Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az órákat már felszerelték

Az órákat már felszerelték Kovászna megye

Tegnap ülésezett a kézdivásárhelyi tanács, aminek napirendjén összesen 14 tervezet szerepelt, ebből mindössze hármat sikerült letárgyalni. Az ülésen többek között a fizetéses parkolás rendszerének a véglegesítése szerepelt, ez esetben gyakorlatilag egy korábban elfogadott határozatot kellett módosítani a tanácsosoknak. Ezek mellett új döntés született a Pro Urbe díj alapításáról, sürgőséggel a sebészet épületének a felújítását is lehetővé tevő tervezet is szavazásra került.

A tanácsosok elfogadták a város költségvetésének a módosítását, és a harmadik negyedévi pénzügyi zárómérleget is. A városkasszába közel 600 ezer lej folyt be a központi alapból, ez a Vágóhíd utcában elvégzett munkálat egy részletét fedezi. A város pénzügyei kapcsán Bokor Tibor 2018-ra sötét jövőt vetített elő: a jövedelemadó hatszázalékos csökkentésével Kézdivásárhely mintegy hatmillió lejtől fog elesni, ez az összeg pedig egyértelműen a beruházások oldalát fogja szegényíteni.

Ez után került terítékre a fizetéses parkolási rendszert szabályozó, korábban elfogadott tervezet módosítása, amire amiatt volt szükség, mert a 2017/53-as helyi döntésben nem vették figyelembe, hogy az önkormányzat nem áfaköteles, ezért nem is tud áfás nyugtát kibocsátani, és így áfa nélkül kell majd számlázni. A fizetéses rendszer bevezetését a néppárti frakció ismét ellenezte, az öt tanácsos véleményét Johann Taierling tolmácsolta. Kitartott amellett, hogy csak a főtéren indokolt a rendszer bevezetése. Válaszul dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos részéről elhangzott: amennyiben a főtér-közeli utcákban nem alkalmazzák a rendszert, akkor azok a városrészek lesznek leterhelve.

A négy hónapja megrendelt parkolóórák egyébként megérkeztek, már fel is szerelték. A szabályok tiszteletben tartásával a helyi rendőrség lesz felhatalmazva. A korábbi határozat értelmében magánszemélyek 35 lejért válthatnak havi bérletet, a cégek pedig 42 lejért, de lehetőség lesz éves tarifát is fizetni. Ugyanakkor a központban egy óra parkolásért két lejt kell fizetni, a többi utcában pedig egy lej lesz a díjszabás értéke. A napi jegy ára tíz lejben van megszabva, viszont ezért az összegért a fizetős részeken bárhol meg lehet majd állni. Lehet majd SMS-ben is fizetni, viszont annak tarifája technikai okok miatt egységes lesz minden helyen.

A fizetős parkolás rendszerét Kiss Leventével közösen kidolgozó, a városlakók véleményét is kikérő Szilveszter Szabolcs azt is közölte: az árak nem tekinthetők véglegesnek, amennyiben úgy látszik, hogy kevesebb pénzből is fenntartható a rendszer, akkor nem zárkóznak el attól, hogy csökkentsék a díjszabásokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. november 17., 17:06
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Es UDMR Bologatojanosai meg is szavaztak az uj fizeteses rendszert, mintha nem lett volna eleg ennek a kirabolt es porig alazott nepnek az elelmiszerek,a benzin, a gaz es villany stb. dragulasa. Ime meg UDMR-tol is kaptok egy ajandekot. Az euroval valo zsonglorkodesrol nem is beszelve ,mely ilyenkor novemberbe mindeg az egekig emelkedik,hogy a szolgaltatasok arat minel dragabban tudjak szamlazni, aztan Karacsony elott rohamosan visszacsokken,hogy a kulfoldon dolgozo vendegmunkasok zsebebol minel olcsobban kiszedhesse ez a rablok es szabadkomuvesek altal vezetett allam a penzt.

    • User
      Dátum: 2017. november 19., 19:16
      ÉRTÉKELÉS: 0

      kerdeznem a helyi tanacs , illetve a helyi rendorseg illetekeseit, hogy a kezdivasarhelyi Uj utcai szabadon hagyott parkolo helyekel mi a szitu?? UIjabban valaki rafestette az inchiriat szoveget, es ha valaki oda all , atfestik, illetve vandalizaljak az autojat, ezt meddig lehet elturni??? vagy ki lehet adni berbe az utcat is?? nagyon ajanlom nezzsenek utanna,,, GB

  • User
    Dátum: 2017. november 20., 10:47
    ÉRTÉKELÉS: -16

    Igen!…Tisztelt lakótársak, Kézdivásárhelyiek, és méginkább a sok „okos” tanácstagjaink! Tudnunk kell, hogy abból a megfontolásból írom a hozzászólásom, hogy jó ötletnek tartom a fizetéses parkolást! … De, azt figyelmen kívűl hagyták, hogy mi van azokkal az emberekkel akik a központi zónában laknak? Semmi, diszkrimilálódnak, mert éppen az x,y utca nem ér el az ő házáig, ezért nem parkolhat oda bérmentesen. Nem veszik figyelembe azt sem, hogy az ősi kézdivásárhelyi lakosok, akiknek amúgy sem könyű a központban élni, mert ne beszéljünk a városnapi felfordulásokról, összepisilt és odacsinált bejáratokról, az óriási hangszennyezésről stb… most még egyet rúgunk beléjük. Igaz nem tartom igazságosnak azt sem, hogy egy személynek van 4-5 autója „német rendszámmal”, semmi adót nem fizet ide és elfoglalja a helyeket, de legalább annyit, hogy lakásonként vagy családonként egy személyautóra ingyenes bérletet kibocsáthatnának az illetékesek. Vagy, ha nem, akkor még a lakónegyedekben, Oroszfaluban, Sárfalván és Nyujtódon is kellene szerelni parkolóórákat, mert ugyebár a kapu eleje az már közterület. Ha törvény, vagy törvényerejű tanácshatározat, akkor legyen mindenkinek az!

    • User
      Dátum: 2017. november 20., 11:12
      ÉRTÉKELÉS: 6

      Hat Szentgorgyon nem ugyanez a helyzet? Ket eve megnyomoritottak a parkolassal, hurcoljuk ideoda az autonkat, mivel igazsagtalannak tartjuk, hogy a lakasunk mellett egyetlen autora fizessubk es nem is fogunk egy banit sem.

    • User
      Dátum: 2017. november 20., 14:35
      ÉRTÉKELÉS: -3

      A főtéren lakóknak lehetőségük van parkolót bérelni a központban, ugyan azzal a rendszerrel, mint azok akik a tömbház negyedekben laknak, tehát rezidenciális parkolót.

  • User
    Dátum: 2017. november 20., 12:19
    ÉRTÉKELÉS: 20

    ” Igen!…Tisztelt lakotarsak ,Kezdivasarhelyiek…” Na ez az a komment mely nem megoldasert volt megirva,hanem azert,hogy gyuloletet szitson a Kezdivasarhelyiek kozt.Magyaran,hogy magyart – magyar ellen uszitson,azon az alapon, ha megdoglik az en kecskem,hat dogoljon a szomszede is. Es ugy latom sokan vannak akik a sorok kozt nem tudnak olvasni,vagy nem ertik amit olvasnak. Az ilyenek meg lajkoljak is az ilyen magyart-magyar ellen,szomszedot – szomszed ellen uszito kommentet!

  • User
    Dátum: 2017. november 20., 13:35
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Megkerdeznem a polgarmestert mielott nekifogtak a korcsolya paja elotti resznek atrendezni,latta a tervet???Negyede maradt a parkolonak ,es azis kicsi,epp hogy elfer rajta egy auto.Oda ahova lehetett volna minin ket soros parkolot,egy bazi nagy viragagyast tesznek.Most amikor sirnak hogy nincs hova parkolokat letesiteni,elcseszik azt a keves helyet is.

  • User
    Dátum: 2017. november 20., 17:30
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Ez szomoru , a parkolasi penz uzsoraja egy külön biznisz agga notte ki magat. Ki gondolta volna annak idejen amikor a mult rendszerben amikor vartuk annak veget,hogy egy embertelenebb,kizsakmanyolo,igazsagtalan rendszert kapunk ?! Ha akkor mondjak, nem hiszem el !

    • User
      Dátum: 2017. november 20., 22:09
      ÉRTÉKELÉS: 4

      A lakónegyedekben néha közelharc folyik, hogy az emberek parkolókat bérelhessenek.. Hiszen, nehezen jut mindekinek.. És a meghirdetett parkolók mindig elkelnek..

  • User
    Dátum: 2017. november 21., 11:16
    ÉRTÉKELÉS: 19

    A bajok gyökere ott van, hogy egyre több az autó, amire a városvezetők nincsenek felkészülve (ahogy télen a hóra a romániai hatóságok). Hogy több az autó, nem baj, mert jelzi, hogy fejlődés van. A helyzet kezelésével vannak a bajok, azzal, hogy nem gondoskodnak arról hogy ezek az autósok békében elférjenek egymástól. Ha azt gondolják, hogy azzal megoldják, hogy fizettetnek a parkolásért, nagyot tévednek. Ha egyáltalán a gond megoldása a cél, egyre inkább úgy tűnik, hogy a város vezetőit inkább az foglalkoztatja, hogy ebből hogyan lehetne még néhány lejecskét összeszedni. A megoldás az lenne, hogy arra összpontosítanak, hogy minél több helyet létrehoznak, amelyet mindenki használhat. Az sem megoldás, hogy egy lakónegyedben üres a parkolók fele, de hely nincs, mert bérli valaki, aki nem fog hazajönni, csak valamikor este. Ha beállsz oda, és netán hazaugrik tízóraizni, máris megvan a konfliktus, mert elfoglaltad a szent helyét. Végül is fizet érte, érthető. Az hibázott, aki ezt a rendszert ilyenformára létrehozta, még nagyobbat, aki fenntartotta. Arra esélyt nem nagyon látok, hogy hol hozhatnának létre további parkolókat, főleg mikor a jégpályánál inkább felszámolják azokat, és (még ha csak virágágyás lenne) létrehoznak egy olyan parkocskát, aminek 70 százaléka beton és piskótakő. Szidjátok a néppártosokat (van amikor joggal), de kedves udemeré, az az igazság, ti sem vagytok a helyzet magaslatán. Ha megürül pár hely a fizetés bevezetése miatt, azok az autók amelyek ott álltak volna meg, nem fognak eltűnni. Valahol meg fognak állni, és pont olyan zavaró lesz hamarosan, mint azelőtt, vagy még zavaróbb. Nem csökkenni fog a káosz, hanem nőni. Csak még nem döbbentetek rá! Vagy ha igen, akkor nyilván nem a rend érdekel, hanem a begyűjthető aprópénz. Ezek után nem csodálkozom, hogy olyan a Vasút utca, amilyen. Milyen legyen, ilyen vezetőkkel?