Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szotyor „megvédte magát”

Szotyor „megvédte magát” Kovászna megye

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Mintegy ötvenen jelentek meg a helyi kultúrotthonban, ott volt Miklós András falugondnok is. Az alpolgármester röviden ismertette az előzményeket: az önkormányzat egy harmincáras telkét átadta a gyermekjogvédelemnek, hogy alapítványi támogatással egy 12 gyermek nevelésére megfelelő körülményeket biztosító, családi ház típusú gyermekotthont építsen arra. Majd Vass Mária ismertette, kikkel foglalkoznak a szociális rendszeren belül, és hol állnak, hogy működnek a már meglévő családi otthonok: faluban öt, városban hét házban a 10–12 gyermeket összesen hatfős személyzet felügyeli, délután egy felsőfokú végzettségű nevelő szervezi meg foglalkozásaikat. Így akarják elérni, hogy könnyebben integrálódjanak egy közösségbe, becsületes, munkás felnőttekké váljanak a ház lakói. Azt is elmondta, három év fölötti gyermekek kerülnének ide, illetve az 1-es számú családi otthont költöztetnék ide, mely jelenleg egy tömbház negyedik emeletén működik, a Máltai Szeretetszolgálattól bérelt lakásban.
Már e rövid bevezető alatt megkezdődött a hangoskodás, majd a felszólalók – többször eltérve a tárgytól – szóvá tették, hogy miért kell elköltöztetni az állami gondozottakat Szentgyörgyről, illetve Szotyorba inkább chips-gyárat kellene telepíteni, mert gazdaságilag nehéz helyzetben van a falu, inkább ravatalozóházat építsenek. Idehoznak tíz gyermeket, majd követi őket több tíz, mint a migránsok, úgy jönnek majd. „Árva” a 12 gyermek a szotyori óvodában, mert nincs vizük, tűzifájuk, füstöl a kályhájuk, azokról gondoskodjon az önkormányzat, így érveltek a szotyoriak. Egyikük elmondta, az indulatok nem a gyermekek ellen irányulnak, hanem a szentgyörgyi városvezetés felé, amely nem támogatta őket eléggé az elmúlt időszakban, mindeközben többen bekiabálták, hogy „nem lesz itt a büdös életben otthon”, és „maradjanak ott, ahol vannak!”. Egy hadiárvaként felnőtt idős ember szerint a gyermekek azzal szórakoznak, hogy bosszantják a felnőtteket, ők is ezt tették annak idején, ezek a fiatalok is azt fogják, lám, a napokban is szotyori gyermekek levertek jó néhány cserepet egy házról.
Nem válik a falubeliek dicsőségére, hogy Vass Mária igazgatónő gyakorlatilag alig tudott végigmondani egy mondatot, de az egyetlen felszólaló fiatalt sem hallgatták meg, aki pártját fogta a tervnek. Miklós András falufelelős némán asszisztált egy darabig, majd elmondta: a jelenlegi helyzet a kommunikáció hiánya miatt állt elő, egyébként meg „nem úgy vagyunk, mint városon, ahol sokan elérzékenyülnek” a témától, a faluban több a kétgenerációs család, és „úgy érezzük jól magunkat, ahogy vagyunk, mert ez a falu olyan, mint egy család”. A jelenlévők tapssal honorálták felszólalását.
Nem lehet nem gondolni arra, hogy a jelenlegi helyzetet megelőzte valami hangulatkeltés, vélt veszélyekkel riogatás, utalt is erre egy helybeli, aki 20–30 kamasz betelepítéséről hallott.
Ezek után nem maradt más hátra, mint hogy Tóth-Birtan Csaba berekessze a gyűlést, mivel a szóban forgó gyermekek ebben a légkörben nem lennének biztonságban, nincs már miről beszélni.
A jelenlegi szomorú tényállás az, hogy a kulcsrakész gyermekotthon felépítését vállaló SERA Alapítvány átirányíthatja az erre a célra szánt 250 ezer euróját, amennyiben nagyon-nagyon gyorsan nem kerül másik, legalább 6–7 áras parcella. Az igazgatónő elmondta, ilyen ellenállással még egy esetben sem találkozott, Felsőháromszéken hamarabb került volna telek, mert ott nyitottabbak az emberek, de a legrégebbi szentgyörgyi családi otthonról lévén szó, nem akarta az ottani alkalmazottakat szélnek ereszteni.
Most csak az lenne a megoldás, ha valaki adományozna egy jogilag tiszta telket a gyermekjogvédelemnek.
A gyűlés után a helybeliek invitálására az alpolgármester megnézte az óvodát is, amelyre sok panasz volt. A kályhák valóban elég rossz állapotban voltak, a helyzet javítására ígéretet is tett Tóth-Birtan Csaba, ám az óvoda tiszta, barátságos volt, igaz, egy helyen meg volt repedve a fal, vagy csak a vakolat. A lépcső is ki volt csorbulva, ám azt egy kőműves félórás–órás munkával rendbe tudja hozni, illetve a másik, fából tákolt lépcső helyett is párórás időbefektetéssel újat lehet építeni, kevés költséggel. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 7:35
    ÉRTÉKELÉS: -19

    Hogy mit?! Chips gyarat?! Ahogy ezt a fotot elnezem inkabb mindenkinek egy-egy biciklit kene vegyen a polgarmester.Fiatal es kozepkoru emberek eltorzult alakjait latom ezen a foton.Ez mar obezitas gyerekek.Ratok ferne egy kis sportolas.A chipstol meg jobban elhiznatok,ugy hogy hagyjatok a fenebe a chipset es gyorsan fogjatok hozza a sportolashoz.Es gyerekek,ti lattatok „A nagy zabalas” cimu olasz filmet?! Nem! Gondolhattam volna.Mert ha lattatok volna,akkor ma nem igy neznetek ki.Ajanlom e filmet mindenkinek aki betoltotte a 18-ik eletkorat.Miutan megnezitek e filmet garantaltan uj eletstilust fogtok valtani.Erre „chipszet” vehettek!

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 9:23
    ÉRTÉKELÉS: -21

    Kedves szotyoriak!
    Elmondanám, hogy a városi óvodákat a szülői közösség tartja rendben. Esetenként közmunkával vagy adományokkal is. Ti nagyon-nagyon rosszféle emberek vagytok!! Ezt a szégyent többé magatokról le nem mossátok!

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 9:36
    ÉRTÉKELÉS: -24

    A szotyoriak áltyal befizetett adóból egészen biztosan nem futja ravatalozóra és egyebekre sem. Javaslom, hogy a „városiak” adójából ne is építsenek nekik semmit!

    • User
      Dátum: 2018. szeptember 20., 9:02
      ÉRTÉKELÉS: 25

      Hát… Ezzel a kijelentéssel nem értek egyet. A szotyoriak is pont ugy fizetik az adót mint a szentgyörgyiek… városi „színvonalnak megfelelően”. Olyan családok vannak akik több ezer lejeket fizetnek a földekre és mezőgazdasági gépekre.
      Szotyor kellett a városnak, akkor most azon munkálkodjanak hogy megteremtsék az európai normáknak megfelelő körülményeket, gondolok itt akár a rovatalozó házra vagy a szennyvíz-hálózatra

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 9:38
    ÉRTÉKELÉS: -16

    Ha a dévaiak azt mondták volna: Déva a dévaiaké, a tusnádfürdőiek pedig, hogy Tusnádfürdő a tusnádfürdőieké, akkor Böjte atya mehetett volna a búsba árváival együtt. És tudomásom szerint sem Déva, sem Tusnádfürdő nem lett a huszas évek Chicágója néhány szerencsétlen gyerek miatt. De persze nekünk van elég bajunk a kirekesztő román hatalommal meg a gonosz Brüsszellel.

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 13:46
    ÉRTÉKELÉS: -15

    Sok műveletlen, szűk látókörű, elhülyített ember, akiknek csak a saját kényelmük számít és megijednek pár szerencsétlen, árva gyermektől. Még véletlenül sem szorult belétek egy kis együttérzés, empátia, embertársak iránti tisztelet. Ne panaszkodjatok, hogy mik nincsenek a faluban, ilyen emberek meg sem érdemlik, hogy bármit is csináljanak nekik. Hajrá Szotyor, hajrá szotyoriak!

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 17:46
    ÉRTÉKELÉS: 30

    Nem értem miért nem lehet elfogadni a döntést egyszerűen.Nem kell ide fenyegetőzni, orbánozni, csúfoskodni, mindenki azt eszik amit tud, gondolom a kommentelő sem nézett tükörbe mielőtt másokat megaláz.Nem akarták és kész.Joguk van dönteni elvégre ők laknak ott.Miért kellene mi ndent elfogadni csak azért mert mások gondolnak egyet?Nem tudom elhinni hogy 250 ezer euróra nem lehet a városban egy palotát venni.Megnéztem kétszer is nehogy elnézzem az összeget.Aberránsan nagy, ebből nem csak egy házacskára kellene teljen.A vezetőség mindent le akar nyeletni az emberekkel, tudjuk mennyire pökhendi lett az alpolgármester amióta polcon van,gondoljunk csak a hozza állására a dollárpiac ügyében.Döntöttek a Szotyoriak és ezt tetszik nem tetszik el kell fogadni.Ha valaki méltatta volna őket annyira hogy idejében megkérdezik elmondják mit szeretnének akkor lehet másképp viszonyulnak.Nem kell hasonlítgatni az embereket, ha a Felsőháromszékiek nyitottabbak oda kell menni.Mindent nem kell mindig lenyelni csak azért mert egyesek úgy gondolják az a jó amit ők megálmodtak.Tiszteletem a Szotyoriaknak, hogy ki mertek állni és vállalták az ellenállást.Talán mások is élnek példájukkal az elkövetkezőkben.Jó volna, ideje volna.Be kár hogy a vezetőség nem ilyen buzgó amikor a román nyelv oktatásáról van szó a kisiskolásoknál.

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 20., 19:45
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Helyes! Ők is emberek,speciális igényekkel…. Mit szóljanak a nyujtódi szülők ahová 1 épületbe az óvodásokkal tizen éves gyerekeket helyeztek?!

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 21., 1:33
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Abból is látszik,hogy NEM volt a betelepítési szándék tisztességes, és hogy valamilyen rossz ,hátsó szándék állt mögötte hogy egy szentgyörgyi h.a.s.t.a.g.o.s, de (különben független napilap) gyűlölködő cikkeire tömegével átkozódnak,szitkozódnak a bérkomcsik , vagyis a r.e.z.i.s.t.e.s.e.k és gyalázzák a szotyori embereket. Különben itt ebben az újsag kommentjeiben is.

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 21., 14:00
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ahogy láttam a 3széken és a maszol-on is, nagyon kiverődött libsiééknél a biztositék erre az esetre, még annyi maradt hogy lefasisztázzák vagy lenácizzák a derék szotyoriakat. Mégis, nem megkérdezni kellet-e volna őket mielőtt ezt le próbálják dugni a torkukon?

    • User
      Dátum: 2018. szeptember 21., 16:22
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Méghogy megkérdezni Ezek intoleránsak,jakobinusok , nem szeretik az ellenvéleményt mindenkit kiírtanának aki másként és szabadon gondolkozni merészel mint Anna Pauker,sztálin, kim ir szen vagy Rákosi elvtársaik. NEKIK NEM szokásuk betartani a demokrácia szabályait , ők totalitárius rendszert akarnak ahol vége az emberi szabadságjogoknak.

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 21., 20:58
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Ha akkora bunkók a szotyoriak, akkor a szentgyörgyi csúcsvezérek miért nem ajánlották fel a protokoltermüket?! Bökkedezni vendéglőben is tudnának!!!!!

  • User
    Dátum: 2018. szeptember 24., 15:44
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Olvastam hogy a polgármester bocsánatot kért a gyerekektől.De miért csak ezektől? Azért nem kellene bocsánatot kérni, hogy színmagyar iskolát felszámoltak, a magyar orvosit felszámolták, az alsó tagozatosoknak megkezdték a román nyelv oktatását színromán tanítókkal és fejem merném tenni,hogy a hőn imádott „érdekvédelmi” szervezetünk tudott erről de ha nem is tudott azért mert csak immel ámmal tiltakoztak, de hát mit várni el aki Dragnea hátsóját puszilgatja, és sajnos lehetne sorolni az okokat de nem érdemes ,mert ŐK úgysem hallják meg, csak választások előtt ereszkednek a Nép szintjére aztán sikeresen ellibennek négy évig.Azt hinné az ember a Szotyoriak Krisztust feszítették meg úgy felfújták az ügyet.De valahol meg is értem (nem egyetértek!) hiszen nincsenek ahhoz szokva,hogy ellentmondjanak nekik.