Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rettegésben a lakosság

Rettegésben a lakosság Kovászna megye

Hétfő éjszaka medve tört be egy zabolai gazdaságba (a 121-es megyei út mentén, de közel az erdőhöz), és megsebzett egy disznót, kis híján a gazdát is eltalálta. Másnap visszatért, hogy újabb álmatlan éjszakát okozzon az ott lakóknak.

Bajka Katalin elmondta: hétfő éjszaka a férje, Bajka Attila hangoskodásra lett figyelmes. Kiment az istállóba, és elkezdte csapkodni a rácsot, mert azt hitte, hogy a disznók verekednek, ám ekkor a rácson keresztül a medve nyúlt vissza. A gazda szerencséjére elkerülte a végzetes „pofont”.

Bajka Attilában maradt annyi lélekjelenlét, hogy autóba ült, és elkezdett világítani, dudálni az istállóban pusztító vadra. A medve végül kimászott az ablakon (ahol bement), két lábra állt, majd elszaladt – egy megsebzett hátú, 200 kg-os disznót és egy sokkos állapotban lévő, ugyancsak 200 kilós sertést hagyva maga után. A kárvallottak a sebzett disznót kénytelenek voltak levágni, és másnapra villanypásztort szerelni, a kutyákat elengedni, ugyanis, ahogyan számították, vissza is tért a medve. Igaz, a zajtól megriadva elmenekült. Azonban Bajkáék a visszatéréstől tartva (pár éve tyúkjaikkal is végzett a medve) azóta minden éjszaka virrasztanak.

Szerdán megtörtént a kárfelmérés, egy 10 éves medvére gyanakodnak. Demes Botond alpolgármester (aki maga is vadász) megjegyezte: értesítik a hatóságokat, remélve a mihamarabbi megoldást.
Sajnos, a történetben ismét a gazda marad hoppon, mert a medve kilövése, amihez minisztériumi engedély kellene, várathat magára, ugyanis a PSD belső csatája miatt lemondtak a miniszterek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 22., 14:40
    ÉRTÉKELÉS: 6

    mit szolna maga ujsagiro ha magatol es a csaladjanak ellopnak az eledelt, mindenert meg kell fizetni.Ezeknek a draga alla-
    toknak is jogukban van elni.Azok a tisztesseges rablok most fizessek meg.Tönkre tedtek aszt a vilag esgyik legszebb erdöit
    de most ezert az Isten veri.
    Gondolkozzon okos ujsagiro amint olvasom maga is lelöne egy nehanyat.Ilyen ajassag Ceausescu idejeben nem tötent mert
    kaptak bötönt es a dunat.Mi köze van az allatoknak azzokal a rablo poltikusokkal.A PENZERT MEGÖLNEK EGY MAST:hat ez mar csodalatos.Szegyentelenek soha nem hallodtam hogy a franciak öldöklik a medveket mert keves is van ezzekböl a gyönyörüsegekböl.Ki irjak vagy nem de legalabb elovasak.Jo cim a medvek es az autos paraszt.

    • User
      Dátum: 2017. június 27., 12:21
      ÉRTÉKELÉS: 1

      elszomororító, hogy ilyen agyhalottak szoktak kommentálni 1-1 cikk alá.. ha szüksége lenne egy magyar tanárra meg néhány helyesírási szakkönyvre szívesen eljuttattom önhöz igyen és bérmentve a pávai fogyatékszolgálaton keresztül… vesztes hehe… pusztulj vissza az iskolába… VESZTES

  • User
    Dátum: 2017. június 22., 17:29
    ÉRTÉKELÉS: -10

    Az aki ennyire védi a medvét, üljön ki éjjel a kert végébe, s őrizgesse, simogassa, etetgesse csokival, mézzel, málnával, ha tudja. aki olyan véleményt ír,mint az előttem levő az egy bunkó városi lehet, egyék medve húst, vagy fordítva…A medvének semmi ellensége nincs, sem ember, sem más állat, a vadász lehetne, s annak meg van kötve a keze, medvét nem lőhet,,,na ez Románia,,,,szomorú, hogy naponta lehet olvasni medve itt, ott amott, jött, evett, rongált stb. Azok akik védik azt a medvét, amely betör a gazdaságokba,,,nem tudom minek nevezhetők nincs szó rá,,,,,

  • User
    Dátum: 2017. június 22., 20:56
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Es azok akik irtjak az erdot,arra van szo?!Nemigen hallottuk,hogy a szekelyek folemeltek volna szavukat az erdok kiirtasa ellen.Es meg valami.Ha ez itt Magyarorszag lenne akkor sem lohetned a medveket kenyed-kedved szerint.A medve Erdely es a Karpatok szimboluma!!!VEDETT ALLAT!!!Ha ez nem tetszik neked akkor koltozzel a hegyen tulra azok koze akik a birkat valasztottak szimbolunuknak.

    • User
      Dátum: 2017. június 23., 13:50
      ÉRTÉKELÉS: -5

      aki az erdőt lopja, az nem nevel disznót, mert annyit ellop, hogy nem kell disznó ganéjt hányon,.
      A mai világban a legkevésbé ép a állattartó, földet művelő emberek vannak megfizetve. És milyen rossz, hogy nem elég, hogy a medve is zsákmányolja a jószágot, hanem még itt is van aki az ellen fordul, aki két kezű nehéz munkával szerzi meg a kenyeret családja javára, nem könnyű munkát vállalva. A gazda még kárpotlást sem fog kapni. Itt leírta a fájdalmát, mérgét, ebben az igazságtalan világban, és még itt is marják, és inkább a medvét védik egyesek, meg erdő lopással is vádolják,,,,hangsúlyozom nem az lopja az erdőt aki disznó ganéjt hányt,,,Nem hiába találták ki a régi emberek, hogy a „medve nem játék”, az aki szembe találkozott vele, fél, s félni is fog, s milyen szomorú, hogy az ember az otthonába is kell féljen tőle….és erre nincs megoldás…

    • User
      Dátum: 2017. június 23., 13:59
      ÉRTÉKELÉS: -14

      A szegény székely az erdő irtások ellen csak azt tudja tenni, hogy legalább ő nem lopja. Ha szavát is emeli ez ügyben nem hallatszik az el sehová sem!

  • User
    Dátum: 2017. június 23., 12:52
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Ha te annyiszor talalkoztal volna medvevel mint en akkor nem irogatnal ilyen hulyesegeket nekem vissza.Kar,hogy nem lehet fotokat kuldeni a nevtelen kommentek rublikaba,mert tobb mint 20-at toltenek fol neked amibol a legtobb a Balvanyoson es a Torjai-hagon keszult de vannak fotoim a Cenken(Brasso),Brassoban a Rakodo(jelenlegi neve Valea Cetatii)negyedbol,Tusnad furdoi medve talalkozasaimrol,Rozsnyorol es a Brasso Poianabol is.Ha pedig te velem jonnel ezekre a turakra,akkor azt is megtanulnad,hogyan viselkedjel es hogyan keruld el a bajt az ember-medve talalkozasakor.Veszelyes vadallatrol leven szo valoban nem kellemes a medvevel osszefutni,de annyit jegyezzel meg,hogy a legtobb esetben az ember valtja ki a tamadast a viselkedesevel.Mert a medve,ha latja,hogy tavol maradsz tole es nem teszel hirtelen mozdulatokat fele elkerul.Egy olyan fenykepem is van a Rozsnyot a Brasso Poianaval osszekoto uton ahol egy harom bocsos anyamedve bekesen turi,hogy a turistak etetgetik ot is meg a bocsait is.Ugyhogy barmilyen tepett hatu disznokat fenykepezgethettek itt nekunk ugyis szilardan kiallunk a barnamedve vedelmeben!A megoldas nem a medvek kilovetese es fokeppen nem a kvotara levadaszasa!Aki Erdelyt es a szulofoldjet szereti az nem irtja az erdoket ipari mennyisegben es fokeppen nem gyilkolassza a Karpatok szimbolumat,a barnamedvet!!!

    • User
      Dátum: 2017. június 25., 22:28
      ÉRTÉKELÉS: -1

      Kicsibarátom, te Kárpátok Ökre!

      Ha észrevetted volna, itt most nem arról van szó,- már rég nem arról van szó – hogy néhány óvatlan, fényképezgető kocaturistát hántott meg a medve, hanem arról, hogy falvak, városok főutcáin sétálgat már nappal is, emberek gazdaságaiba tör be szinte naponta, háziállatait öli, meg, gazdasági kárt okoz, embereket sebesít vagy öl meg! Ez ellen pedig tenni kell, a megoldás pedig rövid távon nem más, mint a medvék kilövése, akár tetszik neked, akár nem. Ha a te állataidat ölné meg vagy pásztorként, nem pedig fotográfusként találkoznál vele, te is a medveellenesek népes táborát szaporítanád.
      Úgy hogy tiszta képmutatás, amit írtál.
      Arról ne beszéljünk most, hogy fényképezgetés közben is elkaphat, amit nem kívánok neked. Fotóidat pedig kiteheted a Facebookra vagy elküldheted a Hírmondónak, biztosan megjelentetnek belőle párat. Habár nehogy azt hidd, hogy te vagy az egyetlen, aki medvéket fotóz.

  • User
    Dátum: 2017. június 26., 8:32
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Draga Karpatok BIRKAJA(vagy birkapasztora?).Van Zernyesten a medveknek egy rezervacio ahova a veszelyes medveket szoktak vinni.Miert nem az altatolovedekes megoldast valasztjatok.Ha pedig tenyleg olyan veszelyes ez a zabolai medve akkor valoban ki kell loni de csakis ezt az egyet.De amint latom en azok akik hatulrol iranyitgatnak,hogy ilyen kommentet irjal,sajnos azoknak nem a zabolai gazdak sorsa faj,hanem az hogy nem tudnak vadaszgatni(ertsd ugy:GYILKOLASZNI)kvotara.

    • User
      Dátum: 2017. június 26., 22:20
      ÉRTÉKELÉS: -8

      Hallod’é, nagyszarvú barátom?
      No. 1: Nem irányít hátulról engem, senki, ne indulj ki önmagadból. Nem bérkommentelő vagyok, mint te!
      No. 2: Nem vagyok vadász, nem érdekel a kvóta. A gazdaemberek sorsa viszont – veled ellentétben – igenis érdekel. A saját biztonságom szintén.
      No. 3: Hagyd a mesét a zernyesti medverezervációval. Valakiknek jó üzlet, nem egyéb. De fogd meg a zabolai, pávai, csíkdánfalvi emberre támadó medvéidet, altasd el őket és vidd Zernyestre. Ja, nem a te dolgod? Hogyhogy? Hiszen te vagy a Medvevédelmezők Kárpáti Szimbóluma. Nnnna, munkára!

  • User
    Dátum: 2017. június 27., 11:53
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Valoban erdekel teged a gazdaemberek sorsa?!Es a falustarsaide is,ugye?!Na akkor elarulhatok neked valamit ,ugy premierbe.Tiz ev mulva mar nem a medvek fogjak a javaidat lopkodni es gyilkolaszni ,hanem a muszlim menekultek akiket Romania is koteles lessz befogadni,eppen most targyaljak a „kvotat” az E.U.-ban,hogy hanyat kell majd ide kuldjenek beloluk.De te ne busulj semmit mert addigra sem erdotok sem vadallomanyotok nem lessz majd.Ugyhogy a sivatagban, amive teszik majd ezek a hazaarulo rablok az orszagodat nagyon jol fogjak erezni magukat ezek a jovevenyek.A kerdes csak az,hogy te hogyan fogod majd erezni magadat?!

    • User
      Dátum: 2017. június 27., 22:10
      ÉRTÉKELÉS: -6

      Hogy te milyen okoska vagy, Kárpátok kajla szarvú géniusza! A menekültektől féltesz engem? Mert a medvéktől nem, azt már látom.
      No de zárjuk rövidre a dolgot: beírásocskáidból azt veszem ki, hogy nem Székelyföldön élsz. Esetleg nagynéha teszel itt egy-két kanyart, lefotózol jó messziről egy-két medvét s aztán lelépsz. Foglalkozzál valami hasznossal, ne oszd nekünk itt az észt, mert abból amúgy sincs sok neked! Szerussz!

  • User
    Dátum: 2017. június 28., 9:35
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Majd ha estefele mikor messz haza a munkabol az arabokat talalod a feleseged udvaraba es nem a medvet akkor majd legyszives ird meg a velemenyedet.Ami az eszosztast illeti, az eszt csak olyanoknak lehet osztani akiknek van amivel ezt fol is fogjak.Neked latom nincs!Es ami a kulfoldieket illeti akik „vesznek itt egy,ket kanyart aztan elhuznak”,en mutatok neked ezek kozt olyanokat akik jobban szeretik Erdelyt es jobban tiszteletben tartjak a termeszetet mint a te idiota fajtad!