Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szemkiszúrás a kilövési kvóta

Szemkiszúrás a kilövési kvóta Kovászna megye

Minden este bejár a medve Sepsibükszádra, az emberek félnek kimenni a házból – írja szerkesztőségünknek címzett levelében Bács Márton Csaba. A sepsibükszádi polgármester szerint ebben a formában a sokat emlegetett kilövési engedély csak „szemkiszúrás”.

Bács Márton Csaba arról számol be, hogy a nyár folyamán 12 medvetámadásról készítettek jegyzőkönyvet, amely különböző nagyságú kárral, a legtöbb esetben valamilyen háziállat(ok) elpusztításával járt. Azt már „számon sem tartják”, hogy a juhászok min mennek keresztül éjszakáról éjszakára, most azonban a falu „civil” lakói kerültek közvetlen életveszélybe.

– Több mint egy hete minden este rendszeresen bejár egy(?) medve a község Alsó-Csíkiútnak nevezett részébe, de láttak már medvét a falu felső felében is, ahol egy méhesben tett kárt. Ugyanakkor álmatlan éjszakákat okoz a vad az Olt melletti, állomási részen lakóknak is. Vasárnap este, tíz óra körül három egymás melletti gazdaságba tört be a medve, félelmet és rongálást hagyva maga után – sorolja a polgármester, aki ezt követően név szerint sorolta az utóbbi időben kárt szenvedett falusfeleit.

Szakács Marika elmondása szerint az egyik panzió kamrájából jól belakmározott a medve, kiborított és összetaposott mindent. Másnap visszament, ismét tört, zúzott, és megette, amit egy nappal korábban még meghagyott.

Antalka Zita arról számolt be, hogy a medve az összeszedett diót ette meg, nem a kert végében, hanem a ház tornácán.

– A veszély valós. Az emberek rettegésben élnek, a helyi hatóságok keze meg van kötve, tucatszám gyártjuk a jegyzőkönyveket, de a medve nem olvassa ezeket, szabadon jár-kel a faluban. A környezetvédelmi minisztérium csak szemkiszúrásból rendelte el az intervenciós kvótát, mivel a jelenlegi információk szerint országszerte egyetlen kilövést sem hagytak jóvá. Meddig várnak még? Hány embernek kell meghalnia vagy megsebesülnie ahhoz, hogy végre az illetékeseknek legyen bátorságuk kiadni a kilövési engedélyt? – teszi fel a kérdést a polgármester, aki semmi egyebet nem tehet, minthogy arra inti a község lakóit, hogy sötétedés után nagy körültekintéssel járjanak az utcán, és írásban jelezzenek minden medvés esetet.

Első körben csak „eggyel magasabb” hatóságnak tudtuk feltenni a polgármester kérdését.

– Ki lehet lőni a medvét, csak nem szabad – mondta el megkeresésünkre Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke szerint a minisztérium a számos háromszéki kérésből hármat jóváhagyott, „mindössze” az a gond, hogy „elfelejtettek” (a tehenek fülszámához hasonló) chipet adni melléje. Ennek hiányában senki mozdulni sem mer, hisz orvvadászatnak minősül a medvelövés, és lehet lepengetni a 40 ezer eurós büntetést – magyarázza Tamás Sándor.

A megyei tanácselnök azt mondja: naponta küld Graţiela Gavrilescu miniszter asszonynak egy-egy fotót, kisfilmet az aktuális medvetámadásokról, hogy „ébren tartsa érzékenységét” az ügy iránt, de egyelőre semmilyen eredménnyel nem járt. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. október 18., 11:42
    ÉRTÉKELÉS: 20

    A tegnapi hirekbe neztem,hogy 2018-ra az emberi faj eleri a(9!) kilenc milliardot,ezert a gasztronomia tudosai azt fontolgatjak,hogy milyen rovar fajtakkal lehet taplalni a kozeljovoben az emberi fajt,mert mar a hagyomanyos taplalekokbol nem tudnak annyit eloallitani,hogy ennyi embert ellassanak vele.Ezert a bolygonk egyes orszagaiban mar 2 es felmilliard embert jelenleg is rovarokkal taplalnak.Aztan bemutattak,hogy ket europai orszagban is folyik mar a kiserlet,koztuk az egyikben(Hollandia) nagy lelkesedessel fogadtak az otletet.Nem artana mar egy vadaszati kvota felallitasa ezen faj ellen sem ugy 3-4 milliardban megszabva a kilovetese kvota aranyat,marcsak azert sem,hogy akik nem esnek bele a kvotaba ne kenyszeruljenek arra,hogy undoriro larvakat fogyasszanak taplalekul.En minden hazaarulot es termeszetpusztitot folirnek erre a kvotara!

  • User
    Dátum: 2017. október 18., 19:34
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Valoban hulyesegeket irnek?!Ha gondolod,es erdekel elkuldok neked egy dokumentumfilmet melyben bemutatjak,hogy a supermarketekben talalhato aruk fele muanyag,es a hentesaruk 97 szazaleka egy apro voros bogarbol nyert festekkel(most nem jut eszembe a neve) van szep pirosra megfestve.Ezert nez olyan jol ki az amugy porcogokbol es csontokrol lefaricskal husbol keszitett hentesaru.Ha te meglatnad ezeket a termekeket,hogy milyen undoritoak (foleg a szinuk) azelott,hogy megfestenek ezzel a piros festekkel,elhanynad magad.Es ez a festek igenis egy rovarbol van keszitve.Ugyhogy ne okoskodj,mert mar etetik veled a rovarokat.Az valo igaz,hogy lehet enni kukoricat (genetikailag modifikaltat),meg egyeb zoldseg-gyumolcsot,melyeknek sajnos tobb mint 80 szazaleka genmodositott(meg az is melyeken azt irja,hogy bio),mert sajnos ilyen csalas is van,de ha a klimavaltozas igy halad akkor mar ezeket sem sokaig fogjuk enni.Es hol irtam en medvekrol a kommentemben?!Meg csak meg sem emlitettem oket,ugyanis ebben az orszagban,sajnos nincs kinek.En arrol irtam,hogy egy majomfajta (mely embernek nevezi magat) nagyon el van szaporodva es veszelyezteti a bolygon elo tobbi fajt,ezert tenni kene ellene valamit,nembeszelve arrol,hogy az egyetlen faj az elolenyek kozul mely fektelen kapzsisagaval es telhetetlensegevel veszelyezteti a bolygo okoszisztemajat,mivel ez az egyetlen faj,mely sem a termeszettel ,sem a tobbi elolennyel nem tud harmoniaban elni.Akkor kerdezlek en teged,hogy ez a majom-ember miert erdemli meg jobban az eletet mint a tobbi eloleny ezen a bolygon?!Beleertve teged is,kedves komment kommentelo.Azok akik mar atalakultak a majombol emberre,azok ne vegyek magukra ezt a kommentet.Na most mar erted,hogy nem a medvekrol irtam a kommentemben,hanem a majmokrol!

    • User
      Dátum: 2017. október 19., 10:48
      ÉRTÉKELÉS: -2

      Semmi baj a bogarakkal, lárvákkal. Az utálat csak kulturális, eltanult. Elég megfigyelni, hogy sok kisgyermek minden megfog, de aztán a szülők mondják, hogy pfujj, pók, giliszta, stb. és egy idő után már nem mer hozzányúlni.

  • User
    Dátum: 2017. október 18., 21:29
    ÉRTÉKELÉS: 11

    A kilövési kvóta pont az aminek lennie kell, a vadkárokat okozó példányok kilövése, nem pedig a vadászhorda gazdagítása. By by trófea vadászat.

  • User
    Dátum: 2017. október 19., 11:05
    ÉRTÉKELÉS: -1

    „Köszönöm” a moderálást, a lényegi információ így lemaradt. Az említett festék a kármin lehet, amelyet a bíbortetűből vonnak ki és már az aztékok is használtak. Nem csak az ételeket színezik velük, hanem rengeteg mást is.