Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Nehéz idők jönnek?

Miközben „szárnyal” Románia gazdasága, a lakosság egyre szegényebb, hívják fel a figyelmet az ellentmondásos helyzetre a gazdasági elemzők. A Chartered Financial Analyst Románia szervezet szerint az elkövetkező egy évben az euró elérheti a 4,73 lejt, miközben a jelenlegi 2%-ról 3%-ra emelkedik az irányadó bankközi kamatláb. Pénzpiaci elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy aki most a 30 évre felvett hitele részleteként havi 1200 lejt fizet, annak az irányadó kamatláb emelkedésével havi 1368 lejt kell törlesztenie. Ha ehhez hozzáadódik a 4% körüli infláció, akkor hiába nőttek a bérek, a lakosság nem érzi meg a pozitív hatását, állapítják meg a szakértők.

 

Honnan van a pénz?

Igazolni kell a külföldről hazaküldött pénz eredetét, ez áll egy törvénytervezetben, amely a hazai joggyakorlatba ülteti azt az EU-s irányelvet, amely szerint minden 1000 eurót meghaladó összeg forrását meg kell jelölni, nyilatkozta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tervezet szerint a pénzmosás megelőzésével foglalkozó országos hatóságnál (ONPCSB) kell papírokkal bizonyítani a küldemények eredetét, ellenkező esetben 25–150 ezer lej közötti büntetés is kiróható. Az intézmény honlapján közzétett tervezet szerint a tranzakciót követően három nap áll a külföldön dolgozó és pénzt hazaküldő rendelkezésére, hogy a szükséges iratokat elküldje az illetékes hatóságnak. A pénzügyminiszter ugyanakkor nem sürgeti a törvénytervezet elfogadását, mivel véleménye szerint nem kellene akadályokat gördíteni a külföldről érkező pénzek útjába, mivel azok olyan emberektől származnak, akik azért vállalnak külföldön munkát, hogy el tudják tartani a családjukat.

 

Gazdasági szeminárium

Még ma lehet jelentkezni Răpcencu Cristian bukaresti egyetemi adjunktus április 19-én, a kereskedelmi kamara székhelyén tartandó interaktív szemináriumára, hívja fel a figyelmet a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az előadást azoknak ajánlják, akiknek kérdéseik és aggályaik vannak az éves zárást illetően, és nem biztosak abban, hogy jól értelmezik a napokban megjelenő sürgősségi kormányrendeleteket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. április 19., 9:51
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Hat ilyen alavalo orszag nincs meg a fold kereksegen.Szegeny fiatalok hanyodnak kulfoldon ki itt-ki ott,mert itthon nincs megelhetes es valahogy penzt kell keresni barmi aron mert elni kell valamibol.Es ezeket a dolgos embereket igazoltatni kell persze, de aki ellopta a fel orszagot azok szabadon maszkalhatnak,udulhetnek Costa Ricaban vagy lehet penzuk svajci bankban,villajuk meg ki tudja mijuk egzotikus tajakon,pedig egy 8 orat nem dolgoztak vegig becsuletesen.Hat nem sul le a pofajuk bore,hova halad ez az orszag a vilag szegyene lett Romania.