Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Előnyös lehet a magyaroknak

Előnyös lehet a magyaroknak Románia

A büntető-eljárási törvénykönyv új előírásai tisztességesebb és átláthatóbb eljárást biztosítanak a vádlottak számára, valamint bevezetik az eljárásba az alapvető nyelvi jogokat – hangsúlyozza közleményében az RMDSZ, amelynek képviselői hétfőn megszavazták a módosításokat.

A szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Márton Árpád a zárószavazást követően elmondta, az új törvénykönyv legfontosabb módosítása értelmében a gyanút alátámasztó konkrét, létező és tagadhatatlan elemek hiányában senki ellen nem lehet semmiféle intézkedést foganatosítani. Az RMDSZ szakpolitikusa továbbá hangsúlyozta, nem lehet egy nemzetbiztonsági lehallgatásra adott engedély alapján szerzett bizonyítékokat más perekben felhasználni. Az ügyésznek ezentúl konkrétan le kell írnia, hogy mire kéri az engedélyt. Ugyanez érvényes a házkutatás esetében, illetve kiterjesztették a vagyonelkobzásra is. Márton Árpád rámutatott arra is, hogy a jogerős ítélet kimondásáig a hatóságok nem utalhatnak bűnözőként a gyanúsítottra vagy vádlottra. Nem lehet az illető személyt bilincsben, rendőrök környezetében mutogatni, felvételeket mutatni, amint leteperik, és megannyi más olyan jelenséget elművelni, amelyek egy végérvényes ítélet hiányában presztízsvesztéshez és karaktergyilkossághoz vezethetnek – nyomatékosította Márton Árpád.
A képviselő szerint az új büntetőeljárási törvénykönyv további nyelvi jogokat biztosít a kisebbségben élő nemzetiségek számára. Az RMDSZ módosító javaslata értelmében, amennyiben az illető személy nem volt jelen a tárgyaláson, vagy nem volt jelen egy olyan ügyvéd, aki tisztességesen látta volna el a védelmét, akkor jogában áll a per újrafelvételét kérni, illetve ahhoz is joga van, hogy ezt közöljék is vele – részletezte Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője.
Amint arról beszámoltunk, a képviselőház hétfő este többórás ülés végén, döntő kamaraként szavazta meg a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet. A javaslatcsomagot 175 támogató, 78 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadták el. Az ellenzéki alakulatok ellenezték a módosításokat, és bejelentették, hogy alkotmányossági kifogást emelnek ezek ellen.
A módosított BTK miatt kedd délután tüntetésre gyülekeztek Kolozsvár főterén az elégedetlenkedők. A tüntetők pontos számát a főtér.ro nem tudta megsaccolni, de a számokkal könnyen dobálózó sajtó szerint legalább ötezren, más orgánumok szerint pár százan követelték a javaslatcsomagot elfogadó képviselők lemondását és előrehozott választásokat.
Felcsendültek a már jól ismert korrupció- és PSD-ellenes jelszavak, de az RMDSZ is megkapta a politikai prostituált jelzőt. A kedden éppen Kolozsváron tartózkodó Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnököt pedig lepatkányozta a tömeg. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. június 21., 7:41
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Nahat,hogy az RMDSZ milyen rendes.Megszavazott egy olyan torvenymodositast mely a gyilkosoknak,tolvajoknak es csaloknak kedvez.Peldaul a gyilkos orvosokat eddig sem nagyon lehetett bortonbe csukatni mert az egeszsegugyben az omerta torvenye uralkodott.De most ezzel az uj torvennyel teljesen lemondhat mindenki arrol,hogy az ilyen orvosokat lecsukjak.Ez csak egyetlen pelda,vannak ennel durvabbak is,most nem sorolom az osszeset.Es, hogy nem tehetnek bilincset a gyanusitott kezere mert ez az eljaras nem demokratikus.Akkor ezek szerint Orban Magyarorszagaban nincsen demokracia,merthogy ottan meg a kozlekedeskihagast vagy sulyos balesetet elkovetoket is ugy megbilincselik es lelancoljak mint a cirkuszi oroszlant.De Orban Magyarorszagaval egyetert az UDMR.Szerintuk ott minden rendben van.Amig ott jol van ugy ahogyan van,addeg Romaniaban ennek pont az ellenkezojet kovetelik!

  • User
    Dátum: 2018. június 21., 8:10
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Akkor lesz előnyös a magyaroknak,amikor a romániai magyarok kommunista szövetsége,Drágnáékkal együtt eltűnik a politikai porondról.Remélem,miután közösen a PSD-vel és az ALDE-val legalizálták a tolvajlást,nem jönnek két év múlva azzal,hogy szavazzunk rájuk.Még négy év a parlamentben az a RMDSZ-nek,végzetes lenne a romániai magyarság számára.Engem se,és egyetlen becsületes magyart se képviseljen olyan banda a parlamentben,amely a gazemberek tetteit(sajátjukét is)legalizálják.A politikai protstitúció jelen esetben finom jelző.Ez már azon túl lő.Ez egy hitvány semmiházi,tolvaj banda.

  • User
    Dátum: 2018. június 21., 10:40
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Okos hülyéskedik, vagy hülye okoskodik?Ez itt a kérdés.Szerintem Márton estében,a „hülye okoskodik” a találó.Színészból lett jogszakértő.A politikai porondot,összekeveri a színház porondjával.Igaz sehol se tudott nagyot alkotni.Akárcsak a pártja ő is zuhan lefele a poltika színpadáról.Elvtársak,megkezdődött a vég!

  • User
    Dátum: 2018. június 21., 11:35
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Szégyen amit művelnek . Törvenyt modosítnak saját maguk javára . Se tisztelet se kivétel nincs.Nem kell magyarázkodni .Ez nem politika ez lopotika !

  • User
    Dátum: 2018. június 21., 15:02
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szerintem egyikőtök sem olvasta el az új btk paragrafusait, anélkül vagdalkoztok, hogy tudnátok, miről van szó. Csak az ellenzék narativáját ismételgetitek, szidjátok az RMDSZ-t, mert az, mármint a mocskolkodás nem kerül semmibe. Én sem olvastam még el a teljes törvényt, de előzetesen annyi leszögezhető: ha egy picit is távolabb visz bennünket a szekusállamtól, már megérte elfogadni. Ha csak egy parányit is hozzájárul ahhoz, hogy ne a SRI-tiszt vagy az ügyész kénye-kedvén múljon egy ember (bármely ember) sorsa, üdvözlendő az új btk.

    • User
      Dátum: 2018. június 21., 21:26
      ÉRTÉKELÉS: 4

      Ami az ugyeszt ,a szekust es a torvenybirot illeti ,teljes mertekben egyetertek !Feleljen mindenki ha hibazik ! Ne csak a kozember ! Sajat boromon tapasztaltam a torvenybirak es ugyeszek „tevekenysegeit ” ! Eladjak a boruket tiz meter faert ,medveszalamiert ,dontesuket nagyban befolyasolja a helyi poltikai alakult -prefektus ,megyei tanacselnok -kozbenjarasa !

  • User
    Dátum: 2018. június 21., 15:00
    ÉRTÉKELÉS: -6

    Lehet, hogy nincs, de azért kíváncsi lennék, szerinted melyik az a paragrafus, amelyiktől annyira sérül az igazságszolgáltatás függetlensége. Győzzél meg érvekkel, ne a renegát Ludovic Orban és Klaus Johannis nyeletlenségeivel. Nekik az a dolguk, hogy szidják a kormányt, mert választást akarnak nyerni. Én nem akarok.

  • User
    Dátum: 2018. június 21., 17:30
    ÉRTÉKELÉS: -7

    Na erről beszéltem az imént látod-e. Fogalmatok sincs, miről szól az új btk, csak mentek ludovic orbanék után. Ennyit az értelmes vitáról.

  • User
    Dátum: 2018. június 22., 19:18
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szerinte egyik § se mert ezekkel nem lehet ertelmes normalis vitat ervekkel lefolytatni. Foldbutak mint hajdan a kollektivelnokok vagy a bolseviszta parttitkarok.Nekuk a filozofiajuk csak egy dologbol all rezist. Ennyit tudnak mert bunkok.