Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Beindult a gépezet

Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja a katonai ügyészség Teodor Brateșt, a román közszolgálati televízió (TVR) volt főszerkesztő-helyettesét, aki a vádhatóság szerint 1989 decemberében pánikkeltő álhírek terjesztésével járult hozzá egy katonai diverzióhoz, mely emberek százainak halálát és ezreinek sebesülését eredményezte, írja az MTI.

 

A legfőbb ügyészség szerdai közleménye szerint a katonai ügyészek Brateșt tartják a „terrorista pszichózist” tápláló álhírek legfőbb terjesztőjének a Nicolae Ceaușescu elmenekülése utáni órákban, és az 1989. december 22-t követő napokban. Az 1989-es romániai eseménysor az első élőben közvetített forradalomként vonult be a médiatörténetbe, a későbbi államfő, Ion Iliescu vezette reformkommunisták ugyanis gyakorlatilag a televízió elfoglalása révén ragadták magukhoz és gyakorolták a hatalmat.

A képernyőn szinte folyamatosan jelen lévő Brateș a vádhatóság szerint a civil és katonai célpontok elleni terrortámadásokról, az ivóvíz megmérgezéséről, különböző épületek aláaknázásáról, az úgynevezett „terroristák” – a bukott diktátorhoz hű harcosoknak beállított titokzatos mesterlövészek – állítólagos rémtetteiről, páncélosok mozgásáról és légi támadásokról szóló álhírekkel igyekezett pánikot kelteni, az emiatt kialakult zűrzavar, az egymás ellen uszított fegyveres alakulatok napokig tartó lövöldözése pedig még sok száz emberéletet követelt. Brateșt szerdán már gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészek, de szabadon távozhatott. Kedden Iliescu is gyanúsítottként jelent meg a vádhatóság előtt, miután múlt héten Klaus Johannis államfő hozzájárult az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás lefolytatásához.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. április 19., 9:16
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Hat kitortek a nyakat mint mindennek itt Romaniaban.Nastasenak is annak idejen a nenikeje altal lett sok penze meg vagyona,Iliescu sem hibas,hogy 89-ben annyi artatlan ember meghalt Ceausescu kilovetesenek meg az utanna tortent esemenyek megrendezese kapcsan,szegeny o csak oda keveredett valahogy a tevebe nem is akart szonokolni meg rendelkezni csak a nagy tomeg kerte fel ra………Hat hazudni meg csurni-csavarni abban nagy mesterek a draga politikusaink ugy a volt mint a jelenlegi diszes tarsasag.