Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Járj biciklivel!

Járj biciklivel! Kovászna megye

Szűk körben, néhány kitartó és lelkes szervező társaságában indították útjára tegnap reggel hét órakor a Szimplában a mobilitás hete mozgalmat. A Cycle to Work csapata, amely május óta azért kampányol, hogy rávegye az embereket, személygépkocsi helyett kerékpárral menjenek munkába, most az Európai Unió „szellemi támogatásában” részesül.

Ezen a héten az Európai Unió illetékesei is arra biztatnak, kíméljük a környezetet, és ne motorizált járművel közlekedjünk, ha valakinek ez hiányozott volna ösztönzésképpen – mondja Kiss Bence, a Cycle to Work egyik kezdeményezője. – Nyilván akadnak olyanok, akik akadályoztatva vannak abban, hogy kerékpárral járjanak, de nem értem azokat az embereket, akik megtehetnék, hogy bringára üljenek, s nem teszik. Az egyik reggel megfigyeltem, hogy a kórház-hegy aljában keletkezett közlekedési dugó a Kisstadionnál kezdődött. Ilyen esetben vétek autóval menni kerékpár helyett.

A Szimpla egyébként a társaság legkitartóbb partnere, május óta ingyen kávéval és zsíros kenyérrel várja azokat, akik kerékpárral munkába menet, vagy jövet betérnek a lokálban, mi több, eső esetén duplára növeli a „fejadagot”.

A fiatalok körében rendkívül népszerű kocsma működteti egyébként (nem csak a mobilitási héten) Háromszék alighanem egyetlen biciklikölcsönzőjét. A „járműparkban” 25 kerékpár áll rendelkezésre, amelyet három lejért lehet egy órára kivenni, az egész napos díj 15 lejbe kerül. A szolgáltatást azzal próbálják vonzóbbá tenni, hogy megegyezzenek más vendéglátóipari egységekkel, hogy a kerékpárokat ott is el lehessen hagyni, ne feltétlen kellejen vele visszatérni az eredeti helyre.

– Érezhetően több bicikli van az utcán, mint egy vagy két évvel ezelőtt – állítja meggyőződéssel Kiss Bence, aki hozzáteszi: ezeknek az akcióknak figyelemfelkeltő jellegük van, hogy legalább azok, akik „látszat fitnesszel” próbálnak egészségükre „vigyázni”, valóban testmozgást végezzenek.

Az aktívan kerékpározó Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta: a Cycle to Work csapatának javaslatára átalakították a biciklizési szabályokat a parkban.

– Ott, ahol sok pad van, ahol kisgyerekek szaladgálnak, továbbra is tilos kerékpárral járni, de a felső hosszú sétányon lehetővé tettük a kerékpárosok közlekedését – szögezi le az alpolgármester.
Tóth-Birtan Csaba pozitív változásnak értékeli, hogy egy most közvitán lévő törvény megengedi, hogy az egyirányú utcákban a biciklisek mindkét irányba közlekedhessenek, amit tapasztalt bringások most is megtesznek, csak éppen törvénytelen.

Birtalan Zalán, a Cycle to Work ötletgazdája beszámolt a mobilitás hetének különleges ajánlatáról: aki pénteken reggel beadja a járművezetői engedélyét a Szimplába, ingyenesen kap egész napra egy biciklit. Amikor visszahozza a kerékpárt, visszakapja a hajtásiját, és kap mellé egy hétfőn egész napra érvényes ingyenes parkolójegyet.

A Cycle to Work minden akcióján ott van a Vocalcycle csapata is, amely ingyenes szervizt biztosít a kerékpárral érkezőknek. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások