Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szómagyarázat

Én most a hátrányos helyzetről szólok, ám az előtt az életem második felét meghatározó román szólást idézem, a szekuritáte megyei főnökének szájából hallottam. Amikor megkérdeztem, mi bajuk velem, hogy 1982-től még csoportos kirándulásra se engedtek külföldre. Nézett a szemembe, és kérdezte, értem-e azt a román közmondást: néha a száj miatt verik a segget. – Nevettünk, ki-ki a maga értelmezése szerint. És mondta (1988. április), szép idő van, most menjek Magyarországra. Kiadtak…

Na, de most a cigányok „hátrányos helyzetéről” szólnék, ha szabad egyáltalán. A cigányság itt is, másutt is előnyös helyzetben van. Ugyanis az ilyen-olyan demokráciák óta ennek a népnek adják a legkülönbözőbb segélyeket, havi ellátmányt, gyermeksegélyt, ingyen lakást, de senki nem dolgozik a családban. Iskolába nem járnak, és lopnak eszeveszettül. A magyarok dolgoznak, adóznak, a romák meg a cigányok (igen, ez két törzs) várják a legkülönfélébb ösztöndíjakat. Hol az előny, hol a hátrány?

Magyarországon már ott tartanak, hogy szeptember 26-án bejelentette egy cigány civil társaság az igényét: az északi országrészen megalapítják – természetesen állami költségen – a cigány megyét. Elegük volt abból, hogy a cigány vezetők – igen, azok – szerre ellopják a kapott, hatalmas állami pénzeket! Ezt közhírré tette a sajtó is. Követelik a jogukat, elvégre… És jön majd az autonómia.
Romániában is ömlik a pénz feléjük, viszont minden követelmény nélkül. Törvényes elvárások vannak, a cigányt viszont nincs amivel kényszeríteni, hiszen a demokrácia, az közös.

Na, kérem! Ez nem előnyös helyzet? És ha kérdezed őt, őket, égre rívó hangon mondják: nincsen munkaaaa. És mondjuk-e mi, előnyös helyzetűek, hogy van iskola, ott étel is, meleg is.

Mikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke a néger származású Obama lett, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke korán reggel jelentkezett a Kossuth Rádiónál, hogy beszélni akar. És beszélt! „Egy néger származású lett az USA elnöke. Mikor érjük meg mi, hogy egy cigány legyen Magyarország elnöke?!” – Szerintem nemsokára. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. október 20., 16:09
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Olvasom a minap a Facebookon, hogy a sok grandiózus terv között, amely Sepsiszentgyörgyön fog megvalósulni (új színház, vásárcsarnok, stb., stb.) van arról is szó, hogy az Őrkőn szociális lakások meg egyebek lesznek építve barna testvéreinknek. Míg más egy életen át spórol, meg kölcsönt vesz fel, hogy lakást építsen/vásároljon magának, ezek a kiváltságosok kapnak majd, valószínűleg ingyen. Hát bolond lesz menni dolgozni ezután is…