Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ördög Virginiában

A hétvégi, erőszakba torkolló charlottesville-i zavargások híre bejárta az egész világot. A Virginia-állambéli, csendes egyetemi kisváros utcáin egy szoborvita három halottat és több tucat sebesültet maga után hagyó erőszakba torkollhatott mire észbe kapott a hatóság, és a kormányzó kihirdette szükségállapottal pontot tehetett az események láncolatára.

E tragikus történet magyarázatához sokan visszanyúlnak a múltba, egészen az Egyesült Államokban 150 éve lezajlott polgárháborúig, mivel ott bukkan fel és tesz szert hírnévre, némi hadvezéri dicsőségre az indulatokat kiváltó szobor alakja, a Konföderáció szürke egyenruháját koptató Robert Edward Lee tábornok. A sztorit ismerjük: az Unió végül legyőzi a déli államok szecesszionistáit, minek következtében eltörlik a rabszolgamunkát, és ez az emancipációs fegyvertény fontos történelmi igazodási pontjává válik az amerikai demokráciának. A Konföderáció emlékezete ellen azóta is tartó hadjárat zajlik, ezért is dönthetett úgy az önkormányzat, hogy eltávolítja a város egyik reprezentatív terén, az egyetemi kampuszban álló lovasszobrot.

A fenti emlékezetpolitikával szemben nem kellett soká várni, és néhányan felvették a harcot: a történetírás modern eszközeivel és módszereivel felvértezve gazdasági szükségszerűségekkel magyarázzák a polgárháborút mint érdekek viadalát, ahol a rabszolgaság kérdése csupán egy relatíve kényelmetlen, de jelentőségében csökevényes mellékszál marad. Így sikerül felmentést, igazolást kreálniuk a Konföderáció szellemének és politikusainak, egyben szalonképessé és megélhetővé téve a déli politikai tradícióból ihletődő politikai identitást. Mi több, álnok módon az elnyomottak, a gyengék és legyőzöttek iránt táplált szimpátiára hivatkoznak, mikor a torkukat köszörülik a nyilvánosságban.

Ennek a narratívának dőlt be látványosan a Háromszék napilap hétvégi kiadásában S. Király Béla nevű úriember, aki még egy erdélyi párhuzammal is megtoldotta a történetet, ti. hogy a Lee-féle alkotás körüli mizéria Mátyás király kolozsvári szobrának Gheorghe Funar általi üldöztetéséhez hasonlatos… Persze, ilyen alapon a ló, meg a disznó is négylábú, kiváltképp, ha szobor. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. augusztus 14., 19:19
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Igen, fokozódni látszik. Trump elnökségével a konzervatív tábor ezen szélsőséges kisebbsége provokációként éli meg a demokrata városvezetés szándékát a szoborral kapcsolatosan, mi több megértést és támogatást is reméltek kiállásukért az államfő új kurzusától. A baloldaliak pedig az egész konzervatív tábort ezzel a szélsőséggel azonosítva legitimnek érzik a harcias fellépést. Egymást gerjesztik az indulatok, de azt is fontos látni, hogy ennek kevés köze van a lokálpatrióta déliekhez. Inkább az ők vélt sérelmeikre hivatkozva próbálják egyesek kisajátítani a helyzet kínálta politikai lehetőségeket. Balról és jobbról egyaránt. Isten óvja Amerikát!