Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kivárnak a medvelövéssel

Kivárnak a medvelövéssel Kovászna megye

„Egyszer megvárom, hogy mi történik akkor, amikor az első medvét kilövik – mondja Fodor István. Bodok község polgármestere szerint „olyan beteg a rendszer”, hogy senki sem meri alkalmazni a környezetvédelmi miniszter által kiadott be­avatkozási kvótáról szóló rendeletet.

Fodor István „érdekesnek” tartja, hogy miután a miniszter két hónappal a székelyföldi gazdák bukaresti tüntetése után végre kiadta a beavatkozási kvótára vonatkozó rendeletet, amelyben 145-ös keretig az emberek életére közvetlen veszélyt jelentő állatok kilövését engedélyezi, este kiállt a tévébe, s elmondta, hogy ez nem is kilövést, hanem áthelyezést jelent.
– Akkor most áthelyezésről vagy kilövésről beszélünk? Vagy azt várják, hogy valaki kilője az elsőt, hogy aztán legyen, akin elverni a port, hogy nem is kilőni, hanem áthelyezni kellett volna. Áthelyezni hova? A mieinket Hargita megyébe, s az övéket ide? – méltatlankodik a polgármester.

Fodor szerint a vadásztársaságok felszámolásával ér fel a mostani rendelet, amely jelentős költségeket varr a társaságok nyakába, de nincs szó arról, hogy bármit is értékesíthetnek az esetleg kilőtt medvéből. A „teljesen ésszerűtlen” eljárás következtében havonta pusztulnak el a medvék, idén már nyolc esett különböző baleset áldozatává, de az „senkit sem érdekel”. Legutóbb Gidófalva közigazgatási területén hatalmas medvét találtak az út szélén megdögölve.

– Kiszállt a rendőrség, csendőrség, környezetvédelem, zöldek, mindenféle bizottság, ha egy emberi holttestet találunk, nem lett volna ekkora felhajtás. Bevitték Sepsiszentgyörgyre boncolásra, hogy megállapítsák, hogy mibe halt meg a néhai. Ott kiderült, hogy hét végén nincs, aki megcsinálja, hétfőig hagyták büdösödni, majd kötelezték a polgármestert, hogy az önkormányzat pénzén same-day AC repair szállítassa el a tetemet Lemhénybe, és égessék el. Többet senki nem tett fel egy kérdést sem. S ez egy 16 centiméter mancsszélességű csúcsegyed volt. Ez nem érdekel senkit, így jól van. De ha én lelövök egy lyukas bundájú, kukából élő, a faluba bejáró, az emberek életét mindennap veszélyeztető, elkorcsult medvét, akkor másnap megkötnek – folytatja Fodor István.

Románia nem teljesíti az Európai Unió környezetvédelmi irányelvének 16. cikkelyét, és ezzel nemcsak a közbiztonságot, hanem egy veszélyeztetett faj egészséges állományának fennmaradását is kockára teszi – hangsúlyozta hét elején Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök Brüsszelben, a Régiók Bizottsága, környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügyi szakbizottságának ülésén. Marco Cipriani, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága környezetvédelemért felelős szakosztályának vezetője szerint az emberi élet védelmének elsőbbséget kell élveznie a károkat okozó, védett fajok védelmével szemben, a lakott területeken pedig sürgős beavatkozásra van szükség. Ebből is látszik, mondja Borboly, hogy az Unió nem akadályozza, hanem a román hatóságokra bízza a helyzet rendezését. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. szeptember 21., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 22

    Draga Fodor ur. Szerinted ez a faj(a medvek)attol fog fonnmaradni,ha kilovik oket?!Spanyolorszagban(az iberiai felszigeten)is elnek medvek.Ott vedett allatnak vannak nyilvanitva.Europa eszaki feleben,a Skandinav felszigeten szinten vedett allat a medve,meg Torokorszagban is vedett allat.Akkor nalunk Erdelyben(Romaniaban) miert nem lehet egy ezekhez hasonlo torvenyt elfogadni es vedett allatta nyilvanitani?!Csak annyit kene tenni,hogy lemondani az erdok irtasarol(mert a folsorolt allamokban sehol nem nyesik az erdoket ilyen kannibal szinten mint nalunk),ujjaultetni a kivagott erdoket es a kukazo medvek problemaja megoldodna.A juhaszattal kapcsolatosan is lehetne konkretabb es szigorubb torvenyt hozni,fokepp ami a legelteteseket illeti.A csobanokkal szemben is,akik nem egy esetben a kutyakkal es felyszevel gyilkoljak le a fiatal medvebocsokat.Ezert egyebkent borton jarna nekuk a 205/2004-es,25-os bekezdesu romaniai ervenyben levo torveny cikkelye szerint,mely az allatok vedelmere most is ervenyben van.Ugyanez a torveny vonatkozik mindazokra akik gyilkolaszni vagynak.Ugyhogy nem ertjuk a miniszterasszonyt,hogy hogyan irhatott ala egy rendeletet a medvek kilovetesere,mikor ervenyes torveny tiltja ezt?!!!Na egyelore ennyi lenne a mondanivalonk.Azt meg hozzafuzve,hogy jovobe valoban meg kellene szamolni a medveket(terepen es nem az irodakbol),hogy realis adatokat kapjunk a szamukat illetoen es ha valoban tobben vannak csak akkor engedelyezni a vadaszatot,de csak szigoru keretek kozt es nem csillagaszati kvotakat allapitva meg(350 medve egy ev alatt!!!),mert az ilyen kvotakkal soha nem fogunk egyeterteni.Es befejezesul,meg mindeg nem kaptunk valaszt sem a Hirmondotol,sem a hivatalos szervektol,hogy mi lett a sorsa a Szent Anna tonal tanyazo Blondynak es ket boccsanak,melyet egesz turisztikai szezonba hagytak a to mellett koszalni,aztan mikor a szezon zarult,allitolag altato lovedekkel lelottek es nem tudni,hogy hova tavolitottak el.Kerjuk a Hirmondot az ugyrol reszletesen beszamolni.

    • User
      Dátum: 2017. szeptember 21., 12:37
      ÉRTÉKELÉS: -29

      Mi lenne Draga Hozzaszolo ha elindulnatok es megszamolnatok a medveket? Kezdhetitek a falvakban, mezokon, aztan bemehettek az erdokbe is. Tapasztalatcserere mehettek Torokorszagba az ottani allatvedokhoz is, ott ugyanis rengeteg a medve, es bizonyara elorehaladott a szamlalasi technologia is. Legeloszor viszont tanuljatok meg torokul helyesen irni, nem ugy mint magyarul!

  • User
    Dátum: 2017. szeptember 21., 9:51
    ÉRTÉKELÉS: -7

    Kulfoldon ameik medve bejar a faluba varosba gumi lovedekkel kutyakkal eljesztik s ha csak bejar ujbol megismetelik …. egy ido utan bisztos nemmerne bejarni !!! Itt Romaniaba nemlehetne eszt alkalmazni ???

  • User
    Dátum: 2017. szeptember 21., 14:13
    ÉRTÉKELÉS: 27

    Hat az a helyzet hogy a csobanoknak meg azt sem tudjak megtiltani hogy a mezon legeltessenek mindent korera leragva meg a lucernat is nem szamit a magantulajdon csak az a lenyeg hogy ok ervenyesuljenek gondolom az illetekes szervek fele gurul a sajtocska, ugy hogy nehogy mar amedveket el akkarjak zavarni hisz azok nem tudnak guritani csak esetleg egy pofot, de az se lenne rossz csak mar valaki guritson mert hanem hamarosan en fogok guritani a csobanoknak es akkor abbol nagy baj lessz

  • User
    Dátum: 2017. szeptember 21., 20:23
    ÉRTÉKELÉS: 31

    Csakugyan mi szamoljuk meg neked a medveket?Mi nem akarunk vadaszni.Na latod.Ebbol latszik,hogy a medveket valojaban senki nem szamolta meg es a Hargita megyei Borboly Csaba altal kozolt 6800! medve az hamis es hasbol vett adat.Egyebkent ez a Borboly osszegyujtott olyan 2300 alairast az ilyen tahoktol mint te es benyujtott egy peticiot a parlamentbe az adatokkal,valami 13 sebesult,50 juh stb.Halaleset meg az o peticiojaban sem szerepel.Tehat ezzel elismerte,hogy a medvek egyetlen embert sem oltek meg.Akkor kerdezzuk,es jogosan,hogy miert kell a medveket kiirtani.A valasz egyszeru.Mert mar nincsenek erdok!Az erdokert nem akarsz peticiot benyujtani,kedves Borboly ur?!Nem.Ja,pont igy gondoltuk.Hiszen UDEMERAJ aki kivagatta es tovabbra is vagatja az erdoket,az tiltja nektek az ilyen peticiokat.Es 2300 ember az nagyon keves a romaniai lakossaghoz viszonyitva.Romaniaban nem 2300 ember el es nem 2300 ember fogja eldonteni,hogy kilovike a medveket vagy sem.Mert ha ez igy lenne akkor tiszta dolog,hogy a jelenlegi roman kormany egy zsarolhato hazaarulo banda.Mondom abban az esetben ha ezt a peticiot jova hagyja nektek. Es hol szamoljam meg a medveket a falvakba es a mezon?!Talan Tamas Sandor az ejszaka meggondolta magat es mar nem akar vadaszni mert megesett a szive a medveken es adott a kobormedveknek falun egy egy telkes lakast ahonnet aztan a falusiak befogtak a medveket pityoka szedni ,ezert vannak a mezon?!Igy erted ugye?Mert mi osszejartuk a megyet(foleg az erdo kozeli falvakat)de mindenki azt mondta akit kerdeztunk,hogy a medve nem jar be es ez az egesz egy hazug sztory amit az Udemeraj talalt ki.Kiveve Kommandot es Ozsdolanak az erdos felet ahol azt mondtak,hogy bejar a medve de emberre nem tamad.Es ami Torokorszagot illeti es a tapasztalatcseret,nagyon vigyazz,hogy nehogy ok jojjenek ide tapasztalatcserere mert akkor nagyon porul jarsz te is es az a buta szekely neped is melynek azert nincsen orszaga mert a hazaarulok es a szulofoldgyilkosok az orruknal fogva vezetik oket!Nagyon vigyazzal a szadra mert a Harmadik Vilageges nincsen olyan messze mint ahogyan azt gondolnad.Ha majd elkezdodik akkor majd elszamolunk mindenrol-erdokrol,medvekrol,nepnyuzasrol es mindenrol amit ezzel az orszaggal tettetek.Ne feljetek mert mi aztan igerjuk,hogy nem felejtunk!!!

    • User
      Dátum: 2017. szeptember 22., 9:25
      ÉRTÉKELÉS: -20

      Csaknem a 2017 szeptember 23-an megtartando vilagveget vetited elore? Vagy Eszak Koreaban elsz? Ti fogjatok kirobbantani a Harmadik Vilagegest? Kerdezem, hogy hol lesztek akkor, hol lesz a nagy elszamoltatas, csaknem egy skandinaviai medvebarlangban?

  • User
    Dátum: 2017. szeptember 21., 23:06
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Egy rossziro magyarul ir.Z isten aldja meg önt hogy vegre van aki megirja az igazat.Az a bobely csaba e sa tarsasaga mind
    megerdemelnek a börtönt lopasertes meg meri kinyitani a szajat.En jarok Bruxelben is hogy az itteni mocskossagot elmond-
    jam.Mit gondolnak azok a falusi parasztok hogy nekik minden meg van engedve.Elöször lekaszaboltak az erdöket ki a lakosag es a szegeny allatok lejönnek a bocsaikkal ennivalot keresni.Az a rablo romannö engedelyt adott hogy kipusztitsak –
    azokat a gyönyörü barna medveket ami a legszebb a vilagon mint faj,olvastam hogy egy utolso felment az erdöbe mogyorot-
    szedni joltedte az a szerencsetlen medve megsebesitette . Ezeknek a gyönyörüsegeknek tönkretedtek az othonukat,meg az ujsairok is ram tamadtak es aszt irtak hogy legyek miniszter.A nevem SRELINGER es oda mentem a leszarmazotjaimnak karpatokba voltak gyarosok MARIA TEREZIA idejebeben kaptak nemesseget es eröket

  • User
    Dátum: 2017. szeptember 22., 12:12
    ÉRTÉKELÉS: 21

    Nem.Egy erdelyi medvebarlangba lessz.Eszak-Koreaban pedig a te vezetoid elnek.Ok utanozzak a diktatorokat.Ceausescunak kepzelik magukat.NAGY VADASZNAK.De tulajdonkeppen meg a hanyasaval sem ernek fol.Mert az oreg akarmilyen volt a 4 osztalyaval de nem volt sem nepnyuzo,sem hazaarulo, sem termeszetpusztito!Azok akiknek te kinyalod a segguket azok mind hazaarulok.Vagy felsz toluk es azert nyalsz nekuk,vagy csak egyszeruen seggnyalonak szulettel,mint a szekelyek nagytobbsege.De ha mar haborurol faggatozol akkor aruld el nekem,hogy a szekely nep milyen fegyverekkel es milyen katonakkal fogja megvedeni magat egy haboru eseten?Hisz nepunknek meg parittyai sincsenek,fiataljaink olyan bunkok a katonai kikepzes hianyaban,hogy ha egy puskat a kezukbe adsz a legtobbjuk tokon lovi magat vele.Na de ne busulj,mert majd a „nagy vadaszok”Borboly Csaba,Tamas Sandor es tarsaik,jonnek majd a vadaszpuskaikkal es mind egy szalig lelovik helyettetek az ellenseget.Es itt lepik kozbe a nota:”Almodj kiralylany.”Mert egy haboru eseten pontosan az ilyen vezetok lesznek azok akik elsonek fognak innen Erdelybol angol modra lelepni.Akkor majd megtudod, hogy kikben biztal.De az mar keso banat lessz!

  • User
    Dátum: 2017. szeptember 23., 10:01
    ÉRTÉKELÉS: 22

    Van egy jo kis zeneszam a Youtube-on,rolam szol,ki fol merem emelni a szavam a zsivanyok hatalma ellen es rolatok ,azaz a hatalomrol mely eltapossa az ilyeneket mint en es legszivesebben lelone oket a medvekkel egyutt.Na ebbol idezek egy jo hosszu reszt.Ezt hallgasd meg,idezem a szoveget:”Isten hozott,legy udvozolve,ebben a beteg korban/Hol en lettem a kozellenseg,mert a rendszer ellen szoltam./Europa a pusztulas szelen,megis en jelentem a veszelyt./A tolerans vilag nem toleralja,ha azt mondom ebbol eleg.”Idezet a masodik szakaszbol:”Fogadj el mindent es ne gondolkozz,begess mint a tobbi birka/Ne vedd eszre,hogy megint ki az,ki a forgatokonyvet irja.”Refren:”Isten hozott az ordogi korben/Ahol a fajtank meltosaga,romba lett dontve./Isten hozott legy udvozolve,a tolerancia vilagaban/Hol az eleted pokolla teszik,ha nem hiszel a zsivanyok szavaban./Feltetel nelkul fogadj el mindent es tapsikolj vidaman/Legyel te is homokszem,a hazugsag sivatagaban.”A szam cime es az egyuttes neve:Isten hozott-JOGOS ONVEDELEM es a Jogos Onvedelem,Az Akarat Diadala cimu 2017 es lemezalbumjan jelent meg.Meghallgathato a Youtube-on es letoltheto torrenten is.Ha torrenten toltod le,hasznalj VPN-t,hogy az ip. cimedet elrelytse mert titkosszolgalatekat nagyon erdekli minden amit a netrol letoltessz.Egyebkent a szamot a migracio ellen irtak es nem a medvevadaszat ellen.Ezt csak azert jegyeztem meg,hogy mindenkinek legyen vilagos,mielott meg valamelyik bunko visszairogatna es reklamalna.Jo szorakozast a zeneszamhoz!