Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A futás közösségi élmény

A futás közösségi élmény Sport

Fitness Tribe néven alakult sportklub Sepsiszentgyörgyön, melynek célja a futás népszerűsítése és közösségi élménnyé formálása. A szaladás mellett biciklis-megmozdulásokat és más edzésformákat is szerveznek.

 

A Fitness Tribe a sepsiszentgyörgyi Birtalan Csanádhoz köthető, akiben akkor fogalmazódott meg a közösségi futás ötlete, amikor hazaköltözött külföldről. Mint mondta, észrevétele szerint, bár eddig is voltak futóklubok –sportklubok vagy akár közösségimédia-csoportok – Sepsiszentgyörgyön, de azok főként a magasabb szinten sportolókat célozták meg, viszont kezdőként egy közös szaladásra elmenni velük nagy kihívást jelentene bárkinek. „Az online csoport létrehozása bizonyos szempontból önmagam motiválására jött létre, de másokat is be akartam vonni a tömegsportokba. A csoportnak jelenleg több mint 300 tagja van. Bárki csatlakozhat, aki már sportol vagy tervezi annak elkezdését, és Szentgyörgyön él, vagy legalább időszakosan itt tartózkodik, és edzőtársakat, futótársakat keres” – magyarázta Birtalan Csanád.

A közös szaladásokat hétköznap és hétvégén egyaránt megszervezik, heti hét alkalommal van lehetőség csatlakozni a futókhoz, de a csoportban mód adódik előre nem időzített közös edzésekre, edzőtárs-keresésre is. Az érdeklődőket minden reggel 6 órakor várják a városi stadionba egy rövid, harmincperces futásra, ezt ajánlják azoknak is, akik most kezdenék el a testmozgást. Emellett csütörtökönként 19 órától a Sepsi Aréna lépcsőin tartanak lépcsőzés-edzést is; ez szintén 20–30 perc, és inkább nevezhető lábedzésnek, mint futásnak.

A közösség hétvégéken is megmozdul, fél éve tart a #szombat8 nevet viselő program, ami szintén közösségi futást jelent. Ez a Tamási Áron Színház elől indul, és kávézással ér véget. Itt a távok változóak, akárcsak a tempó is, így több csoportban szaladnak. Tervezik még a terepfutást is, ami időjárásfüggő, és a tervek szerint vasárnaponként kerülne rá sor.

A csapat benevez a környékbeli amatőr megmérettetésekre, részt vettek a brassói Intersport 10 km-es terepversenyén, de futottak már félmaratonon is. A Fitness Tribe továbbra is várja az új tagok csatlakozását, akár a Facebook-csoportban, akár a pályán, és felhívják a figyelmet egy másik kezdeményezésükre is: májusban ismét megrendezik a Cycle to Work Sepsi akciót, amely révén szintén a közösségi mozgás jelentőségére próbálják felhívni a figyelmet – fűzte hozzá Birtalan Csanád.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások