Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kibúvót keres a miniszter

Kibúvót keres a miniszter Kovászna megye

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.
Néhány pillanatig habozott Tamás Sándor, amikor arról kérdeztük, hogyan kommentálja Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kijelentését, miszerint azért késlekedik a kilövési engedélyek kiadása az emberre veszélyes medvékre, mert „a helyi és a megyei tanácsok nem küldik időben a dokumentációt”. Szemlátomást szívesen mondott volna néhány jelzős szerkezetet, de aztán „viselkedett”, és nem tette.
– Én nem akarom a miniszter asszony kijelentéseit minősíteni – kezdte kitérőleg –, de azt elmondhatom, hogy több száz kártérítési dokumentáció készült el, és évek óta ott „dekkolnak” a minisztériumban. Az emberek nagy része már lemondott arról is, hogy egyáltalán bejelentse a kárt, mert úgysem fizetik ki, csak fölöslegesen tölti az idejét és idegeskedik. Azok sem készültek el időben, vagy nem vették még észre, hogy ott vannak? – vetette fel Tamás Sándor.
A megyei tanács elnöke szerint nem utólag kell idejönni és jajveszékelni az áldozatok miatt, hanem a problémát meg kellene előzni, amíg még nagyobb szerencsétlenség nem történik.
Tamás Sándor azt mondta: erre van egy nagyon egyszerű és észszerű megoldás, amit „nem mi mondunk azért, mert politikusok vagyunk”, hanem a szakemberek hangoztatják.
– Két külön dolog kell: egy vadászati kvóta és egy beavatkozási kvóta. A vadászati kvóta arra kell, hogy egyensúlyban lehessen tartani a medvepopulációt a rendelkezésre álló élőhely nagyságával. Jelenleg a populáció legalább kétszer, de lehet, hogy két és félszer meghaladja azt a számot, amit a rendelkezésre álló terület el tud tartani. A beavatkozási kvóta ezen felül kell, mégpedig arra, hogy ha egy állat esetleg mégis lakott területen vagy annak közelében tűnik fel rendszeresen, akkor azt el lehessen onnan távolítani. Ez ilyen egyszerű, mindig is így működött, és minden alkalommal el is mondják azok, akik tanulták ezt a szakmát, és nem csak a televízióban láttak medvét – magyarázta Tamás Sándor.
Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter múlt szombaton járt Tusnádfürdőn, ahol azt állította, „amint kézhez kapják” a hatóságoktól a veszélyes medvék kilövésére vagy áthelyezésére vonatkozó igényléseket és dokumentációt, a minisztérium mindig „rövid időn belül” kibocsátja az engedélyeket, ezek gyakorlatba ültetése azonban a vadállományok kezelőinek feladata. A miniszter még azt is kilátásba helyzete, hogy „megbírságolja azokat, akik nem oldják meg rövid időn belül a problémákat”.
Néhány nappal ezelőtt a környezetvédelmi miniszter rendeletet adott ki négy veszélyesnek ítélt tusnádfürdői bocsos anyamedve áthelyezésére és további kettő kilövésére. Az elmúlt hetekben négy személyre támadt rá a medve Tusnádfürdőn. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 7:41
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Marpedig kvotavadaszat nem lessz! Errol mar most lemondhat Tamas Sandor.Ami pedig a veszelyes medveket illeti,azok athelyezesere engedelyt fognak kapni.A nagyon veszelyes egyeneket (de csak ezeket ) ki fogjak loni de nem mint trofeat.Es meg valamit nem mondd el oszinten Tamas Sandor.Azt,hogy a medvek rendelkezesere allo elohely nagysaga evrol evre csokken az irdatlan tarvagasoknak koszonhetoen,igy a medvepopulaciok oda huzodnak ahol meg megvannak az erdok.Ez okozza a legnagyobb gondot es ezert nem a medvek a hibasak,hanem azok a vezetoink akik az erdoket adminisztraljak,magyaran eladjak.Ezt az egesz medves gondot azok okoztak akik meggondolatlanul Romaniabol,Kelet-Europa egyik legnagyobb ronkfakitermelo es exportalojava valtoztattak ezt az orszagot.Es ettol a helyzettol sem a PSD.sem a PD,sem pedig az UDMR nem idegen.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 8:19
    ÉRTÉKELÉS: 2

    1. Toled mar tobbszor kertek itt, hogy az „irdatlan tarvagasokra” mutass fel valami forrast, bizonyitekot, mert anelkul ez csak suletlen zold propaganda. Attol, hogy unalomig ismetelgeted, meg nem lesz igaz. 2. A medvek jobban szeretik a tarvagasokat, mint a suru erdot, mert ott terem a malna, szeder, afonya stb. Vagyis no az elettere. Tehat az esetleges tarvagasok es akozott, hogy a medvek bejarnak a falvakba, nincs osszefugges. Azert jarnak be, mert tulszaporodtak.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 9:34
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Mikor tarvagasokrol beszelek akkor nemcsak Kovaszna megye teruleterol,hanem a teljes Romania erdos teruleteirol beszelek.Azt hiszed,hogy a medveket erdekli a megyehatar.Es mondd,hol terem a malna,szeder,afonya?! Meg a ciganyok is rohognek rajtad.Azok akik kialtsak reggeltol estig: afonnyaaat! Menj el temagad es nezd meg,hogy neznek ki a hegyek az ilyen tarvagasok utan,mintha atombomba vagy termeszeti katasztrofa sujtotta videken jarnal. Temagad is keszithetnel fotokat,filmeket ha bizonyitekot akarsz.Ja,bocsanat,neked nincs erre idod,mert akkor nem jut idod az olcso propagandara,amit az erdogyilkosok vedelmezesere irogatsz.De ha megis ilyen fotokat akarsz kesziteni ajanlom neked Buzau,Arges,Bako,Maramaros,Hargita,Brasso es sajnos Kovaszna megyeket.Ezekben biztosan fogsz talalni ilyen helyeket!

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 9:20
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Nem azt mondtam, nincs tarvagas. Az is az erdogazdalkodas resze. Az, hogy lefotozol egy kopar oldalt, meg semmit sem bizonyit. Lehet, ugy szerepelt az uzemtervben. Az viszont nem igaz, amit folyon szajkozol, immar unalomig, de nem tamasztod ala, hogy kevesebb lenne az erdo, mint eddig, s azert lenne tobb a medve. Nem azert.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 11:05
    ÉRTÉKELÉS: -8

    Az is az „erdogazdalkodas” resze. Igy akartad irni ugye,idezojelben. Jo tudni,hogy egyesek az orszag kifosztasat erdogazdalkodasnak hivjak. Ami pedig az erdoket illeti nezzel meg egy 1993-as szatelitfotot Romaniarol es utana egy masikat 2018-bol.Onnet majd megtudod,hogy fogynake az erdok vagy gyarapodnak.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 12:29
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nem jar idezojel. Az erdovel gazdakodni kell, nem csak gyonyorkodni benne. De hadd lam, hol lehet megnezni azt a ket szatelitkepet? Ez is tobb (lenne) az ures fecsegesnel…

    • User
      Dátum: 2018. augusztus 17., 14:32
      ÉRTÉKELÉS: 11

      Szaz szonak is egy a vege a Retyi uzem es meg van belole vagy 4-5 db az orszagban meggette Romania erdejenek nagy reszet, hiaba mind szajkoztok hogy sok az erdo ez szemeszedett hazugsag, nezzuk csak az utobbi idok nagy arvizeit, ha lenne erdo akkor a nagy mennyisegu viz nem MARI neni konyhajaban allna meg hanem a fa gyokerei felszivnak!!! De mivel a Retyi uzemben mar nem tudjak felszivni az esovizet igy csak a MARI neni konyhaja marad, s ez hogy ide jutottunk koszonheto az osszes partnak beleertve az UDEMARAJT is !!!

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 18:09
    ÉRTÉKELÉS: 0

    „…de hadd lam hol lehet megnezni azt a ket szatelitkepet…” Na mondom a pontos cimeket,ugy hogy jol figyelj.A http://www.gandul. info-n megnezheted 1990-2000-ig a kivagott erdoket.Aztan,a Global Forest Watch szerint mely interaktiv terkepekkel szolgal a NASA szatelitjein keresztul,megnezheted,hogy 2001 es 2016 kozt 300.000 (haromszazezer!) hektar erdot vagtak ki Romania teruleterol.Azt is leirja itt a cikkben,hogy a 4 megye ahonnet a legtobb erdot vagtak ki az utobbi 15 evben az sorrendben:Suceava,Hargita,Maramaros es Kolozs megye. Ennek a cikknek es a terkepeknek a pontos cime:htps://pressone.ro/imagini-din-sateli-ce-suprafata-impadurita-a-pierdut-romania-si-judetele-unde-s-a-taiat-cel-mai-mult/ De azt is beutheted a Google keresobe,hogy Paduri taiate in Romania.Meg fogsz lepodni,hogy mi mindent kiad ezen a cimen.Jo bongeszest kivanok mindannyiatoknak!

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 19:48
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Remelem,hogy ez egy korrekt ujsag es a valaszomat kiteszitek,hiszen jogom volt valaszolni az egyik erdoirtoknak lobbizo kommentelotoknek.Ime ott a konkret valasz a bizonyitekokkal amit kert az olvasotok.Most mar csak toletek fugg SZ.Hirmondo,hogy dontsetek,ti melyik oldalon is alltok valojaban.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 17., 21:40
    ÉRTÉKELÉS: -3

    De miert nem a pressone.ro cimet tettetek ugy,hogy be lehessen lepni.Azt a htps-es cimet,mely egybol betesz a szatelites terkepre?!A gandul cimen be kell utni Paduri taiate din Romania.Ejjnye,ejjnye,hogy ti Hirmondosok mindeg kereszbe tesztek nekem.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 18., 0:40
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Elnezest kerek,valoban hiba csuszott a pressone pontos cimeben,ugyanis kimaradt egy t betu.Ime a pontos cim:htps://pressone.ro/imagini-din-satelit-ce-suprafata-impadurita-a-pierdut-romania-si-judetele-unde-s-a-taiat-cel-mai-mult/ Ezen a cimen talalhato a szatelites terkepek es a cikk is a romaniai erdok genocidiumarol 2001es2016 kozott az amerikai NASA jovoltabol.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 18., 8:23
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ezt az interaktív térképet már ismertem. Erről először is tudni kell, hogy grafika, tehát azt látjuk, amit a készítője láttatni akar. A Global Forest Watch-ról pedig köztudott, hogy egy zöld szervezet, amelynek az a célja, hogy veszélyt kiáltson, mert másként nem tud szert tenni pénzre. Tehát a jelentéseit illik bizonyos fenntartásokkal kezlni. Továbbá nem derül ki , hogy a Romániában 2001 és 2016 között kivágott 300.000 hektár erdő helyébe mennyit ültettek vissza, csak annyi szerepel, hogy 2012-ig 175.000-et. Továbbá itt csak hektárról beszélnek, nem famennyiségről. És nem véletlenül, ugyanis ők is tudják, hogy a famennyiség időközben nőtt az országban, tehát nem sikerült annyit kitermelni, mint amennyit az erdők természetesen növekedtek. És sokkal kevesebbet vágnak ki, mint 89 előtt:
    http://www.ziare.com/mediu/stiri-mediu/de-ce-nu-reuseste-romania-sa-puna-in-valoare-resursele-forestiere-la-adevaratul-potential-1491196
    Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy nem kell vigyázni az erdőkre, nem kell arra törekedni, hogy minél több legyen belőlük. Nem. Én csak azt mondom, hogy a medvék nem azért szaporodtak el, mert úgymond észtelenül vágták az erdőket. Azért szaporodtak el, mert Brüsszelben így döntöttek. Röviden ez az oka.

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 18., 12:20
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Baratom.Ne kezeljuk egymast ellensegkent.Ha kivagtak 300.000 hektar erdot 2001 es 2016 kozt es visszaultettek 175.000 hektart,de tetelezzuk fel ,hogy mind visszaultettek, ugy ahogyan te allitod az osszes kivagott erdot,ami sajnos nem igaz,hat kerdem en toled,hogy a visszaultetett erdoknek hany ev kell mig ismet akkorara nonek,hogy erdonek lehet nevezni. Szerinted hol kene uljon a medve?! A tarvagasok nyomaiban?! A lepusztitott,kopar oldalakon?! Vagy a visszaultetett csemetesben?! Ezeken a helyeken nem talal eledelt maganak,sem arnyekot ahol jol erezhetne magat.Igy hat aztan oda huzodik a turisztikai kozpontok kozeleben,ahol meg megvannak az erdok.Es fenykepet a lepusztitott hegyekrol ezrevel talalsz,csak annyit kell beuss a Google keresojebe,hogy Padurile taiate ale Romaniei.Szerinted szep latvany,ami ezeken a felveteleken es fotokon van?! Neked tetszik az,hogy igy nez ki a sajat orszagod?! De most oszinten?! Ha a te faludat vagy varosodat lebombaznak,vagy folgyujtanak vagy elkergetnenek valamilyen modon onnet,mondd te olyan helyet keresnele magadnak es gyerekeidnek ami hasonlitott a szulofaludra?! Na ezert menekul a medve is oda ahol meg megvannak az erdok. Es ezt a problemat igen is az ember altal meggondolatlanul vegzett erdoirtasok okoztak.A Pro tv internetes oldalanak egyik cikkeben most is fol van teve,hogy orankent Romaniaban 3 hektar erdot vagnak ki.Nem hinnem,hogy orankent ugyanennyit vissza is ultetnenek.Es az sem mindegy,hogy mit ultetnek vissza!

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 18., 14:47
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Meg jo,hogy Brusszelbe dontottek igy a medvekrol es nem Moszkvaban.! Mert nagyon ugy nez ki ,hogy egyeseknek a szive nagyon oda huz Moszkva fele.A gondolkodasmodjukrol ne is beszeljunk.Pedig Moszkva magyaran lesz@r benneteket.Ezt bizonyitja egy terkep melyet akkortajt 2014-ben a Russia Today oldalan is bemutattak es amely Putin vizioi szerint volt rajzolva ,Europa 2035-ben.Ezt a terkepet az :adevarul.ro/international/europa/cum-vad-rusii-harta-europei-2035-1_5395e8a00d133766a86f16f6/index.html-en nezhetitek meg.Ez a terkep szerint Szatmar,Nagyvarad,Temes es egeszenCaras-Severin is vissza lesz csatolva Magyarorszaghoz.De hoppa!Mert van egy nagy hoppa,Putin vizioiban,espedig az,hogy a Szekelyfold Romanianak marad. Na lehet tapsolni Tusvanyoson Orbannak! Es Putinnak is,ha majd egyszer erre jar!

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 18., 17:37
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Na,mi van?! Putin terkepe es vizioi a jovo Europajarol az nem tetszett ugye?! Pedig en nem azt irtam,hogy ezt kivanom a Szekelyfoldnek.En csak a figyelmetekbe ajanlottam egy olyan terkepet,mely legeloszor 2014-ben a Russia Today-on jelent meg es amely letezik.Akkor is irtam rola de az akkori kommentemet sem tettetek ki. Hat ez aztan egyetlen szekelynek sem tetszik,azt allitom.Meg nekem sem! De ettol meg a terkep letezik.Akkor miert kell a szekelyek elol elzarva tartani?! Most en is megkerdezhetnem,hogy ti akik titkoljatok ezt a terkepet sajat nepetek elol,ti valojaban kinek is dolgoztok?! Ugye milyen jo kerdes?! (Es azert valojaban Orban Viktort is meg lehetne kerdezni,hogy neki mi a velemenye errol a terkeprol?! No meg Merkel asszonyt aki az utobbi idokben nagyon sok kilincset nyitogatott a Kreml palotajaban,meg a Szentpetervar-i cari palotaban.Mert e terkep szerint Nemetorszag van a legnagyobb nyeresegben,abbol a szempontbol ami elveszett teruleteinek visszaszerzeset illeti!)

  • User
    Dátum: 2018. augusztus 19., 9:53
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Meg egyszer mondom: ha az erdő mélyén letarolnak egy oldalt (és általában az erdők mélyén alkalmaznak tarvágást, nem a főút mellett), az a medvéknek kedvez, mert az ilyen területen nő a málna, szeder, áfonya stb. Tehát nincs semmi összefüggés az „irdatlan tarvágások” és a medvék túlszaporodása között. Továbbá most sincs több tarvágás az országban, mint mondjuk ’89 előtt. Van most is elég, tehát képeket lehet készíteni, de még azt a mennyiséget sem termelik ki, amennyi az erdők természetes növekedéséből keletkezik. Na de tovább nem nyúzom ezt a témát, mert unalmassá válik.