Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lényegi változás nem történt

Lényegi változás nem történt Románia

Megtartja posztján a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többségét a szociálliberális koalíció, a 27-ről 28 tagúra bővülő kormány névsora 11 új nevet tartalmaz – derült ki szerdán, miután a koalíciós pártok jóváhagyták Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt beiktatásra váró kormányának összetételét, írja az MTI.

 

A kisebbik kormánypárt mind a négy eddigi miniszterét, köztük Teodor Meleșcanu külügyminisztert megtartja. A februári korrupcióellenes tüntetések nyomán hivatalba lépett, független Tudorel Toader igazságügyi miniszter is folytathatja munkáját. Új tisztségviselőket jelöltek viszont a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca élére, és az eddigi kettő mellett lesz egy harmadik kormányfőhelyettes is, Marcel Ciolacu, a PSD eddigi képviselőházi frakcióvezetőjének személyében. Tudose szerint a megbuktatott kormányban rosszul működött a minisztériumok közötti egyeztetés: a tárca nélküli új kormányfőhelyettesnek ezen kell majd javítania.

Viorel Ștefant – aki forráshiányra hivatkozva a PSD által beígért közalkalmazotti béremelések mérséklését, illetve elhalasztását szorgalmazta – a tárca egyik volt államtitkára, Ionut Mișa váltja a pénzügyminisztérium élén. A gazdasági tárcát eddig maga a miniszterelnök-jelölt, Tudose vezette. Helyére a párt egyik csúcsvezetőjét, Mihai Fifor szenátusi frakcióvezetőt, a PSD országos tanácsának elnökét jelölik. A filozófus végzettségű Fifor közlekedési miniszterré való kinevezését két éve elutasította Klaus Johannis államfő, mondván, hogy nincs megfelelő képzettsége. Az elnöknek most viszont nincs beleszólása abba, milyen összetételű kormánynak szavaz bizalmat a parlament.

Csere lesz a védelmi tárca élén is, ahol Gabriel Les eddigi minisztert Adrian Țuțuianu szenátor, a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság elnöke váltja. A további minisztercseréket az oktatási (Liviu Pop), kulturális (Lucian Romașcanu), kereskedelmi (Ilan Laufer), erdészeti és vízgazdálkodási (Doina Pană), távközlési (Lucian Șova), kutatási tárca (Lucian Georgescu) élén, illetve az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri poszton (Rovana Plumb) akarja végrehajtani a PSD. Tudose határozott igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy „feláll-e a miniszterelnöki székből”, ha elhárul a jogi akadálya annak, hogy Liviu Dragnea pártelnök vezesse a kormányt.

„Támogatjuk az új kormányt, mert azt gondoljuk, hogy a politikai stabilitás az egész ország, így az erdélyi magyar közösség érdeke is. Ez nem jelenti azt, hogy a következőkben annak minden egyes intézkedésével egyetértünk. Nekünk a 6,5 százalékunkhoz mindig további 44-et kell szereznünk, partnereket, hogy a közösségünket érintő kérdésekben előreléphessünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap, az RMDSZ parlamenti frakcióinak együttes ülését követően. A kormánykoalíció tagjaival kötött parlamenti együttműködési megállapodást továbbra is fenntartja a Szövetség – amit a parlamenti ciklus végén értékel is –, mert jelen helyzetben egyedül a PSD és az ALDE alkotta többség mutat hajlandóságot arra, hogy a magyar emberek jogos követeléseiről tárgyaljon, ugyanis a másik oldal, az ellenzék részéről semmilyen nyitottságot nem tapasztaltak a kisebbségi ügyek iránt. Továbbá nem merül fel az, hogy kormányra lépjen az RMDSZ, áll a Szövetség tegnapi közleményében. A miniszterek meghallgatására ma 8 és 14 óra között kerül sor. A parlament két háza a 15 órakor kezdődő együttes ülésen szavaz az új kormány beiktatásáról.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 29., 17:17
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Hat az lenne csoda, Hunyorka, ha nem tamogatnad a mindenkori kormanyt, csak a szeked megmaradjon. Ezert nem vesz egyetlen roman part sem komolyan, mert tudjak, ugyis odaloccsantok a hatalom melle… Ajanlom, kezdj el udvarolni Olgutanak, talaltok ti ketten