem figyelmeztette a vásárlókat a gyomirtó használatának esetleges következményeire. A botrányt „importálta” Európa, amennyiben a német Bayer csekély 63 milliárd dollárért megvásárolta a Monsantót, ám egyelőre annyi „haszna” származott belőle, hogy részvényeinek árfolyama tíz százalékkal csökkent.
Az esetet bonyolítja, hogy bár erősödik azok hangja, akik a glifozát betiltását sürgetik, még csak elképzelés sincs arról, hogy mivel lehetne helyettesíteni. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.
Elvben lehetséges persze a gyomok mechanikai irtása, különböző időpontban és mélységben elvégzett talajműveléssel. Csakhogy ez nyáron a talaj nagymértékű vízvesztésével jár, ősszel pedig veszélyezteti az eróziónak kitett területeket. A vetőmag- vagy a zöldségtermesztésben szintén lehetetlennek tűnik elhagyni a totális gyom­irtót.
Egyelőre ott tartunk, hogy tavaly év végén az Európai Unió, igen szoros szavazással (Németország az utolsó pillanatban a vitatott vegyület mellé állt) öt évvel meghosszabbította a glifozát használati engedélyét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 18:03
    ÉRTÉKELÉS: 17

    A híres Unió sok baromságnak engedi a használatát és jó volna ha Könczei úr kicsit utána olvasna a dolgoknak netán elmenne egy két továbbképzőre.A glifosatot a svájci kutatók is vizsgálták, arra a megállapításra jutottak hogy akár genetikai elváltozásokat is okozhat, ennek ellenére engedték a használatát de NEM Svájcban, ott be van tiltva.Nem ez az egyedüli méreg ami a szervezetünkbe jut, a kukorica csávázópor már évek óta tudott mérgező hatásáról nemcsak a méheket öli meg hanem a mézben ezáltal pedig a szervezetben is kimutatható.Ezért van sajnos annyi rákbeteg.Lehetne más eszközöket is használni de a mai felgyorsult világban mindenki siet és kevés munkával akar nagy hasznot látni.

    https://kockazatos.hu/anyag/glifoz%C3%A1t
    https://greenpeace.blog.hu/2017/06/12/uj_bizonyitekok_a_glifozat_rakkelto_hatasarol
    https://index.hu/gazdasag/2016/06/20/monsanto_gmo_magok/

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 19:26
    ÉRTÉKELÉS: 2

    1.A glifoszat nem kontakt vegyszer…2. azt ketlem hogy a vasut lenne a legnagyobb felhasznalo….Irunk irogatunk(,ca sa ne aflam in treaba)

    • User
      Dátum: 2018. szeptember 21., 10:50
      ÉRTÉKELÉS: 7

      Igen, a glifozát felszívódó… az pedig elképzelhető, hogy a vasút a legnagyobb felhasználók egyike. De itt nem a CFR-re gondoltak. A CFR vonalait nem kell permetezni, mert a vasutat itt a gyom tartja össze…

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 21., 18:59
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Izgulok, mint aki biztos benne, hogy valaki rámförmed. Biztosan valaki bekiabál, hogy hallgassak. Hallgatnék, de olvasom a sörcímke oldalán, hogy az illető sör porumb és málai komponenseket tartalmaz. Mikor dúlt a Székely sör vita bizonyosan hallottam, hogy a z ország hihetetlen mennyiségű génmutált kukoricát engedett be. Nem akarok okoskodni, mert ezen nem lehet. Az ilyesmit ki követi, s megoldhatónak tartja, hogy ne legyen kárunk belőle?