Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.
Berde Lajos, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal munkatársa, a Wolf Life program háromszéki programfelelőse érdeklődésünkre elmondta, hogy az Uzon községhez tartozó Lisznyópatakon történt a vadtámadás.
– A károsultak feltételezik, hogy farkasok marcangolták meg juhaikat. Eddig összesen kilenc tetemet találtak kollegáink. Nehéz utólag csupán a sérülésekből pontosan megállapítani, hogy farkas vagy falkába verődött kóbor kutyák, netán medve marcangolta-e szét az állato­kat. Külföldön precíz vizsgálatokat végeznek, nyálmintát vesznek, majd DNS alapján azonosítják a kárt okozó állatokat – avatott be a részletekbe.
Tőle tudtuk meg, hogy átlagban évente tíz, feltehetőleg farkasok okozta vadkárt jelentenek le a háromszéki gazdák, idén az említett támadáson kívül Málnásról, Gidófalváról, Csernátonból, Zaboláról, Bardocról (összesen 6 incidens) érkeztek jelzések.
– A farkasok táplálékszerzés céljából támadnak, de itt közrejátszik az erdőben való legeltetés is. A Wolf Life keretén belül tanulmány készült arról, hogy miként viszonyulnak a farkasokhoz az emberek: akinek kárt okoztak, azok óvatosabban fogalmaztak, ám nagy általánosságban az emberek pozitívan viszonyulnak az ordasokhoz, belátják, hogy szükség van rájuk az erdőkben, fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában.
– Aktuális gond a sertéspestis. Ahol a ragadozók szép számban jelen vannak, ott kevesebb az esélye a betegség előfordulásának: míg Magyarországon nagyobb a baj, nálunk – ahol jelen van farkas, medve, hiúz – kevesebb a valószínűsége, hogy a vaddisznók miatt jelentősebb gondok keletkezzenek – összegzett Berde. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. július 18., 8:31
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ezert kell a termeszetben az egyensulyt fonntartani es nem fejetlen torvenyek alapjan lelovoldozi farkast ,medvet stb. Ami pedig az erdoben legelteto juhaszokat illeti,ellenuk azonnali kilovetesi engedelyt kell kibocsatani!