Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ és a btk-módosítás

Jól tette az RMDSZ, hogy megszavazta a büntetőtörvénykönyv módosításait? Bár a politikai szekértáborok narratíváit fogyasztóknak kéznél van a válasz, így kapásból rá is vágják az igent vagy a nemet – érdemes legalább egy pillanatra elemeire bontani a feltett kérdést.
Az első részletkérdés úgy szólhat, hogy szükség volt-e a büntetőtörvénykönyv módosítására? A válasz tekintetében kormányoldal és ellenzék között sem volt vita, mindannyian egyetértettek abban, hogy a jogszabály helyenként elavult, és átgombolása mellett szóltak az ország Európai Unió felé vállalt jogharmonizációs kötelezettségei is.
A második kérdés, ami az elsőből következik, a következőképpen hangzik: rendben, módosították, de ha már így tettek, akkor legalább jól csinálták-e, nem csorbult-e általa a román jogállam (a jog uralma), vagy sérült az igazságszolgáltatás méltányossága? Na, ez már egy fokkal bonyolultabb kérdés, hiszen a jog nem egzakt tudomány, mint mondjuk a fizika, így tehát a jogállamnak és az igazságosságnak sincs abszolút mércéje. Természetesen vannak alapvető követelmények, ezek viszont nem sérültek, sőt, a törvény helyenként éppen befoltozott néhány lyukat. Ezért is van az, hogy a román igazságszolgáltatás fölött ügyelő és bábáskodó, jogállamként működő nagyhatalmak – szakmai alapokon – nem kifogásolják a módosításokat.
A harmadik kérdésként azt tehetjük fel, hogy politikai értelemben megéri-e az RMDSZ-nek, hogy beletáncolt az igazságügyi reform belpolitikai konfliktustól terhelt, aknásított folyamatába? Nem lett volna jobb a legitimálás helyett elegánsan távol maradni, tekintettel arra, hogy a módosítások szinte alig titkolt mellékhatásaként esély van rá, hogy a szociáldemokrata pártelit bírósági ügyeit újratárgyalják.
Nos, tekintettel az RMDSZ-es szavazóbázis lojalitására, nem valószínű, hogy ez a szereplés tovább rontana a szervezet megítélésén. A választók a kisebbségi társadalom iránti hűségből fakadóan nem kívánnak önállóan dönteni és tájékozódni a zűrös román belpolitikáról. Tömegük pedig még mindig elegendő az 5%-os parlamenti küszöb megugrásához. A konkurens magyar pártok pedig még csak fantáziát sem látnak ebben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. június 22., 7:06
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Úgy látom a cikk írója azt próbálja bemagyarázni az olvasóknak,hogy mindegy mit tesz az RMDSZ,mindegy mit szavaz meg,mindegy tetszik-e vagy sem a választópolgárnak,a csoda szervezet úgy is eléri az 5% bejutási küszöböt.A dolog nem épp így fest.Az utolsó választáson,még este 7 körül is kaptuk az sms-t,hogy veszélyben a parlamenti képviselet.Az,hogy meglett szűkösen,annak tulajdonítható,hogy a románság gyenge arányban ment el voksólni,így 4oo.ooo szavazattal is meglett az 5 %.Az elműlt két évben viszont a RMDSZ,hát…leszarta a kalapács nyelét azzal,hogy bűnözöket támogatott.A közhangulat arra utal,hogy ,a románság nagyobb arányban fog mejelenni a következő választáson.És az udmr-re is kevesebben fognak voksolni,tekintettel a locsogó politikájukra.Szóval tisztára mosni lehet őket,de az 5 %,nem nagyon lesz meg.És lehet ,hogy ez lesz jó…mert lassan 3o éve csak szédítenek bennünket,képviselőink a román parlamentben.

  • User
    Dátum: 2018. június 22., 7:03
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Mig a roman megyekben mint Teleorman,Ialomita stb.,tele van analfabeta es szemianalfabeta romanokkal akik felelembol gazdaik parancsara mennek el szavazni,addeg valoban meg lesz az RMDSZ 5 szazaleka.Es amig mukodik a romanokkal valo osszejatszas.Sot nincs is szukseg a magyar kissebbseg valasztopolgaraira,hiszen ezek a romanok parancsra mindeg biztositani fogjak az UDMR 5 szazalekos parlamenti kuszobet.Hiszen ezt tettek a legutobbi valasztasokon is.Akkor sem a magyar kissebbseg szavazta be az UDMR-t a parlamentbe.Most mar vilagos,Pozsony ur!

  • User
    Dátum: 2018. június 22., 16:58
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Ha az RMDSZ a kovetkezo valasztasokon eleri a bejutasi kuszobot , akkor valami nagyon fog buzleni a szavazas tisztasagat illetoen .Ebbol a bandabol ,ugy egeszeben mar nagyon elegunk van !Ez nem KEPVISELET !!! Es igenis , 2 eve tarto szereplesuk , oriasit rontott a szervezet szavazok altali megitelesen.

    • User
      Dátum: 2018. június 23., 8:54
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Pont mert Trump velünk foglalkozik. Azért tudjuk már megkülönböztetni az ócska orosz propagandát a valóságtól.

      Az udemeré pedig egy süllyedô hajó. Ilyen áron nem kell képviselet.

      • User
        Dátum: 2018. június 24., 16:18
        ÉRTÉKELÉS: -2

        Pont ebbol a hozzaszolasodbol is kitunik mennyire tudatlan , tajekozatlan , iskolazatlan es ennek kovetkezteben befolyasolhato vagy. .Van meg mit fejlodj baratom.. :))))))))